Muntpunt is de place to bru

De naam voor het Vlaams CommunicatieHuis Brussel is Muntpunt. Dat hebben Vlaams minister Bert Anciaux en Brussels minister Pascal Smet vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie bekendgemaakt. De pers werd verwelkomd door projectcoördinator Ann Steenwinckel van de Vlaamse overheid.

In het Monnaiehuis aan het Muntplein in Brussel opent eind 2011 het Vlaams CommunicatieHuis de deuren. Via een naamwedstrijd werd op zoek gegaan naar een originele naam. De winnende naam is dus Muntpunt. Hij werd bedacht door Wim Kennis, die hiervoor een prijs van 2.500 euro in ontvangst mocht nemen. Tijdens de persconferentie werden ook het bijpassende logo en de baseline “de place to bru” voorgesteld.

Muntpunt

Vlaams minister Bert Anciaux had het in zijn speech over het concept, de middelen en de uitwerking door het communicatiebedrijf Shortcut. Brussels minister Pascal Smet gaf een toelichting bij de baseline “de place to bru” en sprak over de stedelijke invulling, de verhuis en de opening van een tijdelijke locatie voor de bibliotheek vanaf 5 december 2009. Architect Sven Grooten van B-architecten gaf via een 3D movie een inkijk op de komende verbouwing. Na afloop werden de aanwezigen uitgenodigd om buiten te gaan kijken naar het spandoek waarop het logo en de baseline prijken.

In het Monnaiehuis is momenteel de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek gehuisvest. Dit gebouw wordt de volgende jaren verbouwd tot het Muntpunt. Het wordt een bruisende ontmoetingsplaats en een verblijfsbibliotheek, waar het brede publiek informatie vindt over Nederlandstalige en stedelijke initiatieven. Het Muntpunt zal de motor vormen voor een nieuw gemeenschappelijk informatie- en communicatiebeleid van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) over Brussel.

Op www.vchb.be vindt u alle achtergrondinformatie over het project.

Share

AboutPatrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.

 • Niklas

  De place to bru? Serieus. Lees dat nog eens, vrienden van de communicatie. Muntpunt. De place to bru. Als dat geen “bruisende ontmoetingsplaats” wordt! “Waar het brede publiek! informatie vindt! over Nederlandstalige en stedelijke initiatieven!” Welbesteed, die 2500 galetten. Ik kan bijna niet wachten op de website.

 • pogonus

  “De nieuwe naam moet meteen duidelijk maken dat het Communicatiehuis hét uithangbord wordt voor alles wat Vlaanderen aan Brussel te bieden heeft op het vlak van cultuur, onderwijs en welzijn.(…)” > “Muntpunt”???

 • Er bestonden in het begin nogal wat misverstanden over de schrijfwijze van de nieuwe naam (ook bij mij trouwens). Die verwarring kwam er vooral door de typografie van het logo. Het is dus niet “MuntPunt” of “Munt.Punt”, maar gewoon “Muntpunt”.

  En dat de baseline niet “the place to bru”, maar “de place to bru” is, heeft ook een reden. Daarmee wordt immers op een subtiele manier het meertalige karakter van het Muntpunt benadrukt. Met het lidwoord “the” zou het een volledig Engelstalige baseline zijn, nu is ze gemengd. En “bru” staat zowel voor “Brussel” als voor “Bruxelles” en “Brussels”.

 • Ik zou zeggen ‘the place to bru’ ipv ‘de’. Is dat niet consequenter? Ik vind MuntPunt wel leuk klinken, maar niet erg origineel, doet me namelijk denken aan NatuurPunt, dat je eigenlijk ook moet schrijven met het punt ertussen: Natuur.Punt.

 • Jemenfish

  @Patrick: Toffe en plausibele redenering allemaal, maar ik volg Pogonus wel daarin: Net zoals Daarkom me bv. in Brussel niet 1 jota wijzer maakt door de naam wat het inhoudt, lijkt deze naam nu toch niet echt bekwaam om duidelijk te maken wat Vlaanderen in/aan Brussel te bieden heeft.

  Case in point, doe zoals mij, open Brusselblogt, toon het logo en de slagzin aan iemand buiten Brussel en vraag wat ze erin zien. Veel succes om iemand te vinden die er het Vlaams communicatiehuis in tussen de letters door lezen 🙂