Is het nog fijn op het Sint-Katelijneplein?

Niet als je het aan Gerrie vraagt. Zij zei in bruno.fm op FM Brussel dat toen ze een paar jaar geleden naar de Dansaertbuurt verhuisde het er nog rustig was. Sinds kort word er het ene evenement na het andere georganiseerd en is er van rust geen sprake meer. (luister)

Ze maakt zich ook de bedenking dat er in Brussel nog veel andere leuke buurten zijn om grote publieksevenementen te organiseren, dus waarom toch altijd op datzelfde Sint-Katelijneplein?

Zinvol?  En welke pleinen/buurten komen volgens jou dan in aanmerking? Of toch maar in die Dansaertwijk?

Share
 • Briggs

  Cinquantenaire? Warande? Jubelpark? VUB-campus?

 • Elias

  Deze buurt wordt inderdaad steeds meer een openbare feestzaal van de stad, en dan zwijg ik nog over de parkeerproblemen die dat met zich meebrengt. Steeds vaker worden hele straten en pleinen hier afgesloten – dat buurtbewoners ook auto’s hebben en die willen parkeren, doet blijkbaar niet ter zake.

 • Jemenfish

  Vub Campus, ja, met de huidige dienst campusbeheer, veel succes; Zelfs de eigen zaken/diensten mogen er niets doen 🙂

  Ik had die uitzending al herbeluisterd via de bruno.fm site, en ik vond die opmerkingen wel erg passend. In Brussel Deze Week las ik dat de organisatie van de Jazz marathon sprak van 250.000 ‘deelnemers’, maar dat is waanzin, ik ben zelf op Grote Markt, Sint Katelijne, en meer gaan rondlopen en geen enkele markt zat echt tot drummen toe vol, zeker Sint Katelijne niet. En als je dan eens luistert naar de mensen, lijkt het alsof ze het allemaal niet meer zo broodnodig vinden. Ik denk dat ook de fut bij de locale mensen er gewoon niet meer inzit, omdat 90 procent van die evenementen eigenlijk zijn toegespitst op toeristen (buitenland, of gewoon van buiten Brussel). Straten worden toegesmeten, parkeerplaatsen zijn er niet meer, maar even goed na de evenementen: afval bijvoorbeeld voor mensen hun deur (of in hun brievenbus…), wildplassers, …

  Nu, ik denk dat je het nog erger hebt als je op Anspach e.d. zit, want dat is waar werkelijk alles wordt toegelaten, de manifestaties gaan naar een wereldrecord aantal/jaar, toeterende auto’s bij elk doelpunt in een voetbalwedstrijd of weet ik veel wat, enz.; Of bekijk wat er bij de voorbije concerten gebeurde in het Warandepark: De locale mensen die met het mooie weer in het park zaten werden op 1 strook er uit gekegeld omdat net Brussel daar alle zakken kwam samengooien die ze hadden verzameld voor latere ophaling. Het Warandepark is trouwens nog zo een mooi voorbeeld: Zelfs de inwoner/eigenaar wou zijn contract verbreken dacht ik met Stad Brussel omdat er teveel begon door te gaan, en er later niet altijd goed gekuist wordt (blijkbaar vergeet men dat bij parkconcerten e.d. het vuil ook wel in het HELE park wil gaan liggen + omliggende straten)

  Wat mij bij Sint Katelijne evenwel opvalt is, als er geen evenementen doorgaan, het soms wel 1 grote woonst lijkt van ‘gedefavoriseerden’. Het is dan soms schrijnend om te zien hoe het daar aan toe gaat terwijl er 5 meter verder mensen in business-pak er hun neus voor ophalen en verder hun mosselen opeten. En volkomen terechte opmerking dat er op dagen zonder evenementen geen politie valt te bespeuren.

 • Jemenfish

  En waarom gebeurt er eigenlijk niet wat meer op bv. Rouppeplein, ik zeg maar wat. Of samenwerken met Recyclart, ook prachtig terrein er net voor, maar buiten zijzelf doet niemand er wat mee, terwijl dat toch van Stad Brussel is denk ik?

  Telkens er iets gebeurt in Brussel lijken er voor de hand liggende alternatieven overgeslagen te worden. Als je al wat verder gaat naar etterbeek e.d. zijn er ook pleintjes genoeg. Misschien komt er met het nieuwe Flageyplein wat verandering in, maar daar vrees ik een beetje voor; Dat zal eerder los ervan werken dan samen.

