Brussel mentaal gelost?

Schrijver Tom Lanoye in een interview met Het Belang van Limburg Magazine (23 augustus 2008, pagina 5) naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag op 27 augustus:

Op een of andere manier hebben we Brussel mentaal al gelost. Wanneer gaan we het laatste taboe opheffen? Wanneer gaan we ook de omgekeerde transfers eens durven opsommen? Wat als we eens belastingen zouden heffen op waar mensen hun werk uitoefenen? Vlamingen rijden massaal naar Brussel, vervuilen er de lucht, eisen meer en meer snelwegen, verdienen in Brussel goed hun geld, maar trekken ’s avonds terug naar Vlaanderen: weer die vervuiling. En dan nog gaan kankeren op Brussel, “een stad vol vreemdelingen.” Ga er dan wonen, hé, dan zijn er al wat minder.

Dit citaat werd gecrosspost op Bxlblog.be.

Share

AboutPatrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.
 • Euh

  Waar woont Lanoye en waar nam hij dit interview af? 🙂

 • Euh schreef:

  Waar woont Lanoye en waar nam hij dit interview af?

  Tom Lanoye werd geboren in Sint-Niklaas. Hij woont en werkt in Antwerpen (op ‘het Zuid’) en gedeeltelijk ook in Kaapstad (Zuid-Afrika). Waar het interview werd afgenomen, weet ik niet (het wordt in het interview ook niet echt duidelijk gemaakt). Het is zelfs mogelijk dat het telefonisch of via e-mail gebeurde. Zijn vijftigste verjaardag vierde hij in Brussel, in een bol van het Atomium.

  Maar wat is nu precies het punt van je opmerking? Dat Lanoye zelf in Brussel moet komen wonen misschien? Waarom dan?

 • Ik vind het de quote van het jaar 😛

 • Benoit

  Wijze woorden van de heer Lanoye!!

 • Jos Vermeulen

  Hoog Rudy Aernoudt gehalte… als je Brussel loslaat dan…
  1) zijn de Vlaamse ambtenaren en 52% van de federale gewoon weg… indien niet, is er tot op heden geen voorbeeld gekend internationaal van “buitenlandse” ambtenaren (diplomaten, eurocraten, etc.) die plaatselijk belast worden.
  2) nationale hoofdkantoren nemen ook proportioneel in omvang af
  3) de “taxation phallacy” (wijs de toegevoegde waarde toe aan de hoofdzetel van de BVBA ipv de productiesite) valt dan weg. Het is overigens even dom Brussel rijk te rekenen aan de hand van postbuscodes als de Antwerpse haven als virtuele exportnatie nummer 1 te beschouwen. Herteken de grens en hup… de fabrieken liggen in het buitenland.

  Vergeet a.u.b. niet dat de dienstensector, althans die in de privé, meer en meer decentraliseert. Ik hoef nauwelijks nog naar kantoor… alles gebeurt virtueel en het eindproduct zijn analyses, programmacode en rapporten. Overigens verhuizen meer van die bedrijven in afgeslankte vorm naar Diegem, Groot-Bijgaarden… Die evolutie is er één van de laatste 5 jaar, bij uitstek in die segmenten van de dienstensector die exportgericht zijn… waar dus de echte toegevoegde waarde vandaan komt.

  Rekent u mee… 240.000 Vlaamse pendelaars, 90.000 federale ambtenaren, 30.000 (?) Vlaamse gemeenschap, enkele tienduizenden op nationale hoofdzetels van bedrijven uit dienstensector… haal dat (proportioneel) weg en de enigen die nog moeten pendelen zullen de Vlamingen uit Dilbeek zijn die in één of andere Brusselse intercommunale werken.

  Dat iemand maar eens de correcte rekening maakt… de wirwar aan verkapte federale subsidies incluis. Iemand als Lanoye zou ik alvast mijn denkwerk niet toevertrouwen. 😉

  Broodjes smeren voor eurocraten vind ik overigens een beangstigende vorm van subsistentie-economie…. keep it.

 • Jos Vermeulen

  Overigens gelezen dat Lanoye en eega er een tweede verblijf met zwembad op na houden aan de Kaap…. de levensgezel stemt over de grens op Jan Marijnissen.

