Steeds een zakje voor uw hond zijn …

Niet meer op stap zonder zakje

De baasjes van honden moeten vanaf nu duidelijk zichtbaar aan de leiband, een zakje bestemd voor de uitwerpselen bij zich hebben. Het oprapen van de uitwerpselen is nu verplicht overal in de stad, behalve in de hondentoiletten.

Het laten schijten van uw hond op straat is vanaf nu niet enkel meer vervelend, het is ook strafbaar. Persoonlijk vind ik dat zeer goed nieuws. Wat vinden jullie?

Share
 • Indd zeer goed nieuws ….

  Vraag me alleen af of ‘t in de praktijk ook invloed zal hebben. Of we binnekort zonder constant naar ‘t trottoir te kijken kunnen rondwandelen of ons nu de zomer in aantocht is overal kunnen neerploffen in een groene zone zonder eerst enkele vierkante meters te moeten vinden zonder uitwerpselen.

 • jeroen

  Ik vind het maar normaal, ben oorspronkelijk van Brugge en daar is het al jaar en dag zo dat je een zakje moet gebruiken. De slogan luidt daar “gebruik een zakje of leg geld in’t bakje” De politie controleert effectief, en kan iedereen vragen een zakje te tonen (zakje moet niet zichtbaar aan de leiband).
  Het is een blijk van respect tegenover anderen om de ontlasting van je hond op te rapen, mensen die dit niet doen kunnen ze voor mijn part niet streng genoeg beboeten!

 • Ach kom nu, is er echt iemand die daadwerkelijk gelooft dat overtreders gaan opgevolgd worden? Ik zie geen politieagent naar iemand stappen indien zoiets niet zichtbaar is.

  In bepaalde zones in Brussel zijn er ook hondentoiletten aangelegd en je vindt de drollen op 5m afstand ervan; Tenzij je met een goed pak stevige boetes gaat werken zodat het ook rondgaat dat het wordt opgevolgd mogen ze zo nog 100 campagnes afsteken.

 • Tinner Louis

  Ik hoop dat ze dit uitbreiden naar de paardeneigenaars

 • tommy1975

  Ik heb al een man zien plassen tegen een wagen terwijl een combi 10m verder er op stond te kijken. Pas na een opmerking van mij, hebben ze die man ge-interpelleerd.

  Politie van Brussel is in sommige gevallen niet ge-interesseerd in dit soort akkefietjes (soms ook verstaanbaar als boefjes die op hen schieten, niet eens ge-arresteerd worden)

 • Koen

  Soms moet je goed kijken om de juiste drol te vinden om op te kuisen, op zommige plaatsen in het gras liggen er echt wel veel, ze.

 • Henkovich

  Lovenswaardige bedoelingen dat zeker wel, maar weeral zo’n regel waarbij ik mijn bedenkingen heb bij de praktijk (cf. de discussie over de mivb-boetes voor eten). Brave plichtsbewuste burgers zullen hun zakje meenemen, maar ik vraag me af het deze categorie mensen is die hun hond in het midden van een trotoir laten schijten.

  Hondeneigenaars die het niet kan schelen waar hun hond zijn gevoeg doet, zullen zich ook niets aantrekken van deze regel.

  Wat echt nodig is, is het beboeten van mensen die ‘hun uitwerpselen’ achterlaten, niet van wie geen zakje bijheeft (zoals hierboven reeds gezegd is het weinig waarschijnlijk dat de Brusselse politie zakjes gaat controleren). Heb al vaak overtredingen gezien, politie-agenten die ganze dag op straat zijn vast nog veel meer. Met de opbrengsten kunnen meer hondentoiletten aangelegd worden.

 • Euh

  Die hondentoiletten zijn zoiezo zever. Je kan een hond niet, als je merkt dat het zover is overtuigen even nog 100m te lopen. Daardoor het nut van die zakjes, dus. Maar wat maakt dit nu uit? Weggegooid geld, en zelfs al heeft het effect, dan zal het zijn dat de mensen non-stop zo een zakje rond de leiband zoals in de foto dragen, en bij uitwerpselen dat daarom niet gebruiken en gewoon doorstappen.

