Gender in de cinemablender

Pink Screens

Pink Screens

Dit mag niet ontbreken op de kalender van elke rechtgeaarde cinemafanaat. En ook niet op die van wie met gender of alternatieve seksualiteit begaan is: volgende week donderdag 23/10 start het Pink Screens Festival en het loopt tot en met 1/11 in Cinéma Nova.

De equippe achter het festival, Genres d’à côté, is grotendeels Franstalig (mezelf en enkele andere uitzonderingen niet te na genomen), maar doet zijn uiterste best om ook Nederlandstaligen te pleasen: er werkt een hele vertaal- en ondertitelploeg achter de schermen mee (ha, nog meer Vlamingen). Ik moet zeggen dat ik sta te kijken van al het geweld dat allemaal vrijwillig meedoet.

Wat kan je verwachten op dit festival? Tien dagen vol pure queer energy, kwaliteitsvolle filmpremières, de exclusieve kans geëngageerde werken te genieten, jonge cineasten wiens kortfilms gepresenteerd worden,…

Diverse documentaires maar ook fictiefilms plaatsen vraagtekens bij thema’s als verbanning, geslachtsverandering, seksualiteitsbeleving op het kruispunt tussen islam en christendom, en de paradoxen van transgenders in China. De cineasten Angelina Maccarone, Isaac Julien, Tilda Swinton en Joachim Lafosse bieden hun nieuwste werken aan. Wat kortfilms betreft komen Scandinavische kortfilms aan bod, net als de immer duivelse reeks “trans, potten, flikkers in ’t kort!”.

‘s Avonds wordt het café van Cinéma Nova omgetoverd tot het gezellige holebicafé dat we in Brussel zo missen. En verder zijn er nog een gueulante (discussieavond), fuiven, een expo, en niet te vergeten de Pink Night, het grote afsluitingsfeest van het festival, dit jaar in de Recyclart.

Alle info op http://www.pinkscreens.org. Hier nog de trailer.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Tineke, zijn er één of twee voorstellingen die je kan aanbevelen voor de stedelijke medemens die niet veel tijd heeft, maar toch eens van het initiatief wil proeven?

 • Jemenfish

  Oh ja, ik zag die affiche dit weekend in Brussel, keek er wel even naar. Valt lekker op, alleen misschien enigzins jammer dat het heel onduidelijk is dat het over zo een initiatief gaat. De toon van de affiche is er wel naar, maar niet iedereen zal het direct inzien 🙂

 • Patrick, de openingsfilms zouden de moeite moeten zijn:
  – Vivere van Angelina Maccarone. Vorig jaar zag ik een andere film van haar en die was heeeeel goed! zie http://www.gdac.org/gdac_seance.php3?mlng=nl&sean=2817 Deze film speelt 2x.
  – Chuecatown, zie http://www.gdac.org/gdac_seance.php3?mlng=nl&sean=2829

 • @Jemenfish: GDAC ging ervan uit dat het festival en de naam Pink Screens nu toch al enige bekendheid kende, waardoor mensen met de naam alleen al genoeg info zouden hebben, maar (jij) niet dus… Een beetje nieuwsgierigheid prikkelen kan natuurlijk ook altijd als marketing strategie.

 • Jemenfish

  Je affiche hangt in grote borden in o.a. Molenbeek, recht tegenover Walvis. Ik vermoed dat ik niet de enige ben in buurten zoals die die jullie festival nog niet zal kennen.

  En color me biased, maar ik heb nu eenmaal iets tegen affiches met enkel een naam op en geen praktische informatie, festival des arts was ook zoiets. Als er niets op je affiche staat buiten een website om naar te surfen, ga je er al van uit dat iedereen koortsachtig naar zijn balpen gaat graven om die site te noteren, of spontaan gaat onthouden.

 • @Jemenfish, op de affiche staat wel vermeld ‘Film Festival’ en verwijzingen naar Cinema Nova, het adres en de data. Hierboven gaf ik niet de affiche weer, maar een webbanner. Of vind je dat nog te weinig praktische info?

 • Euh

  Ik zag die affiche ook al overal in het centrum hangen. Ze is lekker flashie en opvallend, en voor de rest totaal nietszeggend. Een korte zin à la Gender in de cinemablender: Een nieuwe kijk op alternatieve seksualiteit in de film of iets, en de mensen hebben al direct een idee.

 • Pingback: Blogtineke / Pink bar()

 • Jemenfish

  Ik weet het al niet zo goed meer, sorry. Link anders eens de poster? Wij stonden er alleszins bij en de affiche viel *heel* goed op, maar we zeiden er zelfs al lachend bij ‘filmfestival, met zo een design?’, nu met je uitleg erbij snap ik het al beter. Maar die uitleg zou ik willen op een poster zien, niet hier, of naar een website moeten 🙂

  Zoals ik al zei zag ik het afgelopen jaar veel te veel promotie met een naam + een website en geen of weinig informatie – Het internet vormt een prachtig platform voor promotie, maar het is niet zo dat je er volk naartoe trekt (Of toch in mijn geval, moest ik ‘pink screens’, ‘batard festival’, enz. gewoon zien zonder uitleg zou ik toch niet snel gaan rondsurfen enkel door een naam).

  Tis maar een mening 🙂 Maar 1 slagzin kan wonderen doen.