Brussel, Europese hoofdstad … van de inbraken

Het persbureau Belga verleende Brussel onlangs een minder vriendelijke eretitel: Europese hoofdstad van de inbraken. Uit Urban Audit, een doorlichting van steden die de Europese Commissie elk jaar publiceert in samenwerking met het statistisch bureau Eurostat, blijkt immers dat er in 2004 in geen andere Europese hoofdstad meer inbraken waren dan in Brussel. In de Belgische hoofdstad werden in 2004 11,2 inbraken per 1.000 inwoners gerapporteerd. Dat is heel wat meer dan in Amsterdam (8,8), Tallinn (5,4), Kopenhagen (4,8), Berlijn (1,8) en Madrid (1,3). Luxemburg telt slechts 0,3 inbraken per 1.000 inwoners.

Wat Belga er niet bij vertelt, is dat volgens dezelfde vergelijkende Europese statistieken de absolute koploper qua inbraken geen hoofdstad is. Nottingham telt maar liefst 23,2 inbraken per 1.000 inwoners. Manchester (16,7) en Breda (14,4) volgen op enige afstand. In de top 10 staan zes Engelse en drie Nederlandse steden en zowaar een Belgische plaats: Charleroi (12,9). Brussel prijkt op de 13de plaats van de 225 onderzochte Europese steden.

Terug naar de hoofdsteden. Wat autodiefstallen betreft, is Brussel alvast niet de Europese hoofdstad. Die twijfelachtige eer is weggelegd voor Rome (11,2 autodiefstallen per 1.000 inwoners), dat gevolgd wordt door Stockholm en Helsinki (elk 6,7). Brussel klokt af op 3,5. Luxemburg is ook hier het veiligst (0,4).

Om in de criminele sector te blijven: Athene is de Europese hoofdstad met het hoogste aantal moorden en gewelddadige overlijdens (0,43 per 1.000 inwoners). Luxemburg (0,30) en Brussel (0,15) staan op de tweede en derde plaats. Madrid scoort het best (0,01).

Wat het aantal gerapporteerde misdrijven betreft, is Stockholm de eerste hoofdstad in het lijstje (207 misdrijven per 1.000 inwoners). Het podium wordt vervolledigd door Brussel (161) en Berlijn (159). Riga telt maar 35 gerapporteerde misdrijven per 1.000 inwoners. Opvallend is dat Brussel in deze statistiek voorafgegaan wordt door drie andere Belgische steden: Luik, Charleroi en Antwerpen.

Liefhebbers van vergelijkende statistieken komen volop aan hun trekken op www.urbanaudit.org

Hoe zit het intussen met het onveiligheidsgevoel van de lezers? Heeft iemand al ervaringen gehad met een inbraak? Investeren jullie massaal in alarminstallaties? Of welke voorzorgsmaatregelen nemen jullie?

(Tom van Bogaert)

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Toch wel zo’n superzware deur mét vergrendeling langs alle kanten geïnstalleerd. We hebben wel het voordeel om te wonen in het best verlichte deel van de straat (dat helpt écht wel!).
  Langs de achterkant nog geen speciale beveiliging, buiten het feit dat een hellend vlak geen goede ondersteuning biedt voor een ladder naar het eerste verdiep.
  Enfin, superveilig niet. Ik voel me onveiliger met de auto door het bos. De verlichting in Ter Kameren is er sinds de werken niet op verbeterd. Zo hebben ze bij mijn vriendin gepoogd haar handtas te stelen door een autoruit in te slaan.

 • De slachtoffers van de ruimdenkendheid/verdraagzaamheid van de politiek correcten zijn meestal de lagere sociale klassen, vanuit dezelfde waarneming dat de bourgeoiskinderen zich in het onderwijs een bohémienbestaan met veel trammelant, lawaai en softdrugs kunnen veroorloven omdat ze daarna toch hoe dan ook meer uitwegen vinden in het leven dan de kinderen uit de lagere klassen die enkel door studeren in een gunstig klimaat zichzelf sociaal kunnen opwerken (aangezien hun kansarme ouders ze niets kunnen leren). Wie het meest lijdt onder misdaad, zijn diegenen die zich géén metalen deuren kunnen permitteren, die in de gezellige achterstandswijken komen waar geen kwaad over mag worden verteld en die niet de luxe genieten om – van garage tot garage rijdend zoals socialistische partijbonzen in Gucci – hooghartig te stellen dat het gevoel van ongemak dat de gebruiker van het openbaar vervoer ovevalt, slechts een ‘onveiligheidsgevoel’ is en niet meer dan dat. Oeps, too close ?

