Geel-wit-blauw

‘t Zou een quizvraag kunnen zijn waarbij je moet raden uit welk land deze vlag afkomstig is, maar het gaat over de vuilnisophaling.
Naar ‘t schijnt wordt dit allemaal verplicht, en niet meer vrijwillig. Huh???
Dit wil dus zeggen dat we tot op heden niet verplicht waren die zakken te gebruiken, te sorteren enzovoort? En vanwaar dan die waarschuwingen op de zakken wanneer de vuilnismannen zagen dat er verkeerd materiaal in de blauwe zak zat, bijvoorbeeld? Nu nog een waarschuwing, volgende keer een boete… En waren we tot op heden dan ook niet verplicht die blauwe, gele en witte zakken te gebruiken? Enfin… ik dacht dat al dit al lang in voege was. En U? Ook al jaren betaald voor de blauwe en gele zakken die in retrospect helemaal niet nodig waren?

Share
 • Nathalie

  Ikzelf ben ook als goede burger beginnen recycleren toen ik begin juli 2007 in Sint Joost Ten Node ben gaan wonen. Maar groot was mijn verbazing dat alles in dezelfde container belandde.. De gele zakken (voor papier en karton), de blauwe (voor pmd) en de witte (voor de rest) gingen steeds tezamen in de container. Resultaat : nu een jarenhalf en een verhuizing naar Schaarbeek later gebruiken wij enkel 1 witte zak..

 • Henkovich

  Sorteren was nog niet verplicht in het Brussels gewest, maar wie sorteert was wel verplicht het juiste afval in de juiste zak te steken.
  Maar ik vind jouw besluit ‘niet verplicht’ dus ‘helemaal niet nodig’ een foute redenering. Ik heb trouwens nooit een prijsverschil tussen gekleurde en witte zakken opgemerkt.

 • Ik was ook nogal misnoegd dit artikel te lezen in de krant. en eigenlijk had ik het kunnen raden, want regelmatig worden alle soorten vuilnis (in verschillende zakken), gewoon op 1 kamion gegooid. Ik was waarschijnlijk zo naief te denken, dat ze dat achteraf wel gingen sorteren.

  En boetes? Achach… de Polen in mijn gebouw hebben nog altijd de gewoonte om al hun vuilnis (kasten, bedden, andere rommel) gewoon op straat te gooien. Politie (reeds op de hoogte) en stadswerkers doen er niets aan.

  Gezien dit krantenartikel, ga ik in 2009 ook niet meer sorteren. Gedaan met 3 vuilbakken op de gang, drie soorten vuilniszakken en woekerprijzen.

  Dit artikel is echt de vroegsorteerders in hun gezicht uitlachen.

  Groetjes, Vince

 • Eens rondgevraagd hoeveel mensen wisten dat dit niet verplicht was, dat heeft me geleerd dat het allemaal niet zo evident bleek te zijn. Dus kom nu niet uit de lucht gevallen.

  Ik kijk zelfs niet naar de prijs van die zakken, ik wil nu éénmaal niet altijd geconfronteerd worden met de onnodige belastingen die ik betaal (en dat was tot nu toe blijkbaar het geval…). Mensen op een appartement hebben ook niet de luxe om vuilnisbakken in een tuintje te laten staan tot ze volledig vol zijn, met als resultaat dat de vuilnis buitenzetten momenteel niet optimaal gebeurt én dus een meerkost heeft meegebracht die niet verplicht was…

  Vreemd lijkt me ook dat als je alles in een witte zak steekt, geen waarschuwingen/boetes zou krijgen/krijgt, maar wel als er in een gele een plastic potje zou verzeild geraakt zijn. Coherent is het allemaal niet geweest. Nu ja, de wegen van de overheden zijn ondoorgrondelijk!

