Waterzuivering brussel

Dit bericht liep hier deze middag binnen:

Tot mijn grote verbazing lees ik op de blog géén enkele reactie op de milieuramp die wij brusselaars door het falen van onze beleidsmensen aan het veroorzaken zijn. Dat intussen de Zenne en één dezer dagen de Rupel dode rivieren zijn lijkt niet te leven onder de Brusselaars. Ik zal mijne kak maar verder ophouden…
visrijke groet van een verontruste ket.

Arthur Praet

Voilà. Meteen iets gedaan aan het eerste statement. En laat de reacties maar komen.

Share
 • tommy1975

  Terechte opmerking, desondanks leeft (sic) dit zeker en wel. Maar als het zelfs aan de Ecolo politici niks kan schelen…

 • dM3

  ‘t is een grote schande! zegt dat ik het gezegd heb!

 • Bart

  Naar Brusselse normen vond ik deze problematiek vrij alledaags, eigenlijk. Of toch alleszins niet onverwacht. Als iemand die zijn eerste 18 jaar naast een vertakking van zoiets leefde (de maalbeek) verbaast het me al dat er vissen in leefden. Het type met 3 ogen à la simpsons, I presume.

  Ecolo/groen in Brussel? Hahaha. Haha. Heh. Hah.

 • Bart

  En niet ‘kakken’ op blogs, die zijn te druk bezig met ‘site van het jaar’ te worden op onzinnige websites 🙂

 • Het toont perfect aan dat de uitbesteding van publieke opdrachten aan privébedrijven rampzalig is. Meer profit maken? Heel gemakkelijk: We chanteren de regering en dan zetten we ons machines af. Ons opdracht, de rivier proper te houden interesseert ons sowieso niet. Voor de bloggers is het sowieso de minister die voor de door ons veroorzakte vervuiling verantwoordelijk is.

 • Zolas jullie weten nemen franstalige politieker nooit hun verantwoordelijkheden. Hierover wist het kabinet van Huytebroeck zeker van maar nemen die nooit akties. Alleen als het hen past! Voila het resultaat. Kak en merde in de Zenne en daar gaat onze efforts om de zenne weer leven in te pompen. Ecolo doet niks en probeert weer de schuld op iemand anders te steken. Shame on you Huytebroeck! Verspilling van MILJOENEN EUROS van jullie allemaal in de vuilbak. Denk daar ook eens over! Ze knoeien met ons geld en vragen elk jaar meer te betalen om dat geld slecht te investeren of daar onverzorgt mee omgaan.
  Huytebroeck en Aquiris, neem potverdomme jullie verantwoordelijkheid! Shame on you!

 • Bart

  Tussen haakjes, kan er niet een link gezet worden naar 1 of ander artikel of informatie? Ik heb er ook maar vluchtig over gelezen en ken niet alle details.

  @Malte: Dat is zo een beetje zoals de MIVB he. Onze geldkraan toedraaien? Dan leggen we toch gewoon alles lam vanaf 18 December! Ah, voila, de regering krabbelt al terug. Ondertussen verhuren we elke m² aan privé aanbesteding, en laten we onze luidsprekers gebruiken voor eender welke reclame i.p.v. de mensen te informeren. Laat staan dat we ooit controle voeren. Nyek nyek. 🙂

 • peter

  Al bij de toekenning van het contract en later bij de indienststelling waren er al kritische vragen te horen over deze constructie, over het contract, over de privépartner, over de kostprijs, over de schaalgrootte, over de gebruikte technologie…
  En nu valt iedereen weer uit de lucht. Slechte acteurs zijn het. Hier is veel meer aan de hand dan wat zand en stenen.

 • skywalker

  Die kritiek op het uitbesteden aan de privé vind ik toch nogal overtrekken. Laten we niet vergeten dat er voor er aan de privé uitbesteed werd niet gezuiverd werd. Bovendien blijft de gewestregering wettelijk verantwoordelijk voor waterzuivering. Een ander punt is dat de problemen grotendeels veroorzaakt schijnen te zijn door het puin van het instortende rioleringsnet dat Aquiris niet verder wil zuiveren. Het rioleringsnet wordt niet door Aquiris beheerd maar door het gewest.

