Le café Flamand

Op het terras aan de Parvis van Molenbeek bestelt een jonge Marokkaan “un café Flamand.” Dat blijkt een gewone zwarte koffie te zijn. Een mens leert alle dagen bij.

Bestaat er ook zoiets als “un café Wallon” of “un café Bruxellois”? De Wallon zal waarschijnlijk wat kleiner zijn dan Le Flamand en Le Bruxellois zal een koffie verkeerd zijn.

It’s just a thought.

William Deraedt
HetRijkDerZinnekes.blogspot.com

Share
 • Ik heb het nog nooit gehoord, maar ik kan mij wel iets voorstellen bij een “Vlaamse koffie”, nl. zwarte koffie met vooral veel water en weinig koffiebonen zoals je die in de huishoudens in het diepe Vlaanderen opgediend krijgt… Kortom voor mensen die een Americano (=expresso aangelengd met water) nog te straf vinden.

 • “zwarte koffie met vooral veel water en weinig koffiebonen”

  brr. ik krijg al maagpijn als ik eraan denk.

 • Jemenfish

  Euh dat is hoe ik hem altijd kende bij ons in Grimbergen.

  Ik mis die zaken zelfs, die maagperforerende gitzwarte koffies hier in Brussel zijn me soms ietsje té 🙂

 • @Jemenfish: perfect: Nu weet je dus, waar je jouw heemweekoffie in Brussel krijgt: Op het Parvis van Molenbeek serveren ze dus vlaamse koffie 🙂 Ik stuur Duitsers op zoek naar een Kaffeehaus met Kaffee und Kuchen ook naar de marrokkanen, omdat Belgen zoiets niet lusten zijn hier de beste benadering marrokaanse theehuizen, zoals op het Sint-Joost-Plein of aan Metro Lemonnier…

 • M. M

  Walenkoffie heeft een heel aparte smaak. Mijn moeder noemde dat vroeger koffie met een slechte boon erin. De smaak is heel kenmerkend, en beetje bitter maar vooral ‘apart’. Ik zou zeggen ‘you like it or you hate it’. Het heeft naar mijn mening vooral met de wijze van koffie branden te maken. Vermoedelijk een beetje langer en heter gebrand.