Rookloze zondag

Chainsmoker in restaurant
Wat denken jullie hiervan:
Na autoloze zondag nu ook rookloze zondag

Op de rookvrije dag zou de mensen worden gevraagd om zowel thuis als op het werk de sigaret een dagje niet aan te raken.

Volgens Brigitte Grouwels (foto) is het idee bedoeld als bewustmaking. “Er gaan stemmen op om nu al onmiddellijk nog meer dwingende maatregelen te nemen tot in de privésfeer”, zegt Grouwels.

“Mijn mening is dat wij nu moeten voortgaan met de bewustmaking van de mensen. Heel veel informatie geven en één dag de mensen vragen om alstublieft eens niet te roken, waar u ook bent. Dit zou het bewustzijn moeten helpen verhogen.”

Grouwels wil de eerste Brusselse rookvrije dag organiseren op 31 mei 2009, op wereldantitabaksdag.

Wat zijn de slaagkansen van zo’n dag? Krijgen we dan ook een ganse rits mensen die per uitzondering een permissie van het stadsbestuur gekregen hebben om toch te mogen roken? Hoe lang duurt het voor de eerste roker dit een daad van onverdraagzaamheid/aggressiviteit noemt?

Share
 • Lor

  Ik noem dit reeds als niet-roker een daad van onverdraagzaamheid.

 • Wachten op een reactie om het een daad van onverdraagzaamheid te noemen, moet je al niet meer doen. Het is nu nog wachten op een roker die dit in het huidige klimaat nog “durft” zeggen.

 • Euh

  Je mag die mensen gerust aanmanen, maar iemand dwingen om de sigaret een dag te laten liggen? Bij kettingrokers kan dat leiden tot agressiviteit (op paar dagen soms hallucinaties).

  Een beetje realistisch blijven, we hebben het hier over een hard drug, niet je auto een dag laten staan.

 • Albert

  En wanneer Vliegtuigloze Zaterdag ?

 • Het is grappig hoe kennelijk van mij verdraagzaamheid verwacht wordt voor een immens hinderlijke en ongezonde gewoonte, maar ik niet van diezelfde verdraagzaamheid kan genieten als ik er iets durf over zeggen.

  Ik ben persoonlijk tegen roken overal waar het het leven van de mensen rondom onaangenaam en ongezond maakt. Roken is geen persoonlijke zaak, het is een sociaal probleem. En het verleden heeft geleerd dat wetgeving de enige methode is om rokers en horeca ertoe te brengen er mee te stoppen.

  Ik onverdraagzaam? Allez dan. Zie me blozen.

 • Volgens mij is de vraag niet of dit dicriminatie zou zijn. Volgens mij is de vraag eerder of het eigenlijk een fuck zou uithalen.

 • Jemenfish

  Op zich zou dat kunnen uithalen op psychisch vlak; Als je 24u zonder sigaret kan sta je de morgend erna misschien op met het gevoel dat je het eigenlijk wel kan volhouden zonder.

  Alleszins, zo ben ik kunnen stoppen met roken. Dat dat zou lukken op deze manier is natuurlijk onzin.

  Postzegelloze zondag?

 • spin

  Wat is dat toch met die heksenjacht op rokers? Is dat nu de grote misdaad tegenwoordig, een sigaretje roken om .. whatever de reden? Stop sucking all the fun out of the room!!

 • henkovich

  Er is toch helemaal geen heksenjacht… het is juist een eerder ludiek en vrijwillig initiatief…
  Uiteraard is een sigaretje roken ook geen misdaad, anderen verplichten passief mee te roken (bv in horeca) komt al dichter in de buurt.

 • Johnnyboy

  @spin: Ik stel voor dat alle niet rokers in de Greenwich wat over mensenrechten gaan praten bij een bordje schaak en een kopje thee 🙂

 • spin

  @johnnyboy: haha, ik daag ze uit om een zjat kaffe te gaan drinken in de Daringman.. 😉