De Interessante Stad

Moet een stad mooi zijn om interessant te zijn? Waarin ligt de charme van een stad als Brussel? Volgens de immer vriendelijke straatzanger Philippe La Grippe in haar openheid en kosmopolitisch karakter. Daar zit iets in, maar het is zeer cliché.

“Brussel is een onvoltooide symfonie,” aldus Roel Jacobs. Het is een lappendeken, een patchwork, een collage. “Brussel heeft vele geschiedenissen, vaak op één plek,” aldus nog Jacobs, “net daardoor is het zo’n boeiende stad. Met veel rijkere gelaagdheden dan vele andere grote steden.” Zij geeft zich bloot in de verloren impasses en verschuilt zich in stille stegen.

Achter de gevels van de negentiende eeuw zitten schatten verborgen. Brussel geeft zijn geheimen niet makkelijk prijs, maar wie zich de moeite getroost om de verf van de muren te schrapen staat versteld wat er onder zit. Men moet zoeken achter het behang.

Brussel kan heel lelijk zijn, wie zal dit tegenspreken? Er is nog veel kanker. En sommige ezels die deze plek bestieren stoten zich – vaak bewust van hun portemonnee – nog steeds aan dezelfde stenen. Zie Zuidwijk, zie het kerkhof van de Europawijk en ik houd mijn hart vast voor Tour & Taxis of het Vormingsstation van Schaarbeek. We zullen zeer waakzaam moeten zijn.

Maar Brussel kan ook heel mooi zijn. Ik smelt voor de charme van de Brugmannlaan, de Square’s of het Kasteleinsplein. Ik kom helemaal tot rust in het onvolprezen Egmontpark of in het stille Dudenpark. Ik verpoos graag in Ter Kameren of in de volle binnenstad op een bankje aan de Grootgodheidsstraat.

De schoonheid zit natuurlijk ook in het overweldigend cultureel aanbod. Neen: Brussel is geen vanzelfsprekende beauté. Waarom Brussel vergelijken met Boedapest, Praag of Lissabon? Waarom appelen vergelijken met citroenen? Ik hoef geen Petit Paris, laat Brussel Brussel zijn, met zijn unieke karakter, dat is al meer dan genoeg. Ik bedank voor een doorslagje van de Lichtstad.

Laat ons wel wezen: deze stad heeft niets te bieden aan de gehaaste Japanner die van Keulen over Brussel naar Brugge rent. Kwaliteit moet je verdienen. Erger u daarom niet te snel aan de anarchie: zowel van haar architectuur als haar karakter. Vermijd de voor de hand liggende plekken en neem uw tijd. Geef u over aan de chaos en verlies u in het Brusselse patchwork.

Neen, een stad hoeft niet per se mooi te zijn om interessant te zijn.
Maar een interessante stad kan wél mooi zijn. Zie ook: WhyBrusselsIsNotBoring.com.

William Deraedt
HetRijkDerZinnekes.blogspot.com

Share
 • dM3

  Brussel moet je leren.

 • Stijn

  Prachtig, ik zou het niet beter kunnen verwoorden.
  En Brussel moet je idd leren.
  Sinds een paar weken laat ik een vriend Brussel ontdekken zonder ons aan de clichés te wagen. Weg uit historische binnenstad en op naar de andere 18 gemeenten. Hij valt nog steeds van de ene verbazing in de andere. Hij had nooit gedacht dat er zoveel te doen en te zien was in Brussel. Het bewijst ook meteen hoe “onwetend” de mensen buiten Brussel zijn. 😉

 • Jemenfish

  Iemand niet erg vertrouwd meenemen op een wandelroute tussen Woluwe en Oudergem is ook altijd leuk. Die geloven amper dat dat nog Brussel is.

 • “… van Keulen over Brussel naar Brugge …” – maar Keulen is toch nu zeker niet mooier dan Brussel?

 • Stijn

  Die wandelingen leveren vaak ook hilarische gesprekken. Toen we door Etterbeek liepen, zaten we volgens een vriend in de rand van Brussel…
  En het begrip van de 19 gemeenten, 1 gewest, is voor velen blijkbaar ook een harde noot om te kraken.
  Altijd leuk om met niet-Brusselaars door Brussel te zwerven.:)

 • Jemenfish

  Park Duden daarboven aangehaald is overigens ook nog zo een mooi voorbeeld. Ik heb het leren kennen dankzij Piknik Elektronik, en als ik er iets zou vinden om te kopen en gaan wonen: Verkocht.

  In tien jaar Brussel nooit een woord over horen reppen, en om van omver te vallen, dat uitzicht op bepaalde punten.

 • Maurice

  Arno heeft al een tijdje geleden een treffende, kort en bondige beschrijving van BruXsel gegeven, zie laatste zin :

  Bruxelles fait partie des villes qui, à l’instar du renard du Petit Prince, s’apprivoise. Et on apprivoise pas en un jour! C’est une vieille dame, défigurée par la Bruxellisation certes, mais c’est un vieille dame qui au détour d’un ride ou d’une ridule vous dévoilera ses charmes au moment où vous vous y attendez le moins. J’en veux pour preuve les français de plus en plus nombreux qui viennent demander l’asile convivial (après l’asile politique et économique, voici donc l’asile convivial) dans la capitale du plat pays. Je ne crois pas me tromper en affirmant qu’il viennent à Bruxelles pas uniquement pour notre régime fiscal avantageux. Bruxelles est un joyeux bordel, un carrefour de cultures et d’identités multiples, une capitale perdue en province, un repère de zinnekes et de batârds,…
  Selon Arno (chanteur Bruxelleois d’adoption) c’est d’ailleurs plus qu’un vieille dame, c’est une vieille pute aux jambes ouvertes.

  http://www.eigenblogeerst.be/forum/viewtopic.php?id=49title=

 • Stijn

  Als Brussel een “pute aux jambes ouvertes” zou zijn, zou ze net toegankelijker zijn dan ze nu is, en zou ze ook geen geheimen meer hebben. Wat heb je aan een hoertje (lees: stad) als ze al meteen alles (letterlijk) blootgeeft?
  Neen, geef mij maar “une chouette mammy”, niet meteen aantrekkelijk aan de buitenkant, maar geleidelijk aan leer je ze beter kennen en laat ze jou niet meer los.

 • Ik ben net verhuisd van Leuven naar Brussel maar een vergelijking tussen beide proberen te maken zou een beetje onozel zijn.
  Ook heb ik in een tijd in Amsterdam gewoond. Brussel is rustiger, minder mooi en minder modern, maar in Brussel zijn de mensen echter. En die mensen zijn toch ‘de fond’ van een stad, d’après moi.