1 eurocent

1 EurocentIk had al gehoord dat een aantal Vlaamse steden en dorpen de 1 eurocent zouden afschaffen. Dit houdt dan meestal in dat de prijzen worden afgerond om te vermijden dat die muntstukken nog moeten gebruikt worden. Voor zover ik begrepen heb, mag je nog steeds met die muntstukken betalen, men kan het niet verbieden aangezien het een geldig betalingsmiddel is.
Ik had nog niet over dergelijke initiatieven gehoord in het Brusselse en was dus verwonderd om deze morgen bij de bakker 4.19 te zien en “ça fait quat’ vingts” te horen.
Iemand recentelijk opgemerkt dat in bepaalde gemeentes of misschien wel bij welbepaalde winkel(keten)s voornemens zijn gemaakt om de 1 eurocent te bannen?

Share
 • Ik heb ook al vaak gehoord dat men de stukken van 1 cent (en zelfs die van 2 cent) zou willen afschaffen, maar zover zie ik het niet komen. Dat men de prijzen van stukartikelen kan aanpassen om die centstukken te bannen is heel goed mogelijk, alleen bij prijzen van gewogen artikelen (“een kilo peren”, “tweehonderd gram salami met look”) kan men dat niet.

  Alleszins zou ik geen 4,20 euro betalen als ik op het scherm van de kassa 4,19 euro aflees. Die 19 cent kun je bijvoorbeeld betalen als 10 + 5 + 2 + 2 cent of je betaalt 20 cent en men geeft je 1 cent terug.

  Als ik niet kan passen en de winkel zou geen stuk van 1 cent terug kunnen geven, dan zou ik eisen dat men mij 2 cent of zelfs 5 cent terugbetaalt. De winkel moet zorgen dat er genoeg wisselgeld in de kas zit. Een cent te veel betalen doe ik niet.

 • jeroen

  Het systeem zou zo in elkaar zitten moest in België de stukjes van 1 en 2 eurocent (niet enkel die van 1 cent) afgeschaft worden:

  aan de kassa wordt er afgerond naar veelvouden van 5 cent, bijvoorbeeld:
  5,41 en 5,42 worden 5,40
  5,43 en 5,44 worden 5,45
  ook 5,46 en 5,47 worden 5,45
  en ten slotte 5,48 en 5,49 worden 5,50

  door dit afrondingssysteem zou het ook zo zijn dat ongeveer in de helft van de keren naar boven en in de andere helft van de keren wordt afgerond naar beneden (bij een voldoende grote steekproef zal er evenveel kans zijn dat er naar boven of naar beneden zal worden afgerond).

  Enkel bij elektronische betalingen (met bancontact, proton of kredietkaart) zou er niet worden afgerond.

  Ik ben voor dit systeem, ik betaal nu al sowieso zo veel mogelijk elektronisch om die kleine centjes te vermijden, ze zijn echt totaal nutteloos en kosten handenvol geld om te maken, te transporteren en te distribueren naar de handelaars. Verder is het ook zo, omdat zo veel mensen 1 en 2 eurocenten opsparen, er steeds nieuwe moeten worden bijgemaakt…

 • Als de stukken van 1 en 2 cent worden afgeschaft, dan is het principe van afronden gewoon absurd. Men moet dan gewoon de prijzen zo bepalen dat de kleinste ‘eenheid’ 5 cent is. Alleen bij prijzen per gewicht zou men moeten afronden, maar dat doet men nu ook al (en dat kan automatisch door de weegschaal).

  Is het werkelijk zou dat veel mensen de stukjes van 1 en 2 cent opsparen? Daar had ik nog nooit van gehoord. Alleszins ben ik niet voor de afschaffing van deze muntstukjes. Het stuk van 2 cent kan eventueel worden afgeschaft, maar het stuk van 1 cent zeker niet.

  Elektronisch betalen doe ik ook al zo veel mogelijk. Jammer dat er niet meer kleine winkels zijn waar je met Proton kunt betalen. Ook jammer dat betalen via Bancontact / Mister Cash in sommige winkels pas gratis is vanaf een bepaald bedrag. Als Banksys de kostprijs van het elektronisch betalen zou verlagen, dan zouden meer handelaars bereid zijn dit aan te bieden. Nu zijn het vooral de grootwarenhuizen en de ketens waar je elektronisch kunt betalen.

  In de bibliotheek waar ik werk kun je alleen maar met Proton elektronisch betalen. Het loont op dit ogenblik niet om bij ons ook Bancontact / Mister Cash aan te bieden. In de toekomst gaan we dat wel doen, als er zelfbedieningsbalies en betaalautomaten komen.