 • Dieter

  Zou het niet verstandiger zijn de commentaar van ‘typetjes’ als Johan buiten deze weblog te houden ?

 • jo

  @ Dieter : als u voor censuur opteert, dan zou u al beslist een slachtoffer kunnen worden. Denk dat Johan inderdaad too close zat naar jouw aanvoelen.

 • Op 10 december ben ik zelf nog het slachtoffer geworden van een inbraak, midden op de dag nog wel, tussen half drie en vier, terwijl ik een boodschap aan het doen was. Aangezien ik aan de Brandhoutkaai woon, waar de kerstmarkt in volle gang is en de politie volop patrouilleert, getuigt dit wel van een bijzondere brutaliteit!
  Nogal frustrerend was wel, toen ik – wachtende op de politie die ik telefonisch opgeroepen had – een kerstmarktpatrouille aansprak, deze mij eenvoudigweg gebood rustig op de ploeg te wachten die wel onderweg zou zijn. Uiteindelijk zou het me nog drie telefoontjes kosten voor er überhaupt een patrouille onderweg was, en pas twee uur en een kwartier later kwamen ze eindelijk ter plaatse!
  Een dag later hoorde ik van de agente die bij mij de vaststelling gedaan heeft, dat er diezelfde middag vijf inbraken in de wijk gepleegd waren.

 • Pogonus

  Na vijf jaar heb ik te rapporteren: één poging tot autodiefstal en twee nachtelijke inbraken in het gebouw waar ik woon.
  De laatste inbraak was eigenlijk een vluchtpoging na een inbraak in een bank in hetzelfde huizenblok. Ongeveer vijf à zes politiemannen, waaronder enkele stagiairs, kwamen toen het gebouw doorzoeken, op een nogal amateuristische manier; één van hen heeft zelfs eventjes piano zitten spelen. Ze vonden op het dakterras een truitje dat één van de boefjes in zijn vlucht had verloren, maar vergaten dat in eerste instantie mee te nemen.
  Enfin, ik heb hier verder niet meer van wakkergelegen; ik slaap ook altijd rustig, aangezien er alarmbeveiliging is. Als ik dat niet zou hebben, zou ik misschien veel sneller verontrust zijn als ik ‘s nachts ergens een vreemd geluidje hoor.

 • Nil

  bij ons was’t gisteren prijs, deuren op ‘t gelijkvloers en ‘t eerste geforceerd ‘s namiddags, woon zelf op ‘t derde, was misschien zelfs thuis toen het gebeurde…

 • tine

  bij mij is er zopas ingebroken geweest :s
  via de voordeur, die is in feite niet zo goed beveiligd en gewoon opengebeukt. Het is al de 4de keer geloof ik. Echt een vies gevoel, want ik woon hier alleen. Toen ik ‘j’appelle la police’ riep, liep hij rap weg, maar ik heb hem niet gezien, jammer genoeg. Je moet eigenlijk maar durven, om zo ergens in te breken zonder eerst te onderzoeken of er niemand thuis is. Een andere keer hadden ze ingebroken op een avond, terwijl ik nog op was en er brandde dus licht op het 2de verdiep.
  De politie kwam nu wel redelijk snel ter plaatse (vorige keer niet), maar was ook weer vlug weg omdat ze een nieuwe oproep hadden en de meeste agenten stapten toen zonder boe of ba terug in de auto alsof het hen niet interesseerde. Slechts 1 agent zei me nog ‘sluit goed de deur hé’, en dat was het dan. Ik heb hier nog 1 paraplu gevonden, waarschijnlijk vd dief, hebben ze ook niet meegenomen.