De Naamsesteenweg in Anderlecht…

Voor wie het niet nog niet wist: de Naamsesteenweg begint aan de Anderlechtsepoort altijd rechtdoor tot aan de Albert-I-square, en daar vraagt u het nog eens, de weg naar Namen…
Niet schrikken als je in Mons (Bergen) uitkomt.

Blijkbaar wordt de Naamsesteenweg dus geteisterd door een bende hardnekkige tafelschuimers, die af en toe ook nog eens de hele keet kort en klein slaan. Waarschijnlijk een fabeltje dat verhaal, want de Naamsesteenweg in Brussel bestaat niet. Ceci n’est pas une rue.

Nu kan ik mij voorstellen dat een stagiair of zo bij Belga sectie Brussel nen telephone binnenkreeg. “Hallo, ‘t zen ne kik. Doemme, ‘t is dikken bagare op de Chaussée de Mons.” Stagiair: “de wa?”
“De Chaussée de Mons. Zedde gij van de Vlaanders of wa?” Stagiair pakt pen en papier: Chaussée de Noms… hmm Naamsesteenweg… ? yes.

Bronnen (?):

De Morgen

Brusselnieuws

Het Laatste Nieuws

en nog vele anderen

Share
 • Maar DAT is eens mooi. Daar kunt men nog meer mee doen: Als men alle fait divers op fictieve straten plaatste, zou dan nog iemand zich in zijn buurt onveilig voelen?

  Of zit er methode achter, en moet men vragen, waarom vlaamse media iets met de Steenweg op Namen hebben, terwijl men toch eerder zou vermoeden dat alle wegen naar Namen eigentlijk in Bergen uitkomen en niet andersom?

  Men kunt verder ook andere plekken van naam veranderen, het Martelaarenplein zou ook Vijf-minuten-square kunnen heten, of het Barrikadenplein We-zijn-er-al-weg-uit-Brussel-plein, de metro station Graaf van Vlaanderen kunt men in Grijze-eminentie-van-Brussel-station omdopen.

  Jij citeerd ook De Morgen, het lijkt dus dat er toch niet zo’n groot verschil is in Brussel-feeling, of de redcte nur aan de Arduinkaai of in Kobbegem zit – waarom noch zeuren? 🙂

 • Joost

  Nu we er toch over bezig zijn… check deredactie.be, klik door op regio Brussel en kijk naar de selectie van de berichten (voornamelijk copy/paste van Belga). Brussel lijkt wel een oorlogsgebied.

  Niemand ligt er wakker van of een Brusselse straatnaam juist of fout gespeld is – of überhaupt zelfs bestaat -, als we Brussel maar negatief in het nieuws krijgen. Awoe de VRT!

 • Onze excuses voor deze onvergeeflijke misser. Degene die hiervoor verantwoordelijk is onderging zware lijfstraffen en schreeuwde daarbij uit het nooit meer te zullen doen. We zullen hierop toezien en zien jullie graag terug op brusselnieuws.be.

 • erik

  Nu goed, als die straat niet bestaat dan kunnen die rellen er onmogelijk plaats hebben gevonden. Duuus… Niets gebeurd in Anderlecht 😉

 • zwans

  De “Naamsesteenweg” bestaat eigenlijk wel, maar geen enkele straat in Brussel heeft nog die naam 🙂

  Het is gewoon de N4, de oude baan naar Namen die vertrekt aan de Naamse Poort in het verlengde van de Naamsestraat.

  In Brussel is de naam nu “Waversesteenweg”, verder in Vlaanderen en Wallonië onder andere “Brusselsesteenweg” en “Chaussée de Namur”.

  Maar in het artikel bedoelen ze inderdaad Bergensesteenweg. Brusselnieuws heeft het al aangepast.

