Waarom Brussel niet saai is

Brussel is geen saaie stad. Van vader en zoon Paul en Janne De Cloedt mag heel de wereld dat weten. Want hoe beschadigd Brussel soms ook is, het is en blijft een fantastische stad met een multiculturele hartslag.

Om tegenwicht te bieden aan het cliché dat Brussel een saaie stad zou zijn, sprak Janne zijn vader, fotograaf Paul De Cloedt, aan om in Brussel foto’s te komen maken. Rond de foto’s van Brussel werd een website ontwikkeld met de veelzeggende naam WhyBrusselsIsNotBoring.com (Waarom Brussel niet saai is). Met als ondertitel “Every 24 hours another picture of one of the world’s greatest small cities”.

Het concept van de site is heel eenvoudig. Elke dag wordt er op de middag een nieuwe foto online geplaatst die Brussel toont zoals Paul en Janne de stad hebben ervaren. Er is geen vast thema, maar het contrastrijke van Brussel komt in de foto’s wel vaak naar voor. Het project is nog maar pas gestart, dus het wordt uitkijken naar al het moois dat nog komen gaat.

Paul De Cloedt (°1953) studeerde fotografie en grafisch ontwerp aan Sint-Lucas in Gent. Hij legt zich toe op social photography en industriële en publicitaire opdrachten. Zijn werk is regelmatig te zien in het internationale Hasselblad Magazine. Tussen 2001 en 2007 wierp hij een eigenzinnige zwart-witblik op de Ronde van Vlaanderen. De foto’s daarvan zijn onder andere terug te vinden in de dichtbundel “Renners sterven niet” (2004) van Willie Verhegghe. Paul De Cloedt woont in Torhout.

Janne De Cloedt (°1981) is zaakvoerder van XMR.eu en houdt zich bezig met sales, marketing en business development voor uitgeverijen. Hij woonde tot april 2009 in Brussel.

Share

AboutPatrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.
 • Fr.Wouters

  ik wou kijken en er kwam: “error 403”! Ah zut alors!

 • Deze link werkt helaas niet: http://www.whybrusselsisnotboring.com/

 • Er is momenteel een technisch probleem met de site WhyBrusselsIsNotBoring.com. Janne De Cloedt heeft me gemeld dat de gehoste server wellicht is gecrasht. Dat dit nu juist moest gebeuren op het moment dat ik een stukje over de site schreef, is louter toeval. Hopelijk wordt het probleem snel opgelost, zodat jullie alsnog van de foto’s kunnen genieten.

 • pogonus

  “Het cliché dat Brussel een saaie stad zou zijn” ? Ik ken vele clichés over Brussel, maar dit had ik nog niet gehoord.

 • Jemenfish

  ditto

 • ‘t Zijn waarschijnlijk de niet-Brusselaars (en dan met name de mensen uit Vlaanderen) die Brussel ‘saai’ vinden omdat ze het alleen kennen van het werk, de files, de politiek… Brusselaars zelf zul je wellicht niet hoeven te overtuigen.

 • Albert Rosner

  Klinkt als een goed idee, mensen uit Vlaanderen overtuigen dat Brussel niet saai is. Het leuke is dat dit in het Engels gebeurt; werd dit zo gedaan om het gemak van de eentaligheid of om ineens dan maar internationaal te gaan, vermits het overtuigen van de inwoners van Vlaanderen verloren moeite is 😉 ?

 • De website WhyBrusselsIsNotBoring.com is ondertussen weer online, hoor ik net van de eigenaars.

 • @pogonus @Jemenfish In een enquete van Tripadvisor.com in 2007 werd Brussel door de lezers van die website uitgeroepen tot ‘Most boring capital’.

 • Fr.Wouters

  inderdaad en de foto’s zijn “super de chez super”

 • @Mousa: De website is een privé-initiatief van twee personen. Dat de site uitsluitend in het Engels is, vind ik in dit geval nauwelijks een bezwaar. Het gaat om de foto’s, en beelden spreken voor zich. Het lijkt me ook helemaal niet nodig om de site door wat voor overheid dan ook te laten financieren. En waarom je aanstuurt op “een fusie” (?) met Muntpunt is me ook niet duidelijk. Laat dergelijke privé-initiatieven voor wat ze zijn.