  All things said, het strafste is toch wel de houding van twee vechtende partijen die geen milimeter willen wijken en het geen barst kan schelen als daardoor het milieu naar de verdoemenis gaat. En dat vind ik erger in hoofde van een minister die toch het algemeen belang voor alles moet verdedigen.

 • Maarten Vekens

  Tja nog meer stemmen op ecolo of groen, tzal beteren…
  Hoe lang is die discussie al niet bezig? Ik meende hier al iets over gelezen te hebben in brussel deze week (paar maand geleden)

  Nu gaat al de aandacht naar sorteren maar de regering zou hun zaakjes beter op orde stellen ipv geld te stoppen in een reclamecampagne voor sorteren. of gelijk ne zot villo te promoten.
  (als ik in mijn wijk rondkijk weet geen mens wanneer ze welke zak ophalen en ik eerlijk gezegd ik ook niet..)

  Wat niet wil zeggen dat ik achter deze 2 laatste punten niet achter sta.

 • Er zijn nog veel meer vragen te stellen… Vanaf begin vond ik het raar dat men in Brussel so fier erop was “de grootste” waterzuiveringsstation van die soort te bouwen. Wat, als er redenen ervoor zouden zijn, elders kleiner te bouwen? Dertig jaar lang ging de trend naar kleinere decentrale zuiveringsstations en in Brussel moest men weer zo groots bouwen. Als men in plaats van een grote vijf kleine zou gebouwd hebben en een ervan uitvalt, kunnen de anderen steds nog verder doen. In een intelligent systeem kunt men ook een tijdlang de ene door de andere vervangen…. Alles gemiste kansen…

  Malte

 • Hannes De Geest

  Brussel, ecologische hoofdstad. Yeah, right! Wie schuldig is doet er nu niet toe, dat zal het gerecht wel uitzoeken. Het strafste is dat een groene minister tijdens zo’n accute milieucrisis op reis vertrekt omdat ze zich nu eenmaal graag toont met haar nieuwste jurk op een galadiner van staats- en regeringsleiders. Hier is een nieuw wereldrecord onverschilligheid gevestigd. Laat dit het laatste zijn aub.

 • Bart

  @ Hannes: Gerecht? Voor zover dit echt opgevolgd wordt. Ik vermoed dat we niet zo erg veel opvolging ‘en public’ zullen merken. Het is nu eenmaal wel vakantieperiode, dat kan nu nog wel. Enkel benieuwd wat Groen’s positie in Brussel voor dit soort zaken te weeg gaat brengen. Op papier ziet het nieuwe beleid er immers mooi uit, maar op papier ziet dit bedrijf er wellicht ook goed uit 🙂

  @Maarten: Vanaf Januari is sorteren verplicht. Hopelijk wordt dat goed opgevolgd door net Brussel. Want ik heb hier in deze gemeente al gekleurde zakken op de stoep zonder pardon bij de rest zien vliegen. Ik zou het zelf niet weten wanneer we hier gesorteerde zaken volgende maand kwijt kunnen. Ik ga er alleszins niet voor naar het gemeentehuis lopen of proberen de eentalig Franse website doorzoeken.

 • @Bart http://www.netbrussel.be/ is reeds nederlandstalig. Wat is het probleem?
  Nog niet zo lang geleden trouwens lekte een filmpje van mensen die een vuilniswagen volgden en de gele bij de blauwe zakken zagen vliegen. Op drukke parcours gebeurt dit blijkbaar geregeld, zei men bij Net Brussel, men doet de scheiding achteraf…

  + @Maarten http://www.netbrussel.be/Content/html/dechets/index.asp : voor al je opzoekingen wanneer men het huisvuil ophaal. Huisvuil is een gewestelijke en géén gemeentelijke materie…

 • Bart

  Mike: Ik heb zelf al gekleurde zakken bij gewoon huisvuil zien vliegen. Hoe scheiding achteraf gebeurt ontgaat mij gezien die zakken worden opengereten langs alle kanten.