 • Thijs

  Ik sorteer al sinds 1999, een stille strijd. Intussen zijn we bijna 2009 en NU pas gaan ze alles automatiseren. De rest van België is intussen jarenlang aan het sorteren alleen Brussel hink of beter mankt achterop.
  Vaak wordt het ‘beleid’ gemakkelijkheidshalve als schuldige bevonden, maar ditmaal is het ook wel zo. Schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) heeft momenteel een beleid van te bijeenkomsten (lees maar dit artikel: http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/brusselaar-enthousiast-over-netheidsbijeenkomsten ), de vraag is of dit op korte of lange termijn iets zal uithalen?
  Nee, Brussel heeft een gewestelijk plan nodig waar er verantwoordelijkheid word genomen en er moet veel harder opgetreden worden, enkel zo kan het een effect hebben. De Zuidlaan en tal van andere ‘vergeten’ plekken vormen een open stortplaats, dit is de uitkomst van een gebrekkig beleid. Verder stel ik me het nut van 2 recyclageparken die quasi onbereikbaar zijn en dit voor een stad als Brussel. Grof huisvuilophaling bestaat niet, je kan wel 2 à 3 maal per jaar ZELF naar een plaats in ‘je’ buurt gaan met je grof afval. Tja, absurdistan bestaat dus! Brussel shame on you!

 • Euh

  Mij ontgaat het punt. Vuilniszakken, delhaize zakken, dozen met rotzooi, het ligt hier allemaal op straat en wordt meegenomen. De gekleurde zakken vliegen mee met de rest. De vuilniskarren die ik tot nu toe zie rijden zijn ook niet aangepast aan een sorteersysteem, of heb ik het mis? Die mensen stappen af en gooien alles gewoon in de opening. Geel, wit, groen, bruin, fluo roze…

 • onurb

  @Euh: wat ik dacht te weten: er zijn achteraan “twee gaten” in de vuilniskar…

 • de 2 recyclageparken waar Thijs over spreekt… Een ramp! Vooral die aan Van Praet. Je staat twee uur aan te schuiven als je een beetje pech hebt. Heb je nog meer pech, dan wordt je met de helft teruggestuurd onder het moto “dat moet in de gewone vuilzak, meneer”. En dat mag je dan terug naar huis nemen, in plaats van daarvoor ook een container te voorzien. Ze moeten geen schrik hebben, de mensen gaan echt geen twee uur aanschuiven om “gewoon” afval gratis te kunnen dumpen.
  Ik vergeet er nog bij te zeggen dat de takelwagens van het bedrijfje net achter het containerpark voorbijRAZEN terwijl jij staat aan te schuiven. Levensgevaarlijk, als je even de benen wil strekken (maar soit, dat is off topic).

  En je mag inderdaad 2x per jaar gratis naar “Bruxelles propreté” bellen om max 2 kubieke meter te komen ophalen. Maar dan ook geen latje hout meer! “Twie kuub is twee kuub menierke”.

  We hebben nog wat te leren..

  Vince

 • Tom

  een beetje nuanceren mensen ipv alleen maar geklaag…

  4 kubieke meter gratis per jaar vind ik echt wel in orde, en is meer service dan je buiten brussel krijgt hoor.
  je kan trouwesn wel degelijk meer meegeven, maar dat is dan bijbetalen.

  en dat je boete krijgt voor foute dingen in de gele of blauwe zak is simpelweg omdat dat de zakken zijn die voor hergebruik bedoeld zijn. die mogen daarom alleen maar de dingen bevatten die ze horen te bevatten, als plastic tussen je papier zit, dan brengt dat een hoop probelemen teweeg bij het recycleren.

  brussel was er als een der eersten in belgie bij om de gekleurde zakken in te voeren en mensen te zeggen dat ze moesten sorteren. maar wel heel spijtig dat er nog steeds klachten zijn over gesorteerd afval op één hoop kappen.

