Banken op de Grote Markt

Waarom zijn er op de Grote Markt geen banken te vinden? De toeristen en plaatselijke genieters moeten nu van lieverlede op de grond gaan zitten of op de weinige treden van trappen her en der. Of op de dure terrassen. En in de winter is dat al helemaal niet te doen.

Brussels sunshine

Neen: ik pleit voor zitbanken.

Iemand een idee waarom die er niet zijn?

IMG_8478

Foto’s uit BrusselBlogt pool op Flickr. De bovenste is Brussels sunshine van macounette. De onderste is IMG_8478 van -=: ph@Zer.be :=-.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Briggs

  Horen zitbanken in het straatbeeld van de Grote Markt? Hebben er ooit zitbanken gestaan op de Grote Markt? Bij mijn weten niet.

  Tegelijk is het ook goed voor de commerce. Ik zou zeggen laat het maar zo.

 • Tuurlijk horen banken niét op de Grote Markt! Net zoals auto’s er niet thuishoren (en dat is heel lang wél het geval geweest). Laat deze parel zo natuurlijk mogelijk! Overigens is op de Grote Markt vrijwel altijd iets te doen, wat gedaan met die eventuele banken dan? En in de zomer staan er overigens al genoeg stoelen op de terrassen van de cafés…

 • C3

  zijn er wel markten met banken?

 • zwans

  omdat er allerlei evenementen zijn. punt.

 • maar de kbc is er toch al?

 • Jemenfish

  Het is heel moeilijk om tweetalige banken te vinden 🙂

  Neen euh…geen idee. Maar ik zie er het punt ook niet van? Die zouden in de weg staan voor evenementen allerlei, voor zaken als het bloementapijt e.d., voor concerten, zouden heel de tijd vuil raken en gekuist moeten worden, zouden bij goed weer ingepalmd worden door daklozen waardoor het minder toeristen zou kunnen lokken (zie bv. er net naast het muntplein even op betere dagen als voorbeeld), enz.

  En wie naar centrum Brussel gaat om even op zijn gemak op een bank te kunnen zitten op de Grote markt zou ik hierbij zoiezo al voor krankjorum willen verklaren 🙂

 • laura

  Niets leuker dan met een aantal vrienden op de grond van de grote markt belgische frietjes te eten.
  Net dat maakt de sfeer er zo leuk.

 • Tineke… niet voor het een of ander, maar ik sluit me volmondig bij de andere reacties aan. Zitbanken op de Grote Markt hoeven niet voor mij.

 • pogonus

  Leek mij aanvankelijk een leuk idee, maar bij nader inzien hebben de tegenstanders mij overtuigd. Toch bedankt voor het onderwerp; er mogen hier ook wel eens gemakkelijke discussies gevoerd worden. 😉

 • (poging) Wegneembare zitbanken, dan?
  (en @malte: haha)
  (en @pogonus: dankje)

 • Briggs

  Of zo van die zitbanken die onder het plein verdwijnen. Gelieve mij dan in loondienst te nemen om het knopje te bedienen…ga ik mij kunnen amuseren 🙂

 • NEF

  Het is al gek genoeg dat we er over toeristen struikelen, zonder ook nog te moeten uitkijken voor harde banken. Knieschijven zullen je dankbaar zijn.

 • – alsof een bank niet verplaatsbaar kan gemaakt worden. Eén kassei uit het plijn, en plaats voor een metalen ring om je bank mee aan vast te koppelen moet volstaan. Her en der vind je toch ook mooie design bankjes? Die zouden er perfect passen.

  – historisch zicht: ik vraag me af of die massa toeristen er in de tijd ook al waren…

 • Op de Grote Markt zou het zeker moelijk zijn geschikte plekken voor banken te vinden. Maar in het algemeen vind ik dat er in Brussel veel te weinig banken staan! Er zijn ook machtige tegenstanders: De horeca, die wil dat iedereen zich gedwongen voelt betaald te gaan zitten en handelaars en burgers die bang zijn van zwervers – waar banken zijn daar zitten dan toch automatisch zwervers op?

  Achter het justitiepaleis is een mooi klein pleintje met veel banken in de schaduw van veel bomen rond een vrij middenvlakte. Voor mij mag die plein een voorbeeld zijn voor pleinen elders: In de zomer rustig onder bomen in de schaduw te kunnen zitten is heerlijk! Dus doe maar het Muntplein zo over en het Fontainasplein en het Sint-Jansplein en het Spanjeplein, en het Beursplein en het Rogierplein (wat een verschrikkelijk idee het plein daar volledig te vervangen door een “dak”?) enzovoort.

 • Inderdaad, Ottovelo, mooie design banken zijn trouwens te bewonderen in de Tuinen van de Bloemist, een van de vele parken te Laken (achter het Sobieskipark).
  En bedankt voor de bijval 😉

 • Briggs

  Er is nog een probleem met zitbanken: vandalisme.

  Trouwens hoeveel zitbanken ga je dan zetten op de Grote markt? Straks gaan ze nog vechten om een plaatsje op een zitbank.

 • Amai, ça ça est un schandaal hé.

 • Jemenfish

  Ik sluit me daar jammer genoeg bij aan, vandalisme is een serieus probleem, niet alleen bij banken (iemand die vandalenstoet tussen discotheek Soho en metrohalte Petillon al gezien? Of wat overblijft van het vernieuwde station Petillon?).

  @Malte: Het *is* ook een punt dat hoe makkelijker je het maakt, hoe meer personen die je aantrekt die er meer wonen dan bezoeken. Brussel telt enkele duizenden daklozen, overdag vind je die overal op zoek naar een manier van overleven, maar daarna…niet iedereen kan naast een tramhalte gaan slapen. Persoonlijk heb ik daar allemaal niets op tegen, maar ik kan er best inkomen dat het niet evident is. Trouwens, dat park bij Justitiepaleis slapen er ook daadwerkelijk mensen bij beter weer 🙂

  Idem dito andere opgesomde pleinen, kom er niet zo vaak voorbij, maar ik merk dat de scholieren e.d. van de buurt er nooit gaan zitten, maar dat die banken eerder ingepalmd zijn door personen met blik bier in de hand en blik op oneindig. Langs de ene kant zal de horeca overijverig te werk gaan zoiets niet op grote markt te krijgen. Langs de andere kant snap ik de problemen van de ‘gewone’ mensen (en stad Brussel) met zo een plan wel…

 • MC

  Pertinenter is de vraag waarom er zo weinig openbare toiletten in Bxl zijn ipv banken. Even op de grond gaan zitten is idd geen probleem.

  (Ja, ik kom er alweer op terug!)

 • Briggs

  Openbare toiletten inderdaad, daar zouden ze wel eens iets aan mogen doen. Ik vermoed dat men ergens vreest voor vandalen en dat een openbaar toilet te duur is.

 • ZeeKoei

  daar wat op de grond liggen luieren is toch net een van de coole dingen van de markt, adds to the charm…