Gospelmis in Brussel?

Ik heb deze morgen per toeval iets opgevangen over het Gala van de Gouden Schoen: Wesley Sonck heeft een of andere weddenschap gewonnen met Joseph Akpala, en daarom gaat die laatste iets zingen. Nu kan voetbal me geen zier schelen, maar wat me wel interesseerde was de opmerking “Akpala is wellicht een goeie zanger, want hij zingt elke week in een gospelmis in Brussel”. Een Gospelmis in Brussel? Waar mag dat dan wel zijn? En terwijl ik dan toch bezig ben: wie kent er nog ‘speciale’ eucharistie vieringen in Brussel, waar je als modale belg naar toe kan? In een vreemde taal, of in het latijn, of met aparte begeleiding?

Share
 • joost

  Met de gospelmis wordt misschien de zondagsmis in Sint Rochus aan de Antwerpsesteenweg bedoeld.
  Als je preconciliaire, latijnse, versteende liturgie wil, dan moet je eens naar Sint Jozef gaan aan de Orbansquare. Niet alleen voor de liturgie maar ook voor het publiek de moeite waard. Ik heb mijn ogen uitgekeken en de concilievaders alsnog bedankt voor hun liturgiehervorming.
  Voor liturgieën in alle talen kun je het best in het tijdschrift B-City kijken waarin een overzicht staat van alle missen (in het frans en het nederlands en in alle andere talen)en alle mistijden in alle kerken van Brussel. B-City is verkrijgbaar in alle parochiekerken en ook bij Onthaal Brussel (Bxl Accueil) aan de Taborastraat en waarschijnlijk ook bij Incontri aan de Kolenmarkt.
  Veel devotie!

 • Ik kreeg ooit iemand uit het buitenland op bezoek die persée naar de mis wou in Brussel. Op zoek naar een geschikte viering kwam ik op een site terecht waar alle mogelijke vieringen werden vermeld. Ik herinner mij nog levendig dat er ook een Japanse katholieke viering tussenzat. Vaak haal ik dit aan wanneer ik de internationale aard van Brussel aan gesprekspartners wil duidelijk maken. Jammer genoeg kan ik me het adres van de webstek niet herinneren.

 • Tom VB

  Via de site van de katholieke kerk Brussel heb ik een overzicht gevonden van zondagsmissen van katholieke gemeenschappen van buitenlandse herkomst: http://site.voila.fr/messesetrangeres. Als de informatie klopt, is er op de eerste zondag van de maand een Japanse mis in de Kapel van de Paters Scheutisten op de Ninoofse Steenweg 548 in Anderlecht. Allen daarheen!

 • Niet alleen aan katolieken denken, lieve aanwezige Belgen 🙂 . Er zijn ook taaloze protestantse kerken in Brussel, waaronder er velen zijn, die bijna de hele mis doorzingen. In mijn wijk weet ik al twee, een is er in de Haachtstesteenweg, hoek Louis Bertrandlaan, waar men veel zingt (bijna uitsluitend franssprekende afrikanen), en in de Jerusalemstraat, naast de supermarkt Candan is er een engelstalige afrikanse kerk, daar zeker ook.

  Malte

 • joost

  http://misuren.topcities.com/misuren.html

  Op bovenstaande site vind je alle misuren van alle katholieke parochies in België

 • In de Brussels Event Brewery zit er een Evangelistische kerk naar Amerikaans model. Of dat dan officieel een gospelmis is weet ik niet maar er wordt veel gezongen door voornamelijk zwarte gelovigen. Lijkt me toch redelijk gospelig