Boon wint (geen literatuur)prijs

De Franse filmmaker Dany Boon krijgt woensdag een medaille van de stad Brussel, omdat hij zich heeft ingezet voor de promotie van de cultuur van Noord-Frankrijk en België.
Dany Boon regisseerde “Bienvenue chez les Ch’tis”, vorig jaar de populairste film in Frankrijk en Wallonië.
“De film heeft het imago van België vooruit geholpen”, verklaart Nicolas Dassonville, de woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans.
“Daarom staat de burgemeester erop om Dany Boon de onderscheiding toe te kennen”, klinkt het.

Een verrassend besluit van Thielemans!
Wie de film heeft gezien, kan niet anders dan dit beamen.
Een leuke film, daar niet van.
Maar niet vernieuwend of wereldschokkend.
Geen tranentrekker en geen dijenkletser.
Een beetje van alles zonder dat je precies weet wat de ingrediënten zijn, zoals de Noord-Franse specialiteit “potjevleisch” (of “potjesvleesch”).
Of zoals onze Brusselse kipkap.

Maar hoe het bij wijlen echt wel grappige verhaal van een Zuid-Franse directeur van een postkantoor die voor straf wordt overgeplaatst naar het verre Noord-Frankrijk, en waarin alle clichés over de domme Noord-Fransen worden bevestigd om te worden ontkracht, en zo de clichés over “de rest van Frankrijk” worden bevestigd (!), het imago van België – in Frankrijk wel te verstaan – kan hebben verbeterd, daar kan ik met mijn domme Hollandse kaaskop niet bij.

Hebben de films van Urbanus het imago van België in Nederland verbeterd?
Hebben de Flodderfilms het imago van Nederland in België opgevijzeld?

Of wil deze prijs eigenlijk zeggen dat Noord-Frankrijk en België “wreed op elkaar trekken” (pinten, frieten en stoofvlees overgoten met een saus van “rare uitdrukkingen”) en dat als de Fransen met die folklore kunnen lachen, ze ergens in hun hart ook iets meer plaats maken voor nog-verder-weggistan België en zijn hoofdstad, Brussel?

De germanist-populist Thielemans heeft wat mij betreft met deze prijs zeker niet het imago van de stad Brussel en haar politici vooruit geholpen.

Share
 • Ik was even verbaasd toen ik dit las. Ik zag eerlijk gezegd het verband niet… al heb ik me wel geamuseerd met de film. Iets wat maar zelden gebeurt met Franse komedie. De film heeft dus wel zijn verdiensten 🙂

  Trouwens, Boon lijkt ook wat Barman allures te hebben!

 • Jemenfish

  Beter gezegd is dit eerder alsof een Urbanus-film in Amsterdam zou een medaille gekregen hebben omdat het het imago van de Nederlanders verbeterd zou hebben.

  Mbluh? 🙂

 • Rik

  Beste Jemenfish,

  uw opmerking is geheel terecht; de Brusselse gedachtekronkel is inderdaad zo vreemd dat ik – met mijn beperkt doch logisch brein – haar niet tot in haar ultieme consequentie heb kunnen doortrekken.
  U doet dat wel en toont daarmee nog beter de absurditeit van deze prijs aan.

 • Thijs

  ‘k heb deze film hier in Brussel in openlucht gezien op de Parvis van St-Gillis in het kader van het feest van de Waalse gemeenschap. Ondanks de koude heb ik me toch wel een anderhalf uur goed geamuseerd en ik moet toegeven dat ie toch wel een stuk beter is dan de gemiddelde Urbanus-film. Anderzijds lijkt de prijs toch een beetje vergezocht en overdreven.

 • Ik wist niet van het bestaan van die prijs af. Algemeen gesproken, nog los van deze film, is het ook niet een beetje vreemd dat Stad Brussel prijzen geeft voor de inzet en promotie van de cultuur van Noord-Frankrijk en België?

 • Moin,

  Ik vind dat allemaal niet zo gek. Franstalig burgerlijk Brussel kijkt toch altijd naar Parijs. Voor die mensen bestaan enkel twee steden in Europa: Brussel en Parijs. En dan altijd moeten beleven dat de Parijsenaars op hun en hun taal neerkijken. En omdat uit zicht van Parijs de taal van “Le Nord”, “La Belgique = Bruxelles” hetzelfde is, is het voor deze Brusselaars mooi meegenomen als het Noorden en dus ook Belgie en Brussel op dit moment en vogue zijn in Parijs…

  Men kunt natuurlijk aan de andere kant vragen, wat de Walen ervan denken, dat Brussel zich in het Noorden van Frankrijk herkent en Walonie erbij weer eens over het hoofd ziet, of wat de mensen van “Bergues” ervan denken, nu de stad van het “Ch’ti” te worden, terwijl die stad toch juist buiten het gebied ligt waar men “Ch’ti” praat. Er wordt daar trouwens een helemaal andere bekende minderhedentaal gesproken 🙂

 • Jemenfish

  Malte,

  Er moeten geen prijzen gegegeven worden van Stad Brussel hoe de Franstalige inwoner (op)kijkt naar de Parijzenaar en Noord-Fransman. Daar zijn prijzen genoeg voor in Frankrijk, neh? Genoeg filmmakers in België die amper voet aan wal krijgen in eigen land.

  Het is en blijft een rare hersenkronkel. We hoeven niet echt te kijken naar wat de Walen er van denken, het is een Brusselse prijs. Een medaille. Ik dacht dat medailles waren voor personen die iets verwezenlijkt hadden waar ze ze kregen. Enfin soit, ik heb daar boven de absurditeit al aangehaald.

 • @jemenfish: Ja, begrijpen waarom mensen iets doen is in der daad iets helemal anders dan ermee eens zijn 🙂 Rik schreef niet te begrijpen, hoe die film het imago van Brussel/Beglie in Frankrijk zou verbeteren. Ik denk goed uitgelegd te hebben, waarom ik denk dat dat wel het geval is. Voor de rest meen ik dat ik die prijs ook zou mogen krijgen, ik doe namelijk het imago van brussel in Duitsland verbeteren 🙂

 • Jemenfish

  Ik heb die film dit weekend eens kunnen bekijken. Vond hem best wel leuk (niet memorabel), maar waarom dit enigzins zou door België gepromoot zou worden ontgaat me volledig. Er valt welgeteld 1 keer een zin over de ‘flamands’. Tsja.