 • Thijs

  Al bij al toch liever een Katelijne buurt zoals dat het nu is dan dezelfde van pakweg 10 jaar geleden. Dan had ‘klein Chicago’ nog een terechte betekenis. Intussen is er heel wat veranderd: parken heraangelegd, horeca en handel zitten serieus in de lift. Heel wat nieuwe bewoners en gerenoveerde panden.
  Succes en aantrekkingskracht die buurt kent hebben ook een keerzijde, organisatoren zijn quasi zeker van succes omdat er alreeds veel voorgangers waren en het begint voor hen een vaste waarde te worden. Plus het is ook van de weinige buurten met zoveel karakteristieke middelgrote pleinen dicht bijeen.
  Uiteraard versta ik helemaal het geklaag. Niemand wenst overlast… Ik denk dat stad Brussel de organisatoren erop moet wijzen dat er nog een pak andere alternatieven zijn in even mooie buurten of op pleinen. Uiteraard moeten ze deze voor organisatoren aantrekkelijk maken (faciliteiten voorzien). Enkele voorbeelden: Rouppeplein, stationsplein (dan krijgt deze eindelijk een functie ipv een totale Non-Space te wezen), Bloemenhof/Zennestraat, Rogierplein, Plein Sint-Goedele, Martelarenplein, Kleine Zavel, Kunstberg, …

 • Bru

  Niet overdrijven hé mensen, zó veel evenementen zijn er nu ook niet hé. Dit is ten slotte Brussel en niet Dilsen-Stokkem.

 • Briggs

  Tututut…de VUB wil ‘sociaal geëngageerd zijn’ dan zal ze moeten meedelen in de feestvreugde! nah.

  Vismarkt? Voetbalstadion van Anderlecht & RWDM (sorry, ‘Brussels’), Ambiorixsquare, Leopoldpark ;), Marie José park (Molembeek)? Josaphat (kuch). Ok, deze keer veel ‘groen’…maar das ook plezant ze, moet daarvoor ni naar Werchter gaan 🙂

 • Euh

  Bru: Beluister het interview even. Ze hebben het bv. over winterpret e.d., al die evenementen samen met de weekendevenementen, maken het best wel veel in die wijken. Ze heeft het ook over het feit dat er soms een gigantische muziekinstallatie staat en dan 3 personen in het publiek, en dan is inderdaad misschien wel een probleem. Overigens gaan er evenementen door die minder worden gepromoot waar de meeste mensen niet van weten.

  Maar ach, dat is de mentaliteit van die diensten van ‘t stad zeker? Als je een 100 procent fake gedrocht als Brussel bad bekijkt, weet je wel waaraan je je kan verwachten zeker? Laat staan dat daar soms ook geen kat was maar ze toch maar blijven doordoen…

 • @euh: ik woon op 15m van het Sint Catheleine plein en ik moet zeggen dat het wat mij betreft allemaal reuze meevalt qua overlast. Ik volg Bru wat betreft het “Dilsen Stokkem-verhaal”. Blijkbaar zit het in onze (voorlopig nog) Belgische genen om per definitie wat te gaan klagen…

  Het is zowieso een gegeven dat in een stad het ene plein al geschikter is dan het andere voor evenementen. In Rome, Amsterdam of Barcelona worden evengoed vaak dezelfde plaatsen gebruikt.

 • Bru

  @ Euh: ik héb geluisterd en leerde uit het interview dat Winterpret nu al 2 maanden duurt (ipv 1), dat Stadskriebels enkel voor de Verkàvelingvlàmingen is en dat ik me in de bewuste wijk zelfs niet meer veilig mag voelen.

 • @Bru en @Euh: Het radio-gesprekje was enkel een ballonnetje dat ik opliet. En de mening van een tweetal individuen.

  Wat mij betreft mag de discussie eerder gaan over m’n laatste zin in de post: “Zinvol? En welke pleinen/buurten komen volgens jou dan in aanmerking? Of toch maar in die Dansaertwijk?“,
  en niet zozeer over de concrete inhoud van het interview.
  Laat staan over de lengte van Winterpret, dat zonder opbouw idd. 1 maand duurt.

  Kortom: reacties op een mening: graag. Op de persoon: neen danku.

