Geen kraan meer op de Toren van Financiën

Waar u zich in Brussel ook bevindt, de Financiëntoren (145 meter, 2de grootste gebouw van België na de Zuidtoren) is bijna altijd zichtbaar. Als u de laatste dagen goed heeft opgelet, dan heeft u misschien ook gezien dat de kraan op haar dak is verdwenen, met behulp van een ander type kraan.

grue-tour-des-finances-1

Morgen komt het laatste deel er waarschijnlijk nog af, dan verdwijnt de truck die alles heeft van ‘Transformers’. Dit uitzonderlijk vervoer moet zeker de moeite zijn om live te zien:

grue-tour-des-finances-5

Meer foto’s hier.

(Gecrosspost op bxl.blog)

Share
 • Thijs

  Inderdaad een spannend spektakel. Helaas is het gebouw op zich terug (zucht) een heel stuk minder spectaculair dan ik had gehoopt…enig idee wie de architect is?

 • frederic

  de architect van dit weinig opmerkzaam gebouw is zoals zowat alles in brussel ‘jaspers en eyers’ (http://www.jaspers-eyers.be/). In Brussel is het blijkbaar onmogelijk om niet met dit architectenbureau in zee te gaan. Men richt zich ook nooit eens naar gerenomeerde buitenlandse ontwerpers als Nouvel, Koolhaas, Foster etc… Het resultaat is een brave, saaie architectuur dat niet te veel opvalt en vooral niet te veel kost…tja , jammer !

 • ik heb me altijd al afgevraagd hoe de truuk met de kraan in z’n werk gaat… weer gemist dus..
  leuk item hier

 • zwans

  als je de geplande antennes op het dak meeteelt, zal de financiëntoren +/- 200 meter worden en dus hoger dan de zuidertoren

  maar dit dan nog is het niet het hoogste “gebouw” van belgië, die eer gaat naar de vrt-uitzendmast in sint-pieters-leeuw (300 meter)

 • Thijs

  @Frederic: ik had al een zwaar vermoeden dat deze ‘creatie’ het werk was van Jaspers-Eyers, maar was niet zeker en wilde géén clichés aanhalen. Bedankt voor de bevestiging.
  Het wordt inderdaad dringend tijd dat ze Jaspers-Eyers een bouwverbod in regio Brussel opleggen. Echt jammer dat net zij kunnen bepalen hoe Brussel er uit ziet & dat de beleidsmakers gedwee volgen en hen daarin blijven steunen. Antwerpen, Gent, ja zelfs Brugge, hebben op vlak van architectuur veel meer te bieden. Bon, het is een discussie die zich blijft herhalen…

 • En dan maar verbolgen reageren dat de toeristen de indruk krijgen dat het hier saai is 😉

 • Koen

  Kunnen we geen actiegroep oprichten die ijvert voor kwaliteitsvolle, uitdagende architectuur in Brussel? Foster, Nouvel en Koolhaas zijn misschien wat hoog gegrepen, maar er zijn zeker minder bekende namen die heel wat meer in petto hebben dan Jaspers-Eyers.

  Nu de Financietoren “heropgefrist” is, krijg ik heimwee naar de oude. Mits wat oppoetswerk en subtiele lichtaccenten had die meer te bieden dan het nieuwe jasje.

 • Thijs

  Inderdaad, zeer zeker voor te vinden. Een knap initiatief was http://www.enhoe.org door http://www.disturb.be … op die manier probeerden ze de discussie wat open te trekken. Alleen is me niet echt duidelijk wat de consensus uiteindelijk is geworden of zagen ze het meer als een ‘ongoing’ project.

 • Die ‘en hoe’ campagne was inderdaad best wel geslaagd en origineel. Alleen is de vraag…wat maakt het eigenlijk allemaal uit? Ik ga er van uit dat er al kritiek genoeg is geweest op het monopolie Jaspers-Eyers en het daarbij horend resultaat, dus

 • …moeten er in de administratieve diensten toch ferme voorstanders van zijn, neen?

