Mogen rokers nog asemen ?

Er waren tijden dat beleefde mensen, met een zekere schroom aan de rokers in hun gezelschap vroegen : “Het stoort toch niet dat we eten ?”.
Dat waren nog eens geen goede tijden.

Sinds één januari ben ik persona non grata in vrijwel al mijn stamcafés, de Greenwich allang, nu ook in de Walvis en de Metteko – La Brocante ben ik nog niet durven gaan kijken.
Als roker ben ik sinds nieuwjaar opgejaagd wild.
Ik weet dat het een kies onderwerp is : niet-rokers halen waarschijnlijk al hun neus op.
Ze hebben een beetje gelijk en een beetje ongelijk.

Ik haat het dat mensen roken terwijl ik zit te eten of dat ik onder een rookgordijn mijn maten moet gaan zoeken.
Dat niet-rokers walgen van nicotine en de walm van een zware Saint-Michel, ik heb er alle begrip voor.
Is er ook begrip voor ons, de paria’s ?

Op café zitten met koffie, citroenjenever of een geueze gaat bij mij onvermijdelijk gepaard met het genoegen van een fijne cigarillo.
Ik lees en schrijf graag, gezeten aan een klein tafeltje, terwijl het buiten regent in langgerekte strepen – zonder wat beschaafde rook gaat veel concentratie en inspiratie verloren, een deel van mijzelf wordt afgesneden.
Een jazzkroeg zonder de smog die de standards omcirkelt en de improvisatie scherpt : ondenkbaar. Een jazz-crooner heeft een doorrookte stem nodig, het is zijn timbre.
Het zijn geen castraten.

Rokers worden nu bij het vuil gezet. Behalve alle kwalijke ziektes, die ons worden voorspeld, worden we nu ook veroordeeld tot chronische bronchitis. In weer en wind worden we naar tochtige portieken of achterafstegen verbannen. Je ziet ons staan, haar in de wind, bibberend, snel zuigend aan onze saffies, zonder genot of inspiratie.
Waarom kan er niet wat hoffelijkheid zijn van beide kanten ?
Stel u voor dat ik het gezelschap zou weigeren van zware drinkers, automobilisten, cannabisgebruikers, liefhebbers van rock-concerten, vleeseters en junkfooders, slagroom- en chocoladeliefhebbers, pijnstillersgebruikers en obesitaslijders.
Allemaal risicopatiënten die de Volksgezondheid in het gedrang brengen.
Mijn vriendenkring zou fors inkrimpen.
Ik weet wel, rokers besmetten ook andere mensen (zoals óók automobilisten).

Waarom kan een café geen twee compartimenten voorzien, zodat ieders keuze wordt gerespecteerd ?
We zijn vergleden van het éne uiterste in het andere.
Er is een verschil tussen een verslaafde kettingroker en iemand die af en toe het genoegen van een cigarillo proeft.
Zoals er een verschil is tussen een alcoholicus en iemand die een goed glas wijn apprecieert.
En er een verschil is tussen een muziekliefhebber en een freak die doof wordt omdat hij wekelijks een hardrockconert bijwoont.
Let it be.

http://hetrijkderzinnekes.blogspot.com/

Share
 • We gaan naar een duale café-samenleving: rookvrij en roken toegelaten. Jammer. Maar we blijven hoffelijk.

 • Zolang het “roken toegelaten” toegelaten wordt aan de café uitbaters zie ik geen probleem.
  In Ierland zijn ze er trouwens creatief mee omgesprongen indertijd. Busje voor de deur van het café, geen rookverbod op de bus, verwarming aan… en gezellig dat het daar was met 60% van het café erin 😉

  Ben blij dat ik van de verslaving af ben, maar gun me toch alsjeblieft het sporadisch meeroken met mijn buur. Een vleugje nostalgie naar vervlogen tijden.

 • De diskussie mist nog een militante antiroker, dus:

  Nee, sorry, helemaal geen begrip voor jouw “nieuwe paria’s”.

  Ik zie mijzelf namelijk veel meer als paria: Als iemand, die stank niet lust, moest ik van oktober tot april cafés missen, enkel in de terasjestijd was er plaats voor mij. Begin van het jaar ben ik altijd weinig in het centrum, daarom heb ik van de revolutie nog niets opgemerkt. Ik geloof je ook nog niet, dat er werkelijk rookvrije plekken zouden bijkomen, de laatste keer zegde men dat ook al, en in vele plekken wordt vrolijk verdergerookt (De schieven architect bijvoorbeeld) …

  Maar ik zal wel eens proberen, het Greenwich binnentewandelen, mooi café, daar was ik zeker 5 jaar niet meer, wegens te veel stank.

  Het is een verkeerde wereld: Daar stinken deze mensen hun buren vol en vinden de buren dan nog onhoffelijk als ze durven iets te zeggen ???