 • tijdelijke dansaertvlaming

  Mja, als je rustig wilt wonen, moet je niet in het centrum van Brussel gaan wonen vind ik. De evenementen op zich vind ik niet zo storend (Kerstmarkt ging dicht om 23h, optredens stoppen om 23h; die sportdag was overdag); de verkeersoverlast die het veroorzaakt daarentegen…

  Gedurende de Brussels Jazz Marathon, gedurende de weekends in december (winterpret) was er elke avond van 18u tot middernacht file, geclaxoneer, gescheld, heel gezellig als je in de dansaertstraat woont. Het is een leuke buurt om te wonen met alles vlakbij maar het verkeer is er echt wel te veel aan, daarom: Dansaertstraat autovrij!
  Misschien eens het voorbeeld nemen aan andere steden zoals Gent, A’dam en het centrum autovrij/luw maken..

  Niet dat het me zoveel uitmaakt want binnen een paar maand ben ik er toch weg maar ik denk dat het voor de bewoners een stuk aangenamer zou zijn..

 • Henkovich

  Parkeerplaatsen in de buurt zouden 24h op 24h enkel met bewonerskaart toegankelijk moeten zijn. Niet-bewoners zouden dan weten dat het geen zin heeft om tientallen minuten alle straten in de wijk rond te rijden op zoek naar dat ene vrije plaatsje, en de autocaroussel zou ophouden. Alternatieven voor hen zijn (goed aangeduide) betaalparkings zoals Munt-Brouckère-Rogier-P58-…(bij grote evenementen zouden er ook afspraken kunnen gemaakt worden met bedrijfsparkings), en natuurlijk de metro.

 • Thijs

  Een paar posts terug heb ik het er al eens over gehad; autovrije winkelstraten zouden de handelsbuurten doen floreren en Brussel als winkelstad versterken. In het centrum denk ik dan aan de Dansaertstraat, maar ook even goed aan de Lakensetraat / Arteveldestraat en de buurt tussen de Beurs & Centraal station.
  Daarbij aansluitend moet men voor de mensen die met de auto komen een goed onthaal voorzien, ruime moderne parkings met bewaking en goeie voorzieningen BUITEN het centrum langsheen de ring (Zuidlaan, Antwerpse poort,…) zouden voor Brussel een verrijking zijn. Ze zouden buurten ontlasten en de passage zou op zijn beurt de buurten doen heropleven. Uiteraard moet alles goed aangeduid worden; parkingroutes zoals in andere steden (Gent, Brugge, Hasselt,…) zouden een begin zijn en het openbaar vervoer zou zich erop moeten afstemmen. Uiteraard is hiervoor een mobiliteitsplan nodig…
  Het toekomstige GEN netwerk is in zekere zin -op lange termijn- een alternatief, maar dit is eerder iets voor pendelaars dan voor winkelaars. Deze hebben géén zin om ergens in de middle of nowhere hun wagen achter te laten en dan nog een half uur de metro op te moeten. Enkel dit alternatief aanbieden zou Brussel verzwakken.

 • Thijs

  “…ruime moderne parkings met bewaking en goeie voorzieningen BUITEN het centrum langsheen de ring…” Uiteraard heb ik het dan over ondergrondse parking, het zou weinig zinvol zijn om andere buurten te belasten om andere te ontlasten.

 • Briggs

  Autoluw maken en ‘moderne ondergrondse parkings met bewaking’ gaan de Brusselse winkelstraten niet echt aantrekkelijker maken, toch niet voor mij. Ik ga steeds met de trein naar het centrum, Noord of Centraal er af. Liefst Centraal doe ik een tussenstop bij de koninck van spagnien. De keren dat ik ga stoor ik mij soms aan vuil op straat, bedelaars, krapul dat rondloopt soms roepend en tierend die u uitdagend aankijken of als een stuk str*nt aanzien. Ik ga liever naar Gent heeft nog eens het voordeel dat men u wel kan behelpen in het Nederlands en dat er meer een ‘gemeenschapsgevoel’ is door de overvloed aan Nederlandstaligen. Het is er iets properder, zijn soms ook bedelaars maar vooral weinig storend krapul.

