Geen zomeruur meer in 2009?

Uit betrouwbare bron binnen het kabinet Huytebroeck (Brusselse minister van Leefmilieu, Energie en Waterbeleid) vernam BrusselBlogt vanmorgen het volgende:

Dit weekend gingen we over naar het zomeruur. Het zomeruur is een erfenis uit het verleden waarvan diverse studies al hebben uitgewezen dat er helemaal geen energiebesparing is. Bovendien is er ook een niet te onderschatten impact op het bioritme van de talrijke kinderen die het Gewest telt. Daarom werd besloten om vanaf 2009 het zomeruur binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest af te schaffen.

Een uitgebreid communiqué volgt later deze namiddag, aldus onze bron.

Momenteel zou dus enkel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deze maatregel overwegen. Vlaanderen en Wallonië zouden nog niet meedoen. Dit houdt dus in dat bij iedere gewestelijke grensovergang men de tijd een uur zal moeten verzetten tussen eind maart en eind oktober.

Mocht u het niet gemerkt hebben, dit was een aprilvis…

Share
 • Goeie maatregel. Alvast een goeie maatregel om het effect van de nachtvluchten te beperken. Ook de verkeersdrukte zal verminderen aangezien de ochtend – en avondspits in brussel een uur later zullen beginnen. Geniaal! 🙂

 • Plinne

  APRILGRAP !!!!!

 • 1 april dito.

 • Ik denk niet dat het een eenparilgrap is. Het getuigt aan de kant van Ecolo-minister Huytebroeck alleen maar van gezond verstand. Het concept van de zomer- en wintertijd – overigens een uitvinding van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog – staat al een poos ter discussie en wordt als achterhaald beschouwd. Het is goed dat Brussel hierin als eerste Belgische gewest een duidelijk standpunt inneemt en heeft besloten de zomertijd af te schaffen.

 • Spijtig dat er geen video bij dit bericht is.

 • Benieuwd welke maatregelen minister Smet zal nemen voor de nodige signalisatie op onze wegen te zetten en buitenlandse automobilisten hierover bewust te maken. Ook vraag ik mij af hoe de MIVB het gaat aanpakken met haar dienstregeling voor lijnen buiten het gewest…

 • Oké, 1 april … maar toch iets beter je best doen voor een geloofwaardig artikel. Voor de rest, fantastische blog 🙂

 • @mich, als je het zorgvuldig plant, kan je de chauffeurs hun 1 uur pauze laten nemen op het einde van een lijn buiten het gewest.
  Om 13h de grens N-o-Heembeek en Vilvoorde over (de 47), en dit is meteen de start van de lunchpauze. Na het overschrijden zijn ze in Vilvoorde en is het meteen 14h, einde van de pauze!

 • Niks is te zot op een dag als vandaag … het atomium verzetten vond ik dan nog wel sterker als vis.

 • den hans

  Ik zou het fantastisch Belgisch vinden! Een uitdaging voor het organiseren van werkuren, dienstregeling openbaar vervoer, TV-programmatie, een date met iemand uit een ander gewest, haha…

 • Ann

  Ik ben al ettelijke jaren bezig met een verdrag door te voeren om het zomer -of winteruur voorgoed af te schaffen.
  Ministers laten ONS beslissen wat we ermee gaan doen, afschaffen of conservatief wezen en de uur-verzetting blijven behouden ?

 • Guy

  Waarom toch altijd zo tegen dat zomeruur? Conservatief om dat te houden? Ik heb de tijd gekend dat er geen zomeruur was en was toen ook een fervent tegenstander van de invoering ervan. Maar zeer snel kwam ik er achter dat dit veeeel meer voordelen biedt dan het nadeel dat men 2 keer per jaar de klok moet verzetten. Jonge mensen weten niet eens wat een zomer is zonder zomertijd. Wel, ik wel, en ik kan je vertellen dat dat veel donkerder en minder aangenaam was dan nu. Of vind je het leuk dat het in augustus om 8 uur al donker wordt?