Straatsymboliek

Vanmiddag betrap ik een rare kerel in onze straat die op een viertal plekken markeringen maakt op het voetpad: drie identieke kruissymbolen, één op het voetpad zelf, één op de dorpel en één op de straatgoot. Persoonbeschrijving: zwart warrig haar, donkere huid, stoppelbaard en armoedig gekleed.

Nu herinner ik me ooit iets gelezen te hebben over rondtrekkende dievenbendes die voorafgaand door hulpjes onderaan de ladder de geschikte targets markeren met geheime symbolen. Is iemand hiermee vertrouwd?

Ik ben alvast zeker van het volgende:
– Het was geen landmeter.
– De Heilige Graal ligt niet in onze kelder dus met de Da Vinci Code heeft het ook niks te maken.
– Alcoholstift op blauwe steen is moeilijk verwijderbaar, straks de WD40 eens bovenhalen

mysterieuze symbolen

Share
 • Liesbeth

  Kijk hier eens:
  http://www.code-knacker.de/gaunerzinken.htm

  Een kruis betekent dat er iets te stelen valt. Maar hier staat er nog een extra streep door. Is dat dan een variant, of betekent het dat er niets te rapen valt (doorstreping)?

  Of is het een ster, en heeft een ster nog een andere betekenis?

  Zeer alert zijn, zou ik zeggen, en misschien eens bij de politie informeren?

 • tommy1975

  Ik heb ooit zoiets gelezen in de strips van de sympathieke vagebonden Robert en Bertrand.
  Maar toen ging het meer om het niveau van gastvrijheid aan te tonen.
  Ik heb al een beetje gegoogled, maar vind niet direct iets.

 • tommy1975

  Gotcha!

  Die van jou staat er echter niet tussen…

  http://home.scarlet.be/binzele/tips.htm

 • De link hierboven was wat ik zocht… maar idd. geen symbool van die aard. Dat de symbolen 3x herhaald worden vind ik ook merkwaardig, want op die manier is het redelijk opzichtig. Het lijkt mogelijk ook op een soort ritueel bijgeloof: ééntje op het voetpad, ééntje op de dorpel en ééntje in de goot… kortom de hele heilige drievuldigheid van de kasseileggersgilde… of zoiets.

  hier vind ik wel een gelijkaardig symbool http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm
  zonder betekenis weliswaar.

 • Jemenfish

  Waarom sprak je de man niet aan of nam desnoods een foto? Wellicht is hij bij de politie niet onbekend als hij dat wel vaker doet, ongeacht het nut ervan.

 • Omdat de man natuurlijk onmiddellijk wegglipte, maar als ik hem nog eens zie zal ik het niet nalaten

 • Jemenfish

  Ik zou alvast met zijn beschrijving de politie eens verwittigen en kijken of de man hem bekend is, of de aangebrachte tekens, of eventuele andere tekens in de gemeente. Van het moment dat je met hetzelfde materiaal ook maar 1 ander zo een teken vindt, is het wel duidelijk.

  Overigens zie ik buiten een eventuele diefstal niet zoveel mogelijkheden, als 1 of andere man uit bijgeloof overal sterretjes gaat tekenen in een gemeente wordt hij vanzelf wel opgepakt me dunkt 🙂

 • Briggs

  Ik zou de website opzoeken van de politiezone waarin ik woon en die foto’s eens doormailen. Zeggen waar, wanneer en hoe die gast eruit zag.

 • stArwAsh

  Ik werk bij de politie in brussel en ik heb straks de nachtpost. Waar exact zijn die markeringen aangebracht ? Dan ga ik ook eens een kijkje nemen.

 • Is dat niet alles een beetje vergezocht? Hoeveel decennia geleden zouden avontuurzoekende jongens nog die tekens vanuit het hoofd geleerd hebben? Is toch zeker enkel iemand die wil opvallen zoals de fietser met zijn rozeroode panther of die mijnheer met zijn reuzenhond op de pickup of de mijnheer met zijn in aluminium ingepakte fiets inclusief ontvanger voor buitenaardse signalen, of de mijnheer met zijn peace-auto?

 • malte schreef:

  Is dat niet alles een beetje vergezocht?