  Ik vind die spagaat tussen woord (kreet) en daad iets te verscheurend 😉

 • Joske heeft wel een vinger op een zere wonde gelegd… minder en minder bedrijven vestigen zich nog in Brussel en verhuizen naar de rand. Met als grote voorbeeld HP die van Evere en Woluwe wegtrok naar Diegem. Grote besparingen in taks, en als mensen belastingen zouden betalen waar ze werken… alweer naar Vlaanderen.

  Wel 1 vraag voor Joske… hoe slaag je erin om op een keyboard te tikken. Ik herinner me nog hoeveel problemen had met de telefoon 😉 http://www.youtube.com/watch?v=tlK4tE4vZwo

 • henkovich

  De Brusselse economie is veel meer dan de Vlaamse of Federale overheid. En een Fortis of Dexia gaat zijn centrale kantoren heus niet dupliceren in Antwerpen of Namen. En Joske mag dan al spreken over afbouw van nationale hoofdkantoren, tegelijk is er in veel sectoren ook een consolidatie en globalisering bezig, en werken multinationals met continentale en regionale hoofdkantoren, waarbij Brussel als centraal gelegen Europese hoofdstad heel wat troeven heeft.En als je eens over de Wetstraat loopt dan zie je dat de EU-afgeleide economie veel meer is dan wat broodjessmeren (lobbygroepen, verbindingsbureau’s, advocatenbureau’s,…).

  Trouwens, als Brussel ooit onafhankelijk zou zijn en zijn deel in de vennootschapsbelasting zou krijgen, biedt dit mogelijkheden om de tarieven drastisch te verlagen waarmee Vlaanderen flink fiscaal beconcurreerd kan worden. Of dit wenselijk is, is een andere vraag natuurlijk.

 • Albert

  Inderdaad Henkovich,
  Als HP uit het Brussels stadsgewest wegtrekt dan is dat omdat het Vlaams gewest zich kan permitteren om gunstigere tarieven voor te stellen aan HP.
  Het Vlaams gewest is net zoals het Waals gewest verwikkeld in een machtsstrijd om het Brussels gewest, en ze deinzen er niet voor terug om hetgeen ze kunnen van het Brussels gewest af te snoepen, net zoals industrieterreinen opgericht worden in Waals-Brabant.
  Die gunstigere voorwaarden halen onze buren dan ook nog van de restBBP dat ze Brussel niet gunnen….
  want als de personenbelasting op de arbeidsplaats geïnd zou worden…
  zouden ze anders piepen, onze buurgewesten.
  Kankeren op Brussel, dat kunnen onze politici goed, maar een ontwikkelingsprojekt stimuleren voor de hoofdstad van dit land waarvan de naam niet meer gezegd mag worden….. tssssss….

 • Henkovich heeft gelijk! Economisch zou Brussel als onafhankelijk stadstaat niets te vrezen hebben. Het vertrek van taalloze vlaamse en federale ambtenaren van ministeries die geen belastingen inbrengen maar kosten, zou de kantoorprijzen naar beneden brengen waardoor daar dan bedrijven intrekken die [misschien :-)] wel belastingen betalen.

  In Bonn was er veel gezeur over het vertrek van de duitse hoofdstad naar Berlijn, nu hoor je er niks meer over, omdat precies dat in Bonn gebeurt is: Nu zitten de kantoren van de slecht betaalde ambtenaren vol met beterbetaalde bedienden. Laat ons rustig de kantoorgebruikers ruilen met Diegem, dat is sowieso de perfekte hoofdstad voor Vlaanderen.

  De kamer van koophandel van Bremen, ook een stadsgeweest, zegde het al lang geleden: Geef ons ons btw terug en de financiele problemen van Bremen zijn er onmiddelijk opgelost.

  En natuurlijk zou Brussel de belastingen kunnen verlagen – Monaco aan de Zenne 🙂

  Maar om terugtekomen op Lannoye: Met iedere Vlaming die Brussel verlaat geven “de Vlamingen” als groep een stuk recht op hier meetebeslissen. De beste manier tot betere tweetaligheid te komen is hier te komen wonen.

 • Albert

  Zeer juist, Malte. Bremen is een uitstekend voorbeeld.

  Ik vraag mij trouwens ook af wat dat wel mag betekenen :
  “Brussel mentaal gelost”
  Of hetgeen iemand als Bert Anciaux, Renaat Landuyt, of Steven Vanackere wel eens in de mond nemen :
  “Vlaanderen laat Brussel niet los”.

