De GOMB en akoestische overlast! Een oproep!

Wij wonen in het nieuwe gombproject “Terrassen aan de Sluis” in Molenbeek. Zonder overdrijven werden er, tot nu toe, bij 25% van de 106 appartementen ernstige geluidsklachten vastgesteld. We horen onze buren plassen, douchen, gewoon praten, stoelen verschuiven, stappen met en zonder hakken enzovoort… Sommigen onder ons worden systematisch geterroriseerd door het geluid van garagepoorten of ventilatiesystemen.

Na wat opzoekingswerk blijkt, o.a. uit artikels in Brussel Deze Week, dat dit geen uniek probleem is van slechts 1 gombgebouw, maar dat er in het verleden meer van deze klachten waren. De gomb zou zelfs naar aanleiding van die klachten een uitgebreid tevredenheidsonderzoek opstarten. De conclusies van dit onderzoek waren o.a. de aanstelling van een ombudsman en een akoestisch expert voor nieuwe projecten. Hoera! zou je denken, maar neen.

Wat blijkt!? Door de aanstelling van een akoestisch expert kan de gomb zich nu helemaal indekken en verschuilen achter akoestische normen die dateren uit … 1977. Een norm die vooral interessant is als je naast een drilboorfabriek woont. Akoestische testen in de appartementen liggen dan ook binnen de norm en de gomb kan wederom zijn handen wassen in onschuld.

ONZE VRAAG: In de queeste om dit probleem opgelost te krijgen, zijn wij op zoek naar bewoners van andere gombprojecten die een gelijkaardig akoestisch probleem hebben. Hoe zijn jullie hiermee omgegaan? Is dit probleem opgelost? Wat was/is de houding van de gomb? Misschien kunnen we wel samenwerken om de gomb tot een oplossing te dwingen? Misschien hebben jullie tips of een goed plan van aanpak? Wij zijn momenteel onze krachten aan het bundelen en worden stap voor stap behoorlijke geluidsspecialisten. Alle hulp is meer dan welkom!

Sarah De Boeck & Frank Raijmakers

Share
 • tommy1975

  Beste Sarah en Frank,

  Klopt als een bus, ik ben voorzitter van de beheerraad van de blok die de GOMB (via Socatra als aannemer – 27 appartementen) neerpootte aan het Vossenplein en ook wij kamp(t)en met dit soort problemen. Slechte isolatie, ontbreken van ruberen randen rond de vloeren (die het lawaai tegenhouden), we horen hier ook alle stoelen de verschuiven, baby’s die wenen, etc, etc. Ook wij hebben contact opgenomen met specialisten in geluidsoverlast en het resultaat was hetzelfde als bij jullie.

  Over andere Gomb gebreken zoals energieverslindend en slechte warmte-isolatie, minderwaardige materialen etc wil ik het dan nog niet hebben.

  Enig lichtpunt is dat hoe voller alle appartementen geraken na verloop van tijd (vloermatten, kasten, schilderijen, gordijnen, …, etc) hoe gedempter dat die geluidsoverlast zal worden. Ik heb bvb de nachthal met kurken panelen bekleed om meer demping te hebben. Allemaal geen “echte” oplossingen, maar we zijn hier altijd ge-interesseerd als jullie een gouden oplossing zouden kennen.

  Mvg,

  Tom Pintens

 • Rob

  Hey,
  Ik woon ook in een GOMB-gebouw, maar heb hoegenaamd géén last van burenlawaai! Af en toe is er eens een feestje, maar dan nodigen de buren elkaar gewoon uit.

  Tegen een beetje lawaai moet je als appartementsbewoner wel bestand zijn, maar over overlast hoor je hier bij ons niemand klagen.

  Rob.

 • Stijn

  Mijn zus woonde 3 jaar in een GOMB-appartement en heeft hier nagenoeg geen last van gehad. Ben er ook regelmatig blijven slapen en heb toen ook niets opgemerkt.

  Maar je moet niet in een GOMB-gebouw wonen om last te hebben van geluidsoverlast.

  Ik woon in een pas gerenoveerd gebouw met het laatste confort inbegrepen, alleen zijn ze een ding vergeten: geluidsisolatie.
  De liftkoker grenst aan mijn slaapkamer waardoor ik dus telkens het geraas van de lift mag aanhoren als iemand de lift neemt.
  Daarnaast hebben ze de ventilatie, van het restaurant onder mij, aan de buitenmuur van de slaapkamer bevestigd. Resultaat: dag EN NACHT geraas van de luchtkoker naast mijn raam! Ik kan in deze zomerdagen mijn raam niet eens openen omwille het gebrul van de ventilatie. Een beetje architect zou hier toch rekening mee moeten houden, neen?