 • henkovich

  De reactie van sommigen geeft me een déjà-vu gevoel… Hetzelfde hoorde ik jaren geleden toen men in mijn Vlaams geboortedorp begon te sorteren… ‘alles wordt toch samengekapt’, ‘woekerprijzen’, ‘op een appartement kan men niet sorteren’,… 10 jaar later vindt ongeveer iedereen daar sorteren een evidentie… Er is dus nog hoop…

 • jo

  Ik geloof wel in sorteren. Ik heb beroepsmatig verwerkingsinstallaties bezocht en daar wordt op grote schaal afval herleid tot nieuwe grondstof. Behalve het milieuaspect is er dus zeker ook een economisch reden om het te doen. Wat dat betreft is het duurder worden van de grondstoffen (en brandstoffen) eigenlijk een goede zaak omdat de recyclage hierdoor meer rendement geeft.
  Wat de inzameling betreft kan er nog veel verbeterd worden. Sector organisaties als recupel en fost plus zijn vooral goed in het inzamelen van centen zowel bij de consumenten als bij de industrie (die het dan weer doorrekent aan de eindgebruiker). Met die middelen zouden ze dan moeten instaan voor inzameling en verwerking. Dit laten ze uitvoeren via aanbestedingen door de goedkoopste partij.
  Fracties die economisch niet interessant zijn worden niet ingezameld en verdwijnen (in het beste geval) in de witte zak.
  En dit maakt mij boos : zelfs als je bewust probeert te winkelen verzamel je wekelijks bijzonder veel plastic afval, voornamelijk verpakkingen. Dit is zo goed als onvermijdbaar. Op alles betaal je als consument een recyclage bijdrage (groene punt/fost plus). Maar slechts een klein deel ervan wordt echt gerecycleerd. Kijk maar eens wat er volgens Net Brussel allemaal uitgesloten wordt en niet in de blauwe of gele zak mag. Dit staat in fel contrast met de triomfrapporten die Fost Plus jaarlijks de wereld instuurt waarbij ze stellen dat België koploper is in sorteren en dat er percentages boven de 90% gehaald worden. (dat krijg je als ze hun eigen performantie evalueren).
  Daarnaast zijn de containerparken van Net Brussel een kleine ramp.
  Naast de lange wachttijden, en de willekeur bij aanvaarding en aanrekening valt vooral de lange lijst op met producten die daar niet aanvaard worden en waarvoor geen oplossing bestaat.
  Met asbest en roofing kan je bijvoorbeeld nergens terecht.
  Kleine anekdote in het containerpark Van Praet : ik had onder andere een stuk pvc-buis mee (8mm / verlijmde afloop van een lavabo). Het was enkel tientallen cm groot en past gemakkelijk in de witte zak. Maar omdat ik toch naar het containerpark moest, nam ik het maar mee omdat die pvc zo kon gerecycleerd worden (dacht ik). Uiteindelijk gooiden ze het daar ook bij het grof afval.
  Ik werd daarvoor 2,5 euro aangerekend, want het was volgens hun tabellen bouwafval !!! De sorteerder betaalt !!!
  Voortaan gaat dat hier in de witte zak !

 • grrr, die verhalen over het afval dat toch allemaal op één hoop wordt gegooid…als je goed oplet ‘s morgens als het afval wordt opgehaald zal je merken dat er één vrachtwagen de witte zakken ophaalt en een andere vrachtwagen de blauwe en gele zakken…deze laatste vrachtwagen heeft twee compartimenten (ééntje voor de gele en ééntje voor de blauwe zakken). Waarom zou net brussel verschillende zakken verspreiden en in Vorst een afvalverwerkingsinstallatie beheren voor pmd en papier/karton als het toch niet wordt gesorteerd? ik word het gekanker op deze site stillaan een beetje moe!
  nu als jullie me niet geloven , lees dan het artikel van bdw :
  http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/tien-jaar-afval-sorteren-in-de-hoofdstad

 • Thijs

  ‘k geloof je. Afvalverwerking is een probleem waarmee elke Brusselaar wordt geconfronteerd en aangezien er niet echt oplossingen komende zijn maakt dit automatisch een kankeronderwerp bij uitstek. En uiteraard hopen, we bewust of onbewust, dat ons gezaag tot bij de beleidsmakers doorsijpelt, vandaar dat er vaak in overdrive gegaan wordt (allez dat denk ik).
  Los daarvan -en dit is een algemene opmerking- heb je wel een punt dat er vaak erg zwart-wit discussies gevoerd worden met nogal een negatieve bijklank op deze site (met alle respect voor dit initiatief, want Brusselblogt is intussen een vaste waarde geworden). Misschien ligt het aan het medium, misschien ligt het aan de keuze van onderwerpen. ‘k weet het niet. Maar zie het eerder als een een open oproep om wat meer atypische onderwerpen te posten. Kijk maar eens naar Gentblogt ofzo… Tja, nu ben ik waarschijnlijk bij deze zelf die kant aan het opgaan?

