Polemiek rond het weerbericht van Télé Bruxelles

Télé Bruxelles geeft al een tijdje haar kijkers de mogelijkheid om het weerbericht te presenteren. Gisteren was Fadila uit Molenbeek aan de beurt. Fadila was buiten haar ogen, volledig bedekt met een hoofddoek (en niet burka, zoals La Dernière Heure meent), wat een zekere polemiek teweeg heeft gebracht.

Persoonlijk weet ik niet echt wat ik hierover moet denken. Is dit niet het Brussel van vandaag, die men in sommige Brusselse wijken terugvindt? Gaat de zender echt te ver door de realiteit te laten zien?

Wat is jullie mening over dit ‘incident’?

Share
 • Jemenfish

  Om er geen doekjes om te winden: Is dit niet representatief ten top voor Molenbeek? Waar zit het probleem specifiek? Als het gepresenteerd werd in Turks of zo, dan zou ik eht probleem zien 🙂

  Wat ik lees in La dernière heure slaat me dan weer wel met verbazing: Zo een burka is verboden of het Brussels grondgebied? Sjonge, geen wonder dat de politie er zoveel mensen mee oppakt (/Sarcasme)

 • Geert

  Het is de realiteit in Brussel. Ik vrees dat we er zullen moeten leren mee leven. Echter voor ons zal dit nog lang ‘raar’ blijven omdat we opgegroeid zijn met een traditie waarbij iemand die z’n gezicht wegsteekt, effectief iets te verbergen heeft. Clash der culturen?
  Het moet kunnen, maar het zal nog lang duren voor we er ons confortabel bij zullen voelen vrees ik.

 • Welaan dan… op het 2de gezicht zie ik iets dat op een designbrilletje lijkt (= hogere opleiding?) en een blauwe sjaal die niet echt op een burkha lijkt. Afgezien van een paar totaal in het zwart gemaskerde vrouwen, die zonder twijfel nooit toelating zullen krijgen om op TV te komen, is dit dus niet echt representatief voor Molenbeek.
  Het is dus vermoedelijk een oefening in provocatie (light version).

 • Thijs

  Welja, misschien een stylingtip voor ons Sabine…

 • Jemenfish

  Ok, dat kan, ik kan dit niet bekijken hier op het werk, maar ik heb er in de kranten daarnet ook over gelezen en 1 foto gezien, ik meen dat er niemand dit echt zag als een ‘fake’. Daarentegen zeiden de meesten inderdaad wel dat dit provocerend werkte en het is misschien wel raar dat het door de selectie kwam maar goed, ik zie het probleem persoonlijk niet? Want dat zou er toch ook zijn indien een ‘echte’ gesluierde persoon dit kwam doen, die polemiek?

  Of zou het dan correct zijn ergens wanhopig 1 van de studenten of oudere blanken te gaan zoeken in Molenbeek en hen te vragen eens het weerbericht te doen? Ik vind dat dit best moet kunnen…

 • Johnnyboy

  Ik ben soieso tegen dit soort verkleedpartijen. Op het nieuw zowel als daarbuiten.

  Elk zijn hobby hoor, maar ik heb ook het recht het gezicht van mijn buren te zien…

 • Johnnyboy

  “nieuwS” dus 🙂

 • Als Télé Bruxelles gastpresentatoren van het weerbericht toelaat om een hoofddoek te dragen, dan moet men dit ook toelaten voor de reguliere presentatoren van de omroep zelf. De vraag is dan, of dit het geval is?

  Als deze zaak al een polemiek (“storm in een glas water”) teweeg moet brengen, dan aan het adres van Télé Bruxelles en zeker niet aan dat van de gastpresentatrice. Tenslotte is het Télé Bruxelles die toelaat dat zij met hoofddoek in beeld komt.

  Als een bedrijf beslist om een werknemer met een hoofddoek aan te werven, dan zou het niet logisch zijn om nadien die werknemer te verwijten een hoofddoek te dragen. Hetzelfde geldt dus voor gastpresentatoren.

  Persoonlijk zie ik wel niet goed in wat het nut is van kijkers het weerbericht te laten presenteren. In het kader van “iedereen beroemd”? Maar goed, dat is weer een andere kwestie. Ik heb trouwens geen tv, dus last (voor zover van toepassing) heb ik er niet van.

 • tommy1975

  Is dit dan een designermoslim?

