Brussels South Airport: hoe er geraken

Buitenlanders begrijpen het niet altijd, maar ‘Brussels South Airport‘ ligt eigenlijk helemaal niet vlakbij Brussel. De plaatselijke taxi-chauffeurs hebben er waarschijnlijk al gouden zaken door gedaan (“just take me downtown, please“). Om even duidelijk te stellen: ‘Brussels South’ is eigenlijk Charleroi en ligt een dikke 70km van de ‘echte’ Brussels International Airport.

Mijn laatste ervaring daar was als volgt:

 • zaterdag morgen om 6u30 naar Charleroi: geen verkeer, een kleine 45 minuten vanuit Brussel.
 • parking vinden: iets minder evident, maar schappelijk.
 • inchecken zonder extra bagage: volledig electronisch, zeer vlot
 • terugkomen op dinsdag morgen 8u:
  • verrassing 1: 50 euro parkeertarief,
  • verrassing 2: verkeer Charleroi-Brussel = hel (2 uur reistijd, denk ik).

Ik vertrek straks weer, dus check ik even de andere opties:

 1. TREIN
  De BSA site noemt dat het ticket “C61 – luchthaven van Charleroi”, maar op de site van de NMBS bestaat dat natuurlijk niet. Mijn gok is: de trein gaat naar ‘Charleroi Sud’ en dan met de bus naar de luchthaven. De eerste trein vanuit Brussel-Zuid is om 5:28, de rit duurt 50 minuten en kost 16,40 euro. Er is er minstens één per uur. De bus naar de luchthaven kost nog eens 2,5 euro en voegt een extra 15 minuten toe.
  Grote voordeel: de trein staat niet in de ochtendspits.
 2. BUS
  Er rijdt tevens een bus vanaf het station van Brussel-Zuid naar Charleroi. De eerste vertrekt om 4u30 ‘s morgens en een heen-en-weertje kost 22 euro. Je hoeft zelf niet te rijden, je betaalt geen parking maar wanneer je uiteindelijk in Brussel geraakt met die files: geen mens die het weet.
 3. TAXI
  Wat betaalt zo een verstrooide zakenman dan die gewoon in een taxi stapt om naar Brussel te gaan? De site van Rapid-Tax spreekt van 90 euro (ter info: naar Oostende = 250 euro). Sympa-Tax doet het voor 85 euro. Een eerder dure affaire, dus.
 4. PARKING
  Zoals ik daarnet al zei, die is niet bepaald gratis. De prijzen staan op de site en het is grofweg 15 euro per dag: 53€/3dagen, 102€/7 dagen. Je hebt de luxe van enkel met jezelf rekening te moeten houden, en je kan een klein voorraadje tijdschriften klaar leggen voor op de terugweg.

Voor mij wordt het deze keer de trein, denk ik.

Iemand nog andere tips?

Share
 • Andere luchthaven kiezen? 😉

 • 1) het gemak van zaventem heeft ook een prijs.. vergelijk!
  2) u laten voeren naar charleroi… en beloven ooit hetzelfde terug te doen voor die persoon..?

 • pogonus

  Misschien een extra vliegtuig nemen tussen Zaventem en Charleroi? 😉

 • Jemenfish

  De trein naar Charleroi rest je dan daarna de bus te nemen. 15 minuten is onderschat, reken op 30-40 minuten. Die stop is overigens ook niet echt goed aangegeven (maar goed, dat zijn de bushaltes in bepaalde andere landen ook niet).

  Laat ons duidelijk zijn, ook met de auto toen ik met iemand meereed viel het ons op dat Brussels south bijna niet staat aangewezen. Waarschijnlijk door wat tegenwil van de aanpalende gemeenten.

  Soit, ik vlieg nooit meer langs daar. Voor de enkele tientallen euro’s die je meer moet betalen om via de ‘gewone’ luchthaven te gaan bespaar je jezelf uren tijdverlies en stress. Vanuit Brussel naar Charleroi en dan die bus nemen, dan nog inchecken en opstappen, dat is een halve dag kwijt.

 • Waarom sukkelen met een bus als je die paar tientallen euro’s evengoed aan parking kan besteden

  Uiteraard heb ik een lichte voorkeur voor zaventem, maar dan enkel en alleen omdat het korterbij gelegen is:

  – de parking op zaventem kost evenveel
  – toegankelijkheid vind ik in charleroi veel eenvoudiger
  – de ellenlange wandeling in zaventem naar de gates is ronduit belachelijk… eerst naar de kelder voor de security, dan naar omhoog voor een toertje verplichte shopping en dan nog een paar kilometer gates afwandelen… geef me maar een compacte low-cost terminal!

