Minder verkeersinformatie op de radio

Sommige periodes luister ik vaker naar de radio dan andere. Wat me daarbij opvalt is de hoeveelheid verkeersinformatie. Persoonlijk heb ik daar zeer weinig aan. Maar ook meer algemeen vind ik het niet echt van deze tijd. Met alle technologie van vandaag zou dat toch meer op maat kunnen.

rainy friday

We luisteren met zijn allen naar informatie over het verkeer waar we voor 99% niets aan hebben. Elke verplaatsing waar we individueel voor staan is specifiek en toch krijgen we de hele lading files over ons heen. Terwijl we er maar een heel klein stukje van nodig hebben.

Ik heb niets tegen verkeersinformatie op zich. Die is heel nuttig voor chauffeurs die hun route willen plannen en inschatten hoeveel vroeger ze moeten vertrekken. Maar in deze tijden zou dat toch veel meer op maat kunnen. On demand. Dan krijg je enkel te verwerken wat relevant is voor de route die jij moet afleggen. Voor heel wat mensen is dat elke dag dezelfde route. Voor anderen zal het dan weer diverser zijn.

Waar ik aan denk. Je smst je route naar een nummer en krijgt de nodige informatie terug. Of een interactieve website die hetzelfde doet. Of via je gps. Het zou al een hele verbetering zijn wanneer mensen gewoon zouden surfen naar het Verkeerscentrum. Daar hebben ze een mooi kaartje met alle files aangeduid.

Survival of the fittest

Persoonlijk zou ik al iets meer hebben aan gegevens over de vlotheid van het openbaar vervoer in Brussel, waarom komt dat niet op de radio? Ach, de meeste dagen neem ik de fiets en red ik me zo wel. Ik neem aan dat ik niet de enige Brusselaar ben die geen nood heeft aan file-info uit het hele land.

Laat me eens radicaal doen. Ik wil die verkeersinformatie op de radio weg. Of is dit een deel van de prijs die we betalen voor onze vrijheid in koning auto?

Brussels Dusk

(foto’s uit de BrusselBlogt Flickr pool)

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • pogonus

  Ik zou zeggen: stem af op KLARA ! Doe ik ook ! 🙂
  Maar je hebt gelijk. Volgens mij zal de radio-verkeersinformatie binnen afzienbare tijd wijken voor de geavanceerde GPS.

 • dM3

  Je hebt ook nog de site van mobiris, voor Brussel: http://mobiris.irisnet.be/main_nl.html

  Op maat? Dat bestaat eigenlijk al. Dan moet je een RDS-TMC routeplanner nemen. In de toekomst wordt dat TPEG, daarvoor heb je een DAB ontvanger nodig. In de toekomst komt daar extra infomatie op, bv tramtijden, parkeerplaatsen, extra reistijden bij files, ongevalleninformatie, etc etc.
  In andere landen zijn er soms specifieke ‘traffic radio”s beschikbaar.

 • @dM3, interessante reactie, maar euhm, RDS-TMC? TPEG? DAB? Tsja. You lost me.

 • RDS-TMC is gebaseerd op de RDS signalen (vind je tegenwoordig op de meeste radios). Je vindt het veelal als een extentie op je GPS systeem. TPEG is een nieuw systeem, in de praktijk voor gebruik in de auto gebaseerd DAB (digitale radio), alhoewel het ook anders kan… (zie Wikepedia links voor de geïnteresseerden)/
  Digitale radio slaat in België trouwens niet echt aan!

 • mar

  Ik luister wel graag naar de verkeersinformatie.
  Zodat ik weet aan welke files ik allemaal ontsnapt bent, want ik werk thuis.

 • Jemenfish

  Tsja. Ik zou liever wat meer muziek en wat minder eindeloos gepraat hebben op de radio van presentatoren die hunzelf steeds meet het eiiiinde vinden, maar daarvoor gebeurt dat ook niet, en dus luister ik geen radio 🙂

 • Stijn Cornelis

  Als je enkel verkeersinfo uit Brussel wilt, kan je ook op FM Brussel afstemmen. Als ik mij niet vergis, krijg je enkel info over Brussel en omstreken (dankzij Mobiris o.a.). Ik kan verkeerd zitten natuurlijk, de verkeersinformatie tijdens de spits is vaak een “zapmoment” bij mij. 🙂

 • @Stijn

  moest het Traffic Program via RDS nu nog werken, zou ik met alle plezier FM Brussel accepteren om mijn CD’s/iPod te onderbreken. Ondertussen moet ik het met ofwél MNM doen of met Classic21 (deze laatste stukken relevantere informatie uit Brussel, denk ik)

 • Henkovich

  Ivm info over openbaar vervoer: Tijdens mijn studies heb ik jarenlang dezelfde trein genomen, met uiteraard op (on)geregelde tijdstippen de bijhorende vertragingen… heb mij altijd afgevraagd waarom ik niet per sms kon verwittigd worden over die vertragingen, liever thuis wachten dan op een kil perron… lijkt me technologisch niet erg moeilijk en ik vermoed dat dit ook vele pendelaars zou interesseren… tegenwoordig heeft de nmbs een website met real-time informatie, een eerste stap, maar blijft nog steeds omslachtig natuurlijk.

 • Henkovich, bestaat al op internet, he: http://www.railtime.be

 • Henkovich

  Ja, dat zei ik ook, maar ik denk dat een sms-systeem nog veel handiger is. Weinig pendelaars zullen s’morgens op internet gaan vooraleer naar het station te vertrekken…

 • Elias

  Sjongejonge, wanneer je denkt dat ze intussen wel alles bedacht hebben om automobilisten te pesten, komen ze hiermee af.

 • Pieter

  Wat je wilt, bestaat eigenlijk al: http://www.touringmobilis.be 😉

 • Wim

  Persoonlijk ben ik niet zo gek op de verkeersinformatie van het verkeerscentrum. De file staat er vaak op een verkeerde plek aangeduid en ze hebben ook niet alle informatie. Het is mijn ervaring dat de informatie op http://www.hln.be of http://www.touringmobilis.be accurater is. Wat je verkeersinformatie op maat betreft, denk ik dat je weldra wel eens zou krijgen wat je wil.

  Afschaffen van de radio lijkt me wel geen goed idee. Er zijn immers veel mensen die er wél nog steeds iets aan hebben.

 • @Mike “of met Classic21 (deze laatste stukken relevantere informatie uit Brussel, denk ik)
  –> FM Brussel krijgt z’n informatie live van Mobiris, dus wat betreft Brusselse verkeersinfo de beste, denk ik.
  Al is mijn mening gekleurd uiteraard.

 • @bruno
  idd zeer relevant, maar ik moet wel naar FM Brussel luisteren en niet naar een CD/iPod. FM Brussel onderbreekt deze niet, Classic21 en MNM wel, en laat Classic21 van die twee de meest relevante informatie hebben.

 • @Mike: awel, dan moet je maar luisteren naar FM Brussel & geen iPod gebruiken hé – néh..