Spetter pieter pater, lekker in het water

ducksLekker spetteren in het water. Of we dit, hier in Brussel, ooit in openlucht zullen kunnen doen is de grote vraag, maar met de winter voor de deur is de begeerte hiervoor momenteel ver zoek. Intussen kunnen zwemmers en ander watergedierte indoor wel elders in het Brusselse terecht. Het aanbod is vrij groot, al verschilt het ene zwembad wel met het andere. Van haast antieke monumenten zoals het stedelijk zwembad in Sint-Joost en Les Bains in de Marollen tot het subtropische zwemparadijs Océade in Laken.

Voor elk wat wils zou je denken, maar helaas vallen de kleinste Brusselaartjes een beetje uit de boot. Op één na, Sportcity te St-Pieters-Woluwe, is er in het Brussel gewest géén enkel zwembad die beschikt over een peuterbad waar ketjes tot 3 jaar heen kunnen.
Zo’n peuterbad lijkt iets banaals, maar het maakt wel degelijk een verschil. Doordat het water net iets warmer en beschut is van ander zwemgeweld vormt dit het ideale biotoop voor baby’s, peuters en hun ouders. Helaas niet omdat het hip is, maar eerder omdat er géén alternatieven zijn wijken de meeste van die Brusselse mama’s of papa’s uit naar de rand om daar hun kleinste de eerste watergewenning te geven. Tot de favorieten behoren het zwembad van Dilbeek en Zaventem…sommige ouders trekken zelfs naar Ninove met hun kroost. Fijn als je een auto hebt of als je het ziet zitten om met het openbaar vervoer ernaar toe te gaan, maar ik vermoed dat veel andere kleine Brusselaartjes meestal erg lang moeten wachten op hun eerste echte zwembadervaring. Jammer toch?

Klik hier voor meer info over de Brusselse zwembaden.

Share
 • dM3

  gewoon een oldskool warm badje thuis!

 • tommy1975

  Wij trekken tegenwoordig naar Leuven, de sportoase op de Philipssite, waar er ook een goedkope binnenspeeltuin is.

 • Carine

  Leuven is toch wel al vrij ver om eens te gaan zwemmen. Is er trouwens iemand die zicht heeft op de timing van de renovatie van het zwembad van Ganshoren? Dat zal binnenkort ver 10 jaar dicht zijn vermoed ik?

 • Bart

  Heeft Oceade dan geen peuterbad met warmer water? Dacht van wel.

 • tommy1975

  Leuven is inderdaad te ver, maar met een kind van 18 maanden wel één van de rustigste en -niet onbelangrijk- warmste zwembaden.
  Ik veronderstel dat Océade ook iets meer kost dan een gemeentelijk zwembad.

 • Bart

  Euh, ja, maar de gemeentelijke zijn dan ook badmuts aan, man of vrouw haar of geen haar, en baantjes zwemmen. Maar Oceade is inderdaad absurd duur (en met tijdslimiet) en als je als moeder met je kind alleen gaat heb je direct verleiders rond je. Oceade is nogal ‘Ik zit door mijn voorraad lieven heen’ territorium van Brussel 🙂

  Je krijgt wel een sauna en hammam, maar ook daar is het meestal la casa marginala.

 • Michel

  Poseidon (aan de uitgang van metro Tomberg) in Sint-Lambrechts-Woluwe heeft een peuterbad en een instructiebad.
  Espadon (bus 34, halte Buedts) in Etterbeek heeft een peuterbad, een instructiebad en een lange glijbaan. Achter het zwembad ligt er een mooi parkje met speeltuin.
  Ik ga meestal in Sint-Jans-Molenbeek (naast het stadion, bus 86 + een stuk te voet): instructiebad waar speelgoed toegelaten is en een lange glijbaan.

  Dus geen auto nodig, wel een beetje zoeken naar het juiste zwembad en sukkelen met de MIVB.