Een gonzende zomer in Brussel, anno 2009

Deze week startte boterhammen in het park, met aansluitend ook een vleugje feeërieën, in Brussel. Zoals iemand op deze blog ook al aanhaalde, een leuk gegeven, met een volwassen, nuchter en bedaard publiek.

Dat is voor deze zomer een verademing. Na het Brussels Summer Festival (waarbij de artiesten uit Brussel op een hand vielen te tellen, zoals gewoonlijk), dat onwaarschijnlijk genoeg voor een periode van bijna tien dagen het alleenrecht kon verkrijgen over bepaalde openbare plaatsen en hiervoor een toegangsprijs kon vragen van 15 euro (Warandepark/Paleizenplein), kunnen we met argusogen ook eens de andere evenementen bekijken.

Na het jarenlange debacle van ‘le gazon’  in het warandepark, stampten enkele moedwillige Brusseleirs het initiatief Piknik Elektronik uit de grond, dat elk weekend sinds jaren doorgaat in een ander park. Dat stad Brussel het initiatief een warm hart toedraagt, onder andere door nooit enige problemen te ondergaan én meerdere attracties voor kinderen te voorzien, kon men afleiden dat ze al twee keer een plaats kregen op het Irisfestival. Het trok niet honderden, maar duizenden aanwezigen, die wel eens een rustig middagje wouden doorbrengen op relaxte wijze.

Dat duizenden van die aanwezigen dorst lijden, lijkt duidelijk. Dat ondanks een gratis inkom er een stevig potje geld kan worden verdiend op de drank bij zo een evenement, lijkt ontegensprekelijk. En dit brengt natuurlijk velen op ideeën.

Het leek dan ook maar een kwestie van tijd tot wanneer er andere initiatieven werden uit de grond gestampt. Met de aperos urbains is het motief al duidelijk drank eerst, amusement volgt automatisch – nu goed, het publiek lijkt zich alleszins te vermaken op menselijke manier.

Met teatime (neen, een Nederlandstalige versie ontbreekt vanzelfsprekend) dat elk weekend mocht doorgaan vanaf dit jaar, gaan we dan weer de andere kant uit. Meer dan de helft van het opgekomen volkje had zijn eigen drank mee en gooide dit na gebruik ook met plezier overal in de omstreken van het park weg. De geluidsinstallatie was slechter dan wat ik in mijn slaapkamer heb staan, maar dat kon niet deren, want de hele organisatie is al vroeg in de namiddag dronken. Wanneer het evenement wordt verzocht te stoppen om 23u, wordt de stekker even uitgetrokken, en hierna weer ingestoken. Soms tot 01u30.

Binnenkort is het ook weer nuit blanche in Brussel. Ook hier kunnen we ons aan wat verwachten in sommige parken dit jaar, en dat tot na middernacht.

Mijn vraag: Waar is stad Brussel de laatste tijd in Godsnaam mee bezig met betrekking tot zijn parken? Is er uberhaupt nog een park waar er dezer zomerdagen nog eens rustig in kan gezeten worden? Of dienen die openbare plaatsen koste van het koste ‘uitbesteed’ te worden? De oplettende persoon zal merken dat de apero urbains deze Vrijdag tegelijk doorgaan als de feeërieën. Trop is dan toch een beetje te veel, niet? Andere steden hebben ook wel een Marktrock, Maanrock enzoverder, maar toch niet overal gedurende maanden…

Share
 • dM3

  Een beetje gefrustreerd door het grote aanbod? Ik kan het wel begrijpen, je kan niet overal tegelijk zijn – knipoog. Er is veel aanbod, omdat er ook veel variëteit is in muziek en volk. Dat is toch geen last, maar een verrijking? En je kan best wel in een park zitten waar iets te doen is, want vaak is het ‘feestje’ in een uithoekje van zo’n park. En als je goede oren hebt, parken genoeg hoor in Brussel 😉
  Hoe meer, hoe beter. Brussel leeft!

 • Bart

  Ik heb problemen met de kwaliteit, niet de kwantiteit.

  En ik heb het ook niet over het feit dat je kan die evenementen mislopen: Zelfs al zet je je aan de andere kant van het park, dan krijg je vroeg of laat de feestvierders wel voorbij. Piknik Elektronik zorgt voor goed en eerlijk bereid eten en maant de mensen aan alles netjes te houden, teatime beschouwt ciquantenaire als 1 gigantische vuilbak – Ze serveren zelfs enkel in blikken.

