De Brusselse politie …

… is zo bezig met het vangen van verkeersovertreders dat ze zelf nooit tijd heeft om parkeerplaats te gaan zoeken.

s5005699 polizeipostkarte

Share
 • Pingback: Tweets that mention De Brusselse politie … at BrusselBlogt -- Topsy.com()

 • Lorenzo

  Ja, dit valt me dagelijks op. Vaak staan ze nog geparkeerd op veel ongepastere plaatsen (zebra-paden, paarkeerplaatsen voor gehandicapten…)

 • Bart

  Maar met het gebrek aan parkeerplaatsen hangt het toch wel af per geval he, als een dringende interferentie nodig is voor bv. slagen en verwondingen of een melding binnenkomt van iets gevaarlijk, kan je moeilijk verwachten dat ze ff een betaalparking zoeken 🙂

  Op die eerste foto’s kan het bv. over een ruzie gaan in een kaffee of restaurant afgaande waar ze staan. Of in de metro.

  Vraag kan natuurlijk zijn of het altijd voor een dringende zaak is.

 • Dat van die eerste foto? Dat is gewoon de vaste parkeerplaats voor de Brusselse politie!
  En sinds wanneer houdt de Brusselse politie zich bezig met het vangen van verkeersovertreders? Enkel als er campagnes lopen houdt men zich daar mee bezig, daarna kan je weer doen wat je wil.

 • Die foto’s zijn allemaal op dezelfde plaats getrokken, voor het hotel Le Dôme op het Rogierplein, de hoek aan de A. Maxlaan.
  Ze staan daar vrijwel voortdurend. Het was me ook al opgevallen en het ergerde me ook dat ze op het voetpad staan.
  Ik vraag me af wat ze daar precies zoeken.

 • Malte

  Precies, alle drie foto’s zijn van dezelfde plaats, en er staan daar altijd politievoertuigen op de voetpad. De reden is relatief simpel: Deze voetpad is het dak van de interventiecentrale van de federale politie in de ondergrond. Ze hebben er twee gereserveerde parkeerplaatsen tien meter verderop, maar dat lijkt hun zeker niet genoeg en niet dicht genoeg bij. Ze lijken het niet nodig te vinden, meer echte parkeerplaatsen te reserveren, er is ja genoeg plaats op de voetpad.

  Ik vind het een mooi voorbeld voor de minachting die de Brusselse overheden tegenover voetgangers hegen. Als de politie zelf de voetpad inpalmd, hoe kan men dan van hun verwachten elders autobestuurders te beboeten?

 • Malte,

  ik wens je het allerbeste voor de komende weken:
  Pennsylvania man beat up and arrested after questioning officer’s illegal parking

  😉

 • En durf er eens een opmerking over te maken… Smaad aan uw broek. (Echt gebeurd.) Echter nooit hoeven betalen na een brief naar Comité P.

  V.

 • Adriaan

  Wel ik zie de combis die daar staan wel eens een ziekenwagen escorteren, maar op het voetpad staan vind ik ook redelijk belachelijk en arrogant.

  Ze staan ook soms in het midden van de anspachlaan bij het Brouckêreplein, en dat vind ik al wat beter. Zorgt er voor dat de bestuurders zich wat beter gedragen. (Ik fietste eens richting Jacqmainlaan met de normale gestoorde, toeterende automobilist achter mij en die kreeg wel een terechtwijzende blik van een agent. Ik durf ook op dat linkerbaanvak rijden zonder de benen uit mijn lijf te trappen als die agenten daar staan.)

 • Stijn

  De Brusselse politie is op dit vlak een getrouwe afspiegeling van de modale Brusselaar: verknocht aan zijn auto en bijzonder nonchalant met de verkeersregels. Je kan je afvragen of een politiekorps dat zelf continu inbreuken pleegt tegen de regels (fout parkeren, geen gordel, bellen aan het stuur, overdreven snelheid, negeren van fietssluizen, en ga zo maar door) nog enige legitimiteit heeft bij het regelen van het verkeer.

  Het valt trouwens ook op hoe de Brusselse agenten met geen stokken uit hun wagen te krijgen zijn: in plaats van in parken en wandelstraten te voet te patrouilleren geven ze er steevast de voorkeur aan om met de auto tussen de voetgangers te gaan rijden.

  Hoopgevend is dat je tegenwoordig toch iets vaker een fietspatrouille tegenkomt, althans toch in bepaalde gemeenten.

 • zwans

  Rogierplein: al 10 jaar staan de politiewagens daar op het voetpad.

  Er is een politiekantoor in het metrostation.

  De voor de politie voorbehouden plaatsen zijn meestal bezet door foutparkeerders 🙂

 • @zwans: Bent u zeker? Ik denk dat daar eerder privéwagens van politiemensen staan of civile wagens van de politie 🙂

 • Bram

  Om de puntjes op de i te zetten, de spoorwegpolitie staat daar en dat is federale politie (geen Brusselse politie). En zoals eerder in de reacties aangehaald, het commandocentrum voor de metro bevindt zich in het Rogierstation.