  De website net Brussel is inderdaad NL zonder probleem. Het gebruiksgemak is anders. Daarenboven, ik zit in een gebouw met 16 appartementen, sommige mensen zijn boven de 70, die gaan heus niet die website checken, laat staan bellen. Als je een verplichting wilt van sorteren, dan heb je sensibilisering nodig en de mensen correct informeren. Voor de duidelijkheid: Wij hebben gesorteerde zakken én gewone grijze zakken in de kelder, maar zolang de mensen die gekleurde soms bij andere ziet vliegen, hoe vaak denk je dat die gevuld zitten? Als ik op de website afga gebeurt het ophalen van de gewone zakken tegelijk met de gesorteerde. Vragen om problemen…

  Misschien verplichten ze de gekleurde zakken en willen ze de gewone zakken ook weg omdat die een pak duurder zijn en hun teams duidelijk niet beide aankunnen 🙂

 • Djeez, moe word ik hiervan. Altijd maar kakken op “ze”.
  “Ze” moeten, “ze” zijn verantwoordelijk,…

  Neem verdikke allemaal zelf ook eens een beetje verantwoordelijkheid op. Help die 70+ in je gebouw om duidelijk te maken wanneer alles buiten moet.
  Heeft iedereen al sneeuw geruimd voor zijn deur trouwens?

 • Filou

  @ Mike: waarom mag men geen kritiek geven op de politici als ze hun job slecht doen? Het is toch onze democratische plicht om onze gekozenen te controleren en te bekritiseren? En waarom veronderstel je dat de mensen die kritiek geven hun verantwoordelijkheid niet nemen? Vind ik nogal kort door de bocht eigenlijk.

 • Malte

  Ach, bekijk eens precies wat er gebeurd. De blaue en gele zakken vliegen altijd in dezelfde wagen, omdat die links en rechts verschillende compartimenten hebben voor blauwe en gele zakken. Wat ‘n gezeur alweer…
  En: die racistische prietpraat van Save the city gardens kan ik hier ook missen. De Lange Wapper is zeker ook een franstalig project, hé?

 • Ik heb een slecht voorgevoel …
  De Brusselaar wordt bekeken als een bende ‘i don’t give a shit’ mensen.
  De Brusselaar is een volkje dat met zijn shit en afvalwater de rest van Vlaanderen vervuilt.
  De Brusselaar en zijn vertegenwoordigers zijn een stuk onbevoegde waardeloze stomme zakken.
  De Brusselaar is …

  Hey STOP!
  Zo onverschillig zijn we toch niet als Brusselaars, of vergis ik me?

  Het verhaal, je bent een ecolo mens, je oefent de plaats uit van minister, je doet alsof alles ok is en je vraagt nooit hulp van bekwame mensen, je gaat je eigen imago promoveren in Copenhage, je veroorzaakt door je onbekwaamheid en koppigheid een ecologische ramp in een groot stuk van Vlaanderen tot in Nederland, je zegt sorry ‘t was een communicatie fout.
  Oef, voila, ik ben weer clean, ‘t was op het nippertje, maar soit, de Brusselaar heeft het weer geslikt, oef!
  Einde van het verhaal.

  ?? Hallo ?? Is er nog iemand wakker hier?
  Mensen veroorzaken een kleine ecologische ramp!
  Mensen zitten in de stront door anderen hun fout en dat stoort jullie niet?
  (Brusselaars vervuilen met hun stront en afval water een groot deel van Vlaanderen)
  Dit doet je niks?
  Weet je, het probleem dat Huytebroeck met Aquiris had, bestaat als sinds 2008 (bijna 2 jaar) zelfs toen het waterzuiveringsstation nog niet werkte. Ze heeft zeer slecht onderhandelt met Aquiris en ze geeft nooit niks gedaan om dit te vermijden.
  Probeer dat eens op je werk te doen, benieuwd op je werkgever je nog lang zal houden.
  Maar blijkbaar hier in Brussel kan dat zonder probleem. Erger nog, daar blijkt iedereen onverschillig over.

