Opmerkingen… en oplossingen?

ik word het gekanker op deze site stillaan een beetje moe!

frederic

Los daarvan -en dit is een algemene opmerking- heb je wel een punt dat er vaak erg zwart-wit discussies gevoerd worden met nogal een negatieve bijklank op deze site (met alle respect voor dit initiatief, want Brusselblogt is intussen een vaste waarde geworden). Misschien ligt het aan het medium, misschien ligt het aan de keuze van onderwerpen. ‘k weet het niet. Maar zie het eerder als een een open oproep om wat meer atypische onderwerpen te posten. Kijk maar eens naar Gentblogt ofzo… Tja, nu ben ik waarschijnlijk bij deze zelf die kant aan het opgaan?

Thijs

De reden waarom op deze blog heel wat frustratie gespuid wordt is waarschijnlijk omdat BB het enige onafhankelijke Nederlandstalig kanaal is waar dit kan. (zeker hiervan? red.)

jo
Wat meer atypische onderwerpen posten zal lukken zodra we met meer medewerkers zijn. Maar weinig van de 40 redacteurs van BB over de jaren blijven nog over. Sommige mensen vertrokken uit Brussel, anderen vonden het wat moeilijker om te blijven schrijven. Velen hiervan hadden talent… talent vinden is één ding, talent houden blijkbaar niet zo eenvoudig.
Maar als jullie het gekanker beu zijn, wat meer atypische onderwerpen willen -en dit zijn terechte opmerkingen die wij best wel ter harte nemen – dan moet je misschien ook eens nadenken om zelf op deze blog te komen schrijven? Het kost niet veel meer moeite dan het schrijven van commentaren… en je mag een pint komen drinken op de redactievergaderingen 😉 Denk er eens over na, wil je?

Share
 • Ja, dat is wat ik het meeste mis nu ik niet meer in Brussel woon – de pinten op de redactievergaderingen ;-).

 • ik pleit voor wat meer zelfkritiek bij het reageren op items en commentaren. Kritiek is zinvol maar enkel als het opbouwend is. Ik herinner me items zoals ‘quads in brussel’ waar we als snel vervielen in scheldwoordslingeren. Dit schrikt potentiële redacteurs die het goed menen wellicht af.

 • Euh

  Dat woordslingeren was door eenmalige gebruikers, die enkel voor dat topic aankwamen; Als je ze op IP zou natrekken, denkelijk vaak zelfs dezelfde persoon.

  De oorspronkelijke poster had het er ook over dat Brusselblogt tenminste kritiek aanneemt, en ook plaats laat voor negativiteit, en dat vind ik goed. Zoals hij zelf zei, als ik wat gesubsidiëerde goedpraterij over Brussel wil horen lezen of zien, hebben we in Brussel genoeg kanalen (vooral Brussel Deze Week wringt zich door allerlei bochten hierin).

  Zolang alle commentaar constructief is, laat dit maar een plek zijn waar mensen kunnen discussiëren. Een discussie zoals het al dan niet mogen eten op de metro, en wederzijds respect: heerlijk vond ik dat. Ik zie ze het in de ‘gewone’ media in Brussel niet doen, liever een artikel over een expositie met uiteindelijk 7 bezoekers, of een interview met iemand die niets te zeggen heeft.

 • dM3

  Ik wens eventueel wel mee te werken. Ik woon sinds oktober in Brussel, en hebt sinds jaar en dag een blog op http://strobot.com
  U laat maar horen!
  Dimitri

 • Thijs

  Ik zie mezelf niet meteen als de grootste schrijver, maar ik ken zeker wel een aantal mensen met het nodige talent. Verwacht binnenkort een mailtje.
  Trouwens erg positief dat jullie m’n opmerking omzetten in iets creatief. Zo moet het zijn! Goe bezig BB!

 • Ik was als lezer ook wat af aan het haken door het gekanker vrees ik. Dus eigenlijk ben ik heel blij met dit berichtje.

  Ik heb zelf niet de tijd noch het talent om mijn steentje bij te dragen maar weet wel wat ik hier zou willen vinden: leuke café-resaurant-uitgaans- tips en adresjes, interessante winkeltjes tentoonstellingen of buurten…

 • Dat gekanker is toch alomtegenwoordig op het net. Sommigen buiten het uit om extra trafiek te genereren (HLN), anderen doen er iets kunstig/gekunsteld mee (geenstijl).

