Verzin… en win 2500 euro

Vlaams CommunicatieHuis Brussel

Vlaams CommunicatieHuis Brussel

Eind 2011 opent het Vlaams Communicatiehuis Brussel (werktitel) op het Muntplein zijn deuren. Het huidige Monnaiehuis wordt getransformeerd tot een glazen huis waar iedereen, Brusselaar en niet-Brusselaar, welkom is. De plannen van de architecten zijn klaar, het is bekend hoe het huis eruit zal zien.

Maar een nieuwe klinkende naam voor het gebouw is er nog niet. Daarom schrijven de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een wedstrijd uit waaraan de hele bevolking mag deelnemen. De winnaar van de naamwedstrijd krijgt 2500 euro én eeuwige roem.

De nieuwe naam moet meteen duidelijk maken dat het Communicatiehuis hét uithangbord wordt voor alles wat Vlaanderen aan Brussel te bieden heeft op het vlak van cultuur, onderwijs en welzijn. De naam moet uitspreekbaar en begrijpelijk zijn, een Vlaamse uitstraling hebben, maar toch in een meertalige omgeving kunnen functioneren. U mag maximaal drie namen inzenden. De voorstellen moeten ten laatste tegen 6 maart 2009 bij de Vlaamse overheid zijn.

Meer informatie over de wedstrijd vindt u op www.naamwedstrijd.be. Op www.vchb.be vindt u alle achtergrondinformatie over het project.

Share

AboutPatrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.
 • Hoe zit dat trouwens met dat ander huis dat ging gebouwd worden, daar waar Café Dada zich oorspronkelijk bevond? Deze is nu al een tijdje weg (meer als een jaar, als ik mij niet vergis?), maar er is nog altijd niks gebeurd op de plek zelve.

 • @Mich: Hoe het staat met het gebouw van het voormalige Café Dada, weet ik niet precies. Alleszins is de als monument beschermde vijgenboom eind vorig jaar overgeplant naar de binnentuin van The Dominican Hotel schuin aan de overkant in de Leopoldstraat.

  @Stijn: De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB) krijgt eind dit jaar een tijdelijk en beperkter onderkomen in de leegstaande delen van het gebouw in de Prinsenstraat (aan de andere kant van het Muntplein) waar Onthaal en Promotie Brussel momenteel gehuisvest is. De Vlaamse Gemeenschapscommisie (de inrichtende overheid van de HOB) heeft een verhuismanager aangesteld die nu volop aan het plannen is. Meer concrete informatie over wanneer, wat en hoe volgt ongetwijfeld binnenkort via de website van de HOB en de lokale media.

 • Stijn Cornelis

  Wat gebeurt er trouwens met de HOB tijdens de werken? Verhuist de bib tijdelijk naar een andere plek of zullen we gedurende een jaar zonder boeken zitten?
  Heb even zitten zoeken op de site, maar ik vind er niets van terug.

 • Jemenfish

  Ik ga zeker meedoen, maar ik vind deze bijzonder moeilijk omdat de beleidslijnen en de richting waar ze uitwillen niet helemaal duidelijk is. Als het in dezelfde lijn als Openbare bibliotheek of onthaal en promotie Brussel zal liggen qua naam is er ook niet echt veel ruimte voor experimenteren 🙂 Dan zie ik de werktitel nog gewoon blijvend.

  @Patrick: Wanneer beginnen die werken? Ik dacht dat er nog een evenement van iets doorging in April in de bib.

 • @Jemenfish: De nieuwe organisatie wordt niet gewoon een “samenwonen” van de HOB en OPB. Er wordt daadwerkelijk een nieuwe organisatie opgericht onder de vorm van een extern privaatrechtelijk verzelfstandigd agentschap (EVA) bij het beleidsdomein Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid van de Vlaamse overheid. Dus op termijn houden de HOB en OPB als afzonderlijke organisaties op te bestaan.

  Over het precieze begin van de renovatiewerken is mij nog niets bekend. Maar ik neem aan dat – om de timing te halen – de werkzaamheden zo snel mogelijk na de delocatie van de huidige bewoners zullen starten. De HOB verhuist eind dit jaar naar de tijdelijke locatie in de Prinsenstraat. Die tijdelijke locatie moet ook nog ingericht worden.

 • @Jemenfish: Als je meer duidelijkheid wenst over de werking van het Communicatiehuis, kijk dan zeker eens op de projectsite http://www.vchb.be. Met name de rubrieken Missie en Visie, Stakeholderbeleid en Het inhoudelijke project.

 • Jemenfish

  Ok, thanks 🙂 Gezien er maar 3 mogelijkheden binnen mogen had ik geen idee of het er ludiek kon aan toegaan, of dat het een beetje binnen de ‘normale’ perken diende te blijven 🙂

 • Dansette

  Neen, neen, ludiek aub. Creatief, multifunctioneel, en verrassend. Laat alle teugels los … want VCHB is er echt wel helemaal over.