  Gloeps … dat is even slikken zeg.
  Leef ik hier in een stad dat er echt zo uitziet?
  Merde alors, ik had met toch iets anders voorgestelt.
  Ik dat dat wij Brusselaars de beste waren en dat wij de tofste hoofdstad waren!
  Patat, ik sta terug beneden mijn ladder zeg. Shame on me!

  Blijkbaar laten we ons leiden hier in de stad door een bende ‘Showbiss Stars’ die zich alles veroorloven en waar we niks op mogen zeggen. Erger nog, de media laat zelfs ons mening niet meer verschijnen.
  Hey sorry Vlaanderen! Ik ben echt niet zoals wij worden voorgestelt!
  Echt niet hoor, ik schaam mij voor wat Huytebroeck heeft gedaan.
  Sorry sorry sorry.

  Doet je dat niks dat anderen ons imago verprutsen en belkadden?
  Of doe je dat echt niks aan?

  Sorry het was mijn fout niet, zal echt niet meer mogen aanvaard worden.
  Huytebroeck heeft haar verantwoordelijkheid niet genomen, dus is het normaal dat ze haar excuses aanbied. Heb je als ergens haar verontschuldiging gelezen?
  Neen hoor, madame is veel te fier daarvoor.
  Wij kunnen als Brusselaar weer voor opdraaien tegenover Vlaanderen.
  Doet je dat echt niks?

  Ga maar lekker weer voor je tv’tje zitten, wat met je Wiii spelen, lekker sociaal doen! En wat de anderen denken, i don’t give a shit! Ik ben Brusselaar en de rest kan stikken in m’n stront. Fuck ecolo, fuck Vlaanderen, Fuck …

  Ondertussen zullen anderen wel het werk doen voor jouw, zo gaat het nu eenmaal altijd. Waar lig je nu weer wakker van.

  Doet je dat nog altijd niks?

  De vervuiling van Vlaanderen is gebeurt omdat mensen zich maar dan ook niks meer aantrekken voor anderen. Straks sterft een paar mensen weer van de kou in Brussel, maar ja, waar lig je nu weer wakker van!

 • arthur praet

  ofwel lezen weinig brusselaars deze blog ofwel liggen ze er echt niet wakker van, zullen we in de Dansaertstraat nog een koffie’tje gaan drinken of toch maar een breezer. Brussel de schaamte voorbij, de Brusselse regering terug naar de orde van de dag, weinig kritiek op “UIT DE BROEK” , madam is weer vertrokken met haar CO2 vrij vliegtuigje naar Kopenhagen…
  Toch maar mijn eigen blog beginnen “Brussel bekakt”

 • Thijs

  Hierboven een emotioneel betoog met een absolute grond van waarheid. Héél deze historie tast de geloofwaardigheid van Brussel aan. Het lijkt inderdaad alsof het niemand iets kan schelen en zelfs de verantwoordelijke minister komt er met een kleine mondspoeling van onderuit.

  Anderzijds zit het probleem letterlijk veel dieper. Heel het rioleringsnet is hoogbejaard en zou dringend een verjongingskuur moeten ondergaan. Het regen-en afvalwater zou volledig gescheiden moeten worden en belangrijkste van allemaal de Zenne zou gevrijwaard moeten worden van afvalwater.

  Uiteraard kost dit allemaal handen vol geld en een vernieuwing van een rioolnet is nu niet echt iets waarmee men bij verkiezingen mee kan uitpakken. Dusja, we zien wel is de redenering… Wakker worden is de boodschap!

 • Bart

  Wat zou het oplossen als de desbetreffende minister zou aftreden? Een signaal, niet meer dan dat. De volgende zit met hetzelfde slechte contract en heeft nog minder been om op te staan.