  Wat brusselblogt betreft: het blijft natuurlijk een feit dat Brussel niet dat brave gehygiëniseerde dorpje is (gent) waar we vooral niet willen wonen, maar een stad waar heftige zintuiglijke contrasten voor het rapen liggen. Het moet natuurlijk niet altijd over hondendrollen of sluikstorten gaan. Creatieve variatie: stap eens op een bomvolle tram aan café Walvis richting Klein Kasteeltje. Wring u op een plaatsje en lees daar het Parfum van P. Suskind. Odorale sensaties gegarandeerd. Ah gekanker… kan toch deugd doen.

 • Karl

  Wat ik soms ook nog mis, is thema’s zoals architectuur in Brussel.
  Er ijn toch wel grote projecten en er wordt redelijk weinig over geschreven.

  Ik zou het heel graag doen, maar jammer genoeg laten mijn copykwaliteiten te wensen over.(om over de schrijffouten nog maar te zwijgen 🙂 )

 • Tom VB

  Ik heb ook wel zin om actiever mee te werken aan de blog en meer teksten aan te leveren. Wanneer en waar is de volgende redactievergadering?

 • mar

  Ik vind het hier best meevallen qua gekanker…

  @Karl: over grote architectuurprojecten vind je wel een en ander op
  http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=409

  @Richard: ik neem elke dag de tram op de plaats waar jij over spreekt. Met twee schoolkinderen. De bomvolle tram en de odorale sensaties kunnen me niet veel schelen. Maar de verkeerssituatie daar!!! Staan wachten op een strookje van amper een meter breed tussen 4 rijstroken. (al dan niet in de gietende regen)
  Weet iemand waar je voor zoiets terecht kan?
  Ik weet dat er plannen zijn om dat hele stuk te heraanleggen, maar er mogen voor mij nu al dringende maatregelen genomen worden. Het is er ronduit gevaarlijk.

 • Euh

  mar: dat is veel te veel negativiteit. Een beetje dimmen aub.

 • Mr.Jang

  Ik vind bloggen enig. Misschien komt dit doordat ik mijn roeping als journalist heb gemist. Jammer genoeg heb ik weinig tijd om er als amateur journalist op uit te trekken. Tijdens de week zit ik vast in het bedrijf waarvoor ik werk of bij mijn klant. Dus tracht ik zo nu en dan iets te doen met de beperkte middelen die ik heb. Er wordt een stukje geschreven op basis van een ervaring die ik tijdens het weekend toevallig heb gehad bijvoorbeeld. Als ik dit interessant kan maken zal ik dat dus zeker proberen. Toch is het dus logisch dat BB zo nu en dan gebruikt wordt om frustraties af te reageren. We hebben allemaal elke dag frustrerende ervaringen en het kost verder niets om deze op papier te zetten. Ik denk dat vele BB-redacteurs ook wel weten dat dit niet persée de meest interessante inhoud vormt, maar voor rijkere inhoud is ook meer inspanning en dus tijd nodig. Die heeft jammer genoeg niet iedereen. Meteen wordt dus ook de beperking van het blog medium aangegeven. Professionele journalisten hebben natuurlijk wel de tijd om informatie met toegevoegde waarde in elkaar te steken.

 • mar

  @ Euh: ja, dat vreesde ik al ;-))))

 • Jemenfish

  De laatste keer dat ik een (overigens niet eens zo negatief ;)) artikel probeerde te posten en ook soms bij reacties kreeg ik ‘You are posting too quickly’ of iets soortgelijk. Niet echt bewust bij stilgestaan, maar ik heb het toen in mijn drafts gezet en nooit meer naar omgekeken. Misschien zijn er meerderen met dergelijke problemen?

  Ik denk dat artikels posten over zaken die je storen nu eenmaal een logisch gevolg zijn van dit medium. Als iemand bv. last heeft van nachtlawaai dezer dagen bij de kerstmarkt en er geen weg mee weet, en hij kent BB, zal hij hier zijn woord komen doen in de desbetreffende topic. Als het daarentegen iemand is die zich rot amuseert op desbetreffende kerstmarkt….dan zit die op de kerstmarkt, en heeft die het drukker met wijntjes dan met blogjes 🙂

 • Precies. Goedgezinde, altijd positief ingestelde en geëngageerde mensen of fulltime feestneuzen, die zitten niet gekluisterd op een zolderkamertje achter de PC de tijd te verdrijven met het schrijven van gratuit, gedesillusioneerd en cynisch commentaar op forums of nieuwssites. [Gaat nu naar de Brico een spiegel kopen].