  In mijn ogen denken ze daarbij dat ze de Belgische constructie waarbij Vlaanderen en Wallonië gaan lopen met een groot deel van de Brusselse opbrengsten niet willen lossen. De bevolking maken ze wijs dat het gaat om het behoud in Brussel van Vlaamse cultuur en de bescherming van de Vlaamse minderheid in Brussel. Alsof Vlaanderen en Wallonië geen cultuur zouden mogen organiseren in Brussel wanneer Vlaanderen, Wallonië en het stadsgewest Brussel meer en volledige autonomie zouden krijgen.

  Zoals ik het eerder zei : Vlaamse en Waalse politici leveren een bittere machtsstrijd om Brussel en het liefst van al zouden ze Brussel onder hun co-bestuur willen plaatsen als officieel ondergeschikt gewest.

 • stef

  Goeie opmerking van Lanoy.

 • Johnnyboy

  Hij verwoordt wat ik denk. Ik krijg het ook op mijn heupen van die pendelaars die vanuit hun fermette wat liggen te kankeren over Bxl.

  Alleen al die term: “loslaten”!?
  Als al die mensen die vinden dat we Bxl niet mogen loslaten er ook zouden komen wonen moest er niks meer losgelaten worden…

 • Briggs

  Brussel is geen volwaardig gewest. Moeten wij just niets loslaten. Als België uit elkaar valt dan is Brussel niet langer de Hoofdstad en kan die regio niet langer fungeren als Hoofdstedelijk Gewest en verliest ze haar speciale status binnen het Belgische federale stelsel. Het is aan de Franstaligen om Brussel 19 los te laten.

 • skywalker

  1) Ik ken wel een paar pendelaars, zoveel liggen die niet te kankeren over het Brussels Gewest;
  2) Die pendelaars hebben er niet voor gekozen om in Brussel te komen werken. Het “concept” België vereist nu eenmaal dat alle centrale jobs in Brussel worden gelocaliseerd (lekker dicht bij het voormalige establishment) maar die jobs bestaan maar omwille van de rest van het land, het zijn dus geen “Brusselse” jobs. In Duitsland en Nederland bvb. zijn dat soort jobs over veel meer steden gespreid (daarom gaat de vergelijking met Bonn niet op, in Duitsland was Bonn maar één van de vele steden-spelers, daarom dat het verlies op één front kon compenseren door wat in te pikken op een ander front, door de centralisatie hier heeft Brussel zowat alles te verliezen en niets te winnen);
  3) Reken maar van yes dat bij een andere politieke configuratie ook privé bedrijven een deel van hun activiteiten hier zullen wegtrekken: de centralisatie kost veel geld (dure kantoren, files, moeilijker om medewerkers aan te trekken).
  4) De vervreemding tussen Vlaanderen en Brusselaar valt zeker niet enkel de Vlamingen aan te wrijven. Vlamingen worden in Brussel dikwijls niet vriendelijk behandeld, ook waar ze in grote mate aanwezig zij. Hoeveel restaurants in Brussels centrum met een grotendeels Vlaams cliënteel zijn er niet waar de diensters nog geen woord Nederlands over hun pruillippen krijgen? Het is de keuze van (een groot deel van) de Brusselaars om die houding aan te nemen maar daar hangt een prijskaartje aan.

  Ik denk niet dat iemand veel te winnen heeft bij confrontatie, zowel Vlaanderen als Brussel zouden verliezen, maar het geraaskal van Lanoye (blind copy paste uit het groot boek van de “linkse Vlaamse intellectueel) is compleet hersenloos.

 • Albert Rosner

  Integendeel Skywalker,
  Tom Lanoye raaskalt niet.
  Intellectuelen en artiesten – als ze een minimum onafhankelijkheid behouden – zijn de mensen die meestal een goede visie hebben. Dit in tegenstelling tot politici, die eerst voor hun eigen opkomen, dan voor hun partij, en dan pas voor de kiezer. Het is ook meestal hun schuld als er oorlog ontstaat.

