Brusselse oversteekplaatsen slechtste van Europa

Touring onderzocht 215 oversteekplaatsen in 17 Europese hoofdsteden. Meer dan de helft van de 12 in Brussel onderzochte plaatsten halen een globale zwakke score. 3 ervan belanden daarmee op de allerlaatste plaats in de Europese rangschikking.
Er werd gekeken naar: inrichting & design, zichtbaarheid overdag, zichtbaarheid ‘s nachts en toegankelijkheid.
Twee van de gevaarlijkste oversteekplaatsen in Brussel zijn: dat van de Lesbroussartstraat met de Louizalaan in Elsene en dat van de Dautzenbergstraat met de Louizalaan.

Allemaal goed en wel. Maar er zijn waarschijnlijk nog “gevaarlijke” oversteekplaatsen in Brussel.  Uit persoonlijke ervaring zie ik het kruispunt “Ninoofsesteenweg” en het Kanaal voor me. Daar kan je als voetganger geen kant uit.

Waar zijn er nog? Tijd voor een lijstje. Vult u aan?
(hoor ook het lijstje: www.bruno.fm)

Share
 • Pingback: » Blog Archive » Brusselse oversteekplaatsen slechtst van Europa()

 • nadias

  madou, sterrenkundelaan. je komt uit metrohalte madou, volgt sterrenkundelaan, ziet dan dat je de foute uitgang nam, wil oversteken naar andere kant van de kleine ring en denkt “ha, fijn, een zebrapad…” dat leidt tot een sompig grasperk. en daar sta je, in het midden van de brusselse ring met – pas op achter je! – een bus die van de ene kant komt en een massa auto’s langs de andere kant.

 • Weststation…

 • stef

  Aan het chinees paviljoen en de straat langs de muur van het koninklijk paleis.

 • zwans

  Iets verder aan de Louizalaan: Émile de Motlaan ter hoogte van de Ter Kamerenlaan (waar de Franklin Rooseveltlaan eindigt).

  Als je daar als voetganger groen licht hebt en oversteekt ben je gegarandeerd dood. Auto’s die van de Franklin Roosevelt komen hebben ook groen en 99% “draait mee” naar links.

  Dit kruispunt wordt momenteel heraangelegd.

 • Froissartstraat – IJzerhardstraat. Dit is een niet-verlichtte oversteekplaats in een vrij donkere straat (Froissart). Je ziet de voetgangers absoluut niet…
  Dit is trouwens ook schrikwekkend voor de automobilist. Een aanrijding (en zéker met een zwakke weggebruiker) is het laatste wat je wil.

 • Luc

  Fonsnylaan aan de uitgang van het Zuidstation (kant bankcontact, hoewel die op de hoek aan de Post ook niet slecht is, maar daar zijn tenminste verkeerslichten).
  Twee rijstroken, tramsporen en dan nog een rijstrook in de andere richting. Je moet daar zo ongeveer naar alle kanten tegelijk kijken, het is er continu druk, wordt langs alle kanten dubbel geparkeerd en de voorrang voor de trams maakt dat je soms zonder dat je het verwacht moet stoppen op plekken waar dat bijzonder ongewenst is. (Ooit al eens in het midden van twee tramsporen gestaan terwijl er links en rechts een tram komt?) Uiteraard zijn er dan ook nog allerlei voertuigen die niet op het tramspoor thuis horen, maar er toch ook tegen hoge snelheid komen aangereden.

  Vorige week nog een voetganger zien liggen na een aanrijding met een politiewagen op het tramspoor. Hij is vertrokken met de MUG…

  Het Meiserplein is verder ook niet slecht, maar daar zie je tenminste duidelijk dat het zeer gevaarlijk is en de meeste voetgangers zijn daar wel slim genoeg om te stoppen voor het rood licht. (behoorlijk uitzonderlijk in Brussel, dus dat zegt genoeg)

 • henkovich

  Montgomeryplein, overdag ok, maar s’avonds zijn de oversteekplaatsen zeer slecht verlicht. Gevaarlijke combinatie met auto’s die net van de autosnelweg komen…

 • Jemenfish

  Hankar, Waverse Steenweg. Om de X minuten een massa mensen die oversteekt uit de metro, en niet eens de moeite er een licht te plaatsen. Oversteken en hopen…

  Handelsstraat hier in Etterbeek, kruispunt met Kunst: Licht is hier weg langs 1 kant, al weken…Oversteken en hopen…

  Montgomery vind ik overdag ook waanzin hoor. Ok, het is meer zichtbaar, maar de auto die gewoon doorraast beter zien aankomen wanneer hij je omver rijdt helpt je niet echt veel verder, he? 🙂

 • Stijn

  Stef zijn suggestie van de baan voor het Chinees Paviljoen kan ik volledig inkomen. Als je echt een deathwish hebt is dat zonder meer een must.

  Ik heb daar ooit eens een bruidspaartje met gevolg -ze waren foto’s gaan maken in het paviljoen- een poging zien doen om over te steken. Dat was bijna 1 wedding and 5 funerals.

  Verder is er keuze te over. De kleine ring is op vele plaatsen een fontein van adrenaline voor de voetganger.

 • Thijs

  Tja, ironisch genoeg is dit blijkbaar wel een populair item. Mijn absolute topper is het zebrapad naar de tramhalte halfweg de Zuidlaan. Zeker tijdens donkere dagen als deze valt het op hoe donker dit stuk van de kleine ring is. De oversteekplaats is amper verlicht en zichtbaar.
  Twee zaken in het achterhoofd houdende: op dit stuk geven automobilisten volle gas om hun verloren tijd van aan het verkeersknooppunt Zuidstation in het halen + voetgangers steken snel over om hun tram nog te halen. Een absoluut absurde situatie.
  Eigenlijk onvoorstelbaar.
  Verder kan ik me volledig vinden in de alreeds opgenoemde punten.

 • Jemenfish

  Populair item? Volgens mij kunnen we wel blijven opsommen tot 2010 🙂

  Wat ik me afvraag, 3 van die oversteekplaatsen zijn slechtste van Europa, artikel vermeldt slechts 2; Welk is het 3e dan en waarom niet vermeld?

 • @Jemenfish: Omdat die oversteekplaats niet in het persbericht vermeld stond. mits navraag kan ik het wel te weten komen.
  Excuus voor de onvolledigheid.