De paarsroze gevel

Anderlechtsesteenweg/Froebelstraat

Het was toch even schrikken vandaag: het statige pand op de hoek van de
Anderlechtsesteenweg en de Froebelstraat, dat maandenlang te koop heeft
gestaan, heeft blijkbaar een nieuwe eigenaar die er niet beter op heeft
gevonden dan de gevel paarsroze (of is het lila?) te schilderen. Ik hoop dat
er regels bestaan tegen dit soort van gevelterrorisme. Of moet ik mij er
maar bij neerleggen, met de dooddoener dat er over smaken en kleuren niet te
discussiëren valt?

Daan

Share
 • Luc

  Zelfs als er regels voor zijn, wat laat je denken dat iemand zich er in Brussel gaat aan storen? Zie ook parkeren op tram/bushaltes, door het rood rijden ea.

 • Euhmm…Is hetzelfde niet ergens in Schaarbeek gebeurd, en teruggefloten?

 • Lukas

  inderdaad, als ik me niet vergis bij ‘De Ultieme Hallucinatie”

  dat pand is intussen verkocht dacht ik, of ?
  welke bestemming heeft het nu?

 • Ik mag toch écht hopen dat er geen regels bestaan die dit verbieden???

 • G

  Op het Liedtsplein heeft een (zeer lekkere) Turkse snackbar uitgebreid, én zijn gevels geverfd in… (bijna fluo) geel.

 • Jemenfish

  Er was onlangs nog een campagne over, wat er wel en niet mag met dit soort zaken.

  Ik geloof dat dit reglementair niet mag, maar ik zou het wel zonde vinden. Tenslotte hebben alle woningen er rond die vale kleur zoals je er net boven kan zien op de foto.

  Vind het eigenlijk verschrikkelijk dat zoiets altijd moet gereglementeerd en teruggefloten worden. Onze stad is al zo grijs. En als je dit al kleurrijk vindt, loop dans eens wat rond in Rome e.d.; Of is grijs 1 van onze nationale trotsen?

 • T

  bwa, toch iemand die moeite doet de buurt wat fleur te geven….
  ‘t is ook nooit goed hé….
  beter zo dan hoe het pand er afgelopen jaar bij lag…

 • ALLES is beter dan grijs! Zelfs.. (slik).. dit.

 • Joske

  Als ze die afschuwelijk stella reclame er maar snel weghalen! 🙂
  Nee, het zou ook niet direct mijn eerste keuze zijn, maar het stoort me ook niet héél hard eerlijk gezegd. Ik weet dat in Sint-Joost (op het St-Joost plein) onlangs iemand zijn gevel heeft moeten herschilderen omdat hij/zij een gelijkaardige kleur had gekozen. Wat in ieder geval vaststaat is dat er regels voor bestaan, zie hiervoor de campagne “magdawel” (cfr opmerking Jemenfish):
  http://www.magdawel.be/

 • frederic

  in sint-joost heeft het gemeentebestuur inderdaad eigenaars teruggefloten die hun gevel in een exotisch tintje hadden geschilderd (op het sint-joostplein is de lila gevel echter nog steeds te bewondern). Officieel mocht enkel gebroken wit of baksteen. Het gemeentebestuur heeft nu echter een iets wijder palet aan kleuren goedgekeurd (kleur afhankelijk van de bouwstijl) maar roze of lila mag nog steeds niet. Mij stoort het niet al kan ik me wel inbeelden dat in de buurt van monumenten of in straten met statige herenhuizen er enige schroom aan de dag moet gelegd worden. Ik vind het wel opmerkelijk dat sint-joost hier moeilijk over doet terwijl iedereen hier alle bouwregels aan zijn of haar laars lapt (een bouwvergunning, wat is dat?) zonder dat iemand er erg in heeft…maar dat is een ander probleem 😉

 • ieldk

  Ik vind dat je gevel verven in om het even welke kleur niet kan. Zeker in Brussel waar de prachtige herenhuizen vlug in ere moeten hersteld worden, maar alstublieft niet in het lila! Het hele karakter van het herenhuis gaat hiermee stuk. Dat zouden ze toch moeten ‘aanvoelen’ of is dat te veel gevraagd?

 • stef

  Ik vind dat vooral de mooie herenhuizen op de koningsstraat en de anspachlaan, en emile jacqmainlaan( of is het de adolf max?) moeten worden aangepakt. Daar staan prachtige huizen waar inderdaad regels voor moeten worden opgelegd, en die het centrum somber maken door hun huidige staat. Maar dit is toch geen waardevolle woning denk ik. Ik vind dat dit kleurtje een ‘toegevoegde waarde’ geeft aan het huis. Al zou warm geel beter zijn. Maar het geeft alleszins nettere indruk, als ze het bovenste deel ook zouden schilderen.:)

 • Rob

  Dit is een práchtig huis, de gevel werd onlangs helemaal gezandstraald waardoor hij zijn originele kleur terugkreeg. Het lila is walgelijk. Bovendien is de beige band onder de rode Stella reclame intussen donkerbruin geschilderd.