  Ik denk dat Malte gelijk heeft. Wat ook de reden voor het aanbrengen van deze tekens is, je moet het wellicht niet te ver gaan zoeken en zeker niet paranoïde reageren.

 • Tom

  Misschien was het gewoon de plaats waar die man zijn piratenschat begraven heeft.
  Of een scoutsspel.

 • Euh

  Een volwassen man die dat type tekens gaat noteren met alcoholstift voor een huis? Als het een bijgelovige dakloze was zou het met een steen er in gegrift worden of iets dergelijk. Als je over zoiets raar opkijkt wordt je al bestempeld als paranoïde in Brussel? Allée kom zeg.

 • Euh schreef:

  Als je over zoiets raar opkijkt wordt je al bestempeld als paranoïde in Brussel?

  Ach, als ik me zorgen zou maken om alle ‘rare’ dingen die ik dagelijks in Brussel zie, dan ging het er nu heel erg slecht met mij aan toe.

  Als de schrijver van dit stukje zich echt zorgen maakt, dat hij dan naar de politie stapt en proces-verbaal laat opmaken. Er hier over schrijven zal alleszins geen oplossing brengen.

 • Hoezo geen oplossing? Dank zij de kracht van het medium blog [/sarcasm] heb ik hier toch de gaunerzinken-links gekregen, googelen met keywords lukte voor geen meter en symbolen opzoeken is al helemaal onmogelijk… En rare dingen in de stad intrigeren me altijd, vooral als ze zich vlak voor mijn voordeur afspelen. Nee het gaat niet slecht met mij. Verder nog concreet: ondertussen gezien dat deze kerel in de straat woont in zo’n pand met 13 huisbellen. Ik ga morgen nog eens het patroon bekijken, ik denk dat er een verband is met zijn woonplaats (piste bijgeloof, ‘boze oog’, sorry ik ben een echte leek wat dat betreft…). De man aanspreken zal toch iets moeilijker liggen, het is echt zo’n Arenberg-cinema roverstype uit het woestijngebergte, kort van stof en vermoedelijk met een mes op zak dat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Maar ik wil het toch proberen. Ah ja voor ik het vergeet: proces-verbaal laten opmaken bij de politie, het is nu 23:56, ik ga ze direct eens gaan ambeteren (not).

 • tommy1975

  @Patrick Vanhoucke:

  U zegt “Ach, als ik me zorgen zou maken om alle ‘rare’ dingen die ik dagelijks in Brussel zie…”.

  Zie ik het verkeerd, maar stond u niet op het punt de 101 te bellen toen men een “Banksy’tje” deed in uw bib?

  U zegt “Er hier over schrijven…”.

  With all due respect, maar Mr. Ketel: “Je ziet zwart”.

 • tommy1975 schreef:

  @Patrick Vanhoucke:

  U zegt “Ach, als ik me zorgen zou maken om alle ‘rare’ dingen die ik dagelijks in Brussel zie…”.

  Zie ik het verkeerd, maar stond u niet op het punt de 101 te bellen toen men een “Banksy’tje” deed in uw bib?

  Ik wil hier niet terug over “Zorro in de bib” beginnen, maar je moet ook geen appelen met citroenen vergelijken. Het plaatsen van sterretjes op het trottoir kan weliswaar als een vorm van vandalisme worden beschouwd, maar tot bewijs van het tegendeel is er verder niets aan de hand. In het geval van “Zorro in de bib” was er minstens sprake van het tijdelijk verwijderen van materiaal dat aan de bibliotheek toebehoorde. Ikzelf heb voor die zaak trouwens nooit de politie willen bellen en dat ís ook niet gebeurd!

  U zegt “Er hier over schrijven…”.

  Ik reageer toch ook alleen maar op wat iemand anders schreef, zowel in het geval van de sterretjes als in het geval van “Zorro in de bib”

 • Peetchie

  Toen ik hier pas kwam wonen maakte ik mij ook altijd zeer ongerust over de sterretjes voor mijn deur op het trottoir. Het was altijd dezelfde man die deze kwam tekenen en hij keek altijd binnen. In de buurt hier zag ik ook constant overal sterretjes en ebgon enorm ongerust te maken. Wat bleek?
  Op die sterretjes, getekend door een man zonder herkenbare outfit, plaatsten de mannen van de gemeente (met fluo vestje) enkel dagen later de borden met verboden te parkeren ifv parkeerplaats verhuis, uit te voeren werken etcetera…
  Dus als je in Sint-Joost een sterretje voor je deur krijgt (in wit krijt meestal) moet je niet direct vrezen voor een inbraak , eerder voor een tekort aan parkeerplaatsen 🙂

 • Pingback: » Blog Archive » straatsymboliek in brussel()

 • tommy1975

  Wat een geweldige uitleg!