  Op zich heb ik niks tegen pendelaars, maar inwoners van het Brussels gewest moeten hun eigen lot in handen kunnen nemen. Dit kunnen ze niet anders dan indien ze voor hun eigen onderwijs verantwoordelijk gesteld worden, en dit niet in handen laten van de Vlaamse of Franse gemeenschap, waarvan het reeds lang aangetoond is dat deze Brussel leegplunderen, er geen ontwikkelingsprojekt en nog minder toekomstvisie voor hebben.
  Dit is ook zo voor elk ander Brussels dossier dat steeds communautair in het nadeel van Brussel uitdraait.
  Of wie denk je dat de onduidelijke compromissen en ingewikkelde instituten voor ons stadsgewest uitgewerkt heeft ?

 • Hihi briggs, weer eens goed gelachen!

  @skywalker, maar als ik, wat regelmatig gebeurt, met oudere Vlamingen door Brussel loop die vroeger hier werkten maar er al twintig jaar of zo niet meer gewest waren, zijn ze altijd verbaasd, hoe vlaams de stad geworden is: Hoeveel vlaamse teksten in het openbaar, hoeveel frans- en anderstaligen er nederlands praten en zo.

  Ik heb nog niemand gehoord die zegt dat de tweetaligheid in Brussel de laatste dertig jaar achteruit zou gegaan zijn, behalve misschien in buitenwijken die toen nog landelijk karakter hadden.

  Brussel heeft cultureel veel meer te verliezen dan economisch, en darmee bedoel ik niet de vlaamse subsidies. Het feit een vreedzaam hoofdstad van een tweetalig land met zo’n helft van de bewoners van buitenlandse afkomst te zijn zorgt voor een cultureel klimaat dat men niet in veel steden van dezelfde grootte kan vinden. Ik vind alle duitse steden ondertussen zóó saai, omdat die álle zo verschrikkelijk eentalig zijn 🙂

  En de enggeestige eentaligheidsfanatici zoals van het Ijzerbedevaartkomite of het FDF dreigen dat kapottemaken. Van Istendael zegde eens: “Het bestaan van Belgie is een bewijs voor het bestaan van beschaving” of zo. En daarom zou het jammer zijn, als Belgie uit elkaar valt.

  Wat Bonn betreft: Het verschil is er ten eerste een van grootte. Bonn is geen steden-speler, het is na duitse normen een klein provinciestadje, die enkel bekend stond voor haar universiteit tot Adenauer de hoofdstad naast zijn rozentuin wilde hebben…

  Reken er overigens zeker niet op dat buitenlandse bedrijven in richting van een nationalistisch en separatistisch Vlaanderen zouden vertrekken, ze zullen er eerder Antwerpen en Zaventem voor Brussel willen verlaten. Het haatklimaat dat in Vlaanderen meer en meer terrein wint werkt afschrikkend.

  @albert rosner: Ik denk er zijn ook gebieden waar Brussel van het communautaire profiteerd: In de armenzorg bvb. is er meer aanbod dan elders omdat niet enkel vrijzinnigen en katholieken maar ook vlamingen en franstaligen in concurrentie met elkaar menen alles vier keer te moeten doen. 🙂

 • Moeilijk hier echt een goed onderbouwde mening te formuleren. Dit soort discussie is in se heel subjectief en gevoelsmatig, denk ik.

  Mij lijkt als inwoner van Brussel – met roots in Menen en vooral Brugge (waar ze van binnen soms dromen van Brugge Stadstaat 😉 ) – dat de toekomst van Brussel allang niet meer samenvalt met die van Vlaanderen of Wallonië. Een trip naar Brugge, Oudenaarde, Namen, Luik, Doornik of welke plek dan ook geeft mij telkens de indruk dat ik in het buitenland vertoef.
  Brussel is inderdaad voor niet-Brusselaars een werkplek en tegelijkertijd vinden die niet-Brusselaars zo een bezoek geleid door hun bevriende Brusselaar dan weer zo een openbaring. En wordt Brussel in hun ogen plots weer een stuk aantrekkelijker. Moeten wij als Vlaamse Brusselaars/Brusselse Vlamingen ook niet meer durven als ambassadeurs op te treden wanneer we ons in het hinterland bevinden?

  Nu, gesteld dat ze mij in één of andere talkshow toch dwingen om een oneliner over het Brussels statuut te lanceren, dan is het de volgende.
  Maak er een drie- of viertalig Brussels DC van met een belasting op inkomen die gespreid ligt over de woon- en werkplaats.

  Inclusief belasting voor de Eurocraten. Want zijn dat eigenlijk nog wel ex-pats? Ik ken er in mijn persoonlijke vriendenkring die hier een heel leven wonen en werken en Brussel als hun echte leefomgeving beschouwen eerder dan hun ‘thuisland’.

