Welk Brussels gebouw moet tegen de vlakte?

Niemand zingt over het Zuid-station. Wel dan is er misschien wel goed nieuws; er bestaat namelijk een kans dat het Zuid-station binnenkort tegen de vlakte gaat. Dit heb ik aldus gelezen op de website www.hetlelijkstegebouw.be. Op deze site kunnen gebouwen genomineerd worden om ‘gratis’ afgebroken te worden door sloper Jan Stallaert. Je kan je persoonlijke ‘favoriet’ nog doorsturen tot 6 november.


Uiteraard is de kans klein dat de ‘winnaar’ tegen de vlakte gaat. Het gaat namelijk om een geslaagde goedkope viral-campagne van het bedrijf Stallaert. De publiciteitscarrousel draait intussen op volle toeren en vele nieuwssites en blogs namen het gretig over. Ook Brusselnieuws.be had het item al opgepikt en die namen al even de Brusselse inzendingen op de korrel. Bizar is dat het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht voorlopig de absolute numero uno is, maar ik heb zo het flauwe vermoeden dat rivaliserende clubs Anderlecht hiermee een hakje willen zetten. Niet zo slim van hen, want de sloop zou betekenen dat er misschien eindelijk plaats zou vrijkomen voor hun gedroomde voetbalarena. Of was dat net de bedoeling?

Dit is alvast mijn persoonlijke Brusselse top vijf:
1. Europees parlement (Wiertzstraat 43)
2. Sociale woonblokken (Papenvest)
3. KBC-gebouw (Havenlaan 16)
4. Arts et Métiers-schoolgebouw (Slachthuislaan 50)
5. ACV gebouw (Pletinckxstraat 19)

Uiteraard smaken verschillen, dus graag jullie persoonlijke Brusselse top 5!

Share
 • Bart

  Gewoon stemmen op het gebouw van Stallaert zelf.

 • tommy1975

  De Stevenstoren (waar vroeger het Horta volkshuis stond) moet toch minstens bij deze vijf staan

 • Enkel vijf???

  Drie bij elkaar: De Philipstoren, het “woon”gebouw ernaast en het parking 58… Woonblokken Krakeelwijk, het Viaduct van Ouderghem, het Borschette-gebouw, het gebouw van de Vlaamse Gemeenschap naast de kathedraal, de kubus van het congres-centrum aan de Kunstberg, de hotels rond het Europakruispunt, het roostende hoekhuis op het Liedtsplein, er zijn te veel om te kiezen… Nog: alle nieuwe woonhuizen die gelijkvloers enkel garages en geen ramen hebben…

 • @Bart
  die was voorspelbaar, maar maakt het daarom niet minder goed 🙂

  @Malte

  groot gelijk: héél Brussel tegen de vlakte alstemblieft, en opnieuw opbouwen. Alleen de Gruute Met mag blijven 😉

 • zwans

  omwille van de geschiedenis maar ook de verschrikkelijke lelijkheid; dat ding waar vroeger het volkshuis stond

 • Niels

  1. Justus Lipsius gebouw (die roze steenklont van de Europese Ministerraad aan het Schumanplein, wat een afgrijselijk architectonisch monster, zo prominent aanwezig in de stad)
  2. De appartementsgebouwen uit de jaren ´60 – `70 aan de Ambiorix- en Margueritesquare, die totaal niet passen bij de fin-de-siècle architectuur van de oorspronkelijke bebouwing.
  3. De vroegere RTT-toren aan de Louisalaan, vlakbij de Ter Kameren abdij.
  4. Het hotelcomplex met historiserende façades dat het zicht op de binnenstad belemmert als je het Centraal Station uitloopt.
  5. Het Hilton hotel op de Waterloo-laan

 • Wat een goede reclamestunt!
  – Het WTC gebouw aan het Noordstation.
  – Ja, het hotelcomplex Metropole aan het Centraal station
  – euhm, verder nog even over nadenken

  Dat roestende huis in Schaarbeek vind ik eigenlijk wel iets hebben, Malte.

 • Boris

  geen beginnen aan

 • Bart

  Van mij mag alles met de grond gelijk gemaakt worden waar een hoop belastings/subsidiegeld naar vloog en die als kastelen afsteken t.o.v. de wijk waar ze gevestigd zijn en geen vinger uitsteken naar de locale bewoning, met alle gevolgen van dien. Het zou er Brussel alleen maar beter op maken.

 • leen

  Het Zuidstation??? dat menen ze toch niet – sorry, maar kijk er aub eens goed naar. ik vind het een mooi gebouw. alvast een foto: http://farm4.static.flickr.com/3271/2988669065_304d2ffb93.jpg
  al die gedrochten die errond staan echter en daar op bedrieglijke wijze de hele Zuidbuurt hebben kapotgemaakt, mogen van mijn part tegen de vlakte. voor de esthetiek én de ethiek.

  er is inderdaad geen beginnen aan, in Brussel, als je erover nadenkt…
  het KBC-gebouw staat toch ook hoog op mijn lijstje. en voor mijn part mag de lelijkste basiliek van het westelijk halfrond ook een kopje kleiner.

 • bartje

  Vooral een goede publiciteitsstunt van Stallaert, me dunkt. Veel van wat jullie hier plat willen gooien, vind ik prachtig (Koekelberg! Arts et Métiers!, ja zelfs de IT Tower op de Louizalaan vind ik wel wat hebben, net zoals het beroeste huis.) Als je mensen moet laten beslissen over wat lelijk is en wat niet, dan zal je altijd evenveel meningen hebben als er mensen zijn, en soms nog meer.

 • Bart

  Het is inderdaad een stunt en niet meer dan dat. Ze stipuleren ook dat er niets aan vasthangt, hetgeen wint gaan ze gewoon even mee praten of ze het tegen de vlakte mogen gooien. Gezien dat denkelijk een voetbalstadion of zo wordt, wordt het natuurlijk njet, en if so, tant pis.

  Daarom, allemaal op Stallaert zelf stemmen. Ze hebben geen excuus om het niet te doen op die manier en het zal hun leren met goedkope promotiestunts aan te zetten 🙂

 • @bartje: interessante oefening. Als ieder gebouw wel iemand vind die het lelijk vind kunnen we eindelijk Le Corbusiers droom van de stad als eindeloze park met hie en daar een toren omzetten 🙂

 • bartje

  Inderdaad. Al heb ik liever de toestand zoals die nu is: imperfect, met veel voorbeelden van slechte of geen smaak, maar toch met voldoende pareltjes in allerhande bouwstijlen om het hart sneller te doen slaan.

 • Jonas

  @Tineke: Ik denk (en hoop) dat je Hotel Méridien aan het Centraal Station bedoelt. Hotel Métropole is een prachtig 19de-eeuws “grand hotel” op het De Brouckèreplein 🙂

  Moeten tegen de vlakte: het CCN-gebouw aan het Noordstation, de Brusilia Tower in het Josaphatpark, het Berlaymontgebouw in de Europawijk en die afschuwelijke sociale woonblokken aan de voet van het Justitiepaleis. Bij uitbreiding alle lelijke sociale woonblokken. Die dan uiteraard vervangen dienen te worden door kwalitatieve sociale woningen uiteraard, ik ben geen asociaal varken 😉 En ook de Sablon Tower, al was het maar omdat Horta dan eindelijk posthuum wraak kan nemen 🙂

  En wie gestemd heeft op unieke monumenten als het Justitiepaleis of de Basiliek van Koekelberg, is niet goed bij z’n hoofd!

 • @jonas

  laat ons niet te persoonlijk worden, ok?