 • Euh

  Brussel is Gent niet.

  Er zijn hier nu eenmaal zaken waar mensen van wakker liggen. Ga dan in Gent wonen/bloggen 🙂

 • Thijs

  Gelukkig is Brussel Gent niet en ‘k heb ook zeker géén plannen om er te gaan wonen laat staan te Bloggen. Enja, ik interesseer me nu eenmaal aan zaken waar mensen in Brussel van wakker liggen. Best dat BrusselBlogt er is, ik wou enkel en alleen een open vraag lanceren naar wat meer atypische onderwerpen, misschien ietsje meer zaken waar niet iedereen z’n slaap moet voor laten… Excuses mocht ik door dit te stellen mensen hebben geschoffeerd. 😉

 • Jemenfish

  Die verplichting is op zich een goede zaak. Om het simpel te stellen, laat me het voorbeeld geven van mijn appartementsblok:

  We hebben normaal 5 vuilbakken voorhanden, en 1 zak van elke kleur voor de paar enkelingen die proberen sorteren. De 5 vuilbakken hebben enorme grijze zakken, maar er zijn 12 of 16 appartementsblokken. Na een paar dagen zitten die wel vol, en meer worden er niet ter beschikking gesteld, dus dan is het aan de ‘late’ schoonmaker om zijn eigen zak te betalen.

  Natuurlijk, een gevolg dat typisch volgens de Brusselse mentaliteit gebeurt: die mensen beginnen dan hun zaken in de gekleurde zakken te dumpen. Paar dagen geleden lag er zo karton, papier, allerlei vuil EN een paar zaken in metaal in de blauwe zak.

  De vraag die ik mij dan stel: Wat heeft het voor nut dat ik sorteer, wat gebeurt er met die zak wanneer net Brussel die oppikt? Een boete geven kan moeilijk wegens niet te traceren wie het deed en verschillende eigenaars die verhuren. Alles dan maar in de gewone container en verder doen? Ik gok op het laatste, gezien ik nu al maanden tot jaren de zotste zaken in het huisvuil heb zien belanden zonder een aanmaning ergens te merken.

 • jo

  De reden waarom op deze blog heel wat frustratie gespuid wordt is waarschijnlijk omdat BB het enige onafhankelijke Nederlandstalig kanaal is waar dit kan. De andere media Brussel Deze Week, TV-Brussel, FM-Brussel en Brusselnieuws zijn volledig gesubsidieerd en hebben een “Hoera ! Brussel is fantastisch !!!”-missie te verkondigen. Enige kritiek die zou opborrelen wordt dadelijk in de verdachte hoek geplaatst en dus genegeerd.

 • Thijs

  “Wat gebeurt er met die zak wanneer net Brussel die oppikt?” Héél simpel, in het sorteercentrum worden alle blauwe zakken op een lopende band uitgekieperd en vervolgens nogmaals manueel gesorteerd. Géén nood dus, ander niet-recycleerbare rommel vliegt eruit en de wat goed is blijft op de band. Vanaf volgend jaar wordt dit proces deels geautomatiseerd en zullen er banen sneuvelen. Vandaar dat er onlangs hevig werd gestaakt (dit ter zijde).

 • Jemenfish

  Dus, voor die enkelingen die alleen wonen en wél correct sorteren in de gekleurde zakken, worden ze dan weer open gesmeten en gesorteerd bij net Brussel. Beetje omslachtig 🙂

  De objectiviteit van Brusselse media is iets voor een apart onderwerp denk ik…

 • frederic

  voor alle duidelijkheid , ik heb zeker en vast niets tegen kritiek…als het maar gefundeerd en opbouwend is. Nu het duidelijk is dat al het afval NIET op één hoop beland, heb ik mijn punt gemaakt.