 • Ik ben zelf ook behoorlijk anti-roken, ik ben niet anti-rokeR. Van mij krijgen rokers hun bestaansrecht, en ik denk niet dat we er misdadigers moeten van maken (zoals nu aan het gebeuren is). Straks is het de automobilist, vleeseters en obesen (allemaal voor hun impact op het milieu).

 • dM3

  Ik zie u allen – rokers – in de Lord Byron!

 • Bart

  Ik ben zelf van een enorme hoeveelheid sigaretten per dag naar niet-roker gegaan dus ik zie beide zijden van het verhaal en ik heb alle begrip voor de rokers. Het punt dat ik een nanoseconde minder lang leef maakt me ook weinig uit, de stank in mijn kleren wel. Net omdat het bon ton is geworden personen met die walm rond hun nu schuin te bekijken.

  De kaffees, daar maak ik mij geen zorgen over. El Metteko geweest, 1 persoon zien half verdoken sigaret opsteken. Kultuurkaffee, geen bezwaren, zelfs het personeel rookt er olijk mee, zeker op de concerten. Een kaffee moet pinten verkopen en zijn mond houden, als ze iedereen gaan uitkafferen voor de sigaretten, dan gaan die personen wel naar het kaffee iets verderop, en zijn ze hun klanten kwijt. En naar aloud Belgisch model, geef even teken wanneer je een controle ziet om dit verbod na te leven! Er is nota bene meer controle door de privé security diensten zoals van de AB, die het wél strikt willen naleven, dan door de overheid of wie dan ook.

 • We hebben rokers te lang verwend door ze te laten denken dat het soms niet stoort dat ze naast ons zitten stinken.

  Nu denken ze dat het onhoffelijk is om niet tolerant te zijn met de arme rokers, terwijl het gewoon verstokte verslaafden zijn die om het even welke gelegenheid gebruiken om een sigaret op te steken. Kijk in het station, dat volledig rookvrij is, maar waar rokers vrolijk roken op het perron. Kijk in concertzalen of fuifzalen waar roken verboden is tot er één zatlap het verbod negeert en een seconde later iedere andere roker een zucht van verlichting slaat en ook een sigaret opsteekt.

  Hoffelijkheid komt van twee kanten. We beloven dat we wat eerlijker zullen zijn om “ja” te zeggen als u vraagt of het stoort (gelooft u ons, het stoort, zelfs al durven we dat niet altijd zo eerlijk zeggen), belooft u ons dat u zult vragen of het stoort, en als het nee is u dat dan ook werkelijk zult doen?

  Ik geloof er niks van.

 • Zie je, daar hebben we het weer: “De kaffees, daar maak ik mij geen zorgen over.” Er zijn dus steeds nog geen rookvrije cafés. maar de heksenjacht op nietrokers is weer open.

  Hoe durven deze militante rokers zichzelf als slachtoffer zien? Hebben ze ooit hinder ondervonden omdat ze naast een nietroker zaten? Eerst wanneer HUN slachtoffer zich weert huilen rokers over discriminatie.

  @Mike: Ik heb er ook helemaal niets tegen rokers in het algemeen, ze moeten enkel buiten roken, voor de deur of in de tuin of bij hun t’huis. Ik ben zelfs bereid te akzepteren dat ze met hun kleren een stankwolk weer binnenbrengen, als ze tenminste niet meer binnen roken. Eeuwenlang hebben we moeten lijden onder de stank, nu komt er eindelijk een beetje verse lucht binnen en WIJ zijn de boosdoeners??

  Als ik eens met vuile eieren een roker zou benaderen, vind hij dat zeker vies, waarom zou ik cigarettenstank niet vies mogen vinden?

 • Malte: I’m with you. Het werd tijd dat het rookverbod er kwam en er moet niet te veel over gezaagd worden.

  BTW: strikt genomen gaat er niet een (nano-)seconde af van je leven per sigaret. Het is eerder een kansspel: één keer op de X duizend of tienduizend heb je prijs en begint er een cel te ontwikkelen tot kanker. Dat kan zowel door passief als actief roken.

 • peter

  Inderdaad zielig hoe de vrolijke rokers van weleer zich nu zelf in een pariarol stoppen.
  Toch enkele opmerkingen :
  – voor mij gaat het rookverbod nog niet ver genoeg. Ik begrijp dus dat op terrassen van terrassen van eetgelegenheden ook nog zou mogen gerookt worden ? Alsof dat geen hinder veroorzaakt. In de praktijk zal dat dus de rokerszone zijn, en niet-rokers die ook van de zon willen genieten hebben pech.
  – verder vind ik het bijzonder hinderlijk dat ook in portalen en op de stoep gerookt wordt. Zelfs om een ziekenhuis te betreden moet je door een tunnel van rokerswalm en tussen de peuken door.