 • @Dansette: Herken ik daar een bekende (aan het verborgen e-mailadres te zien)?

 • Straffe Madam A

  De Straffe Madammen zijn al volop aan ‘t brainstormen.

 • @Straffe Madam A: Geldt dat ook voor de Straffe Madammen G. en L. van de ‘Gentse Connectie’?

 • Vlaams Communicatiehuis Brussel…

  Is het een huis? Ik dacht het niet dus waarom heet zoiets een “huis”? Omdat de Vlamingen gezellige pee’s zijn?

  Communicatiehuis? Wat is dat eigenlijk? Zoals “praatcafé” een plek is waar je u niet gaat volgieten met Duvel? Is er een tekort aan communicatie dat aangevuld moet worden? ‘t Zijn allemaal vragen hé.

  Ik wil maar zeggen, ik dacht dat communicatie een bepaalde directheid veronderstelde. Zoiets als: noem een kat een kat. Dus als je aan propaganda wil doen ter ondersteuning van het Vlaams karakter van Brussel, awel noem het ding dan “Vlaams Propaganda-instituut ter ondersteuning van de Vlaamse minderheid in Brussel en voor de verspreiding van ons ideeëngoed bij anderstaligen”. Oei dat klinkt niet goed, maar het is wel duidelijk natuurlijk. De uiteindelijke naam, die zal naar alle verwachting precies het tegenovergestelde worden. Ik gok op een vriendelijke meisjesnaam of zo, die volkomen neutraal vooral de lading verbergt. Iets zoals, “er vanavond iets te doen in “IRMA”. Communicatie heet dat dus. 🙂

 • Thijs

  Right on Richard. Verpakking is uiteraard alles.

 • @Richard en Thijs: Door mee te doen aan de wedstrijd kunnen jullie een steentje bijdragen tot een naam die de lading dekt. Maar natuurlijk moet je er rekening mee houden dat een naam goed in de mond moet liggen en kort moet zijn. Een naam moet wel een belletje doen rinkelen, maar kan natuurlijk niet de volledige missieverklaring van een organisatie vervangen.

  Dat een naam liefst kort moet zijn, is de reden waarom de Vlaamse Vervoersmaatschappij (wie kent die naam?) zichzelf ‘De Lijn’ heeft genoemd, of waarom het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis ‘Daarkom’ heet, of het Paleis voor Schone Kunsten ‘BOZAR’, het Koninklijk Belgisch Filmarchief ‘Cinematek’ enzovoorts.

  De eigenlijke (‘juridische’) naam kan eventueel als een baseline worden gebruikt. En ja, ik weet dat het begrip ‘baseline’ sinds enkele weken in een kwaad daglicht staat, maar op zich is er niks mis mee. Dus in communicatie kan vermeld worden: ‘[naam]’ en dan als baseline ‘Vlaams Communicatiehuis Brussel’. Je kunt daar ook alle kanten mee uit wat bijvoorbeeld een logo betreft. Of het marketingbureau dat nu de opdracht heeft, die mogelijkheid (om een baseline te vermelden) ook zal kiezen of aanbevelen, weet ik natuurlijk niet.

 • Jemenfish

  @Patrick: Ja maar kijk, daar zitten we weer in een eindeloze discussie. Ik heb bv. nog nooit van Daarkom gehoord. Als ik dat woord zou zien zou ik nooit denken ‘Ah ja, Daarkom, dat MOET gewoon een Vlaams-Marokkaans culturenhuis zijn’ weet je wel? De link tss het woord en wat het is is wat mij betreft volledig zoek. Indien de Lijn niet zo een alomtegenwoordig bedrijf was, zou ik bij die naam nog eerder aan andere dingen denken. Enz.

  En daarmee dus dat we hier ook zitten met organisaties die niet verder zijn geraakt dan ‘Onthaal en Promotie Brussel’. Kort? I don’t think so. Overzichtelijk en duidelijk, ok. Ze gaan wel eens door het leven als OPB, en dan zijn we helemaal de betekenis kwijt.

  Dus voila, moet het een welluidende naam zijn in de trand van ‘Daarkom’, wat leuk bekt en niemand wijzer zal maken, of houden we het bij ‘Vlaams communicatiehuis’ en ‘Onthaal en promotie Brussel’. De bedoeling zal wellicht zijn iets er tussenin te vinden, maar veel succes dan aan iedereen om daarop te stoten 🙂

 • @Jemenfish: Als De Lijn, BOZAR en Cinematek erin geslaagd zijn om een goede, korte én betekenisvolle naam te vinden, dan zou dat toch ook voor het Vlaams CommunicatieHuis Brussel moeten lukken. Dat het niet makkelijk is, heeft niemand gezegd. Maar voor die 2500 euro prijzengeld mag je natuurlijk al eens diep nadenken.