  Sterker, ik denk zelfs dat personen met een hond zich dan nog meer ‘beschermd’ zullen voelen, want reeds nu kunnen ze bij wijze van spreken alles dumpen voor het politiebureau, veel acties zie ik niet; Met zo een zakje zie ik plots de ‘mais je suis en ordre!”s opduiken.

  Overigens al gemerkt dat het meestal niet zo aangewezen is die personen er op te wijzen. Zat op een bankje eens te lezen, viervoeter kwam op enkele centimeter zijn behoefte doen, eigenaar zei iets in de trand van ‘Ca fait du bien hein!’ en ging door, maakte de opmerking dat ik niet zoveel zin had in die geur te zitten, kreeg de opmerking dat ik dan maar moest een andere bank zoeken. Sja, wat doe je in zo een geval, de politie bellen? Die zullen je eerder vierkant uitlachen, zo een campagne of niet.

  Maar goed, op papier zullen ze wel weer kunnen argumenteren dat ze hun geld goed besteden.

 • Karl

  Je kan natuurlijk ook niets doen en hopen dat het probleem zichtzelf oplost!

  sorry, misschien gaat het niet onmiddelijk effect hebben, maar ik vind dit een stap in de goede richting. Zo creer je toch al een beetje een bewustwording.

 • Tenzij iets is veranderd, meen ik begrepen te hebben dat de boete zéér hoog is. (Ik hoorde ooit een obsceen hoog bedrag van 250€, kan iemand dit bevestigen of ontkrachten?). Dat kan dan ook zijn waarom agenten niemand beboeten.
  Het schijten op straat is al langer strafbaar, het zichtbaar bijhebben van een zakje aan de leiband is vrij nieuw.
  Dat dit per gemeente wordt ingevoerd, is ook vrij bizar. Vooral het feit dat je op de Louizalaan en Ter Kameren Bos (1000 Brussel) dus dit zakje moet bijhebben, maar om de hoek plots niet meer. Openbare netheid is een gewestelijke bevoegdheid, maar enkel in 1000 geldt dan weer deze regel.

 • Euh

  Waarom zou 250 euro obsceen hoog zijn? Een hond die 1-2 keer per dag wordt uitgelaten en telkens de kans krijgt om overal zijn ding te doen kost aan de schoonmaakdiensten van ‘t stad wel meer.

  Het is eerder obsceen dat het gewoon nooit wordt toegepast. Mooi voorbeeld is alles in en rond het Warandepark nu de zon er wat doorkomt.

 • OK, ‘t is een kwestie van perspectief. Maar parkeren op een zebrapad, bijvoorbeeld, kost je 50€, en vind ik persoonlijk een veel zwaarder vergrijp. Ik denk trouwens niet dat je kunt “meten” hoeveel het opkuisen van hondendrollen kost, de straten worden reeds schoon gemaakt. De diensten gaan niet specifiek méér werken. Het is een boete, en die moet ontradend werken… het oude verhaal van pakkans en de kost van de boete komt weer bovendrijven hier!
  Veel mensen kunnen 250€ niet ophoesten, en dat betekent voor de politie een hoge administratieve kost om het uiteindelijk te innen.

 • Jemenfish

  Als ze 250 euro niet kunnen ophoesten, misschien wel die enkele euro’s voor een pakket zakjes en een paar kilojoule om zich voorover te buigen?

  Luiheid mag wel wat geld kosten.

 • Mattias

  Ik volg de algemene teneur. Een van de enige keren trouwens dat iedereen het eens is denk’k…
  Klein opmerking nog: stel je volgende situatie voor: Ik vertrek met hond en zakje. Hond doet zijn ding, ik ruim op en werp uiteraard zakje in de vuilnisbak. Om de hoek kruis ik meneer agent die mij beboet omdat ik gn zakje bij heb (ligt al in vuilnisbak).

  Hoe ‘kinderachtig’ ook, ik denk dat repressie de enige methode is die echt werkt. Net als bij dubbelparkeren, verkeersovertredingen tout court, zwerfvuil, wildplassen, overlast, … (helaas kunnen we nog wel wat doorgaan).
  Effectiveit primeert!

 • En kijk hoe ze dit in Zwitserland aanpakken …
  De Zwitserse discipline zal er ook wel iets mee te maken hebben waardoor dat ginds lukt en bij ons niet.

  http://pingmag.jp/2008/04/16/no-more-dog-poo/