 • Met Ryanair kom je af en toe op zo’n prachtig compact low-cost terminalleke toe: huurwagen voor de deur parkeren, inchecken aan de inkom en deurtje door op het vliegtuig… zo simpel

 • Zelf heb ik zeer positieve ervaringen met de trein… Speciaal ticket kost iets van een 20 euro (heen-en-terug; all in) tot aan de luchthaven zelf. Halte is vlak naast het treinstation van Charleroi-Zuid (duidelijk aangeduid) en de bus stopt vlak naast de nieuwe terminal (je kan echt niet missen).
  Als ik me goed herinner, een traject van toch niet echt meer dan 15min (maar hangt wellicht ook af van het verkeer).
  Groot voordeel: je zit op je gemak (maar je bent inderdaad wel even onderweg)!
  veel reisplezier.

 • Had ooit eens een vertraging met het vliegtuig en kwam om 23u45 aan in Charleroi. Weg laatste bus, weg laatste trein.
  De nacht op een stoeltje doorgebracht.

  Vanaf nu denk ik tweemaal na om nog met een avondvlucht van Ryanair terug te keren. Bij voorkeur dus een vlucht die midden de namiddag gepland is dan heb je nog een kans een bus of trein te vinden.

  Maar sindsdien kies ik toch voor maatschappijen als Vueling of andere mooie aanbiedingen op Zaventem. 6€ heen/terug met de trein om de 15 minuten vanuit hartje Brussel. Het is bijna een unicum in het luchthavenwereldje.

  Patrick VKB

 • ward

  Voila..
  Ik deel je mening wel een beetje, ookal ben ik nog nooit met de wagen naar Charleroi airport gereden aangezien ik geen wagen heb (en met de moto is het niet zo handig om bagage mee te nemen en je motokleren ergens te laten voor een tripje). Na een tiental keren vliegen vanuit Charleroi begin ik de voordelen van Zaventem pas echt te waarderen, en wees gerust, met bijvoorbeeld easyjet geraakt je er dikwijls even goedkoop (maar niet op zoveel verschillende bestemmingen). Voor een vluchtje naar milaan in februari heb ik dan maar voor Zaventem gekozen, 15 minuutjes met de trein en voila! Ben er zelfs al eens een keer met de fiets naartoe gereden (vanuit Schaarbeek) omdat er nog geen treinen reden en ik wat teveel op had.. haha. Handig toch, bewaakte fiets en motostalling vlak tegen het gebouw aan!.

  Groetjes

  Ward V.

 • Marisa

  Ik heb recentelijk http://www.taxi2airport.be ontdekt. Naar Zaventem een heel gunstig tarief, naar Charleroi weet ik niet maar zou me niet verbazen als dat ook redelijk gunstig is.
  Succes

 • ann

  Waar kan ik het best zo’n trein+busticket reserveren om op de luchthaven van rayn air te geraken?

 • bartje

  Het eerste het beste stationsloket zal dat wel hebben. En als je een beetje handig bent met automaten, kan het daar ook.

 • Jemenfish

  Ik herinner het me niet meer helemaal, maar ik geloof dat je het ticket voor de bus niet kan halen in het treinstation maar op de bus zelf.

 • Maarten

  Wij stonden april jongsleden, ruim op tijd dachten wij, voor Ryanair op Zaventem. Gelukkg kwam ik al snel achter “onze” vergissing. Dan maar de Taxi genomen. € 177,= betaalden wij om als nog 10 minuten te laat te komen. Er was geen enkele medewerking of clementie van RYANAIR. Ook werden ons geen alternatieven aangeboden. Naar ons later bleek is dit probleem bij de andere carries op Zaventem ruim bekend. U raadt het al voor ons geen RYANAIR meer.

 • Jemenfish

  Maarten: Je bedoelt dat jij te laat was om je vlucht naar behoren te kunnen inchecken?

  Dat zal pakweg Lufthansa op Zaventem ook niet accepteren. Als ze alternatieven zoeken voor mensen die uit eigen fout te laat komen, dan is de bal al snel aan het rollen.

 • Steve

  En eerlijk gezegd is het in België nu toch wel redelijk bekend dat Ryanair enkel vanuit Charleroi vluchten uitvoert. Ik kan me hoe dan ook moeilijk voorstellen dat ik klakkeloos naar Zaventem zou gaan zonder dat ook maar enigszins te controleren. Is er je dan helemaal niets opgevallen toen je naging waar je precies moest zijn enzovoort?

 • Mousa

  Schrik om de oversteek naar Wallonië ?

  een keer Ryanair genomen :
  een flinke dosis geduld was nodig (overbooking met dreiging van sluiting check-in), print je tickets zelf want ter plaatse betaal je 20 €/ticket meer, het vliegtuig is een rijdende publiciteitsbus voor Ryanair met om de haverklap reclame voor eigen bedrijf via de luidsprekers en heet Ryanair-overheersende behang.

  Ik vraag me af of het niet al bij al niet beter is een beetje meer te betalen en elders te vliegen.

