Brussel in Beeld special: Zinneke

Ik weet niet of het aan mijn oproep van vorige week ligt, maar jullie fotografen houden van Zinneke. Zoveel is zeker. Er zitten meer dan voldoende foto’s in de pool van BrusselBlogt op Flickr voor deze special met dubbel zoveel foto’s dan anders. Het is dan ook een special.

De gewone Brussel in Beeld – week 23 zal ik jullie trouwens niet onthouden. Die volgt een van de volgende dagen. Er zitten ook goede foto’s bij en die mogen niet verloren gaan.

Blijkbaar is een initiatief als Zinneke nodig om jullie massaal portretten te laten maken. De mensen op de foto’s zijn dan wel een tikkeltje bijzonder, de leerervaringen zijn bruikbaar voor andere portretten. Ik heb het al eens gezegd, maar ik meen het, beste fotografen: maak eens wat meer portretten van ((on)gewone) Brusselaars. Ben je zelf geen fotograaf? Laat je dan gewillig fotograferen. Gedaan met ‘ik pak niet op papier’. Maar het ging hier over Zinneke.

Laat de foto’s maar voor zichzelf spreken.

Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Zinneke Parade 2008 van Legasse Photo

Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Zinneke Parade 2008 van Legasse Photo

Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Zinneke Parade 2008 van Legasse Photo

Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Zinneke Parade 2008 van Legasse Photo

Brussel - Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Brussel – Zinneke Parade 2008 van Koinsky

Brussel - Zinneke Parade 2008

Foto hierboven: Brussel – Zinneke Parade 2008 van Koinsky

Zinnekes @ Brussels ¬ 2723

Foto hierboven: Zinnekes @ Brussels ¬ 2723 van Lieven SOETE

Zinnekes @ Brussels ¬ 3197

Foto hierboven: Zinnekes @ Brussels ¬ 3197 van Lieven SOETE

Zinneke @ Brussels ¬ 3133

Foto hierboven: Zinnekes @ Brussels ¬ 3133 van Lieven SOETE

The Zinneke Jump to 2010 ¬ 4220ab

Foto hierboven: The Zinneke Jump to 2010 ¬ 4220ab van Lieven SOETE

The Great Entrance ¬ 6590

Foto hierboven: The Great Entrance ¬ 6590 van Lieven SOETE

Zinnekeparade 2008

Foto hierboven: Zinnekeparade 2008 van naftalina007

Zinnekeparade 2008

Foto hierboven: Zinnekeparade 2008 van naftalina007

ҢѧџиţΞđ

Foto hierboven: ҢѧџиţΞđ van askthepixel

Bekijk ook de foto’s van vorige week.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Pingback: Blogtineke / Mooie foto’s van Zinneke()

 • Een mooie selectie portretten en overzichtsfoto’s van de voorbije Zinnekeparade.

  Bij de foto’s van Christophe Legasse (Legasse Photo) stel ik me de vraag of die een technische bewerking hebben ondergaan of dat de fotograaf op een sublieme manier met het licht heeft gespeeld. De kleurensamenstelling van de foto’s is zo bijzonder.

  Tinneke: mensen aanmoedigen om portretten te maken is natuurlijk een goeie zaak. Maar moeten we er toch ook geen rekening mee houden dat je de toestemming van de mensen nodig hebt als je hun foto’s wilt publiceren en ze herkenbaar zijn? Dat argument (gecombineerd met natuurlijke schroom) is alleszins in mijn geval de voornaamste reden waarom ik liever geen mensen fotografeer.

 • Als je aan een publieke parade meedoet, moet je achteraf niet afkomen met klachten dat mensen foto’s van je hebben genomen…
  Buiten zo’n event is het altijd de moeite waard om mensen te vragen of je hun foto mag nemen. Een neen héb je, een ja kan je krijgen door te vragen.

  Over C. Legasse’s foto, hier is inderdaad waarschijnlijk wat met de kleuren gespeeld (ik vermoed wat ondersaturatie en split toning), iets wat trouwens voor het digitale tijdperk in de donkere kamer ook gebeurde. Het was dan misschien wel wat arbeidsintensiever.