  De hele idee van netwerken van enorme stadstaten zie je overigens ook op mondiaal niveau groeien. Waarom zou Brussel die boot moeten missen? Integendeel, we hebben nu zelfs de kans om hierin het voortouw te nemen.

  Tot slot, overal waar ik in het buitenland kom en ze mij vragen vanwaar ik kom, dan is mijn antwoord steevast: ‘Brussel’. Zelden of nooit volgt daarop de vraag waar dat ligt. Eens proberen met ‘België’?
  En als uitsmijter:
  In Portland, OR, vroeg men mij op de markt daar, ‘Belgium, isn’t that the capital of Brussels?’. Gelijkaardige verhalen heb ik ook van anderen opgevangen.
  Kortweg: Brussel kan een heel sterk imago zijn, aan de Brusselaars om er daadkrachtig aan te werken: openbare reinheid, mobiliteit, stedenbouw.

 • Pingback: 11 a.m. » Wonen in Brussel()

 • Albert

  Patrick, je schrijft :
  “…Inclusief belasting voor de Eurocraten. Want zijn dat eigenlijk nog wel ex-pats?…”

  Die expats mogen niet stemmen voor gewestverkiezingen, sinds kort enkel voor gemeente. Federaal België beschouwt ze dus effektief als expats en niet als integraal deel uitmakend van de Belgische bevolking.

 • Het probleem met de belasting van Eurokraten is, dat men wil voorkomen dat een land die internationale instellingen huisvest er teveel voordelen ervan heeft. Waarom zouden die alle in Belgie belastingen betalen? Waarom zou een land er mee eens zijn, ambtenaren naar het buitenland te sturen, die te betalen en dan nog de belastingen aan het huisvestende land meetebetalen.

  Een alternatief zou misschien zijn dat de belgische Eurokraten (geen volk is daar zo goed vertegenwoordigd dan de Belgen, maar die personen verstoppen zich altijd) in Belgie en alle anderen in hun landen belastingen betalen. Maar dan krijg je de vraag uit Litouwen waarom men de torenhoge belgische belastingen zou meetebetalen of van de belgische Eurokraat, waarom hij zoveel weiniger overhoudt dan zijn litouwse collega.

  Ik vind ook dat de Eurokraten netto veel te veel verdienen, maar een oplossing zie ik er niet voor.

 • Jos Vermeulen

  Ik was nog iets vergeten in de “berekening”. Vergeet niet de 75.000 Brusselaars die in Vlaanderen werken, waarvan ik u op een blaadje geef dat deze wel in een productieve sector zitten (distributie, productie, geen ambtenaren).

  Maak de rekening… let’s discuss then. Zou een boeiende opdracht zijn voor een consortium VUB-ULB KUL-UCL.

  Voor het overige een interessante discussie.

  Enkele bedenkingen:
  1) Brussel is meer verfranst dan vernederlandst de laatse jaren. De Dansaert-straat en de Wetstraat wegen niet op tegen Evere, Molenbeek, Anderlecht… De grootouders waren van Molenbeek ziet u.
  Zonder de migratiestromen van de laatste decennia was Brussel wellicht opnieuwe vervlaamst/vernederlandst (mutatis mutandis, u begrijpt het wel), een explosief gegeven in de vergelijking. Het beleid van het Brussels gewest is hier ook debet aan: politie-agenten, MIVB, beambten… telkens schorst men besluiten rond inbreuken op de taalwetten. Het feit dat op 15 augustus van dit jaar iemand die in de Vlaamse rand rond de middag een ambulance belde, dat enkel in het FR kon doen, is hier een mooi voorbeeld van.

  Dat Brussel zijn we liever kwijt dan “rijk”. Ik heb er geen zin an dat mijn kinderen zoals mijn grootouders behandeld worden en de staatsgrens als taalgrens lijkt wonderwel te werken tussen W-Vl en Frankrijk, Luik en N’land. Voor de rest werk ik grotendeels van huisuit voor buitenlandse klanten (internet mensen, the world is flat en my flat is on the Bahama’s) en gun ik Vlaanderen meer mijn belastingsgeld.

