Staten-Generaal van Brussel

Op zaterdag 10 januari 2009 wordt de Staten Generaal van Brussel gelanceerd in de Beursschouwburg. Jammer genoeg zijn er geen plaatsen mee vrij, maar het onderwerp mocht hier toch niet ontbreken… Nadien volgen nog heel wat plenaire sessies.

Met de verkiezingen en de institutionele onderhandelingen in het vooruitzicht is het belangrijk dat ook Brusselaars en Brusselliefhebbers hun stem laten horen. Want ons stadsgewest heeft specifieke karakteristieken die vragen om een aangepast en effectief beleid.

De Staten-Generaal van Brussel is een nooit geziene mobilisering binnen het Brusselse middenveld, dat zich verenigde in een breed platform. Een zes maanden durend traject van overleg, reflectie en publiek debat, waar meer dan honderd wetenschappers aan meewerken en waar meer dan duizend verschillende verenigingen, federaties en organisaties bij betrokken worden.

Van januari tot april 2009 worden 16 discussieavonden georganiseerd om samen na te denken over de uitdagingen waar de Brusselse regio voor staat en de beleidspistes die er uit voort komen.

De krachtlijnen die uit deze debatten worden gedistilleerd zullen vervolgens aan de politieke wereld worden voorgesteld, om zo de burger een stem te geven in de toekomst die deze stad tegemoet gaat.

Organisatoren zijn oa. vakbonden, BruXselforum*, Brussels Kunstenoverleg en Bral. Om in het oog te houden en te participeren.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Knap beeld!

  ———————————————-
  http://www.aboatforaboat.blogspot.com

 • Briggs

  Bij mijn weten zijn het politici die de toekomst zullen bepalen van ‘Brussel’, niet zo’n Staten-Generaal.

 • Jemenfish

  Het is dan ook maar getiteld een debat. Ik denk dat de meesten wel doorhebben dat het an sich niet echt veel gewicht heeft. Bekijk bv., met uitzondering van mss. de vakbonden, ook de organisatoren in die zin.

 • Joost

  Ahum … drie Brusselse universiteiten (FUSL, VUB, ULB) kunnen wat gewicht in de schaal leggen betreft, toch wel tellen.

  En wie, in plaats van zich nu alvast bezig te houden met stelling in te nemen, op het openingsevenement was vorig weekend zag trouwens dat alle Brusselse politieke partijen er alvast een paar afgevaardigden (de een al belangrijker dan de ander) hadden op afgestuurd.

 • Ben

  hoe meer deelnemers, hoe meer gewicht. inschrijven!

  het eerste debat over mobiliteit was alvast een voltreffer: meer dan 200 man en de nodige animo

  volgende debat gaat over Brussel, duurzame stad, volgende week maandag
  meer info op http://www.statengeneraalvanbrussel.be

 • Ninke

  Ik vrees ook dat de heren en dames politici het laatste zegje zullen hebben. Zoals ons democratisch systeem voorziet, is dat ook hun taak. Jammer genoeg denken de meesten niet veel verder dan hun eigen navel. Brussel verzuipt in mandatarissen, maar politiek talent moet je met een vergrootglas zoeken. Benieuwd wat onze dorpsoversten van de Staten-Generaal zullen onthouden.

  Men had dit initiatief beter halfweg de huidige legislatuur gehouden. Als we in juni naar de stembus moeten, zal er nog niet veel gerealiseerd zijn. Tegen de volgende regionale stembusgang is iedereen het allang vergeten.

  De berichtgeving over 20 jaar Hoofdstedelijk Gewest deed me trouwens weer beseffen hoe traag alles hier evolueert. Deze regio barst van het potentieel, maar de complexe structuren laten weinig ruimte voor dynamiek.

 • @Briggs: en het waren zeker ook de politici die het Egmont-pact ten val brachtten?

  De burgers zijn zelf veraantwoordelijk voor hun gemeenwesen, en ze zijn veraantwoordelijk ervoor, al dan niet goede politicussen naar voren te schuiven…

  Maar goed of slecht is meestal enkel een ondergeschikte vraag, voor welke keuzes ze staan is veel belangrijker. We moeten eerst eens af van politicussen, die interessen van Wallonie of Vlaanderen tegen die van de Brusselaars willen doordrukken… 🙂

  @Ninke: Juist omdat men hier gewend is, de politiek aan de politicussen overtelaten, kwam dit initiatief zo laat. Maar dermate dat het besef groter wordt, dat voor een volgende staatshervorming alweer Vlaanderen en Wallonie boven het hoofd van Brussel zouden onderhandelen, is men een beetje wakker geschud…

 • Briggs

  Egmont pact is uiteindelijk wel uitgevoerd geweest maar in een gewijzigde vorm. Aanwezigheid van politieke vertegenwoordigers betekent niet veel. Academici zijn om gegevens aan te reiken en het debat te sturen, platformleden zijn de actoren achter het geheel en ik heb zo mijn bedenkingen bij hun motivatie.

 • Briggs

  Leuk om op te merken als ik op de link statengeneraalvanbrussel.be klik dat er een franstalige URL opkomt.

  Thema Brussel en zijn hinterland: Waarom een groter stadsgewest tot buiten de grenzen van de stad?

  Brussel-stad is verschillend van Brussel (HG). De bijhorende tekst verduidelijkt dat het hier slaat op de grenzen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vraagstelling impliceert een noodzaak aan een groter stadsgewest. Nergens stelt men zich de vraag of er überhaupt nog nood is aan een Brussels HOOFDSTEDELIJK (niet volwaardig) Gewest.

  Voor mij is deze SG niets meer dan een politiek vehikel om politieke verzuchtingen (doorgaans door Franstaligen geformuleerd) te ventileren in de hoop zieltjes te winnen voor de eigen ’cause’.
  Vakbonden, kunst & ecologische ‘middenveldorganisaties’ van beide gemeenschappen met dan nog een paar organisaties type ‘Pro-BXL’ om de politieke drive in het midden te houden.

  Dat is mijn gedacht.

 • Joost

  @ Briggs: Maar als je vindt dat de S-G niet meer is “dan een politiek vehikel om politieke verzuchtingen (doorgaans door Franstaligen geformuleerd) te ventileren”, ga dan toch gewoon eens naar een van de debatten? Je zult verbaasd staan van je eigen ongelijk.

  Je redenering over ‘de politieke drive’ is trouwens niet te volgen.