 • johnnyboy

  De lofts die ze voor zichzelf ontworpen hebben in de Marollen zijn wel prachtig. Vanbinnen toch. Ze hebben dus wel smaak maar prostitueren die smaak met plezier…

  Wat mij betreft mogen daar straffen op staan. Ook voor degene die die gedrochten bestellen, tekenen en goedkeuren (de KBC gebouwen aan het kanaal!!!).

  De Brusselaar mag de komende 30 jaar tegen die dingen aankijken, terwijl de fills a pappa van dhr Jaspers geheel volgens het cliche cokefeestjes mogen organiseren (inside info 😉 uiteraard op kosten van ons allen

 • tommy1975

  Jaspers (de oude) is anders wel ne sympathieke ket. Vanaan het justitiepaleis heb je zicht op zijn bovenste loftkamer met het 360° uitzicht rondom.

  Voor het KBC gebouw zouden ze hem stande pede mogen deporteren naar Leuven. Ik ben er al eens doorgewandeld, ook boven in de gangen, het is afgrijselijk. Met in de directiegangen bovendien nog veel te duur betaalde kunst at random tegen de muren geplakt.

 • Koen

  Het zou maar triest zijn indien geen enkele creatie van Jaspers een beetje waarde had. Kwantiteit primeert jammer genoeg op kwaliteit.

  Bestaat er een website met een overzicht van hedendaagse architectuur in het Brussels Gewest? (niet de site van Jaspers, hoewel die zéér volledig is)

  Ik zou ook wel meer willen weten over de manier waarop Jaspers zoveel opdrachten kan binnenhalen.

 • Hah, als je daarnaar op zoek gaat ben je wel even bezig vrees ik 🙂

 • Ik denk dat het effect Jaspers-Eyers vooral op een mattheuseffect berust, met als gevolg dat interessantere architecten onder het zogenaamde matilda-effect te lijden krijgen.

 • tommy1975

  Ach ja, het peter principe, maar daarvoor hoeven we elkaar nog geen frans te noemen.

 • tommy1975 schreef:

  Ach ja, het peter principe, maar daarvoor hoeven we elkaar nog geen frans te noemen.

  Nee, het Peterprincipe is heel wat anders, dat stelt dat elke werknemer in een hiërarchie stijgt tot zijn niveau van incompetentie.

 • Karl

  Wel, ik heb onlangs nog gezien dat de stad Knokke niemand minder dan Zaha Hadid kunnen strikken heeft om een ontwerp te maken voor het nieuwe station van heist!
  Het ontwerp is prachtig. Dan vraag ik me af, hoe het komt dat een een kleine kustplaats binnekort misschien gaat kunnen pronken met bouwwerken van Zaha Hadid, steven Holl, west 8 etc….

  De brusselse politiekers missen serieus wat ambitie en lef.
  Ik hoop van harte dat dit ooit veraderderd!

 • Joske

  Wanneer komt er eindelijk een Brusselse bouwmeester? Zou al een hele vooruitgang zijn lijkt me!

 • de politiek heeft weinig impact op privéprojecten. De financientoren en het hele rijksadministratief centrum zijn toentertijd voor een habbekrats verkocht om de staatskas te spijzen. De vastgoedmakelaars in Brussel geven geen zier om prestige of mooie architectuur. Wat hen interesseert is geld.
  Er is dankzij pascal smet wel een kentering gekomen. Openbare projecten waar de politiek wel nog een woordje te zeggen heeft zoals het flageyplein of rogierplein krijgen wel een hoogstaand ontwerp dankzij architectuurwedstrijden…hopelijk werkt het aanstekelijk? Maar dat is niet genoeg.
  Wat we nodig hebben denk ik is dat de bevoegdheid inzake grote stedenbouwprojecten van de gemeentes naar het gewest wordt overgeheveld. Als het gewest dan duidelijke regels opstelt en een professionele dienst stedenbouw kan uitbouwen wordt het makkelijker om vastgoedmakelaars onder druk te zetten om meer kwaliteitsvolle , in de omgeving geïntegreerde architectuur neer te poten…geen goed ontwerp, geen vergunning ! Gemeentes zijn te klein, te weinig onderlegd en staan financieel te zwak om aan de druk van de vastgoedmakelaars te weerstaan.