  2) Eurokraten
  Het overtal aan Belgen situeert zich vnl op het laagste niveau en betreft doorgaans franstalige Belgen. Ga eens eten in Berlaymont… u zal begrijpen wat ik bedoel. Voor het overige is het relatieve bealng op de hoogste niveaus een historisch relict, waar ook Fransen en Italianen in meedelen. Als Belg, zonder piston, mag u het vergeten. U was beter als Pool(se vrouw) geboren.
  Overigens begrijp ik niet waarom de Belgische federale overheid bij de seconded national experts 3/4 franstaligen afvaardigt, heimwee naar de pré-fayat periode?

 • Anne

  Jos,
  Wat de eurocraten betreft: de gedetacheerden naar de Europese school zijn véél meer Vlamingen dan Walen.

 • Jos Vermeulen

  Anne,

  Ik weet weinig over de aanwervingen voor de Europese scholen. Volgens mij is de aanwerving gedecentraliseerd (men gaat bijv. niet via epso) en daarenboven speelt voor onderwijsmaterie uiteraard enkel het gemeenschapsniveau als het op detachering aan zou komen. Bijgevolg is er zelfs geen federaal niveau dat zou kiezen wie het wel of niet als kandidaat voorstelt en kan een eventuele discriminatie enkel uitgaan van de Europse scholen zelf.

  Ik wil ook niet oneerbiedig klinken, maar politiek wegen die functies minder zwaar door dan een eurocraat die over de graanprijs of strutuurfondsen gaat…. in zoverre zo een pen pusher iets in de pap te brokken heeft (lots of cooks… and a very spoiled brew).

 • Jos Vermeulen

  De weinige cijfers hierrond vind je na enig googlen op de website van een door velen verfoeide Vlaamse partij (maar de cijfers zelf komen van epso) en wijzen op een 24 (FR) tot 11 (NL) verhouding… naar demografie gecorrigeerd, betekent dit een 3,27 keer hogere kans voor een franstalige om gedetacheerd te worden.

  Het aantal kandidaten en laureaten voor een examen is een andere zaak; dit zijn gedetacheerden waarvoor de keuze door de federale overheid gemaakt wordt. Heeft een geurtje, toch?

 • Albert

  Beste Jos,

  “1) Brussel is meer verfranst dan vernederlandst de laatse jaren. De Dansaert-straat en de Wetstraat wegen niet op tegen Evere, Molenbeek, Anderlecht… ” ?

  Als je de cijfers bekijkt van Brussels Studies en Els Witte, dan zie integendeel dat meer en meer inwoners van het Brussels gewest het Nederlands machtig worden.

  Maar misschien bedoel je dat er minder en minder voor Nederlandstaligen gestemd wordt ? Dat is juist, maar dat is heel wat anders hé.

  Je kunt natuurlijk ook bedoelen dat er in Brussel minder en minder inwoners zijn die van geboorte ééntalig Nederlands opgevoed worden.
  Dat lijkt ook te kloppen.

  Maar zeggen dat Brussel verfranst, dit wetende, en wetende dat meer dan 50 % van de inwoners van het Brussels gewest van buitenlandse oorsprong is en noch het Nederlands noch het Frans als moedertaal heeft…
  waar blijft die verfransing ?
  … men kan hier beter spreken van internationalisering met de aanvaarding van het Engels en het Frans als lingua franca, maar dit laatste is dan ook niet meer dan dat, niet ?

 • @Jos,

  1) cijfers van rascisten aantehalen trekt op niks. Het is dus wachten op betrouwbare cijfers over belgische eurokraten. Wat het diplomatisch corps angaat: Ik heb eens een belgisch professor politocologie gehoord die in 15 jaar werken in Bordeaux nooit van de plaatselijke belgische Consulaat uitgenodigd wordt voor wat ook, men nodigde daar alleen Vlamingen uit op recepties. Zulke verhalen bestaan aan alle kanten en zeggen niet veel over de algemene situatie.

  2) Albert heeft gelijk, als je demografische bewegingen bestudeerd, ontvlaamst Brussel, maar ontfranst tergelijkertijd. Als je talenkennis bestudeerd vernederlandst en verengelst brussel tergelijkertijd. En als je de openbare ruimte bekijkt verengelst en vernederlandst Brussel. En als je het taalgebruik van tweetaligen tegenover ambtenaren bestudeerd vervlaamst Brussel …

 • Jos Vermeulen

  Malte,

  Ik vind die reactie ivm “racisten” bedroevend. De cijfers zijn gepubliceerd op de website van het vb, maar komen van de Europese Commissie zelf. Overigens vind je een verwjzing naar die cijfers ook in de archieven van de senaat. Het zijn de enige cijfers die er zijn hierrond en die roepen vragen op. Spijtig dat men met zulke reacties een debat gewoon lamlegt.