 • Mousa

  Brussel heeft ongetwijfeld geen goed imago voor wie haar niet kent, niet in Vlaanderen, en niet elders.

  De website is ongetwijfeld bedoeld voor buitenlanders, aangezien deze uitsluitend Engelstalig opgesteld is.

  Het is wachten op subsidies (van Pascal Smet) om een Nederlandstalige versie gefinancierd te zien ; en waarom niet een fusie met MuntPunt ?

 • @Mousa: Ik denk dat je jezelf te veel vragen stelt 😉 Het project is een kleine bijdragen van twee privé-personen. Ze willen Brussel voorstellen aan wie Brussel niet of slecht kent en ze doen dat door middel van waar ze zelf goed in zijn: fotograferen. Dat is toch prima zo!

  Ik denk inderdaad dat de foto’s allemaal of toch gedeeltelijk op voorhand zijn gemaakt en dat er per dag één online wordt geplaatst.

 • Mousa

  Akkoord met je antwoorden, Patrick.

  Anderzijds vind ik beelden alleen wel wat mager om iemand te overtuigen van de aantrekkelijkheid van een stad.

  Ik vraag me ook af hoe lang op voorhand de foto’s genomen zijn : “…Elke dag wordt er op de middag een nieuwe foto online geplaatst die Brussel toont zoals Paul en Janne de stad hebben ervaren….”
  Zijn alle foto’s reeds genomen en word er één van om de 24 uur op de site geplaatst ?

  Alleszins proficiat aan de fotograaf !

 • Jemenfish

  @ximer: Dat was 1 enquete, en tripadvisor.com is, de naam zegt het al, wel toegespitst op een héél apart publiek.

  Het is wél zo dat Brussel, met uitzondering van zijn gewoonlijke toeristische zaken, vele troeven niet goed uitspeelt zoals vele andere grootsteden doen. Pakweg een Brosella is bv. bij nagenoeg alle toeristen van dat weekend onbekend, expats waarmee ik praat die hier al drie maanden zitten kennen vele evenementen of oorden niet.

  Dus goed, als men je een traject voorschotelt tussen Noord en Zuidas zoals bij vele toeristen en je ze niet richting zoniënwoud, of pakweg Flagey, enz. stuurt, dan ok, na drie dagen in het centrum heen en weer te hossen verveel ik me ook mateloos. Enerzijds mss de fout van ‘tripadvisors’, anderzijds blijven véél van onze troeven in de hoofdstad ook vasthouden aan verouderde communicatiewijzen e.d. en komen ze dus nooit bij een nieuw publiek terecht.

 • @Mousa: de foto’s worden idd op voorhand gemaakt, maar we gaan regelmatig terug om nieuwe beelden te schieten.

  Ik zal de felicitaties overbrengen aan de fotograaf. 😉

 • Mousa

  Bedankt Ximer ;-),

  Wat betreft het aspect ten gronde “‘Most boring capital’ :

  Ik veronderstel dat onder “boring” niet enkel “saaiheid” maar ook “aantrekkelijkheid” verstaan moet worden.

  Op volgende blog wordt kritiek gegeven op die enquete van Tripadvisor en verontschuldigen velen zich in de plaats van Tripadvisor :
  http://www.europealacarte.co.uk/blog/2008/12/12/i-am-sorry-brussels/

  Feit is dat het stedelijke Brussels gewest nogal verschilt van andere Europese hoofdsteden. Het belangrijkste verschil is dat de migratie van het merendeel arme bevolkingsgroepen niet in de buitenwijken plaatsgenomen heeft, maar wel in het centrum van de stad.

  Wie de gevolgen hiervan enkel negatief inziet – en er zijn er wel wat – heeft een negatief beeld van Brussel.
  Wie daarentegen die gezellige chaos weet te appreciëren, en de nadelen weet opzij te schuiven is hier goed gediend.

 • Alleen is de feed van deze site een beetje saai. Wat zeg ik? Oersaai. Wéér een site waarin énkel titel in de feed staat. Nog enkel posts op die manier en http://www.whybrusselsisnotboring.com vliegt uit mijn feedreader!