 • Jemenfish

  Wat mij vooral ergert aan de 1 en 2-cent stukjes is dat er van bij het begin resoluut is voor gekozen bij o.a. automaten dat men er niet mee zou werken, of de overheid ze nu wil of niet. Dus of je nu in een wassalon staat of op het perron bij een snoepautomaat, vele zullen ze niet nemen. Drankautomaten same thing. Persoonlijk heb ik de oplossing gevonden in mijn locale kruidenier die er altijd nodig heeft omdat de oude mensen op die centen blijken te staan en ze niet kunnen afronden.

  Trouwens gewoon ook uit praktisch standpunt, ik heb al een broekzak versleten door zoveel muntjes altijd bij te hebben 🙂

 • Jemenfish schreef:

  Wat mij vooral ergert aan de 1 en 2-cent stukjes is dat er van bij het begin resoluut is voor gekozen bij o.a. automaten dat men er niet mee zou werken

  Of dit een bewuste keuze is, weet ik niet. Het zou kunnen dat de stukjes van 1, 2 en 5 cent in afmetingen en gewicht gewoon te weinig van elkaar verschillen om het onderlinge verschil te kunnen detecteren, althans zonder de kostprijs van de muntenautomaten aanzienlijk de hoogte in te drijven.

 • Jochen

  1 eurocent zijn 0.4 oude franken, als ik me nog goed herinner was de halve frank op sterven na dood, en dat was meer dan 5 jaar geleden. Weg met die 1 en 2 eurocentjes.

  Ik spaar ze niet bewust maar als ik ‘s avonds mijn geld uit mijn broek haal belanden die koperen onbenulletjes in een pot. Als de pot vol is zal ik er eens de 5euro centjes uitvissen en naar de bakker gaan, die 1 en 2 eurocentjes vliegen in een nog grotere pot,… bij de volgende verhuis zal ik eens vloeken als ik die centjes terugzie. Ze worden wel degelijk opgespaard maar volgens mij niet altijd bewust.

 • Jemenfish

  Op praktisch gebied is dat toch niet meer dan logisch? Als je een brood zou gaan kopen met stukjes van 1 en 2 cent is het gewicht aan geldstukjes wellicht hoger dan het gewicht aan brood 🙂

  Trouwens, geef voor de lol eens een zakje met koperen ploerten aan een bedelaar, je zal zelfs hun reactie zien 🙂

 • Als ik niet kan passen en de winkel zou geen stuk van 1 cent terug kunnen geven, dan zou ik eisen dat men mij 2 cent of zelfs 5 cent terugbetaalt. De winkel moet zorgen dat er genoeg wisselgeld in de kas zit. Een cent te veel betalen doe ik niet.

  Als je pakweg 36 euro/uur verdient, wat voor het gemak overeenkomt met 3600 eurocent, mag je niet meer dan 1 seconde besteden aan het verwerven van die eurocent (kosten/baten analyse).

 • Ik mocht vorige week niet met stukken van 1 cent betalen bij Kinepolis Brussel. De centjes werden vriendelijk geweigerd door de studente aan de popcornbar. “We mogen die niet meer aanvaarden meneer.” Ik ben er niet verder op ingegaan, want het was een mooie dame 😉 Een studente die de briefing verkeerd had begrepen, of zou Kinepolis ze werkelijk weigeren?

 • Tot voor kort woonde ik nog in Nederland en daar waren de 1- en 2-centstukken al afgeschaft. Mij viel hier dus op dat ik ineens weer van die priegelig kleine muntjes terug kreeg bij de kassa.

  In Nederland waren wij al niet anders gewend, want de 1 cent (van de gulden) was al heel lang afgeschaft. De prijzen in supermarkten blijven gewoon in centen, maar pas bij optelling van alle producten wordt het eindtotaal tot 5 cent afgerond. Dat deden we al jaren en dat gingen winkels bij de introductie van de euro ook alweer heel snel doen.

 • @Buzzing Bees
  Kinepolis, en bij uitbreiding geen enkele winkel, heeft niet het recht om legale muntstukken te weigeren…

 • Lieven

  Zelf bakker zijnde vind ik het erg om alle dagen die over de 100 centjes te moeten tellen die klanten uit hun oude doos halen omdat ze vinden dat een bakker die wel zou kunnen gebruiken. Ik heb van bij het begin al prijzen die veelvoud zijn van vijf centen en hoef dus helemaal geen twee en een centjes, vanaf morgen neem ik ze ook niet meer aan. Stel je voor drie minuten tellen voor begot én euro en peanuts.