 • Wat mij toch al een tijdje stoort is dat zulke fouten van Belga zonder blikken of blozen overgenomen worden door zowat alle kranten. De zonder twijfel sympathieke mens van Brusselnieuws hierboven neemt nog de moeite om corrigeren. De overige pers doet zelfs die moeite niet. We moeten van een mug geen olifant maken, maar ik heb zo het gevoel dat ik hier al zakken muggen heb zien passeren op het net. Trop is teveel…

  Dus, mensen met politieke ambities van totalitaire aard, stop met het bestoken van redacties met lezersbrieven en het infiltreren van internetfora. De kortste weg naar indoctrinatie van onze publieke opinie op Big Brother-schaal is simpelweg de overname van persbureau Belga. De zombie-redacteurs van onze nationale kranten nemen uw schrijfsels toch zonder nalezen volautomatisch over. Succes gegarandeerd.

 • ik beaam wat richard zegt. Ooit liep ik stage bij het persagentschap Belga. Vaak moeten de redacteurs er snel snel berichten de deur uitwerken. Vaak verschenen er dan kromme zinnen en typfouten in de Belgaberichtgeving. Groot was mijn verbazing dat kranten en zelfs de vrt die fouten gewoon overnam. (De standaard leek wel beter in het kritisch nalezen maar afijn). Een voorbeeldje? Toen de concorde in parijs neerstorte luidde het eerste belgabericht : de concorde stortte 10 minuten na de landing neer (moest na het opstijgen zijn natuurlijk)…even later in het journaal nam wim de vilder deze lapsus met ernstige blik over. Tja…

 • Bru

  Vanmorgen op Brusselnieuws.be een verslag gelezen over een rampoefening in het Sint-Jansziekenhuis … gelegen in de Marollen!! Oriëntatiegewijs ook niet helemaal correct als je ‘t mij vraagt.

 • Men kunt een hele blog vullen met correcties van foute “informatie” in de media…

 • Richard schreef:

  Wat mij toch al een tijdje stoort is dat zulke fouten van Belga zonder blikken of blozen overgenomen worden door zowat alle kranten.

  Zo eigenaardig is dat toch niet. Kranten en andere media betalen dure abonnementen om de berichten van Belga te ontvangen. Ze abonneren zich precies op die berichten om voor een bepaald aandeel van hun nieuws zelf geen journalisten het veld in te moeten sturen of een redacteur een tekst te laten schrijven. Als diezelfde media zich nog zouden moeten bezighouden met het corrigeren van de berichten van een persagentschap en daar personeel op zouden moeten zetten, dan wordt nieuwsgaring onbetaalbaar.

  Begrijp mij niet verkeerd: hiermee wil ik niet zeggen dat het journalistiek verantwoord is. Maar het is een economische realiteit. Als we geen materiële fouten meer in onze kranten willen lezen, dan betekent dit dat alle informatie nog eens een keer meer moet worden gecontroleerd. Zo’n krant wordt dan quasi onbetaalbaar. Het volume aan nieuws of aan informatie tout court is zo enorm, dat het een wonder mag heten dat er nog niet meer fouten worden gepubliceerd.

 • Voor een tabloid is dat OK, maar bij zelfverklaarde kwaliteitskranten stoort me dat toch… zo duur kan die controle niet zijn (eindredactie?), ofwel betalen ze teveel aan Belga. Ik vraag me soms af waarom ik sommige nog koop, afgezien van een paar opiniestukken staat er krek hetzelfde (belga)-nieuws in. Mogelijk zit daar een strategie achter, waarbij de persgroep-kranten evolueren naar een papierloos platform met één pool fait-divers nieuws en daar rond een palet van opinie à la carte. Of zoiets.

 • Maarten

  Spijtig van het foutje maar om daarmee alle belga journalisten mee af te schieten vind ik toch wel een brug te ver. De meeste zijn zelf Brusselaars. En ik kan je garanderen dat de berichten wel degelijk nagekeken worden, maar met het hoge aantal berichten per dag is dit niet te onderschatten. De reden waarom de andere media deze berichten klakkeloos overnemen is door de hoge kwaliteit van hun werk. Alles is geautomatiseerd. Snelheid is een van de belangrijkste peilers in de media.
  Jullie moeten niet altijd denken dat Brussel achtergeduwd wordt…
  vergissen is menselijk

  mvg
  Maarten (trotse Belga medewerker)