 • @Mike: Er woeden stevige discussies of feeds nu alleen maar de titel, een samenvatting of het hele bericht moeten bevatten. Er valt voor elke methode wel iets te zeggen. Louter vanuit het standpunt van de gebruiker is een volledig artikel natuurlijk ideaal.

  In dit geval gaat het om een fotosite en is een titel alleen dus nietszeggend. De volledige foto mee opnemen in de feed zou dus beter zijn.

  @Janne: Misschien de instellingen van je WordPress aanpassen?

 • @Mike @Patrick

  Ten laatste tegen eind deze week zullen de foto’s mee in de feed staan. Is niet zo snel op te lossen aangezien de foto’s niet gewoon ‘in de post’ staan maar als speciaal veld eraan gelinkt zijn. Maar een oplossing is in de maak.

  De foto’s zijn nu ook als thumbnail per maand te bekijken en ook via twitter te volgen op http://www.twitter.com/wbinb

 • hallo,
  dit is een heeeeeeel goed idee

 • brusselaars

  wij zijn in brussel geboren en getogen. als rasechte brusselaars houden wij van onze stad. maar waar wij het lak aan hebben is aan niet-brusselaars die het nodig achten brussel te promoten. promoot uw foto’s maar laat onze stad met rust. laat brussel brussel zijn, een plek voor de brusselaars. wij zijn alle horden toeristen en belachelijke vlamingen die brussel in groep komen bezoeken kotsbeu. wie brussel echt wil ontdekken kan dat alleen en zonder promofilmpje (dat eigenlijk bedoeld is om de fotograaf en zijn zoon in de kijker te zetten)

 • roel

  als je Brussel zo fantastisch vindt, hou het dan ook zo.
  al deze promotie is niet ok, voor geen enkele fantastische plek, nergens ter wereld.
  Nog even, en Brussel is net als Brugge,…
  alleen al het idee!
  groet uit BXL.

 • @brusselaars en @roel: dat Paul en Janne De Cloedt met hun foto’s ook zichzelf een beetje in de kijker zetten, zal wellicht niemand – ook zij zelf niet – tegenspreken. Maar daarom moet je nog niet het kind met het badwater weggooien.

  Met hun foto’s geven ze immers persoonlijke impressies van Brussel (impressies zijn overigens altijd persoonlijk). Ze gebruiken daarvoor een instrument dat zij naar hun mening het beste beheersen: het beeld. Zoals de schrijver de taal als instrument gebruikt om de stad te beschrijven.

  Als dat allemaal niet meer mag, moeten we dan de hele rubriek “Brussel in Beeld” maar opdoeken? Of moeten we mensen als Geert van Istendael en Frank de Crits zeggen dat ze niet meer over hun stad mogen schrijven? Omdat ze daarmee Brussel zouden ‘promoten’?

  Heel wat inwoners van Vlaanderen (en wellicht ook van Wallonië) kennen Brussel niet en hebben daarom veel vooroordelen over onze stad. Persoonlijke impressies van mensen die van Brussel houden – of ze er nu wonen of niet – kunnen op een heel bescheiden manier proberen dit tij wat te doen keren, door de ‘menselijkheid’ van Brussel te tonen die oppervlakkige waarnemers vaak niet zien. Daar kan toch geen zinnig mens wat tegen hebben. Of wel?

 • roel

  blijkbaar wel.

 • Bart

  Tsja, met een titel als Whybrusselsisnotboring zal het sommigen wat tegen de borst stoten dat het eerder een persoonlijk getint karakter heeft, of zo.

  Allemaal gelijk, iedereen kan veel zaken zeggen over Brussel maar boring is not one of them 🙂 Als dat enkel op toeristensites staat, dan ga ik daar mijn slaap niet om laten, we zijn geen stad die het toerisme uitbuit zoals pakweg Rome, dus allemaal gelijk 🙂

 • Amandine

  Ik vind persoonlijk het concept wel ergens OK, maar wat ik niet goed begrijp is waarom iemand, for god’s sake, uit Brugge promotie moet maken voor Brussel en nota bene niet eens in Brussel (meer) woont… Als je er dan toch zo’n voorstander van bent… Kortom, laat Brussel aan de mensen die de stad kunnen appreciëren en laat de onwetenden voor wat ze zijn, onwetend 🙂
  Very nice pics though!