 • Valérie

  Het meest storende vind ikzelf ook de autos die parking zoeken. Versta wel waarom ze zich op straat parkeren en niet in de peperdure parkings die niet veiliger zijn dan op straat dus waarom betalen. Moest dit al goedkoper kunnen worden en dan idd meer parkings buiten het centrum met goede, snelle busverbindingen dan zou het al iets aangenamer rondtoeven zijn op de kerstmarkten. Zeker omdat je dan niet die mensen tegenkomt die net voor je parking gevonden hebben nadat je al heel wat rondjes gereden hebt…

 • tijdelijke dansaertvlaming

  Het is misschien een beetje off topic maar wat eigenlijk ook wel eens in vraag mag gesteld worden zijn die constante sirenes van de politiewagens. Tientallen keren per dag/nacht passeren politiewagens in cowboy rijstijl met hun sirene luid loeiend. Ik kan me voorstellen dat dat soms zijn nu heeft maar ik vraag me af of dit elke keer nodig is en niet eerder een vorm van machtsvertoon/machochisme is (toys for ‘big’ boys)? is daar enige controle op?

 • Briggs

  Bij mijn weten wel. Ze mogen normaal gezien enkel in noodgevallen gebruikt worden.

 • tim

  Voor zover ik weet is het net nu dat men volop aan het bediscussieren is over het al dan niet verkeersvrij maken van het katelijneplein. Ik meen te weten dat het deze zomer zelf zou getest worden.

  Vooral de restaurateurs zijn nogal tegen, omdat ze er van overtuigd zijn dat hun publiek enkel komt omdat ze er met de auto kunnen geraken.

 • Zondag 8 juni.
  Opnieuw feest & muziek. Wat? Iemand een idee?

 • Jemenfish

  Ik had vaag iets opgevangen over acties tegen de daling van de koopkracht, misschien daar iets mee te maken, beetje kabaal er door jagen zal direct de prijzen wel minderen 🙂 Of misschien was het een feest voor de nationale feestdag van de West-gothen te Brussel.

  Bel misschien eens naar Brussel ‘openbare ruimten’, die regelen alle openbare evenementen dacht ik (espaces public), misschien kan je er een lijst van evenementen verkrijgen op elk plein en pardoes achterover vallen.

  Op 1 Juni hadden ze zelfs het Montgomeryplein weggegeven voor het 1 of andere, Tervurenlaan en alles afgesloten, netjes. Ben er nog altijd niet uit waarom (sommige andere mensen die moesten rondrijden dachten zelfs dat het een uitloper van Zinneke was :))

 • Henkovich

  1 juni was het braderij op de Tervurenlaan (en Milieufeest in het Jubelpark).

 • Na de Irisfeesten en fête de la musique las ik nu dat er op het paleizenplein weer een 2-daags festival doorgaat met o.a. een persoon van de beastie boys. Tof, ware het niet dat het deze keer zelfs betalend zal zijn. Directe concurrentie voor het hoge kermisgehalte van Sint Katelijne? 🙂

 • erik

  Afgelopen weekend heb ik megen genieten van “Brussels summer festival” op het Roupe plein! Ik wist niet eens dat dit bestond.
  Drie avonden achter elkaar heb ik in mijn living met angs te vensters in de gaten gehouden die in hum ramen zaten te rammelen. Tijdens de sound check werd meermaals het onderste uit de bassen gehaald en alles in huis deed trillen.
  OK, ik woon in het centrum en dit hoort er bij. Maar ik stoor er mij aan dat de stad nog niet de mooite neemt om de buurtbewoners op de hoogte te brengen. Je zal maar net een gezellig etentje hebben gepland bij je thuis… en drie dagen achter elkaar vind ik teveel van het goede. Bovendien waren het snert groepen…
  Hoe was het deze keer op St. Katelijne?

 • Thijs

  En 5 weken na elkaar, elke avond tot 1u en in’t weekend tot 2u. Ik heb echt wel medelijden met de mensen die langs de Zuidlaan wonen. Onvoorstelbaar dat dit kan…

 • Thijs

  Oei, te snel op enter geklikt… ik had het over de kermis. Gelukkig is het weer gedaan voor een jaartje.

 • Euh

  @Erik: het summer festival was dan nog een betalend evenement. En een duur. Als je er woonde langs de andere kant mocht je er ook niet door of langs. De hekken van het park werden ook angstvallig in het oog gehouden.

  En dat DAT is door de beugel kunnen raken is wel een erg gevaarlijke mijlpaal. Binnenkort open-air dirty dancing en FM Brussel parties aan 20-30 euro inkom op de grote markt? Of hou het bij jazz of blues tot 00u, niet een DJ van de beastie boys vanaf 01u aub…dat is vragen om problemen.

 • erik

  @Euh: Op het Roupe plein was het gratis. Gaat dit dan over het “warande posium”?

  Er is blijkbaar een petitie gestart door malcontente buurtbewoners rond place Roupe. Ga eens kijken wat die vragen…