  Ik weet dat ik als zeer onverdraagzaam ervaren word omwille van deze mening. Maar afgezien van langetermijnschade, heb ik persoonlijk onmiddelijke last van sigarettenrook.
  Verblijf in een berookte ruimte, zelfs zeer kort, levert mij minimaal hoofdpijn op. Soms ook last van mijn contactlenzen, en ook al enkele keren enrstige problemen met de luchtwegen.

  Ik leef dus al 30 jaar, zeer asociaal, enkel in rookvrije omgevingen. Als werkgever heb ik mijn bedrijven altijd rookvrij weten te houden. Ook al voor dat het rookverbod op de werkvloer wettelijk vastgelegd werd. Ik ga nog verder : ik werf gewoon geen rokers aan.
  En hoewel dat het wettelijk zelf niet mag, maak ik daar geen geheim van. De uitzendbureau’s waar ik mee werk zijn hier van op de hoogte en houden hier rekening mee.

  Er zijn trouwens zeer goede economische redenen om geen rokers aan te werven. Het valt moeilijk te berekenen, maar op een personeelsbestand van +70 levert dat een aanzienlijke winst (lees kostenbeperking) op.

  Maar de evolutie is positief. Over enkele jaren klinken de argumenten die rokers nu aanhalen als belachelijk.
  Tien jaar geleden bestond er nog protest tegen rookverbod op school. Dat is nu gelukkig ondenkbaar. Rokers zijn in het nauwgedreven en het besef begint te komen.

 • Maar ga dan naar een rookvrij café als je geen rook om je heen wilt…

  En Malte, als je al eeuwenlang aan het wachten bent, dan ben je letterlijk een oude zaag 😉

 • Valérie

  Ik vind het er toch ook wel serieus over… Als niet-roker kon je bijna nergens naartoe waar er niet werd gerookt. Dat dit veranderd daar kan ik alleen maar om juichen. Ik heb niets tegen rokers maar als zij die keuze maken om een stinkstok op te steken dan moet het maar waar niet-rokers er niet mee in aanraking komen!
  En binnen een paar jaar zijn we allemaal blij om het rookverbod! Geen stinkkleren meer, geen zere keel ‘s morgens of een passieve rokershoest, geen lenzen die uitvallen door de rook,…
  Alleen jammer dat ik vaak als enigste binnen blijf zitten 🙂

 • @Mike: Graag rookvrije cafés! Maar waar zijn ze?

  Bij mij in Schaarbeek zie ik geen enkele, ook in heel Brussel heb ik nog geen gezien, zij het dat ik de laatste weken iets gemist heb, omdat ik niet veel buitenshuis was, maar toch. Naar de laatste wet zijn de snackbars wel rookvrij geworden en de Chinarestaurants ook, dat was een grote verademing. Maar cafés of tavernes? Waar? Er bestaat al jaren een lijst op internet, rookvrij.be, ik denk ze trouwens hier op brusselblogt gevonden te hebben. Daar had ik toen Cocoozza opgezet, dat is alles wat Schaarbeek in aanbieding heeft, een rookvrije ijssalon. Sindsdien weet ik niks veranderd. En hierboven verkondigen ja ook mensen doodleuk, waar overal gerookt wordt, terwijl het verboden is – asociaal.

  @Peter: Ja, jij bent gelijk, dat het nieuwe wet belachelijk is, ze zouden er eindelijk in alle Horeca-zaken het roken verboden hebben, dan zou de ongezonde concurrentie ook stoppen, die we nu zien, met tavernes die hun kaart buitengooien om het roken niet te moeten verbieden.

 • Ik heb één rookvrije café gevonden dit weekend. Op het plein aan de Sablon, dat café met die oude art-déco deur (mooi) en Sarkozy-posters. Daar mag je niet meer roken.

  Maar: het volk is niet mijn type volk, de muziek is niet mijn type muziek en de koffie is niet te zuipen. Ik zou hem graag inruilen tegen een jazz-bar zoals l’Archiduc, want ik hoor graag Jazz en de cocktails zijn er lekker, alleen denken die onnozelaars daar dat dat niet kan zonder een sigaret op te steken.

  Is er ergens zo’n ruildienst? Kunnen we de leuke café’s eerlijk verdelen?

 • @Malte, er zijn wel degelijk rookvrije cafés in Brussel. We zijn ze hier aan het verzamelen: http://www.brusselblogt.be/2010/01/08/cafes-kiezen-tussen-roken-of-eten.html
  En hier waren de voorlopers al te vinden: http://www.brusselblogt.be/2008/01/01/rookvrije-cafes.html
  Binnenkort maak ik nog eens een overzichtelijke lijst, wsl bij de info-pagina’s.

 • Tom

  Ik bgrijp het jazz-vereist-een-rokerige-kelder argument omdat ik het pre-verbod in NYC zelf ook wel vond.

