Openingsfeest Anspach Center

Zoals aangekondigd ging op 4 september het Anspach Center open. Ik neem aan dat velen onder jullie al een kijkje gingen nemen of dat binnenkort zullen doen. Wat vinden jullie van het resultaat?

Wat mij betreft hadden jullie nog de foto’s van de opening tegoed. Bij deze.

anspach-opening-12

Voor de Openingsavond werden kosten noch moeite gespaard.

anspach-opening-4

Een spectaculaire licht-, dans-, zang- & acrobatieshow vrolijkte het gebeuren op.

anspach-opening-10

De burgemeester en een frontman van Fortis Real Estate voerden het woord, in twee talen zowaar.

anspach-opening-8

Na de show gingen de winkels open en … konden we shoppen, natuurlijk. Of wat had je gedacht? Hier alvast onze favoriet in de kijker: La Maison du Monde.

anspach-opening-13

In Brussel Deze Week las ik dat de bewoners van de Grétrystraat ontevreden zijn. Herkenbaar. Enkele dagen voor de opening werd deze straat nog gebruikt als vuilnisbak:
anspach-opening-3

En de overlast in de Grétrystraat duurt nog altijd voort. Word wakker in Brussel… van een drilboor om 6u ‘s morgens. Omdat ze de winkels niet mogen storen die vanaf 10u hun deuren open zetten?

anspach-opening-28

Wil je nog meer foto’s zien? Kijk op fototineke.be.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie. Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,... Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.
 • bram

  In de bouw is het toch niet ongewoon om de werkdag te beginnen om 6-7u ‘s ochtends (net als in talloze andere sectoren). Maar je kan altijd klagen over geluidsoverlast, want een drilboor ‘s nachts gebruiken mag niet. Tot hoelang ‘de nacht’ duurt in Brussel, moet je eens checken in het politiereglement (bv 8u).

  Daarnaast moet je er toch mee rekening houden dat zo’n grote en complexe werf midden in de stad niet zo eenvoudig is. Het ‘afval’, bijvoorbeeld. Lag dat daar enkele dagen of slechts enkele uren in afwachting van een te late container? Hoort die straat overigens bij de werf of niet? Het zou geen slecht idee geweest zijn om die straat met hekkens af te sluiten en bij de werf te plaatsen, want een werf heeft ruimte nodig.

  De grote werken zijn gelukkig voor jullie grotendeels voorbij, maar werk de volgende keer aan een goede relatie met de werftoezichters, veiligheidscoördinator en de hoofdaannemer. Maar werken zonder hinder, dat bestaat niet.

 • Bart

  @bram: Het is niet aan de buurtbewoners om de discussie te voeren, dat is de omgekeerde wereld; Als het zoals je zelf aangeeft verboden is voor en na een bepaald uur, dan dient de politie op te treden en dat duidelijk te maken. In dit voorbeeld werd er maar al te gemakkelijk vanalles geaccepteerd. Hallucinant, gezien 10m verder er winkels en uitgaansgelegenheden 101 regels naar hun hoofd krijgen.

  Het afval lag er niet dagen, het lag er een eeuwigheid. De toiletten stonden zelfs gewoon op straat, en daarnaast parkeerden de werkers zich zonder problemen nog eens dubbel. De gretrystraat was bij momenten letterlijk ontoegankelijk, de Anspachlaan als voetganger kon je ofwel oversteken, ofwel een soortement russische roulette spelen op de straat 🙂

  En werken zonder hinder, neen dat bestaat inderdaad niet. Maar als je pakweg in een straat verhuist waar nagenoeg enkel appartementen zijn bv. en je gebruikt een verhuisdienst op een Zaterdagmorgend, dan lijkt het mij maar normaal dat als je stipt om 7u59 alles aanlegt je er naar vraagt om overgoten te worden met pek en veren van je buren. De wet is 1 ding, gezond verstand en respect iets anders. Gezien het eerste in Brussel zo vaak door de vingers kan gezien worden (zeker als het hier met de burgemeester en Fortis hand in hand gaat), dan lijkt het evident dat de 2 laatste slechts bijzaak zijn.

 • Bart

  Dat doet er mij trouwens aan denken dat er eens iemand de garage onder mijn appartement had gehuurd en die gebruikte om vanalles in te lassen, knutselen en bouwen. Enkele keren om 6u opgeschrikt door hevig geklop en gewroet. Zijn reactie was toen ook ‘in den bouw beginnen wij wel om 6u zenne manneke!’.

  De politie van Oudergem gaf mij gelijk toen ik oordeelde dat ik toch geen appartement huurde boven een geïmproviseerde bouwwerf…

 • De Anspach-werf heeft toelating om vanaf 6u te beginnen werken. Ik vind dat vreemd voor een woonbuurt. Alleen: er is een verschil tussen schilderen vanaf 6u of met een drilboor te keer gaan. Zelfs op zaterdag vanaf 8u vind ik dat al een aanslag op mijn nachtrust. Maar goed, als ze zo vroeg beginnen, zijn de werken ook (maanden?) vroeger af.
  Het afval op de foto lag er anderhalve dag. Dat moet ik toegeven. Ik denk niet dat de Grétrystraat officieel tot de werf hoort. Ze wordt soms afgesloten, maar niet permanent. Ze wordt wel gebruikt voor vanalles en nog wat. Het is gewoon pech dat de gallerij-kant al open is, maar deze straat tot het laatste bewerkt wordt.
  En een werf heeft ook zijn voordelen: er werden deze week zetels bij ons geleverd. De mannen van de werf hebben me geholpen om de parkeerplaats vrij te houden – alsof het voor hen zelf was. Zo vermeed ik een dure reservatie via de politie om. Goede relaties met de werfleider zijn idd belangrijk.

 • Bart

  Daarstraks eens door het center gelopen. Ik was er ook net na de opening. Bij die eerste keer zag ik dat veel van de winkels het probleem kenden, en tollereerden, die mij ook doet de nieuwstraat vermijden: Personen die ongegeneerd bij kledingwinkels op de kleren gaan zitten en er soms tientallen minuten rondhangen, weigeren opzij te gaan, enz.; Personen die eten, bellen, stoer doen, maar alles behalve shoppen.

  Raar genoeg was het deze namiddag rond 17u30 toen ik er langsging dood. Even verder Anspachlaan e.d. even levendig als altijd. Geen flauw idee waarom, maar het viel op.

 • Pingback: Anspach center: nog niet gedaan at BrusselBlogt()

 • Net ontdekt dat op deze pagina http://www.eventattitude.net/anspach/nl de officiële foto’s van het openingsfeest te vinden zijn.

 • Bart

  Iemand een idee hoe het centrum het doet? 2 keer voorbij gelopen deze week rond 16u30-17u (waaronder vandaag), geen overrompeling me dunkt, heet het een beetje succes?

 • Pingback: Casino, pardon, Viage opent op 23 april at BrusselBlogt()