  De mentaliteit dat het niemand iets kan schelen IS er nu eenmaal in Brussel. Zeker aan Vlaamse kant is het een spelletje om ter hoogste ivoren toren. Overigens niet enkel bij de beleidsmakers, ga maar eens een avondje tooghangen in eender welk ‘Vlaamsch’ Brussels kaffee.

  Ik vermoed dat de firma een grond van waarheid heeft en dat voortdraaien op een gebrekkig rioolnetwerk inderdaad schade zal toebrengen. Juridisch gezien kunnen zij dus als winnaar uit de bus komen. Negen kansen op tien kunnen de beleidsmakers zich ook goedpraten dat er geen geld is voor een nieuw netwerk. Dus wie verwacht er eigenlijk iets anders dan dat dit na de feestdagen niet meer wordt opgerafeld, en de situatie maar gewoon blijft liggen?

  Overigens zijn het maar een paar vissen, en enkele andere organismen. Die kunnen niet stemmen 🙂

  Tussen haakjes, iemand al eens gaan rondlopen bij 1 van de vele vertakkingen van de Zenne? Doe bij beter weer eens een rondje maalbeekwandeling doorheen Grimbergen/strombeek/Humbeek. Heerlijk, die industriële walmen. Waarom het water bruin, groen en bij momenten spierwit is vraag je je beter niet af. Het is niet dat het water plotseling is aangetast he, ze hadden er eerder opnieuw eindelijk eens enkele volhardende levensvormen in kunnen krijgen 🙂

 • Sorry,

  Iedereen ziet nu, waarom dit geen ontwerp voor een blog is…

  We weten steeds nog niet, war er werkelijk gebeurt is, maar praten door.

  Als ik het juist heb begrepen is er een verschil tussen Aquiris en Huyttebroek over geld. Aquiris zegt (1) het water is vervuilder dan door de regering toegezegd, dus duurder proper te krijgen en (2) de regering moet opdraven voor de hogere dan normale kosten van de zuivering. De regering, bij monde van Huyttebroek, zegt (3) het water is niet vervuilder dan voorzien en (4) Aquiris moet steeds de kosten van de hele zuvering dragen.

  Deze vier stellingen zijn voor ons leken alle vier niet verificeerbaar. Zonder ecologische expertise kunnen we niet uitmaken, of (1) ofwel (3) klopt en zonder juridische expertise en dossierkennis weten we niks over (2) tegen (4), het heeft dus ook op dit moment geen zin erover te debateren.

  De volgende vraag is: (5) mag een bedrijf die vindt door de overheid met te veel kosten opgezadeld te zijn, dan eenvoudigweg het werk van drie jaar waterzuivering teniet doen door de machines stoptezetten? Daarover kunnen we diskuteren. Mijn mening is Nee, helemaal nee. Dit is geen onderhandelingstechniek maar criminele actie. Dat is zoals stakende cipiers, die “louter symbolisch” voor twee weken alle gevangenisdeuren zouden openzetten om hun – hoe ook gerechtvaardigde – eisen te benadrukken!

  Er volgt vraag (6): Heeft de veraantwoordelijke vogdijminister korrekt gehandelt? Ik zeg hier ook; helemaal nee. Als de minister zoiets hoort, moet zij onmmiddelijk de federale politie terplaatse sturen, de veraantwoordelijken vastzetten wegen milieumisdrijf, bekwame vakmensen van elders mobiliseren, en de machines onmiddelijk weer laten aanzetten.

  Het scandaal is toch het heel ongeloofelijke missen van besef dat er een milieuramp van eerste orde in de maak was, en dat aan alle twee kanten: Aquiris, die het opzettelijk doet en de minister die niet met de nodige durf en besef van hoogdringendheid ingrijpt.

  @Save the city gardens: Sorry, ook jouw twede kommentaar blijft racistische prietpraat. Hier hebben een firma en een administratie/minister iets fout gedaan tegen het milieu. Het gaat niet om Brussels oorlogshandeln tegen Vlaanderen.