  Het meest frappante vind ik dat er gedurende bijna 2 weken in volledige vakantieperiode vol toeristen, inkom werd gevraagd voor het Paleizenplein en warandepark.

 • Dan zijn er eens dingen te doen, dan klaagt een mens…

 • By the way, als ge rustig in een park wil zitten, ga dan uit de vijfhoek he…

 • Volledig eens met dM3 en Mich.
  Zalig toch, al die feestjes!

 • dM3

  Ik begrijp de frustratie wel. Tea Time is inderdaad niet het properste event, maar er komt dan ook heel wat dirty people op af. Onderandere ik. Maar de meeste mensen ruimen na hun ‘picknick’ toch hun afval op, daarbij neem ik aan dat de organisatie naderhand de rommel opkuist? Ik zou ze hun fouten vergeven, omdat ze eigenlijk ook nog niet lang bezig zijn.
  Kwaliteit? Ze doen het inderdaad met beperkte middelen, maar de mensen die komen (en die de muziek smaken) zijn steevast zeer tevreden. Maar ‘beschouwt ciquantenaire als 1 gigantische vuilbak’, dat is toch zwaar overdreven. Als ze al 5000m² gebruiken zal het veel zijn.

  Een rustig park is trouwens het park van Laken. Leuke omgeving. Echter ook weer cotés waar er meer louche dingen gebeuren, maar héy, Brussel leeft, nietwaar?

 • Bart

  DM3,

  Teatime is eens doorgegaan op een Zaterdagavond tot 01u30 of later, dat stond ook te lezen op verschillende fora – het verklaart ook het succes bij het ‘cara-publiek’ 😉 De foto’s op de site zeggen ook genoeg.

  Dag erna was er op 1 weekend een piknik elektronik in hetzelfde park. En ik kan je verzekeren dat die rommel er nog lag, in de vroege morgend ging de organisatie dus niet meer beginnen kuisen. Het zou ook onbegonnen werk zijn want de personen die er zitten dijen uit naar alle kanten van dat park. Op een bepaald ogenblik heb ik sommige personen ook al zo hoog zien zitten op het gebouw zelf dat ik me afvroeg hoe ze er in hemelsnaam terecht kwamen 🙂

  Het park van Laken is nu eenmaal het park van Laken. Ik ben zelf ook niet van de vijfhoek. Hetgeen waar ik me aan stoor is, net zoals Bruno.fm een tijd geleden een artikel schreef over het Sint-Katelijneplein, dat deze plaatsen te pas en te onpas worden gegeven aan organisaties. In het geval van Sint-Katelijne sprak Bruno toen over gigantische installaties op een plein als er amper 20 man stond. In het geval van iets als teatime heb ik problemen met de manier waarop het gerund wordt (geen security, amper dranghekken, alcohol à volonté, nergens politie, personen die overal op kruipen, enz.).

  Anders is het een kwestie van tijd voor er eens ergens iets misloopt, en dan worden de evenementen die wél correct verlopen even goed onder de loep genomen. En dat zou toch wel erg jammer zijn.

 • Nis

  Brussel telt iets meer dan vijftig parken. Zie overzicht op: http://www.bruxelles-tourisme.be/contenus/natuurlijk_erfgoed__parken_en_tuinen/nl/737.html
  Ik kan me niet inbeelden dat je in de zomer niet één rustig park vindt. En is het inderdaad niet zo dat we blij moeten zijn met al die zomerse initiatieven, liever wat vuil en volk dan een dode stad. En ook liever evenementen in parken en op grote pleinen dan in de kleine straatjes, waar je de bewoners echt stoort. Lang leve de Brusselse zomer!

 • Bart:
  “Het meest frappante vind ik dat er gedurende bijna 2 weken in volledige vakantieperiode vol toeristen, inkom werd gevraagd voor het Paleizenplein en warandepark.”