 • Jemenfish

  Warm geel, oranje, of rood zou bijvoorbeeld misschien beter passen om de buurt wat ‘warmer’ te maken, het punt blijft voor mij gewoon, waarom zou het in hemelsnaam niet mogen?

  Ik bedoel maar als er bij wijze van spot in een gemeente geen Belgische vlaggen worden buiten gehangen maar Turkse dan laat de gemeente gebeuren, maar als iemand zijn gevel verft in een opzichtige kleur staan ze er direct bij? Het is toch tenslotte JOUW woning of winkel? En ze komen de mensen toch ook niet hun mening vragen wanneer er ergens flashy neon reclame wordt geplaatst enz.?

  Of er een karakter van een herenhuis mee kapot gaat vind ik ook al zo een discussiepunt. Als ik veel herenhuizen zie in Brussel (loop eens in de kleine straten tussen Flagey en Boondael in bv.) dan zijn die vergrijsd, aan een schilderbeurt toe, slecht verlicht, enz., *moet* dat nu echt zo erg ‘beschermed’ worden?

  We moeten er nu ook geen lunapark van gaan maken van kleurtjes, maar sommige kanten van Brussel is toch wel het andere uiterste. Dat merk je vooral als je terugkomt van vakantie in sommige landen, het is net alsof je enkel in grijstinten plots nog kan kijken.

 • Henkovich

  Het is niet direct mijn favoriete kleur, maar inderdaad beter dan een grijsgrauwe gevel waarvan er helaas teveel zijn in Brussel… voor waardevolle architectuur moeten wel strictere regels gelden.

 • zou dat niet grappig zijn een straat in alle kleuren van de regenboog?

 • Mr.Jang

  Ik een pas geverfde gevel leuker dan een slecht onderhouden huis. Van mij mag dit best. Ik zou enkel een uitzondering maken voor geklasseerde gebouwen of gebouwen van bijzondere architecturale waarde. Maar het huis in kwestie lijkt me van geen bijzondere architecturale waarde te zijn.

  Hoe je zoiets weer moet gaan reglementeren is natuurlijk een andere zaak. Jammer genoeg kan je niet altijd op het gezond verstand van de mensen rekenen.

 • Euh

  Euh….bekijk het merendeel van Rome of Lissabon in mindere mate. Artistiek correct, neen, maar tenminste geen grijze gloed om misselijk van te worden.

  Ik herinner me dat wij eens 20cm aan de onderkant van onze gevel wouden groen verven, was helemaal wit, rijhuis…man, de rompslomp….

 • Anneleen

  daan, liever een vrolijk dan grijzig bxl maar ze hadden wel een leuker ttz minder heftig kleurke mogen kiezen (dat ook minder afsteekt tegen de omringende gevels)

 • Kleur moet zeker kunnen, maar het spreekt voor zich dat vooral achtergestelde buurten met minderwaardige gevelmaterialen daarvoor eerder in aanmerking komen…
  Mijn tenen krullen als ik zo’n pipo’s met de verfborstel bezig zie op blauwe steen of pierre de France… Aub zeg… enkel pleisterwerk komt hiervoor in aanmerking… mogelijkheden tot kleur genoeg dan (en ! herstelbaar ! )

 • Stijn

  Dit doet me denken aan wat 2 jaar geleden in onze straat is gebeurd. Aan één zijde van de straat staat een rij mooie huizen uit het interbellum, afwisselend in gele en rode baksteen. Het mooiste ervan had een muurschildering met bloemen in prachtige zachte tinten en een vleugje goud. Tot het huis van eigenaar veranderde, en de nieuwe bewoner besloot dat het tijd was voor een lik verf. Het huis is nu vanillegeel (Brico denk ik), en een “artiest” is de muurschildering komen overdoen in fel groen (voor de blaadjes) en fel rood (voor de bloemetjes). Dit heeft heel de huizenrij verpest. Maar als een gebouw niet beschermd is kan je niet veel doen vrees ik.

 • Briggs

  Toch normaal dat op de anderlechtsesteenweg er een Paars establissement komt. Nog just ewa wit…en ge trekt al alle RSCA’ers aan.

 • gevelterrorisme is zwaar woord.. doet me denken aan die discussie van een tijd geleden over ‘grafitti’.. niet dat ik het mooi vind, maar ik kan niet de tijd vrijmaken om me daar aan te ergeren
  over smaken valt niet te twisten inderdaad, en met conformisten valt ook niet te twisten heb ik al geleerd..;-) met alle respect voor andere meningen