  Ik heb er met de architect en de eigenaar al over gesproken. De architecht wimpelt het eerst af als “normaal” en dan met “maar dat is niet bij ons” en de eigenaar “ging het allemaal eens bekijken”. Maw. “zwijg en betaal uw huur”.

  Ondertussen slaap ik dan maar met oordopjes, dat dempt het lawaai toch al een beetje.

 • Stefan

  hebben jullie er zelf ook last van?
  Gaat het om lawaai van de buren of bovenburen?

  Als ik je verhaal hoor gaat het om zowel lucht- als contactgeluid.
  Het ene al moeilijker op te lossen dan het anderen…

 • Jemenfish

  ‘Ondertussen slaap ik dan maar met oordopjes, dat dempt het lawaai toch al een beetje’

  Probleem aan oordopjes is dat het geluiden in de gang e.d. wel dempt als je gebouw slecht geïsoleerd is, maar dat het zaken als verschuivende stoelen, hard lopende kinderen, dichtslaande deuren e.d. eerder zal versterken dan tegenhouden omdat deze resoneren in de muren en plafonds en als dusdanig ook in het bed zelf, en daardoor door de algehele stilte van andere zaken erg luid kan overkomen en je doen schrikken.

  En 1 keer de isolatie op dat gebied slecht is gebeurd valt er bitter weinig te doen, geluid uit de gang kan je met wat simpel werk bij je deur verhelpen, maar slechte isolatie tussen verdiepen (probleem bij zowat élk appartement dat ik al ooit zat overigens) ga je niet met wat eierdozen en doeken oplossen.

 • Sarah De Boeck

  Wij hebben zelf bijzonder veel last van de slechte akoestische isolatie. En het gaat inderdaad zowel over lucht- als over contactgeluiden.

  De geluiden komen van de hal, van bovenburen, van zijburen, van de garage onder ons, van de buren die diagonaal boven ons appartement wonen en via de ventilatiekokers. Als iemand de wc doortrekt, krijgen we nog net geen hartaanval.

  De oorsprong van de geluiden zijn vaak moeilijk te lokaliseren. Een oplossing ligt hier niet voor de hand. Ik hou jullie op de hoogte van de evolutie van deze queeste.

  Wie mee in onze queeste tegen de schabouwelijk slechte geluidsisolatie van gombgebouwen wilt stappen, kan mij altijd mailen op sarahdeboeck@hotmail.com

 • Stijn Cornelis

  En dat heb ik dan ook mogen meemaken een paar weken geleden, toen ze het in het restaurant hieronder het briljante idee hadden om om 3u ‘s nachts de zaal te kuisen. Maar dat doen ze natuurlijk niet op een rustige manier… stoelen en tafels verschuiven, met de borstel tegen de muren slaan, …
  Ik schoot wakker en dacht dat ze beneden aan het inbreken waren.
  Ben in mijn kamerjas dan maar naar buiten gestormd en hen er toch op gewezen dat er mensen aan het slapen waren om 3u ‘s nachts. Ze hebben de boodschap goed ontvangen, want het was de laatste keer dat ik ze gehoord heb. ‘s Nachts althans…

 • Lieven

  Klopt helemaal.
  Ik woon in een Gomb gebouw dat sinds 2002 opgeleverd werd en de definitieve oplevering van mijn appartement is nog steeds niet gebeurd omwille van geluidsproblemen met de dampkap.
  Honderden telefoons, emails, aangetekede brieven verder is er nog steeds geen oplossing. De GOMB zwijgt in alle talen, de promotor en aannemer steken het kop in het zand.
  Momenteel wijgert men de definitieve oplevering aan te bieden.

 • Thijs

  Allemaal niet zo heel netjes. Ik dacht dat de GOMB zich na enkele fiasco’s uit het verleden wat herpakt had, maar dit blijkt -als ik hier de reacties lees- enkel maar verpakking te zijn. Uiteraard is bouwen op zich al géén waterdichte onderneming, laat staan via een bouwpromotor met x-aantal partners. Daarnaast is de vraag zo groot bij de GOMB dat de druk er blijkbaar voor zorgt dat bepaalde “kleinigheden” qua afwerking géén prioriteit krijgen. Een voorbeeld hierover stond nog maar net vorige week vermeld op Brusselnieuws: http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsnieuws/gomb-kopers-zijn-ontevreden/
  Allemaal jammer, want ik denk dat een bouworganisatie als de GOMB voor Brussel een absolute meerwaarde betekent. Het zorgt er niet alleen voor dat wijken door een inplanting van een GOMB-project terug gaan opleven, maar zorgt ook voor werkgelegenheid…en voor vele gezinnen is de GOMB ook vrijuit de enige mogelijkheid om in Brussel een relatief ruime & betaalbare koopwoning te vinden. De vraag is enorm, dit illustreren de ellenlange wachtlijsten.
  Intussentijd investeert stad en gewest vrijwel enkel in sociale huurwoningen. (Sociale) koopwoningen vormen voor hen totaal géén prioriteit. Kleine middeninkomens trekken weg en men focust zich enkel op mensen in een precaire situatie. Gevolg: belastinginkomsten dalen en mensen in een precaire situatie blijven in hun situatie vastzitten net omdat ze géén koopwoning kunnen vinden. Een vicieuze cirkel.