  Qué? Ik vermoed dat je naar het BSF verwijst?
  Voor zover ik weet was het Warandepark open voor publiek tijdens het festival. En het Paleizenplein werd slechts 3/4 dagen door het muziek ingenomen en geen 10 dagen, zo’n ramp is dat nu ook weer niet 😉

  Heb trouwens zeer goed genoten van het BSF. Een paar bekende namen en veel nieuwe muziek ontdekt. De DJ-set van Tom Barman was geweldig. Hoeveel keer kan je zeggen dat je staan dansen hebt in de voortuin van de koning?
  Qua veiligheid daarentegen, moeten ze nog veel leren. Mensen smokkelden eigen drank binnen (blikjes en glazen flessen) en op het einde van de avond lagen er her en der scherven.
  Het goedkope stadsfestival heeft nog zo’n keerzijde. Mensen die absoluut geen bal te zoeken hebben op het festival en niet voor de muziek komen, maar enkel om zich te verdrinken in Cara-pils… zeer vervelend als je dan net zo’n bende voor jouw neus hebt.

 • Jurgen

  Ik vind dat jullie (bijna) allemaal aan het zagen zijn… 😉 Brussel leeft, brengt Brusselaars en niet Brusselaars samen, zorgt voor ontspanning en vertier… Akkoord dat niet alle organisaties evenveel talent hebben en moeite doen om bvb de sites proper te houden, maar ik heb wel al fijne avonden beleefd met diverse parkevenementen….

 • Wat afval betreft, zouden deze festivals ook kunnen leren van hoe de AB het aanpakt op Boterhammen in het Park en Feeerieen: herbruikbare bekers. En wie er tien terug brengt, krijgt een gratis drankje. Dat zie ik nu graag, zie.
  Elk zichzelf respecterend festival doet in deze tijd toch aan afvalpreventie, nietwaar?
  Zie artikel over Duurzame festivals op http://www.duurzameontwikkeling.be/praktijk/1/articles/1478

 • Bart

  Gisteren feeërieën gedaan. Inderdaad zoiezo nuttig voor een openbaar evenement, die bekers, en verscheidene kinderen zien rondlopen met tientallen. Weinig afval bijgevolg zien rondslingeren.

  @Jurgen: Ik heb ook al fijne evenementen beleefd op zo goed als al deze evenementen. Maar als je al meer dan tien jaar naar dit type evenementen gaat weet je hoe snel zoiets kan fout lopen. De lak aan enige controle brengt dan ook mee dat er mensen rodndolen met blik en glas, dat sommige organisaties zelf enkel blik verkopen, dat personen ongegeneerd klimmen op de arc de triomphe, enz.; Er is maar 1 persoon nodig die iets te beschonken naar beneden dondert of te veel graffiti die is aangebracht of al deze evenementen worden evengoed afgevoerd.

  Daarom pleit ik dus dat er toch een beetje een kwalitatieve shift zou mogen zijn.

 • Pingback: Piknik Elektronik, 23/08 at BrusselBlogt()

 • dM3

  Bart ik volg je gedeeltelijk, iets meer verantwoordelijkheid van de organisaties (ipv zelf half-dronken/drugged rond te lopen) zou het iets verantwoordelijker maken. Over de plaatsen klaag ik niet. Daar dienen pleinen en parken nu eenmaal voor 😉

 • T

  zeg nu zelf, het volk dat daar rondloopt dat is gewoon de jeugd van tegenwoordig en eerlijk gezegd deed ik klak hetzelfde 10 jaar geleden.. man man man seg..er zijn genoeg parken op nog geen 10 minuten van de stad waar je kan doodgaan en nog niemand zal horen kraaien. Als je echt van je rust wil genieten, doe dan even de moeite buiten de 5hoek, maar kom dan niet klagen over lastiggevallen te worden omdat er geen kat is, en die kat die er wel is nu net een overhitte kater blijkt te zijn.

  de stad is groot genoeg voor ons allen. Geef de ruimte aan de ‘jeugd’ om toch ook eens uit hun dak te gaan, te pas en te onpas, maar denk vaak genoeg zelf aan hoe je was toen je jong was en ladderzat naar Le Gazon ging omdat je geen discotheek in wou/mocht/kon.

  volledig mee akkoord: natuurgewijs kan het allemaal beter. niet zozeer met opdringerige zigeuners zoals op de Feeerien, maar wel met de NODIGE (en voldoende) voorzieningen en de mensen op tijd en stond aan te manen om hun rommel op te ruimen: Awareness en iedereen draait wel bij.. ook vind ik dat de organisatie een zéér groot deel van de verantwoordelijkheid draagt, want als je ergens een zaal afhuurt, sta je ook deels voor de opkuis in.