Twee nieuwe Brusselse blogs

Onlangs ontdekte ik twee nieuwe Brusselse blogs, een in het Nederlands, een in het Engels:

 • de blog Het rijk der zinnekes met verhalen, indrukken, dialogen van en over mensen uit de hoofdstad. De auteur, William, noemt het zelf fait-divers uit de grootstad. Heel poëtisch.
 • de blog How to survive Brussels met engelstalige tips om deze stad te overleven. En met een flinke dosis humor. Getuige daarvan de promomail van schrijver Arnout die mijn mailbox binnenliep met als onderwerp Verhuizen naar Gent? Als je daar over twijfelt, is deze blog iets voor jou!

Twee om te volgen.

(Het moeten niet altijd lange bijdragen zijn)

Update 06/07/09: Beluister hier een interview met William van Het rijk der zinnekes.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Thijs

  Laat ons hopen dat er af en toe wat cross-postes komen. Lijkt me wel interessant!

 • Goed dat je over crossposting begint, Thijs. Ik vraag me al een tijdje langer af of onze lezers daar iets op tegen (zouden) hebben als we dit vaker of zelfs systematisch zouden doen.

 • @Tineke, Thijs, Jemenfish: Cross-posten moet bij gelegenheid wel kunnen, maar ik zou er toch geen gewoonte van maken. Anders lees je op den duur overal hetzelfde. Dan is het interessanter om op een bestaand stuk in te pikken, eruit te citeren, maar er een nieuwe invalshoek aan te geven. Je moet altijd zorgen dat een bericht meerwaarde heeft en geen één-op-één kopie is van een andere tekst.

 • Jemenfish

  Nah, zou verbazend zijn. Zie er uberhaupt niet in wat iemand van problemen kan maken 🙂

 • Jemenfish

  @Patrick: Inhoudelijk ok, maar crossposting zou wel zorgen voor wat meer activiteit. Er waren 9 artikels in 1 maand hier, waarvan 4x Brussel in beeld. Een artikel hier met bijhorende reacties zal mensen misschien sneller naar hier lokken (Brusselnieuws citeren is bv. ook een optie om een bericht te openen, gevolgd met je mening).

  Te weinig activiteit doet bezoekers verliezen, té veel doet eigenlijk niet erg veel kwaad. Dus crossposting ahoy, I say! 🙂

 • @Jemenfish: Toch niet akkoord hoor. Natuurlijk is het aantal bezoekers belangrijk, maar die ga je niet aanspreken door te herkauwen wat ze op een ander al vele malen sneller en duidelijker hebben gelezen. Wat je idealiter moet hebben is een ‘Unique Selling Proposition’, iets wat een ander niet heeft dus. Nu is dat als niet-commerciële blog waar louter vrijwilligers aan meewerken geen eenvoudige zaak. Maar we zijn er ons over aan het beraden hoe we in BrusselBlogt in de toekomst weer meer ‘schwung’ c.q. meer inhoud kunnen geven.

 • Johnnyboy

  Kritiek is natuurlijk makkelijk maar ik vrees dat ik Jemenfish moet bijtreden. Ik kom hier gemiddeld eens om de 2 maanden. Niet omdat Bxl mij niet interesseert maar omdat het meer een fotoblog is geworden. Nooit eens een leuke restaurant-, tentoonstelling of fuiftip.

  Bon mischien is dat ook niet het opzet maar wilde het toch ff kwijt

 • me

  +1 for jemenfish

 • @Johnnyboy: Mocht je er zin in hebben, dan kun je altijd zelf meeschrijven aan BrusselBlogt. We zijn allemaal vrijwilligers en altijd wel op zoek naar medewerkers. Restaurant-, tentoonstellings- en fuiftips zijn zeker welkom.

 • @Jemenfish: Je zegt dat het bij blogs meestal gaat over “meningen over bepaalde zaken”. Natuurlijk, uiteraard! Maar het zijn die “meningen” die juist een ‘Unique Selling Proposition’ kunnen zijn.

  Wat het schrijven voor de website betreft: er is wel degelijk een contactpagina, nl. Brussellogt? in het menu bovenaan (en daar staat ook een e-mailadres bij).

  Als je technische moeilijkheden ondervindt bij het posten, kun je via het redacteurenforum altijd een bericht achterlaten, of anders rechtstreeks iemand contacteren. Het probleem wordt dan zeker nagekeken.

  Wat het verwijderen van comments betreft: normaal verwijderen wij alleen comments die als spam overkomen (die worden meestal al automatisch aan de kant gezet via een spamfilter), of die taal / inhoud bevatten die in strijd zijn met de wet of de goede zeden (dat komt allemaal vrij zelden voor trouwens).

  Discussies zijn uiteraard welkom, maar af en toe misbruiken mensen de comments om een standpunt te schrijven dat niets met het onderwerp in kwestie te maken heeft.

 • Jemenfish

  Patrick: Een voorbeeld uit andere fora, 1 had problemen met zijn domeinnaam (cotnract vergeten vernieuwen) en is, na zijn site een paar weken te laten plat liggen, nu begonnen met eentje met een soortgelijke naam. Een andere website spreekt al een jaar over een ‘Version 3’.

  Beide websites zijn 1/3e tot de helft van hun bezoekers ondertussen kwijt.