 • pogonus

  Mijn inzending is binnen. Een achtletterwoord met een (volgens mij) toepasselijke betekenis, dat tegelijk een treffende woordspeling is. Alleen klinkt het niet zo hip en kan het misschien niet zo vlot “in een meertalige omgeving fungeren”… Tja, ik ben benieuwd of er iets uit de bus zal komen dat perfect aan het voorschrift voldoet.

 • Mousa

  Ik vind het spijtig dat het gedeelte mediatheek van de HOB niet samengevoegd wordt tot één grote mediatheek met de Passage44 (mediath vd Fr-gem). Meer : verdient de bijna-hoofdstad van Europa niet beter dan gescheiden en versnipperde instellingen ? :
  Waarom geen grote City-Bib, waarin zowel de twee gemeenschappen samen met Europa en allerlei regio’s die in Brussel aanwezig zijn de krachten bundelen ?

 • @Mousa:

  Er valt zeker iets te zeggen voor meer samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige culturele instellingen in Brussel. Nu worden er vaak naast elkaar gelijkaardige trajecten ontwikkeld, terwijl synergie in sommige gevallen een meerwaarde zou betekenen.

  Nochtans is dit geen eenvoudige zaak, precies omdat cultuur (maar ook onderwijs en welzijn) nu eenmaal een gemeenschapsmaterie is die in onze Grondwet verankerd zit (federalisering van België).

  In Brussel zijn de gemeenschapsmateries een bevoegdheid van de gemeenschapscommissies (de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Commission communautaire française).

  In het Brusselse hoofdstedelijke gewest bestaan er wel zogenaamde ‘bicommunautaire instellingen’ die onder de bevoegdheid van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (eigenlijk dus de federale wetgever) vallen. Dit is echter een ‘residuaire bevoegdheid’. Ze geldt met andere woorden alleen voor bevoegdheden die niet duidelijk aan een van beide gemeenschappen zijn toe te wijzen. Een voorbeeld zijn de kabeldistributienetwerken en ook bepaalde rust- en verzorgingstehuizen.

  In Brussel moeten we met al die bijzondere bepalingen rekening houden en dat maakt een structurele samenwerking tussen de gemeenschappen er dus inderdaad niet eenvoudiger op. Nochtans verbiedt niets ons om ‘ad hoc’ (dus niet structureel) op bepaalde manieren projectmatig samen te werken (waarmee niet gezegd is dat dit een eenvoudige zaak zou zijn).

  Wat het ‘Vlaams CommunicatieHuis Brussel’ betreft: dit is duidelijk een initiatief van de Vlaamse overheid in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het doel van het Communicatiehuis is een uithangbord te zijn voor alles wat Vlaanderen in en aan Brussel te bieden heeft aan cultuur, onderwijs en welzijn.

 • Mousa

  Bedankt voor je toelichting, Patrick.

  Ik onthou vooral dat samenwerking afhankelijk is van de persoonlijke politieke wil en visie van de gemeenschapsministers aan beide zijden fr/vl en van de leden vd gemeenschapscommissies aan beide zijden.

  In de praktijk stel ik me vragen bij de wil van politici :

  * Het schijnt dat de gemeenschapswetten gemeenschappelijke ingang van fr en vl – culturele instellingen zoals bibs verbieden. Weet je daar iets van ?

  * Indien er enige wil was, dan hadden Bert Anciaux en Fadila Laanan reeds lang geleden samen gezeten om plannen op te stellen voor een doorgedreven samenwerking van TVBrussel en TéléBruxelles, de mediatheekinstellingPassage44 met de mediatheekafdeling HOB, een gemeenschappelijk noord-afrikaans cultureel centrum (ipv gescheiden Daarkom, “Centre Culturel Arabe Bruxelles-Wallonie” in Sint-Joost en die andere aan fr kant), etc…

  * de kwestie van het communicatiehuis als uithangbord roept bij mij vragen op :
  Als het de bedoeling is om mensen aan te trekken tot het Nederlands, de Vlaamse cultuur etc… dan vraag ik mij toch af hoe aantrekkelijk het is om in de file te gaan staan om te mogen internetten in de HOB, vast te stellen dat je er moeilijk kan studeren of lezen door de overal heersende overlast, moeilijk aan sommige cd’s geraakt door de intensieve ontlening ervan, etc…

  … of moet de omvorming tot een Communicatiehuis het aantal bezoekers doen dalen zodat het bezoek aan deze instelling wat aangenamer wordt ?

  Groet. Mousa.

 • De naam van het Vlaams CommunicatieHuis Brussel werd vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie bekend gemaakt.

 • Pingback: Munt.Punt is de place to bru at BrusselBlogt()