Brussel in Beeld – Week 14 (2008)

Extra veel foto’s. Om de luwte aan artikelen hier wat te compenseren. En, ja, ook omdat ik niet kon kiezen. Ik hoop dat jullie het de moeite vinden, deze winter-lente-collectie.

looking at you

Foto hierboven: looking at you van sisms. De eerste foto mag ook eens een HDR foto zijn. Een fotobewerkingstechniek die zeer levendige, stilstaande beelden oplevert. De foto is getrokken in Haren.

KarPark

Foto hierboven: KarPark van Stanographies. De sneeuw is ondertussen weg (zie ook verder), maar met deze foto is het nog even nagenieten.

Centraal

Foto hierboven: Centraal van naftalina007. Een groen en ingepakt station. Of hoe je van iets lelijks, toch nog iets boeiends kan maken.

Mobiris center

Foto hierboven: Mobiris center van Hannes De Geest. Fototechnisch niet zo’n bijzondere foto, maar het onderwerp is origineel en instructief. En de compositie (gulden snede) mag er wel zijn.

Marolles - Marollen

Foto hierboven: Marolles – Marollen van naftalina007. Zo’n foto’s stelen mijn hart. Wie kijkt nu om naar een gesloten rolluik? De fotograaf. Het geeft een verlaten gevoel, wat mij betreft. Ik neem aan dat de kleur achteraf is aangepast, maar maakt dat uit? Ik vind het een mooie kleur.

End of the Winter? 9857

Foto hierboven: End of the Winter? 9857 van Lieven SOETE. De fotograaf was getuige van het einde van de winter. Laat de zon nu maar schijnen!

Notre Dame du Sablon (Brussels)

Foto hierboven: Notre Dame du Sablon (Brussels) van Michelange. Ik dacht eerst: tiens, hebben ze een parkje aangelegd rond de Zavelkerk? Maar neen, hoor, het is gewoon een origineel perspectief (let op de tram en de auto’s). Door het vergeelde effect lijkt deze foto uit de oude doos te komen (maar neen, hoor: let op de tram en de auto’s). 😉

Foto hierboven: Untitled van Thomas Blariau. Wasda? Waagt iemand een gokje? En waar het getrokken is, dat is nog meer een raadsel. De titel helpt daar ook al niet bij.

Bekijk ook de foto’s van vorige week.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Het wordt misschien eentonig, maar ik kan niet anders dan vaststellen dat de geselecteerde beelden deze week weer uitermate mooi en interessant zijn.

  Alleen de HDR-techniek vind ik een klein beetje overdreven. Als toepassing op deze ene foto, bedoel ik, want HDR is op zich een techniek die heel wat creatieve mogelijkheden biedt. Ik dacht trouwens dat HDR een vrij recente techniek was die samen met de digitale fotografie is ontstaan, maar niets is minder waar. De techniek bestaat als sinds de jaren 1930 en werd ontwikkeld door Charles Wyckoff.

  Van de laatste foto (“Wasda?” vroeg Tineke) kan ik jammer genoeg “geen chocola maken” (zoals dat tegenwoordig heet als je hip wilt zijn).

 • ma1082

  Lijkt op een klimrek?

 • Deze HDR is echt wel spuuglelijk. Sorry. My two cents 🙂

 • ik ging net ook 2 cents uit mijn broekzak halen ivm die HDR:
  het is een techniek om problemen ivm te grote contrasten in één cadrage (overbelichting/onderbelichting) op te lossen, met wisselvallige resultaten. Wat iedereen echter ziet in die HDR “quake 2”-effecten dat is me echter een raadsel…

 • ha-die-r

  Wat je in de hdr foto hier ziet is vooral het gebruik van tone-mapping met een lokale operator, waardoor je in elk punt van je foto de details en contrasten versterkt.

  Zo krijg je o.a. in de bovenste helft van de foto de onnatuurlijk dramatische wolkenhemel en in de onderste helft de korrelige akker met scherpe schaduwen en een versterking van het relief van de bodem.

  Zoals enkele jaren geleden het “photoshoppen” nog felle reacties opriep, is nu hdr telkens opnieuw aanleiding voor sommige mensen om in de pen te kruipen en hun afkeer te uiten.

  De uitgesproken tonemapping techniek die hier gebruikt werd, in combinatie met de zon die door de wolken komt, vind ik wel geslaagd. Het doet me denken aan de “god ziet mij, hier vloekt men niet” prenten die je vroeger wel eens bij oma en opa in de huiskamer kon vinden.

 • Wat HDR betreft: er zijn toch ook voorbeelden die gezien mogen worden (alles is natuurlijk persoonlijke smaak, “goesting is koop” zegt mijn grootmoeder).

  Kijk eens naar dit voorbeeld. Het geeft het geheel iets dat het midden houdt tussen feeëriek en spookachtig.

  Maar in het algemeen zou men inderdaad kunnen stellen: met mate toepassen.

 • Ha, een beetje kritiek op mijn keuze en wat discussie erbij. Daar ben ik al lang blij mee. Ik denk dat ik wel begrijp waarom die foto afkeer oproept. De kleuren zijn zo vuil en de foto lijkt gesolariseerd. Maar ik blijf achter mijn keuze staan. Ha.
  Kies en bemin uw keuze!

 • Ik denk dat die oorspronkelijke weerstand tegen photoshop toen vooral te maken had met het misplaatst gebruik van het nieuwe speelgoed … filters. Iets wat je tegenwoordig niet meer ziet. HDR zoals hierboven vind ik van dezelfde aard, “hé leuk speelgoed”, maar kijk nog eens goed: pure kitch

 • Ik was mis: Naftalina laat op Flickr weten dat ze de roze foto niet aanpaste.

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 15 at BrusselBlogt()