 • deze grap heeft in elk geval de verdienste gehad om enkele (niet zo diep onder de oppervlakte liggende) angsten en frustraties los te weken in de publieke opinie… de reacties in de franstalige media waren niet mals en toen bleek dat het een grap was werd het nog erger…er gaan in elk geval sancties vallen bij télé bruxelles…tja…vreemde tijden, vreemde tijden…het lijkt wel een multiculturele mini-versie van de bye bye belgium docu op de rtbf.

 • Grap of niet, het moet zeker kunnen. Het idee om mensen uit Brussel het weerbericht te laten presenteren is misschien niet super interessant als kijker, maar wel goed om meer mensen bij de zender en het plaatselijke gebeuren te betrekken. En in Brussel wonen nu eenmaal vreemdelingen en of die nu hoofddoek dragen of niet, als het openstaat voor de inwoners van Brussel, waarom dat ook niet voor moslim/a’s?
  Ik snap echt niet dat dit zo opgeblazen wordt.

 • Omdat ik het niet kan laten, nog eentje voor Goedele:
  Het spreekt voor zich dat een gewone allochtone vrouw met een hoofddoek (zichtbaar gezicht) nooit tot zo’n controverse zou leiden.. Misschien wat binnenkamers tandengeknars.. tot daar nog. We zijn dit idd. gewoon.
  Een volledig gesluierde vrouw daarentegen, ik weet niet goed wat jij u daarbij voorstelt maar ik zal er niet naast zitten als meer dan 90 % van deze vrouwen geen zelfbeschikkingsrecht hebben en volledig onderworpen aan hun echtgenoot door het leven gaan. Dus deze vrouwen hebben zoals reeds gezegd zowiezo geen toegang tot dit medium. Het kan zijn dat het aanvaarden van zulke toestanden tegenwoordig het summum van “open geest” is, maar mag ik dan toch even tegen de stroom invaren. Mijn ouders komen nog uit de tijd toen “de kap over de haag gooien” geen lang vergeten spreekwoord was maar een realiteit. Meer nog, in die tijd kon je zelfs in bepaalde wijken van Brussel als vrouw nog kortgerokt lopen zonder uitgescholden te worden voor “pute”. Mijn tenen krullen als ik zo’n zielige totaal zwart gemaskerde vrouw annex baardmans zie lopen, maar gelukkig blijven dit uitzonderingen. Kom aub niet vertellen dat dit een persoonlijke keuze is, of ik richt hier morgen de vzw “Feministische Mannen Afdeling Brussel” op, en ik ga in de aanval.

 • Johnnyboy

  Dat ligt idd heel gevoelig hé. Ik heb zonet met veel plezier een zeer scherpe reply gestuurd naar een kennis die me uitnodigde voor een info avond ivm creationisme. Daarvoor word ik bij mijn vrienden-collega’s waarschijnlijk uitvoerig gefeliciteerd.

  Maar als ik iets vertel over de scheldtirades die mijn kort gerokte vriendin in Molenbeek te beurt vallen beginnen diezelfde vrienden/collega’s wat ongemakkelijk op hun stoel te schuifelen… Allerlij vergoeilijkingen worden erbij gehaald (achterstelling, opgroeien in 2 culturen,…)

 • Thijs

  Vergoelijkingen zijn er meestal, maar vaak heb ik de indruk dat racisme/onverdraagzaamheid vanaf de andere kant komt.

 • Ik ben bibliothecaris voor iets. Een leestip dus:

  De malaise van de multiculturaliteit / Wim Van Rooy. – Leuven : Acco, 2008. – 424 p. – ISBN 9789033468988 : 29,50 EUR.

  In zijn boek probeert Van Rooy (en hij slaagt daar m.i. ook in) om de naïviteit van een taal dominante
  denkbeelden over migratiesamenlevingen te doorprikken. Tegelijkertijd reikt hij alternatieven aan om over multiculturaliteit na te denken.

  Ik ben nog maar pas in het boek begonnen (ik was ook aanwezig op de presentatie in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen op 22 april jl.), maar het is veelbelovend en alleszins intelligent geschreven. Geen gemakkelijk boek, maar wel heel genuanceerd.

 • frederic

  om op dit elan verder te gaan :
  probeer ook eens ‘het land van aankomst’ van paul scheffer.
  wellicht het beste boek over onze steeds multicultureel wordende samenleving en de spanningen die hieruit voortvloeien.

 • frederic schreef:

  probeer ook eens ‘het land van aankomst’ van paul scheffer

  Inderdaad. Paul Scheffer is voor Van Rooy in dat opzicht een belangrijke bron. Ik kan niet zo direct een citaat geven, want in het boek is het lastig zoeken zonder index (jammer dat die ontbreekt).