Camping Brussel

Camping Brussel

Deze morgen stelde ik tot m’n verbazing vast dat er iemand z’n tent had opgezet op de parking voor de deur. Tegelijk ergens wel komisch, maar ook ergens tragisch (zeker als je weet dat er iemand in huist die dezer dagen géén plek vond in de overvolle opvangcentra).

Op 20 meter verwijderd van het tentje staat er ook sinds gisteren een mobilhome. Of het één met het ander te maken heeft weet ik niet zeker, maar de parking begint de allures te krijgen van een camping. Wat eigenlijk nog niet zo slecht is, zo is er 24/24 sociale controle!

De (tijdelijke) camping bevind zich op de centrale parking langs de Slachthuislaan.

Thijs.

Share
 • gezellig zo naast de tramsporen… Brussel telt trouwens één echte camping. Weinig Brusselaars kennen het, maar toeristen vinden wel hun weg naar de Waversesteenweg in Elsene. Daar ligt in de schaduw van de mastodonten van de Europese instellingen de camping Brussel Europa Openlucht. Al elf jaar lang slaan backpakkers hun tenten op in de voormalige kloostertuin. Er is plaats voor ongeveer tachtig tenten en een vijftal kampeer- of zwerfwagens.
  De camping ontstond dertien jaar geleden, toen de paters-jezuïeten besloten een leegstaand gebouw in hun kloostertuin te verhuren aan een jeugdherberg. Zij maakten van de tuin een kampeerterrein. Later nam het christelijke Europese jeugdnetwerk zijn intrek aan de Waversesteenweg. Deze organisatie houdt de camping tijdens de zomermaanden open. Geruchten doen nu de ronde dat de camping zou verdwijnen omdat de paters een nieuw gebouw op het terrein zouden willen zetten. Naast het kampeerterrein verhuurt de kerk garages aan inwoners van Elsene en die activiteit zou ze willen uitbreiden. Maar er is nog geen bouwvergunning dus tot nadere orde kan je in de zomer nog altijd je tent opslaan onder de kerktoren in het hart van de Europese wijk.

  Info
  Camping Brussel Europa Openlucht
  Waversesteenweg 205
  1050 Brussel

 • Pingback: » Blog Archive » kamperen op de kleine ring()

 • Luc

  Dat is dan nog de propere helft. Die parking ziet er iets verder meer uit als een grote publieke stortplaats in plaats van een camping. Bergen vuilzakken, matrassen, bussen olie. Kwestie van een goed beeld van de stad op te hangen voor de mensen die passeren zeker…

 • Euh

  Ik ken uberhaupt geen deel van de Waverse Steenweg die er deftig uitziet.

 • boris

  Ik zag een tijd geleden hetzelfde fenomeen in Parijs: tentjes van daklozen langs het canal st martin.

  brussel blijft toch altijd een beetje achter parijs aanhobbelen

 • boris

  hier een link naar het fotootje van de tentjes langs het kanaal in parijs: http://flickr.com/photos/batigolix/459023829/in/set-72157600068033919/

 • Thijs

  Even een update van uw correspondent ter plaatse: het tentje staat er nog altijd en is intussen een meter opgeschoven tot bij de paal (en is daarmee wat beschermt tegen indraaidende parkerende auto’s). De bewoner heeft zich al even laten zien: een ‘frisse’ jonge dertiger!
  En de mobilhome is sinds gisterenavond verdwenen. Jammer.

  En voor de rest ligt de parking er nog even chaotisch en vies bij. ‘t schijnt dat er beterschap in zicht is. Vanaf 2012 (dus wss vanaf 2016) overwegen ze de heraanleg van het hele traject Zuidstation-NinoofsePoort…van mij mogen ze gerust een stukje reserveren voor ‘reizigers’.

 • Thijs

  Ziezo de laatste update: maandag hield er een witte Golf halt en een ganse Romafamilie stapte uit om in minder dan een half minuutje het tentje af te breken en alles wat erin zat mee te pikken.
  Iemand z’n ‘huis’ stelen doe je nu toch niet? Toch wel een ietwat tragisch verhaal…

 • Henkovich

  nummerplaat? foto?

 • Thijs

  Nummerplaat? Wel ‘t is een franse: “524 BJY 59″… niet dat dit ook maar iets zal uithalen.

 • Els

  Nogal bizar. Heb zelf wel eens in de stad Berlijn gekampeerd op dergelijke wijze toen ik als tiener backpackte door Europa. Wel triest als die tent daadwerkelijk gestolen is.