 • Jemenfish

  Gisteren eens bij zo een woningen gewandeld en we waren er over bezig dat dat wel lijkt dat de buurt heropleeft, maar als er 200 meter verder sociale woningen staan waar de mensen echt bijna een klein wereldje op zich leken te hebben gecreëerd (ze zaten in het parkje er naast en keken raar op toen ‘buitenstaanders’ als ons er bij kwamen :)), heb ik de indruk dat die sociale huurwoningen t.o.v. dit type projecten ook wel enigzins wrevel kunnen veroorzaken bij sommigen…

  Overigens, ik ben ook op zoek naar iets te kopen, maar dit type bouwwerken zou ik een leger experts meenemen alvorens het ook maar te overwegen. Het lijkt me een beetje de fastfood van de immobilieën 🙂

 • Rob

  @ Jemenfish: veel geluk dan bij je zoektocht naar iets betaalbaars!
  Ik ken heel wat mensen die uiterst tevreden zijn met hun GOMB-woning, en de kwaliteit is echt wel meer dan voldoende.
  Jammer genoeg hoor je meestal enkel de zeurpieten.

 • tommy1975

  Robke,

  Een beetje kort door de bocht, nietwaar?
  In het gebouw de ribaucourt van de Gomb zijn ze al tien jaar aan het procederen omdat hun metalen terrassen sinds maand 2 aan het doorroesten zijn. Sommige gebouwen hebben meer dan 2 jaar vertraging gehad (bvb graanmarkt) alvorens ze konden opleveren. In ons gebouw aan het Vossenplein lekt de verwarmingsketel al sinds dag één door de niet-waterproof gemaakte vloer in het onderstaande appartement.
  Mensen die wantoestanden aanklagen zeurpieten noemen is ondermaats. Van hetzelfde bedenkelijk niveau als de onderaannemers van de Gomb trouwens.

 • Rob

  Tommy’ke,

  Misschien drukte ik het wat te sterk uit. Tuurlijk mogen wantoestanden aangeklaagd worden. Ik vind het alleen jammer dat er vaak enkel in slechte zin over de Gomb gesproken wordt, alsof onze eigendom minderwaardig zou zijn.
  Misschien kunnen we een blog opstarten over mensen die tevreden zijn dat ze een Gomb-woning hebben en die geen of nauwelijks klachten hebben.

 • Jemenfish

  Rob: Als je die nu allemaal naar hier overhevelt, dan herstelt het evenwicht tussen negatieve en positieve ervaringen vanzelf 🙂

 • tom j

  ik ben zeer tevreden van m’n gomb woning, je moet tuurlijk bij de bouw alles wel een beetje opvolgen, en duidelijke afspraken maken bij de oplevering….en vriendelijk en redelijk blijven, dan krijg je veel gedaan

 • tommy1975

  Ik kan je van onze blok ook enkele tevredenen doorgeven, jammer genoeg slechts enkelen op de 27.

 • Waarschijnlijk kun je de isolatie wat opsteken met behulp van shutters. Eigenlijk voor de zon bedoeld, maarja dit heb ik ook gedaan en het helpt ook behoorlijk tegen de geluidsoverlast! Wij hebben namelijk erg rumoerige buren die elk weekend wel een feestje geven. Ik had die dingen gekocht bij http://www.sunshutters.nl, volgens mij is dat ook de goedkoopste. De geluidshinder kwam bij ons dan ook voornamelijk vanuit de ramen.

 • Joop

  Waar u voor betaalt, is wat u krijgt, niet? Ik begrijp het probleem niet. Indien u minder betaalt voor een appartement, dan kan u toch ook een mindere afwerking verwachten?

 • Jemenfish

  Joop: De Gomb is niet louter een vraag en aanbod maatschappij. Zoals het zelf vermeldt: ‘De opdracht van de Stadsvernieuwing van de GOMB bestaat in het bouwen van woningen voor gezinnen met een middeninkomen in wijken die onvoldoende woongelegenheid bieden’, enz. enz.

