Cityscape illegaal

Cityscape@Night
Foto door Wstreet, in onze Brusselblogt pool.
“Goe bezig!” zeggen ze dan. In juli 2007 werd een vergunning voor 1 jaar afgeleverd voor de constructie van Arne Quinze. Dit in afwachting dat Winko Pro (eigenaar van Heron Plaza waarop Cityscape staat) zou beginnen bouwen.
Brussels Louise (blijkbaar de uitbaters van Cityscape) werden op de hoogte gebracht dat de vergunning diende verlengd te worden, dienden recentelijk een aanvraag in voor een extra vier maand. Maar dit is niet voldoende volgens Arau (L’Atelier de recherche et d’action urbaines ) die dit dossier van nabij opvolgt. Zo mocht het terrein niet gebruikt worden als parking, en is dit nooit gerespecteerd. Ondertussen is de constructie met events zoals Martini Terrazza in gebruik genomen als feesttent met feestjes die wekelijks doorgaan tot in de vroege uurtjes (ondanks de officiële sluiting van 23h). Voor deze gelegenheden, aldus Arau, werd de constructie van Arne Quinze nooit onderworpen aan een onderzoek van brandweer, noch aan enig onderzoek over de impact voor de buurt.

Arau vraagt dus de onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten en de deconstructie van Cityscape.

Share
 • De zeldzame keren dat ik langs het kunstwerk van Arne Quinze liep, heb ik me ook afgevraagd hoe het zat met de veiligheid van die houten constructie. Blijft dat staan als het stormt, bijvoorbeeld? En is er geen risico op brandgevaar door vandalisme?

 • Joske

  Ik begrijp dat veiligheid in dit geval uiteraard essentieel is, maar hoe langer hoe meer heb ik de indruk dat ARAU eigenlijk TEGEN alles is in deze stad of op z’n minst steeds slecht vinden. Bouwaanvragen: tegen, heraanleg openbare weg: tegen,… en nu dus ook cityscape: afbreken allemaal…
  Zucht…

 • dan maar doen zoals in de nevadawoestijn zeker?
  opfikken!

 • Joske: Voor zover ik daar lees houden ze hun niet aan de eisen die waren opgesteld. Als je tot 5u of later gaat feestjes organiseren (waar een deftige duit wordt aan over gehouden) bv., zie ik het probleem wel, o.a. met de brandveiligheid. Het ziet er alleszins allesbehalve veilig uit, en wordt dan nog verkeerd benut.

  Nu, als Brussels Louise hiervoor instaat, dat zegt genoeg, nietwaar? Even een jaartje een ‘kunstelijke’ constructie neerpoten en ze dan benutten voor secundaire winstgevende gebruiken, tsja…en zo werden de talloze controles die nodig zijn voor zoiets alvast een jaartje omzeild.

 • Joske

  Hey Jemenfish,

  Ik lees mijn post eens opnieuw en ik merk dat wat ik bedoelde er niet helemaal duidelijk uitkomt. Dus ik probeer het opnieuw 😉 Ik begrijp volledig dat ze uit veiligheid feestjes edm verbieden. Daar sta ik zelfs volledig achter. Safety first! Maar daarom ook vragen dat cityscape volledig afgebroken wordt, vind ik te ver gaan… In plaats van Cityscape krijgt men in dat geval gewoon terug een paar jaar zicht op een groot, troosteloos braakliggend terrein in het hartje van de stad.

 • Niet per sé. Als ze in zee gaan met organisaties die financieën boven artistieke inhoud stellen, ja. En in dat opzicht is het ook allemaal waarschijnlijk mooi uitgekiend. Maar er zijn 101 organisaties die er in de plaats kunnen komen. Zet dan pakweg een Lab-Au met een permanente installatie of zo. En diverse street artists zouden er daar ook iets mooi mee kunnen doen, zonder er elke avond daarna toe te komen met ghettoblasters 😉

  Neen, dit ruikt een beetje te veel naar het zoveelste goed ingevuld dossier dat mooi oogt om er dan compleet iets anders mee te doen 1 keer de vergunningen (/subsidies) binnen stromen. Ik vind het dan goed dat er direct wordt tegen opgetreden, want anders creëren we een cultuur waarin je gewoon de paperassen netjes moet invullen en daarna gewoon je ding kan doen.

  Wedden dat Martini Terraza bv. niet zal in het initiële dossier opgenomen zijn? 😉

 • @Joske: Sorry, maar Cityscape is vanaf het begin niets anders dan een vastgoedoperatie. Men heeft aan die plek enkele jaren geleden een hoop mooie herenhuizen afgebroken die in perfecte staat waren. De promoter heeft er een speciale vergunning voor gekregen vanwege economisch belang en tewerkstelling in zijn nieuw winkelcentrum.

  Natuurlijk was aan die plek nooit gebrek aan winkelruimte (er zijn al twee winkelcentra met reuzenleegstand in de buurt), de eerste promoter is er ook falliet over gegaan. En nu zet men die contructie op een plek waar nog enkele jaren geleden mooie huizen stonden. Jij vind het dus een goed plan om 19de-eeuwse woonhuizen aftebreken om ze door een event-location te vervangen???