  Ik heb trouwens geen uitspraak gedaan rond het huidig diplomatiek korps, enkel een historische analogie gesuggereerd. EU-ambtenaren hebben dan ook geen diplomatieke status (hoewel men daar helaas wel meer en meer de facto op aanstuurt). Feit blijft dat de cijfers rond federaal gedetacheerde ambtenaren (cijfers van epso, dus de commissie zelf) vragen opwekken. Als meer mensen zich die vraag durven -er rust blijkbaar een odium op- stellen, krijgen we mss ook sluitende en complete cijfers/verklaringen.

  Ik denk bij taligheid van een stad in de eerste plaats aan de lingua franca. Misschien hebben meer mensen nu een elementair begrip van het NL, maar is het minder dan vroeger de voertaal op café in gemeenten als Anderlecht, Molenbeek… Misschien spreken meer mensen meer dan vroeger meerdere talen, maar als ze NL spreken, spreken ze het minder dan vroeger het geval geweest zou zijn… mss is het NL is meer een taal geworden voor beroepsdoeleinden en minder een levende taal.
  De vraag/suggestie van Albert om definities/begrippen toe te lichten was terecht.

 • @Jos, ik vind het even bedroevend als jou, in een stad getrokken te zijn, die door haar oorspronkelijke bewoners verlaten wordt. Er zijn landen waar men zoiets voorkomt door de verkavelingswoede op het platteland te stoppen, waardoor bouwen en kopen buiten de stad evenduur wordt dan erbinnen … De stedenvijandelijkheid van de modale Belg zal mij ook altijd een mysterie blijven.

 • Albert

  Zoals Malte suggereert, “eigen schuld, dikke bult” : het zijn onze Vlaamse en Waalse politici die het spreidingsplan voor migranten nooit hebben willen uivoeren, geen stedelijk toekomstbeleid voor Brussel wilden, Brussel aan Europa op een presenteerblaadje cadeau gegeven hebben zonder van haar enige betrokkenheid te vragen.

  Ik vind het ook bedroevend, maar niet zozeer omdat de oorspronkelijke bewoners vertrokken zijn.
  Het is spijtig natuurlijk voor de mensen die een bepaalde leefomgeving gewoon waren, en dat deze te snel veranderd is voor hun aanpassingsvermogen.

  Brussel kan intussen een plek zijn waar de jongeren uit Vlaanderen en Wallonië voor een tijdje naar een andere planeet trekken.
  Een planeet waar ze zien, horen en voelen dat de wereld uit meer bestaat dan Vlaams en Waals. En dat…. zo dicht bij huis.
  Dus vind ik het aan de andere kant wel verrijkend dat er zoveel talen gesproken worden in het stedelijke Brussel. Stel je even voor dat dit positief gebruikt zou worden en dat scholen zich zouden toespitsen op deze of gene taal ? Dat jongeren zouden kiezen om bijkomend met zeer goede kennis van het Spaans, het Italiaans, het Arabisch, het Chinees, of het Deens, etc… de school te verlaten.

  Daarentegen is het in onze kontekst natuurlijk zeer spijtig dat de heterogene kant van de Brusselse maatschappij maakt dat ze zeer weinig voor haar rechten opkomt en de speelbal is van haar buurgewesten.
  Ik verneem recent dat 1/3 van de kiezers in het Brussels gewest niet stemt wegens buitenlandse nationaliteit.
  Is dit niet schrijnend ?

 • stef

  Het is net die verscheidenheid die Brussel zo leuk maakt. Zowel in taal, culturen als architectuur. Op 10min sta je vanop de grote markt op het martelaarsplein, op het koningsplein, de kruidtuin,…
  Zocveel verschillende bouwstijlen op kleine afstand. Dat maakt Brussel echt interessant en uniek. Het is niet slecht bedoeld, maar in de Vlaamse steden ga ik me zo snel vervelen, alle eentalige steden. Als Vlaming kom je echt 100% aan je trekken.Ik ken Vlamingen die geen frans kennen en hier met Nederlands en Engels overleven. En dan nog zeggen dat Brussel anti-nederlands is.Toneel, film,…
  Door deze verscheidenheid voelt ge dat ge leeft in Brussel.Dit gevoel heb ik nergens anders.