 • Mike schreef:

  Buiten zo’n event is het altijd de moeite waard om mensen te vragen of je hun foto mag nemen. Een neen héb je, een ja kan je krijgen door te vragen.

  Het probleem is dat je formeel gezien (portretrecht) een schriftelijke verklaring (akkoord) van de betrokkenen moet hebben. In de praktijk is dat natuurlijk nauwelijks haalbaar en daar wringt nu net het schoentje. Persoonlijk ben ik dus niet geneigd om foto’s van mensen te nemen (tenminste, als die foto’s voor publicatie zijn bedoeld).

 • Blijkbaar is iedereen bang van het portretrecht, maar blijkbaar loopt het zo’n vaart niet als je niet voor commerciële publicatie portretteert… en dat kan je moeilijk beweren van brusselblogt 🙂 (http://arturian.wordpress.com/2008/06/02/portretrecht/#comment-6124)

 • Met veel plezier zie ik mijn beelden vermeld tussen andere prachtige selecties.

  @Patrick, wees gerust hoor, er is geen enkel beeld dat niet bewerkt is, vroeger in het analoge tijdperk niet in nu niet meer dan toen. Zelfs mijn beelden zijn onder handen genomen om het resultaat te bekomen dat ik zocht. En daar gaat het net om, je hebt een bepaald beeld en stijl voor ogen die je door contrast, intensiteit, kleur, verzadiging, scherpte en nog een heleboel andere parameters tracht te bereiken. Vroeger koos je een bepaalde film, lens en filter voor een beoogd doel, nu bereik je hetzelfde door digitale bewerking achter de pc.
  Ik kan je verzekeren, het onbewerkt beeld rechtstreeks van de lichtgevoelige sensor is niet om aan te zien. Trouwens, deze sensor reageert hoedanook verschillend op licht in vergelijking met je eigen ogen. Ook het kant-en-klaar jpg-beeld uit je camera heeft heel wat automatische bewerkingen ondergaan. Zelfs het beeld dat er schijnbaar zeer natuurlijk uitziet.

  Maar wat maakt het uit als het resultaat een lust voor het oog is. 🙂

 • Toon schreef:

  Blijkbaar is iedereen bang van het portretrecht, maar blijkbaar loopt het zo’n vaart niet als je niet voor commerciële publicatie portretteert…

  Ik vrees dat dit argument geen hout snijdt.

  Het portretrecht heeft op zich niets te maken met een al dan niet commercieel gebruik.

  Voor beelden gemaakt in het kader van de actualiteit of bij opnamen van een mensenmassa geldt het portretrecht in principe niet. Hier speelt dus de journalistieke vrijheid. Maar als iemand op een beeld goed herkenbaar is of er zelfs het belangrijkste onderwerp van vormt, kan deze persoon wel degelijk zijn recht op afbeelding inroepen (ook al zal dat in de praktijk weinig of niet gebeuren).

  Commercieel gebruik kan er wellicht toe leiden dat iemand sneller het portretrecht inroept om zijn exploitatierecht te vrijwaren, maar het ontbreken van een commerciële bedoeling is op zich dus geen argument om minder streng met het portretrecht om te gaan.

 • Frank alias Koinsky schreef:

  @Patrick, wees gerust hoor, er is geen enkel beeld dat niet bewerkt is […] Maar wat maakt het uit als het resultaat een lust voor het oog is.

  Ik denk dat ik het er wel mee eens ben dat in dit geval het doel de middelen heiligt. Mijn vraag was dan ook uit interesse en niet als kritiek gesteld.

 • Pingback: Brussel in Beeld - week 23 at BrusselBlogt()

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 35 at BrusselBlogt()

 • Pingback: Brussel in Beeld - Week 52 (2008) at BrusselBlogt()

 • Portretrecht

  Op de onderstaande link ” fotoblog – lamp ” staat één en ander uitgelegd over portretrecht en fotoreeksen over de Zinneke parade 2010
  Veel kijkplezier
  http://lampfotografie.blogspot.com/
  Groet Lamp