 • brenda smet

  Ik zou met mijn fiets naar de vlieghaven willer rijden. Is daar een fietsenstalling aanwezig?
  Mercikes!

 • Ik zou met de wagen naar Brussels Airport rijden en dan gewoon betalen voor een parkeerplaats. Zo hoef je niet te sukkelen met de overvolle treinen die vaak niet op tijd rijden.
  Quick Parking is een bedrijf dat parkeerplaatsen aanbiedt. Je kunt online reserveren. Verdere info: http://www.i-hoe.be/parking-zaventem/

 • peter V

  Onlangs met een late vlucht met vertraging aangekomen in Charleroi. De shuttlebus naar Brussel is NIET blijven wachten, dus dan sta je daar.
  Enig alternatief : Taxi. De chauffeurs ruikten geld. Gelukkig waren er meer Taxi’s dan reizigers die een fortuin wilden neertellen. Dus kunnen onderhandelen en de prijs van 170 euro naar 100 euro kunnen krijgen.
  De man bleef wel de hele rit zagen dat hij er zijn broek aan scheurde.
  Dat scheuren sloeg trouwens ook op de snelheid : 150-170km/u naar Brussel. Dat was waarschijnlijk sneller dan met de bus maar toch verschrikkelijk duur.

 • WVdB

  Weet er iemand of je in brussels south (charleroi),motor-parkeergelegenheid voorzien is en wat dit eventueel kost?Alvast bedankt voor tips!

 • Christine P.v.B.

  Er zijn blijkbaar geen specifieke parkings voor motorfietsen.

  Info tarieven: http://www.qpark-charleroiairport.be/default.asp?lang=fr

 • Bart

  Er zijn voor zover ik mij herinner inderdaad geen afzonderlijke plaatsen voor motorfietsen; Je kan natuurlijk je motor parkeren op een gewone parkeerplaats maar als ik mij juist herinner was die parking niet zo goed verlicht, dus dat kan riskant zijn voor meerdere dagen. Misschien informeer je je beter in de zone rond de luchthaven – Sommige hotels hebben bv. parkings, als die niet volstaan door eigen klanten kan je mogelijk wel iets afspreken.

 • Shivato

  dag D&H,

  wilde graag weten of ik mijn motor in Charleroi kan / mag parkeren en wat ongeveer de kosten daarvan zijn?
  als het scheelt in geld zie ik het al een win win situatie door lekker te touren en goedkoper parkeren aangezien ik 2 weken op vakantie wil.

  wie kan mij helpen ?

  alvast bedankt

 • Shivato

  ondanks de antwoorden hierboven aangegeven had ik gehoopt dat er iemand hier ervaring mee heeft of info beschikbaar.

  mijn dank

 • Tom

  @Shivato: Op de website van QPark vind ik bij de vaak gestelde vragen het volgende antwoord: “Er zijn geen parkeerplaatsen voor motors voorzien in de parkings. Motors zijn niet toegelaten in de parkings. Een gratis en overdekte parking voor motors bevindt zich buiten naast de burelen van Rent a Car. Volg de aanduiding ‘Rental’. Er is geen reservatie mogelijk.”

 • Lalala

  Gewoon nog even ter informatie omdat ik het zelf niet direkt vond. Op Zaventem kan je wel je moto/motorbike/motocycle parkeren.

  Zie http://www.brusselsairport.be/nl/passngr/to_from_brussels_airport/car/ onderaan:

  Voor motoren en bromfietsen is gratis parkeergelegenheid met camerabewaking voorzien op de busparking P15a op niveau 0.

  Il y a des emplacements gratuits de prévus pour les motos, avec surveillance caméra, sur le parking bus (P15a) au niveau 0 du terminal.

  Verandert alles! 🙂

 • Mario

  Er zijn veel mensen die over Ryanair klagen, maar toch vliegen zij met Ryanair ;). Het is wel goedkoop, maar man moet ook een rekening mee houden met afstand en kosten. Soms moeten wij vroeg vertrekken of ouders vragen om naar luchthaven te brengen, het is niet altijd gemakkelijk. Ik had moeten voor een oplossing zoeken, want reis veel voor mijn werk, soms alleen soms met collega’s.

  Ik heb een taxibedrijf kunnen vinden.
  Airport Taxis

  Tot nu toe nog geen problemen gehad.
  Succes !

 • bartje

  Geef mij toch maar het stressloze reizen met de trein. Instappen in Brussel-Zuid op een of andere TGV of ICE, en aankomen in het hart van mijn bestemming… En niet alleen omdat ik een ferrofiel ben 😉

 • Peter

  Als u precies wilt weten welke vervoersmogelijkheden u heeft van en naar Europese vliegvelden en wat daarvoor de kosten zijn dan raad ik u aan eens te kijken op http://www.vliegveldinfo.nl

  Maak er zelf regelmatig gebruik van!