 • @Richard

  kan je tegen morgen een artikeltje schrijven over je ervaringen met het personeel van de Brico alsook welke spiegels je hebt gevonden 😉

 • Ik stel voor dat u in politiek-correcte stijl elke negatieve bijdrage op deze weblog censureert, niet plaatst en dat u enkel goed nieuws opneemt en positieve reacties op dat nieuws. Bij gebrek aan goed nieuws creëert u het eventueel: u kunt bijvoorbeeld iets vertellen over uw hondje. Natuurlijk niet dat die kanker heeft en incontinent is, maar wel dat ie toch zo lief is en dat ie zijn kopje zo aardig op uw knie kan leggen. De ‘good news’-show is absoluut noodzakelijk, zelfs op een Vlaams Brusselse Blog waar uit de aard der zaak normaliter geen goed nieuws op zou kunnen staan; tenminste indien het werkelijk een VLAAMSE blog over BRUSSEL betreft. Nee, zelfs al zou u ons meedelen dat u promotie hebt gekregen op uw werk, zou dit waarschijnlijk enkel betekenen dat u beloond wordt vanwege de ‘good news’-show op uw blog.

 • Jos Vermeulen

  Niets mis met een potje gekanker, als het maar met de nodige zwier is.

 • Johnnyboy

  @johan B.: onverwerkte trauma’s? Mischien iets met VLAANDEREN ofzo?

 • de reactie van johan B is nu precies wat ik bedoel met onconstructief gekanker. Het is ongenuanceerd, naast de kwestie en beledigend. Johan B. geeft alleen maar blijk van zijn frustratie over god weet wat (imperialistische franstaligen wellicht of linkse rakkers wellicht). Ik weet niet eens naar wat hij verwijst? Heeft er iemand hier gezegd dat er geen negatief nieuws mag worden geplaatst? heeft iemand het gehad over censuur? neeje.
  maar waarom verspil ik mijn tijd weer om op dit soort beuzelaarij te antwoorden? sommige mensen hebben geen blog nodig maar een psycholoog of een lief (of misschien wel beiden). Zo, mensen, laat de geest van kerstmis over u heen dwarrelen en ga in vrede 😉

 • Pieter

  Typisch Vlaams: De begrippen negatief en kritisch niet uit elkaar kunnen houden. Kritiek is heel erg nodig en uiteindelijk vaak positief. En dat er dan harde en scherpe woorden vallen… Prima lijkt mij. Laat Brusselblogt aub niet vervallen tot een zoveelste “oude-wijven-prietpraat-blog”, maar gewoon de diverse opinies haarscherp naast elkaar parkeren.

 • Amen to that.

  Het hangt mij serieus de keel uit dat ik mij schuldig moet voelen omdat ik hier graag woon en geen minderwaardigheidscomplex heb t.a.v. franstaligen.

  En als er dan met wat humor en relativeringsvermogen zou gekankerd worden tot daar aan toe. Maar dat badinerend pseudo-intellectueel gezwets… pfff

 • Albert

  Wat mij betreft heb ik op BB reeds een aantal topics gelezen die de zaken goed uitspitten op een goed niveau (recent bvb. Engels derde taal).
  Het lijkt mij een functie die BB mag en moet hebben.
  Tegelijk verzamelt het mensen rond een bepaald thema, en dat mag wel gezien de heterogene bevolking van het Brussels gewest.

  Kankeren kan gewoon leuk zijn,
  maar kan ook een nuttige functie hebben.
  Eens je weet hoe de vork aan de steel zit kun je ook zeggen : stop met kankeren en doe er iets aan !
  Maar vaak kost dit nog meer moeite dan tien postjes op een blog. 😉

  Misschien moet er af en toe als besluit bij een post toch maar eens het initiatief genomen worden om rond een bepaald onderwerp een ludieke aktie te ondernemen. Maar geen terrorisme, hé ;-).

 • Prettig feest allemaal!

  Kunt het niet ook zijn, dat iedereen iets anders onder “gekanker” klasseert? Ik bijvoorbeeld heb het graag over politieke onderwerpen (zeker ook omdat ik nog niet lang genoeg in Belgie ben, om ervoor terugteschrikken?). Het is zeker zo, dat daar met regelmaat té hevig op elkaar gereageert wordt, maar is het nodig, dat erdoor optelossen, politiek helemaal buiten te laten?

  Positieve verhalen kunt men misschien krijgen, door een rubriek “best practice” te openen? Waar iedereen goede ideen en ervaringen kan plaatsen, die men elders zou herhalen?