 • Joske

  Malte, ik heb dat echt noch gezegd, noch gedacht!!!! Het enige dat ik gezegd heb is dat cityscape (het “monument”) beter is dan een braakliggend terrein… punt

  Over de “goedaardigheid” van de projectontwikkelaars heb ik echt niets beweerd!

 • Maurice

  Er ontbreekt echt een speelplein in die buurt ;;;;-)

 • Gelezen op deRedactie.be:

  De vzw Brussels Louise gaat een nieuwe stedenbouwkundige vergunning vragen aan de gemeente Elsene voor het houten kunstwerk Cityscape van Arne Quinze dat aan de Gulden Vlieslaan staat. Het werk staat er nu zonder geldige vergunning.

 • Ninke

  De afbraak van de herenhuizen en het geplande project zijn een spijtige zaak. Jammer genoeg moeten we ermee leven. Wat mij betreft is Cityscape ideaal als tijdelijke oplossing. Maar dan wel zonder randactiviteiten die de buurt verstoren.

 • Joske

  Ninke, we zijn op dezelfde lijn 🙂

 • Karl

  Cityscape is een knap (en voor brussel gedurfd) project.
  Als ik terugdenk dat dit maanden een afschuwelijk braaliggend stuk grond was kan ik dit alleen maar toejuichen.

  Wat de brandveiligheid of dergelijke betreft, de feesten worden normaal gezien in de tent gegeven dus nooit rechtstreeks onder het monument zelf. Bij de bouw heeft men er trouwens serieus rekening gehouden met de veiligheid.

  IK vraag me af waarom ARAU opeens zo een verzuurde verreneging is geworden.

 • Ninke

  “Gedurfd” is inderdaad het juiste woord! Zeker gezien de locatie, de chique bovenstad. Laten we hopen dat het bij veel mensen, in het bijzonder Brusselaars, de ogen opent voor zulke expressievormen.

  De tent en de feestjes zijn er voor mij teveel aan. Niet alles hoeft te worden overgoten met een commerciële saus. De vzw Brussels Louise mag al tevreden zijn met het extra volk dat door de wijk loopt.

 • Albert

  Dit vind ik hierover :

  “Conditions violées”

  L’Arau ne décolère pas. “Le permis délivré est assorti de plusieurs conditions quant à sa mise en oeuvre. Or, un rapide coup d’oeil permet de se rendre compte que Brussels Louise a violé plusieurs de ces dispositions”, souligne l’Arau. Exemple ? “Le permis a été délivré sous la disposition de ne pas prévoir de parking sur l’ensemble du site. Toutefois, le parking se retrouve sur l’ensemble du site : dans l’enclos pour les exploitants et devant la terrasse pour la clientèle”. Bernadette Erpicum répond : “le parking est interdit sur le site; nous nous battons tous les jours pour que cela soit respecté”.

  L’Arau s’étonne encore que les pompiers (Siamu) n’aient pas remis un avis sur la conformité incendie pour le pavillon ni qu’aucune demande de permis d’environnement n’ait été introduite auprès de l’IBGE alors que “le pavillon de Cityscape est une salle pour des événements festifs”. Pour Brussels Louise, en revanche, aucun permis d’environnement n’est nécessaire car il s’agit d'”un lieu d’animations sans exploitation commerciale doté d’un pavillon de 200 m2 et d’une terrasse de 300 m2″.

  Riverains incommodés

  Le bras de fer ne s’arrête pas là. “Avec l’organisation d’événements festifs, tels que le Martini Terrazza, ou de concerts de rock, de tango,…, les habitants sont mis à rude épreuve”, note l’Arau. “Depuis juin, nous sommes incommodées au moins une fois par semaine par des nuisances dues aux événements organisés sur le site en soirée, parfois jusque 2h15 du matin. Il fait chaud. Nous dormons avec les fenêtres ouvertes. Ce n’est pas agréable”, témoignent Josiane Van der Meeren et Patricia Cahn du Carmel St-Joseph sis au 26 rue des Drapiers. “Le bourgmestre est très attentif aux nuisances générées”, veut rassurer Nathalie Gilson qui reconnaît que “cela pose problème”. Le Martini Terraza, installé jusqu’au 13 septembre, ferme d’ailleurs ses portes à 23 h.

  “Démontage immédiat”

  Pour l’Arau, l’usage fait de l’installation “Cityscape” n’est pas compatible avec un quartier habité. Il demande donc l’interdiction d’exploiter le pavillon événementiel et son démontage immédiat. “L’IBGE doit dresser un PV d’infraction et le Siamu doit faire fermer cette salle illégale en raison de sa non-agrégation”, précise-t-il encore. Enfin, l’Atelier regrette que la commune d’Ixelles reprenne point par point les exigences de Pro Winko dans l’élaboration du Plan particulier d’affectation du sol (PPAS). Ce que réfute Nathalie Gilson : “la commune défend aussi ses propres exigences”. “Le PPAS sera présenté au conseil communal en septembre puis au gouvernement. J’espère que le permis d’urbanisme pourra être délivré d’ici fin 2009”.

  http://www.lalibre.be/index.php?view=article&art_id=436894