  Ik zie hier eigenlijk amper tot nooit unique selling points. Meestal gaat het over meningen op bepaalde zaken, niets meer of minder, het is dan ook een blog, he. En om te bloggen heb je een onderwerp nodig, die kunnen gevonden worden op andere sites.

  Wat het schrijven betreft voor de website: Ik heb me daarvoor ook aangemeld en heb al 2 keer een error-melding gekregen toen ik het artikel wou posten. Sindsdien heb ik het opgegeven eigenlijk. Let er ook op dat de mensen achter de blog contacteren niet zo erg simpel is (nergens een contact pagina bv.).

  Tot slot nog iets ongerelateerd, ik ken iemand die hier heel af en toe eens iets kwam zetten onder die zonder uitleg of mogelijkheid tot verweer de toegang heeft geblokeerd gekregen tot de blog te posten. Zij heeft ook geen contacten om zich tegen te verdedigen en gaat het ook niet proberen maar als Brusselblogt in een discussie valt krijg je dan ook wel mensen die zullen zeggen ‘forget it’ jammer genoeg. Ik heb al gemerkt dat er posts zijn gewist uit o.a. het topic ‘Quads’ zonder enige uitleg waardoor alle reacties daar nu als 1 grote chaos lezen, zonder een woordje uitleg van een moderator, ook niet bevorderlijk voor eventuele nieuwe lezers van dat artikel.

 • Jemenfish

  Patrick: Je moet al even zoeken naar die contact pagina, en waarom staat er niet gewoon ‘contact’? 🙂

  Ikzelf gebruik die buttons amper, de uitgaan pagina werkt al sinds ik deze site niet, steeds 404 error. Gezien ik zelf het uitgaansleven ken zou ik het kunnen opvullen, maar ik vind in de admin panel niet eens waar.

  Om nog een voorbeeld te geven van een overvloed aan informatie maar moeilijk om de meest gangbare te vinden: Ik zit net 10 minuten op je eigen blog te zoeken om je even persoonlijk een mail te kunnen sturen. Ik vind veel persoonlijke informatie, maar nergens op eerste zicht een e-mail adres 🙂

  Om maar te zeggen: Een nieuwe gebruiker van een blog (of website) wil niet moeten grasduinen en zoeken naar basisinformatie of functies. Als de eerste posts boeiend zijn op een blog en lijken dat er veel activiteit is dan komen die mensen wel terug. Als die informatie afkomstig is van andere Brusselse websites maar tot die activiteit bijdragen, dan vind ik dat maar goed.

  Wat ‘spam’ betreft: Indien er berichten worden verwijderd dan wordt dat best even gemeld zodat nieuwe mensen op de hoogte zijn. Wat betreft mijn contactpersoon, dat zal ik je persoonlijk wel eens doorgeven 🙂

 • @Jemenfish: De pagina ‘Uitgaan’ werkt bij mij perfect, er is een onderverdeling in ‘cinema’ en ‘concert’.

  Dat we spam verwijderen hoeft m.i. niet expliciet vermeld te worden. Elke website / blog doet dat toch. Er komen op een dag gemakkelijk een paar honderd spamberichten binnen.

  Dat er op mijn eigen blog geen e-mailadres staat, heeft een reden: ik wil niet gespamd worden en dat lukt me toch vrij aardig. Wie me echt wil bereiken, slaagt daar meestal wel in via de andere sociale netwerksites waar ik op zit (anders zou ik allang ‘verweesd’ zijn en dat is zeker niet het geval).

  Op mijn nieuwe blog (enfin, nieuwe layout dan) zal ik waarschijnlijk wel een afzonderlijk contactformulier voorzien. Zo ben ik toch bereikbaar zonder een e-mailadres te moeten vermelden.

 • Jemenfish

  Concerten geeft 404 🙂

  Dat er posts en zeker spam gewist worden is 1 ding, maar als er reacties op een post worden weggenomen zodat de volgende posts, die daarop verder gingen, compleet uit de lucht lijken te vallen, is een kleine mededeling wel beter Patrick. En ik heb de indruk dat jullie wel héél erg snel posts wissen en posters weren (Heb mijn laptop eens laten gebruiken door iemand en die is al meer dan een jaar geblokeerd van te posten op BB, om maar een voorbeeld te geven :))

  Maar dus om er op terug te komen: Crossposting of informatie overzetten van andere media brengt hier nagenoeg altijd wel een beetje discussie te weeg. Bekijk bv. de urinegeur-topic e.d., meestal komen de originele posters van hun blog o.a. naar hier. Brussel in beeld daarentegen is bv. een leuke extra, maar ondertussen 1 van de weinige vaste regelmatige items, met nooit veel reactie.

  Veel posters lijken hier zelf geen tijd te hebben om artikels te schrijven, maar 1 keer er een crosspost verschijnt dan hebben veel mensen hier veel achtergrondinformatie, die je op de oorspronkelijke website niet vaak ziet. Brusselnieuws is bv. een mooi voorbeeld, het item over de afgelaste concerten op het Flageyplein zou hier tientallen mooi geformuleerde meningen teweeg brengen vermoed ik 🙂

 • @Thijs, eerste kruisbestuiving is een feit! Zie de bijdrage ‘Magritte’ van vandaag.