  Tenzij die verhuiswagen uiteraard afkomstig is van de Albanese dievenbende die gewoon iets mobieler wil zijn als ze de Barcelona Chairs en de Eames kasten uit je Herenhuis moeten wegslepen…

 • Ze zijn nog geen paaltjes komen zetten in de straat? Bij ons hier wel 😉
  20080515-2 20080515

 • Jemenfish

  Die fluo tekens heb ik ook al gezien, ze hebben hier net nog de hele straat herwerkt. Maar die zijn in duidelijke fluo tekens en aangebracht door mensen met de juiste kledij aan, neen? Ik zou me toch kunnen voorstellen dat er een bepaalde etiquette zou bijhoren, anders ga je wel veel raar opkijkende mensen krijgen bij de politie zoals hierboven 🙂

 • Briggs

  Gon ze e paalke zetten op ne trap? Zal nen echte notenkraker worden dan 🙂

 • Sinds gisteren hangt er een karton aan z’n balkon met de volgende afbeelding:

  symbool

  Omdat een foto nemen niet evident is (afstand, hoogte) heb ik het even overgetekend…

  Het kruissymbool staat er ook op, links herken ik de Japanse Yen, maar daar zal iets anders mee bedoeld worden vermoed ik.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat deze persoon gewoon knetter is, en wegens gebrek aan eigen weblog/internetverbinding aandacht moet zoeken op straat. Dat zou wel een tegenvaller zijn natuurlijk… [/irony]

 • Briggs

  Nutcase

 • Blijkbaar komen komen twee van deze tekens alvast voor in het Thifinagh alfabet van de Noord-Afrikaanse Berbers (Amazigh)

  Volgens de BBC wordt dit schrift zelfs hier en daar opnieuw aangeleerd

 • Albert

  Het is niet omdat iemand zich niet gedraagt zoals de meerderheid dat ie knetter is. Misschien is de meerderheid wel knetter voor haar verdwaasde en conformistische gedragingen.
  Maar laat dit geen aanleiding zijn tot
  een filosofische discussie ;-).

 • Michel

  Enkele jaren geleden hebben ze bij ons ingebroken en toen hadden we inderdaad tekens bij ons op het voetpad staan. Wat er stond, vraag het me niet. Ze hebben zich alleszins ermee geamuseerd om onze achterdeur te forceren. Ergste was dat ze slechts kleine dingen hebben meegenomen zoals winterjassen, etc. Kosten voor herstellingen, alarm, enzovoorts liepen hoger op dan datgene wat ze meegepikt hadden.

 • Jemenfish

  Je kan dat die mensen niet kwalijk nemen als ze door weer en wind moeten overal tekentjes gaan aanbrengen 😉

  @Albert: Da’s waar. Persoonlijk zou ik graag 17 mensen per dag met een waterpistool te lijf gaan, maar de maatschappij denkt daar iets conformistischer over 🙂

 • Tom

  En zijn dat specifieke 17 mensen die je in gedachten hebt? 🙂

 • Jemenfish

  Neen, ik hou wel van afwisseling. En iedereen verdient wel eens een beetje onverwachte waterstraal in het gezicht nietwaar!

 • Albert

  @Jemenfish : tussen een paar tekeningen aanbrengen op de grond en een waterpistool op iemand leegspuiten…
  ik zou toch kiezen voor iets waarmee je minder een zware aanranding riskeert 😉
  anders dreig je te eindigen zoals sommige echte halve garen die op Brusselse verkeerspunten met armen en benen staat te zwaaien en te tieren… zonder zelfs enig bier in hun lijf.
  En het zijn geen politiemannen ;-).

  “I love this city but this city is killing me…”