  En dat was het plots niet meer toegelaten … en bleek dat een optreden in The Vanguard eigenlijk nog altijd even goed is. Maar je kleren stinken niet meer. En nog een paar optredens later is kan je je eigenlijk niet meer voorstellen dat het ooit anders was.

 • Bart

  @Tineke: Neen, en driewerf NEEN. Ik zat GISTEREN op een kaffee die in de lijst van nietrokers stond en 1 keer de ‘patron’ was vertrokken liet de waard van dienst het toe aan het clîënteel te roken. Ik had er een vergadering, wat was mijn keuze? Een ander kaffee?

  Zoals ALTIJD in België gaan er niet-roker kaffees op PAPIER zijn. Denk je bij El Meteko als er nog eens een miniconcertje is en er in de drukte mensen beginnen roken dat het barpersoneel daar op springt? Als dat een groep van 20 man is en ze anders versluizen naar het live music café er naast waar ze het wel door de vingers zien?

  De ENIGE manier om niet-roken op te volgen is door strenge controle en strenge boetes. Net zoals het geen alcohol schenken aan kinderen/jongeren (ga eens rondlopen op om het even welk bakvis concert in de AB en geef je ogen de lieve lust aan het nieuwe ‘binge drinking’ bij 12-16 jarigen). We zitten in een klimaat van ‘willen jullie alsjeblieft niet roken? Roken is niet lief voor de niet-roker. Dank je. De regering’ in plaats van dat er opvolging van is.

  En verdomme, ik heb de voorbije week veel vergaderingen gehad in allerlei locaties en eigenlijk overal mensen sigaretten zien opsteken. Ik zal eens beginnen mijn camera meenemen voor wat voorbeelden 🙂

  Ik ben OOK niet-roker. Maar ik ken de mentaliteit als je roker bent omdat ik het jarenlang was. En hoe het nu wordt aangepakt gaat dat gewoon totaal de lucht in.

 • Thijs

  Heerlijk toch zo’n rokers-niet-rokers-discussie!

 • @Bart, ja graag foto’s!
  Dat er af en toe een sigaret wordt opgestoken maakt van een café waar niet gerookt mag worden, nog altijd geen café waar wel gerookt mag worden. De rest is de verantwoordelijkheid van de rokers, hun maten (sociale druk!) en het cafépersoneel.

 • Tom VB

  Met alle begrip voor de rokende medemens: het algemene rookverbod in de horeca is gerechtvaardigd. De ernstige gevolgen van passief roken zijn genoegzaam bekend, het personeel heeft recht op een rookvrije werkplek, de verstokte roker kan nog altijd buiten zijn ding doen. Anders dan de horeca beweert, is er in landen met een rookverbod geen dramatische daling van de omzet, integendeel. En de tabaksindustrie moet ook met de nodige scepsis bekeken worden. Zie haar inspanningen om sigaretten verslavender te maken, de massale aanwezigheid vroeger op jongerenevents om een jonge doelgroep te lokken en de door haar gefinancieerde campagnes die moesten aanzetten tot ‘hoffelijkheid’.

 • @Tineke, je schrijft: “Dat er af en toe een sigaret wordt opgestoken maakt van een café waar niet gerookt mag worden, nog altijd geen café waar wel gerookt mag worden”

  Maar hierover gaat het niet. Voor mij maakt het helemaal niets uit of ik in een café zit, waar “gerookt mag worden” of niet. Ik wou graag in een café zitten, waar geen rook in de lucht hangt, punt. Ik heb het zelfs al meegemaakt, dat aan de tafel naast mij gerookt werdt, en de rook volledig (!) door afzuiginstallaties wegging (Restaurant “La Fantaisie” in de Louis Bertrandlaan van voor het rookverbod in restaurants). Dus geen hinder. Maar alle anderen tientallen afzuiginstallaties die ik elders gezien heb, werkten niet. Hoe dan ook, als ik het juist heb begrepen, vult de installatie van de Fantaisie de hele eerste verdieping boven de eetzaal, die dus onbewoonbar is. Het kan ook niet de bedoeling zijn, dat overal naatedoen …

  @Thijs: ideen voor andere thema’s voor de volgende discussie? 🙂

 • Bart

  ‘De rest is de verantwoordelijkheid van de rokers, hun maten (sociale druk!) en het cafépersoneel.’

  Neen, de verantwoordelijkheid ligt bij het personeel/de directie. Het is te makkelijk te lopen pronken met een groot non-smoking sign op het raam zoals El Meteko en dan iemand een sigaret laten opsteken. Nu goed, dingen aankondigen, ermee extra geld verkrijgen, en ze eigenlijk niet aanbieden omdat er toch nooit controle is is een beetje een Brusselse gewoonte in meerdere sectoren ondertussen 🙂

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » De laatste sigaret op café()