  Laat dat nu net het probleem zijn als je, laat ons zeggen, een appartement koopt in de blokken bij Graaf van Vlaanderen. De buurt IS nu eenmaal niet de beste van Brussel. De gebouwen steken als het ware als een paleis af tegen de woningen die er 1 straat verder liggen. Maar die gebouwen lijken wel dik in orde, maar als je dan kampt met alle geluidsoverlast van dien, ze zijn gebouwd in moeilijke wijken; Als je dus alle contactgeluiden e.d. hebt, en daar bovenop voor sommige van die woningen de problemen van de wijk op zich (op de bankjes rondom de appartementen die ik vermeld zitten bv. wel tot vrij laat mensen), dan kan je toch twijfels hebben?

  Om maar te zeggen, ik ben al maanden op zoek naar een goed appartement of desnoods woning. Ik schreef me ook in bij Gomb en nam al contact op. Op alle privé woningen neem ik een architect in wording mee die me kan wijzen op alle zaken die problemen kunnen geven. Het blijkt dat je bij de projecten die bij Gomb in aanbouw zijn niet kan langsgaan vooraleer het gebouw ruwweg al af is. Dat zegt iemand op het bovenvermelde artikel in de commentaren. Het zou mij, voor projecten die bijna neerkomen op nieuwbouw, gedeeltelijk gefundeerd door het Brusselse gewest, toch enigzins logisch lijken dat jonge gezinnen van bij het begin zouden willen kunnen kijken welke materialen gebruikt worden en een onafhankelijk oordeel verkrijgen van een expert?

  Overigens ontdek ik na maanden zoeken dat het grote probleem niet is om behoorlijke panden te vinden in Brussel die te koop staan (ze zijn er wel degelijk, Jette bij Dielegem bos bv. prachtige appartementen gezien, jammer genoeg iets te klein voor me), maar vooral dat op vrijwel elke privé-verkoper wanneer hij een affiche ook maar begint uit te hangen al hopen immobilieënkantoren rond zich heeft zwermen. Iemand op het werk bv. in een advertentie gezet ‘agences s’abstenir’ en toch niet minder dan 29(!) telefoontjes.

  Misschien zou er eens kunnen gefocust worden op kleinere gebouwen op te kopen (mét expertise dat de gebruikte materialen al uberhaupt kwaliteit zijn én geluid tegenhouden), op te lappen, en deze aan een aanvaardbare prijs slijten, i.p.v. steeds van die gigantische projecten zoals Gomb nu doet. Anderlecht is bv. 1 van mijn gemeenten die ik zou willen kopen, maar een project met 147 woningen en 8.600m²? Neen, bedankt.

 • Frans

  Op zichzelf ben en blijf ik de GOMB dankbaar dat ze mij de kans gaf een betaalbaar appartement in het centrum van Brussel te verwerven maar ik ben niet te spreken over de manier waarop de toch met overheidsgelden werkende GOMB haar kopers in de kou laat staan. Dat begint al met de notarïele acte, daar staat zwart op wit dat de wet Breyne van toepassing is en dat kopers recht hebben op de gedetailleerde lastenboeken. In de praktijk krijg je die niet te zien. De promotor kan dus gemakkelijk de voorgeschreven materialen en technieken vervangen door andere, lees “beterkope”, met alle gevolgen van dien. De GOMB maakt het haar partner op dit vlak gemakkelijk door de werven niet goed op te volgen. Ook ons project wordt geplaagd door heel wat gebreken; zo zijn er ook bij ons een aantal appartementen met geluidsoverlast, in diverse vormen. Plaatselijk kan je ook bij ons de buren horen plassen e.d. Toen ik een gat in een binnenmuur kapte bleek daar de isolatie gedeeltelijk te ontbreken. Niet voor niets zijn er kopers en kopersgroepen die in juridische procedures met de promotor verwikkeld zijn maar wat we nu horen over de werking van het Brussels gerecht en de aanstelling van gerechtsdeskundigen is weinig hoopgevend. Ook diverse politici beten reeds vergeefs hun standen stuk op het GOMB-dossier.

 • Frank Raijmakers

  Reactie op Joop. Hij schrijft: Waar u voor betaalt, is wat u krijgt, niet? Ik begrijp het probleem niet. Indien u minder betaalt voor een appartement, dan kan u toch ook een mindere afwerking verwachten?

  Joop, dit is nu precies de gedachte van de bouwheer, en een excuus die zij
  aangrijpen om met de kwaliteit omlaag te gaan. ‘de kopers krijgen het immers toch tegen een laag prijsje.’ Voor wie is de subsidie bedoeld? Voor de koper. Wie profiteert er uiteindelijk van? De bouwheer.