 • Pieter

  Ik denk dat Brussel sinds het midden van de jaren 90 een niet te stuiten opmars meemaakt. Voor veel Vlamingen niet zichtbaar daar hun “mental map” zich vaak beperkt tot Noordstation, Zuidstation, de arme islam-immigratiebuurten van Anderlecht en Molenbeek (van oudsher zeer Vlaams), en het onleefbare gebied rond de Wetstraat. Daar zul je wel niet zo vrolijk van worden dus. De focus van de gemiddelde Vlaming als deze aan Brussel denktis nu net op de minst aantrekkelijke gebieden van Bxl.
  Dit gevoegd bij het feit dat Vlamingen nauwelijks een “elite-lokatie” wooncultuur kennen, in tegenstelling tot de buurlanden, maar liever zo goedkoop en groot mogelijk liefst niet te ver van de familie een huis gaan bouwen of kopen. Waar de elite van het Ile de France, binnen de Parijse Peripherique ging wonen (liefst in 5, 6, 7, 16, 0f 17 arr), of de Randstad elite zich vestigt in de befaamde postcode 1071 (en als dat niet gaat ander postcodes die beginnen met 107*), daar gingen de Vlaamse notabelen zich daar vestigen waar ze maar een , goedkoop, plotje konden bemachtigen. En dat was niet in de mooie gebieden van Brussel, nee. Zelfs niet in de betere gebieden van de Rand van Brussel. Ook dat wordt als te duur beschouwd. Maar wel op veilige (file) afstand van de hoofdstad. Waarna men er in het vastlopende verkeer en vanuit het grote huis in de verkaveling vloekend moest vaststellen dat de werkplaats (Brussel) iederjaar onbereikbaarder werd. Goedkoop werd duurkoop. Elke buitenlander vraagt zich af waarom de Vlaamse elite zich niet massaal vestigt in Ukkel (Will Tura en voorheen Armand Pien wel trouwens) of in Sint Pieters Woluwe, maar kiest voor de armoede in de verre suburbs.
  Een derde punt dat gemaakt moet worden is dat het zelfvertrouwen van veel Vlamingen ernstig aan het wankelen wordt gebracht bij contacten met, al dan niet opzettelijk, Nederlandsonkundig winkelpersoneel. Het diepere inzicht dat de Franstalige middenklasse de stad sinds begin jaren 90 al aan het verlaten is, dat juist de franstaligen en slecht betaalden aan de onderkant van de arbeidsmarkt in Brussel zijn achtergebleven (winkelpersoneel bv), en dat de stad in hoog tempo vooral internationaliseert, ontbreekt helaas bij de meeste Nederlandstalige Belgen.

  Je zou natuurlijk ook gewoon kunnen kijken naar de vastgoedprijzen, die in Brussel (ook in de mindere stadsdelen) VEEL hoger zijn dan in de rest van Vlaanderen.
  Money talks.

 • Jos Vermeulen

  Men laat het hier uitschijnen alsof de urbane exodus (van de jaren 70 en 80 vooral) een zaak was van uitsluitend Brusselse Vlamingen… mijns inziens was het in de eerste plaats een autochtone exodus waarna Brussel zijn rol als verfransingsmachine gewoon verder gespeeld heeft, maar dan met immigranten. Kijk eens naar het verband tussen immigratiebeleid en taalvereisten in Canada, kijk naar het wettelijk kader in Montréal waar Mangain zo graag over mijmert als kosmopoliete franstalige stad… zou hij dezelfde wetten willen toepassen in Brussel maar dan met NL in de rol van FR… I doubt it.

  Overigens laat ik opmerken dat als wij een Brusselaar aanwerven die enkele jaren later vaak Vlaams-Brabander of Waals-Brabander geworden blijkt te zijn. Ik denk niet dat de modale bezoeker van dit forum daar een uitzondering op zal maken. Binnen enkele jaren wil u een tuin voor het kroost en de hond of krijgt u het misantrope apenzuur van de onderburen die studentikoze feestjes bouwen terwijl u er vroeg uit moet… in afwachting daarvan kan u de provinciaaltjes de levieten lezen.