 • Koen

  Aangezien het RAC is verkocht door politici hebben ze wel degelijk impact. Waarom werden er geen voorwaarden gekoppeld aan de renovatie?
  Trouwens, waarom zouden winst en kwaliteitsvolle architectuur niet kunnen samengaan? Het huidige systeem doet vermoeden dat er onder tafel een en ander gebeurt dat het daglicht niet mag zien.
  Een sterk Hoofstedelijk Gewest blijft in elk geval een must.

 • Peter

  Haha super!

  Wel het is heel simpel te verklaren waarom Jaspers-Eyers bijna alle projecten in Brussel binnehaald. Hte is het enige architectenbureau dat capabel is om zulke projecten te coördineren, te realiseren. Internationaal bekende architecten zijn te duur…

 • Euh

  Het idee over wedstrijden voor architectuur is schone schijn. Bekijk even wat er is gebeurd met Rem Koolhaas in Gent. Eerste fase:

  http://www.standaard.be/Krant/Tekst/Artikel.aspx?artikelId=GLO6URN4&date=20040626&demo=False

  Plotsklaps tweede fase: http://www.indymedia.be/en/node/3192

  Ter verduidelijking: Rem Koolhaas zou, naast afgekeurd te zijn voor ontvankelijkheid, ook niet de wedstrijd gewonnen hebben volgens meerdere bronnen. Wonder bij wonder werd dit project plotseling toch aan hem toegekend. Waarom? Zoek gerust zelf wat op…

  Hetzelfde gebeurt in Brussel wellicht. Vraag gerust na aan beginnende architecten hoeveel kans ze maken in dat soort wedstrijden (of in het algemeen). En welk nut heeft een wedstrijd als er geen limiet staat op expertise, leeftijd e.d. van de inzendingen?

  Die wereld is heel erg beperkt en opdrachten gaan altijd naar dezelfde personen, hoor. Net zoals je met een nieuw initiatief bij het VGC ook maar weinig kans gaat maken wanneer al hun geld al naar ‘gevestigde waarden’ vliegt.

  Niet dromen, dus.

 • Ninke

  Jaspers-Eyers het enige bureau dat capabel is? Dat ruikt wel heel sterk naar vriendjespolitiek. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij http://www.51n4e.com. Je gaat me toch niet zeggen dat zij niet verder komen dan een fermette.

  Architectuurwedstrijden zijn inderdaad vaak schone schijn. Laten we hopen dat Flagey en Rogier tenminste iets te bieden hebben. On toppic, de nieuwe Toren van Financiën is gewoonweg BANAAL! (Om nog maar te zwijgen van het fluo Dexia-gedrocht)

 • Thijs

  Capabel is misschien niet het juiste woord, maar onze vrienden van Jaspers-Eyers weten wel hun weg te vinden door het kluwen van de administratie (of dit nu op een correcte manier gebeurd laat ik in het midden). Ooit es gelezen dat vele architectenbureaus van buiten Brussel erg geïnteresseerd zijn om projecten te starten in Brussel maar dat het voor hen simpelweg te moeilijk is om aan alle vergunningen en administratieve reglementeringen uit te geraken. Tot slot zit je meestal nog met verschillende diensten & administraties van verschillende gemeentes en overheden die elk hun zegje willen hebben… dan geraak je natuurlijk nergens is het resultaat meestal kitscherige eenheidskoek.
  Enige oplossing is de macht van de 19 baronieën verminderen (denk maar aan het ‘torenbeleid’ van Thielemans) in de vorm van een Brusselse bouwmeester en de administratieve rompslomp tot een minimum herleiden en te werken met een centraal aanspreekpunt…