Fietspunt Brussel Centraal

Unizo mag dan niet helemaal gelukkig zijn met de groei van de fietspunten, het punt aan Brussel Centraal is een absolute aanrader voor fietsers.

Het Fietspunt zit wat verscholen rechts aan de nieuwe ingang Madeleine (aan het parkje bij de Madeleinestraat). De bediening is vlot, vriendelijk en de geranten spreken Nederlands of doen er in elk geval hun best voor. Het punt aan Centraal wordt uitgebaat door Cyclo, net als dat aan het Noordstation. Hun vaste stek is trouwens in de Vlaamsesteenweg.

Je kan hier geen fietsen kopen, maar wel laten herstellen en ook huren (stadsfietsen, later vouwfietsen). Wat Cyclo en de Fietspunten anders maakt dan fietswinkels is hun doel om het fietsen in Brussel te stimuleren. Hergebruik en recyclage krijgen voorrang op winst. Bovendien gaat het om tewerkstellingsinitiatieven.

Zo kom ik niet met een nieuw zadel thuis, maar met een extra vijs erin – terwijl een andere fietsenmaker in Brussel dat zadel meteen wilde vervangen. Ook zijn de reflectoren op mijn wielen van allerlei groottes en kleuren – want tweedehands. De prijzen zijn navenant laag.

Ik word altijd snel (soms meteen) bediend in dit Fietspunt. Er zijn bijna geen wachttijden. Ofwel is het nog niet ontdekt door de pendelende of Brusselse fietsers. Maar wat ook kan is dat hier niet veel fietsers voorbij komen. Ik moet toegeven: ook ik passeer hier niet veel met de fiets (kasseien! toeristen!), al woon ik vlakbij en fiets ik enkele straten verder bijna dagelijks de Kunstberg op.

Met het risico dat mijn wachttijd zal stijgen, zeg ik dus: allen daarheen! Open elke weekdag van 11 tot 18u30 (vanaf september 09 open van 7u tot 19u).

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • Nja

  Nu nog de fietswegen..

 • Deberdt D.

  Kan men z’n fiets veilig parkeren in de buurt van het centraal station zonder dat deze gevandaliseerd wordt of -erger- gestolen? Ik weet dat er een afgesloten fietsparking bestaat aan het Noord- en Zuid station maar niets dergelijks aan het centraal station…

 • Jawel, zo’n fietsenstalling is er ook aan Brussel Centraal en wel bij het Fietspunt uit dit artikel, aan de nieuwe ingang Madeleine.

 • Erg is wel, dat aan het Noord-station al veel fietsen uit die “beveiligte” fietsenstalling gestolen zijn. “Beveiliging” meent namelijk geen bewakers, enkel dat je een pasje nodig hebt voor de toegang.

 • Bart

  Ik zie in mijn mind’s eye al meteen een Failblog-filmpje opduiken waar iemand vrolijk op zo een punt terecht komt, met een glimlach de weg oprijdt, en pardoes wordt tot flarden gereden.

  (En, met een knipoog naar het juwelier-verhaal van deze week te Brussel, waarschijnlijk nog vervolgd zou worden wegens schade aan de auto)

 • Tom

  Ik ben zeer tevreden dat ik terecht kan bij het Fietspunt aan het Noordstation voor kleine herstellingen. Vlak bij het werk, competent, vriendelijk én goedkoop. Ik betaalde 3 euro voor het afstellen van mijn achterrem en ketting, en mijn fiets bolt weer als nieuw. Er is trouwens een derde Fietspunt bijgekomen aan Brussel Luxemburg.

 • Bart

  Ja? Waar dan? Was ik vorige week en niet opgemerkt. Zou me best handig uitkomen nu ik een fiets zal aanschaffen en er dichtbij werk.

 • Tom

  Fietspunt Luxemburg vind je in het station zelf, recht tegenover de Panos. En voor alle duidelijkheid: Noord is aan de uitgang Noordplein (dus richting Nieuwstraat).

 • Bart

  Ik herinner mij zelfs geen Panos 🙂 Eigenlijk lang geleden dat ik er kwam, maar bedankt voor de tip, eens binnenspringen komende weken.

 • jan

  weet er iemand een degelijke fietsenmaker/verkoper in het Brusselse. Ik hoor over het algemeen alleen maar horrorverhalen, duur, geen service, arrogant.. (buiten de fietspunten dan, daar zijn ze inderdaad snel en vriendelijk, maar daar koop je geen nieuwe fiets)

 • Thijs

  Eén fietsenmaker die mij kan bekoren is Werner in Jette: http://www.mooter.be . Vooraf een afspraak maken via telefoon of mail en normaal gezien ben je erg snel bediend.
  Hij vermaakt wel géén supermarktfietsen (gelukkig maar) en stelt fietsen samen op maat.

 • http://www.velodroom.net/ in het centrum

  en

  Vélo Antoine, Madeliefjesstraat in Schaarbeek

 • bartje

  Aan het Zuidstation zou ook binnenkort een Fietspunt openen, aan de Fonsnylaan.
  Ik kocht mijn fiets bij Velo Mydo, aan de Hallepoort in Sint-Gillis. Heel vriendelijk, zeer schappelijke prijzen, en correct. Soms wel wat slordig, en soms zijn zijn spullen een tikkeltje te goedkoop en te snel versleten, maar vol goede wil, en ook in het Nederlands. Voor een eenvoudige stadsfiets zeker geen slecht adres. Voor het betere -en duurdere- werk misschien toch een andere optie zoeken.