  Ik ben dit hoogmoedige gezeur van vlaamsnationalistische kant beu: Belgie in het algemeen is de rode lantern van het Europees milieubeleid, uitgezonderd Roemenie. En er zijn geen grote verschillen tussen de drie gewesten. Vlaanderen heeft de grootste ruimtevraat van heel Europa, de ruimtelijke ordening is in Wetteren helemaal niet beter dan in Gembloux, de nv Zeekanaal doet jarenlang even vervuilende dingen dan Aquiris, Vlaanderen heeft de grootste ilegale mestoverschot van Europa… Vlaanderen heeft alleen waarschijnlijk minder vervuilde industriebodems dan Wallonie.

  Het enige gewest van Belgie waar in de bevolking iewat besef leeft, dat niet iedereen mag bouwen wat hij of zij wil, is wel het door De Pauw en Co. geteisterte Brussel.

 • zwans

  Kak ophouden hoeft niet…

  Iedereen kan ook zelf een beetje meehelpen; ecologisch afbreekbare was- en kuisproducten gebruiken en zo, gevaarlijke vloeistoffen vermijden,…

 • Zijn de Brusselaars onverschillig? Ik denk het niet. Ik denk dat velen het rouwregister van de Zennezotten wel willen ondertekenen:

  “Eindelijk zwom er opnieuw vis in de Zenne. Maar helaas, onze rivier is alweer dood.
  De Zennezotten zijn woest. Het is onaanvaardbaar dat het waterzuiveringsstation Brussel-Noord stilgelegd werd. Iedereen die bezorgd is om het milieu, iedereen die eist dat er door onze rivieren zuiver water stroomt, moet het rouwregister voor de Zenne ondertekenen. Dat ligt vanaf nu tot en met 22 december in de Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20 te 1000 Brussel.”

  Zie http://www.sennezenne.be

 • Bart, artikels met meer informatie vind je altijd op Brusselnieuws.be
  Dit bijvoorbeeld: http://www.brusselnieuws.be/artikels/politiek/dwangsommen-tot-volledige-heropstart-zuiveringsstation

 • Heb er daarnet en petitie ontdekt, die de onteigening van Aquiris vraagt (wel in het frans): http://5860.lapetition.be/

 • Stijn

  Ik denk dat de Zenneramp bij heel wat mensen kwaad bloed heeft gezet. Het feit dat er hier op dit forum niet zoveel komen reageren is niet echt een betrouwbare indicator. Brussel is denk ik dus niet zo onverschillig als hierboven wordt gesuggereerd. Wel leeft in deze stad 30% van bevolking onder de armoedegrens. Dat zijn 300.000 mensen die je niet kan boeien met verhalen over milieuvervuiling, omdat ze te druk bezig zijn met overleven.

  Een beeld dat mij is bijgebleven uit heel het Zennedebacle komt uit een TV Brussel reportage waarin we Evelyne Huytebroeck zien die, gekleed in een modieuze winter-outfit en omringt met haar ministrieel gevolg, “met eigen ogen” gaat verifiëren of Aquiris de pompen al terug heeft aangezet. Ze komt daarbij tot de nogal voorspelbare ontdekking dat de deuren van de pompruimte op slot zijn, en legt dan maar haar oor te luisteren aan de grote metalen deur, waarna ze met een zeker aplomb aan de journalist meldt: “J’entends de l’eau qui coule, donc…”.

 • Bart

  ‘Heb er daarnet en petitie ontdekt, die de onteigening van Aquiris vraagt (wel in het frans)’

  Wat zou dat oplossen?

  @Stijn: 30 procent zit onder de armoedegrens in dit weer, maar de kerstmarkt bolt lekker verder. We doden alle vissen in ons water, en veel verder dan een petitie raken we niet, de verantwoordelijken blijven zelfs zonder problemen in dienst.

  Moest dit nu een ramp zijn geweest die de helft van Brussel zonder water zou laten, mijn hand in het vuur dat de andere helft gewoon gaat werken met een ‘Encore une chance que c’est pas nous!’ mentaliteit.