 • Helaba

  Eerste foto, staan daar indeed altijd geparkeerd, maar om de Metro in te gaan en daar interventie uit te voeren

 • Natuurlijk, ik had niet gedacht aan de politiepost daar onder de grond. Dat verklaart al veel. Maar, @Bram, de Spoorwegpolitie? Waarom daar? Het plein aan het Noordstation is toch dichter bij de spoorweg?

 • Bart

  @Helaba: En dat soort redenen is voor mij meer dan genoeg. Het is politie, in mijn kleine gemeente vroeger stond de combi ook soms de hele nacht pal op het kerkplein, met plek genoeg er rond. Kwamen wij klagen? Bah neen, die combi in het midden zorgde er voor dat vandelen, diefstal enz. afgestraft wordt. Al die combi’s in een ondergrondse parking is te zot voor woorden, er is meer aan een combi dan de inzittenden.

 • Bart

  (En ik bedoel daarmee dat die combi niet eens bemand moest zijn. Gewoon een combi van ver zien en je doet als jongere al wat minder)

 • Jos

  Wat ik ook dikwijls gezien heb is dat ze met hun combi met loeiende sirenes en in volle vaart TERUG naar het politiestation aan de Kolenmarkt rijden.

  Als ze ergens dringend naartoe moeten, akkoord, maar als ze op de terugweg zijn is dit toch onnodig gevaar veroorzaken?

 • Bart

  En als ze een agressieveling meehebben? Als er op commisariaat iets dringend is?

 • peter V

  Dan zit die agressieveling wellicht achter het stuur. Of de pizza’s zijn aan het koud worden.
  Op de Kol. Bourglaan (zone Bruno) is het ook dagelijks kost.

 • Jos

  @Bart: als ze een agressieveling meehebben, tot daar aan toe. Maar ik heb het zo dikwijls gezien (ik woonde toen in het centrum) dat het dat niet altijd kan geweest zijn.

  En wat zou er zo dringend kunnen zijn op het commissariaat waarvoor je de gewone weggebruikers in gevaar zou mogen brengen?

 • Steven

  De voertuigen van de Federale zijn van de Spoorwegpolitie, post metro. De brigade van de metro bevindt zich inderdaad in het metrostation rogier. De plaatsen die voor de combi’s voorzien zijn, zijn inderdaad 9 van de 10 ingepalmd door mensen die zich een beetje willen profileren door op een politie-parking te staan. Gewoon belachelijk. Daarom staan de voertuigen vlak aan de uitgang. Met het aantal misdrijven dat er gebeurd in het Brusselse metronet is het nodig dat ze binnen handbereik staan. Denk er aan volgende keer dat je iets aan de hand hebt in de metro. Deze jongens zijn vlugger ter plaatse dan wie ook.
  De Korenmarkt is natuurlijk een ander verhaal.
  En verkeersboetes in Brussel? Jongens, wanneer ben jij er laatst geweest? 😀 😉

 • Bart

  Verkeersboetes is een beetje zoals ‘nultolerantie’. Het bekt lekker, er dient in praktijk niks te gebeuren, en de bange blanke (Dansaert)man kan weer een nachtje beter slapen 🙂

 • peter V

  Zonet een demonstratie gezien van een fait-divers à la bruxelloise.
  Aanleiding : Een bus van de MIVB is een achteruitkijkspiegel kwijtgeraakt, blijkbaar een ongeluk met vluchtmisdrijf want er is geen tweede voertuig aanwezig. Geen gekwetsten en in één van de betere, residentiële, kalmere wijken van Oost Brussel.
  Hiervoor kwamen 2 metro-politie eenheden + 2 gewone politiewagens en een ambulance ter plaatse, allen met sirenes, blauwe lichten en pure starsky&hutch rijstijl ter plaatse (zij het minstens 15 minuten na de feiten). Hoewel de bus al mooi aan de kant stond zorgt de kriskras geparkeerde politiemeute met blauwe lichtshow onmiddelijke voor stilstaand verkeer.
  Prachtig, zoveel machtsvertoon terwijl andere oproepen onbeantwoord blijven.

 • Bart

  Ja, maar dat is Oost-Brussel. Een gebroken spiegel is hier al groot nieuws. Als er al eens een drankje verdwijnt in het locale gemeenschapscentrum is dat bij wijze van spreke voorpaginanieuws in het locale krantje 🙂

  P.S.: Nogmaals, en zoals Steven ook wat kan uitleggen: Ik zie het probleem niet van politie die ergens *staat*. Liever dat de combi’s overal staan, of ze daar zouden mogen staan of niet (want kom, in Brussel staan er wel honderden niet-politiewagens fout geparkeerd), het geeft een beeld van paraatheid en aanwezigheid.

  Als we nu nog daadwerkelijk wat politie zouden krijgen die iets zou durven doen. ‘In die zone durven we niet meer komen zonder 2-3 patrouillewagens: Als we uitstappen en willen polshoogte nemen dan bekogelen ze onze combi’. Euhm…camera’s op combi? In combi? Eens in de lucht schieten? Desnoods op de personen schieten?

  Wij hebben hier altijd politie die geen zak durft doen. Niet dat dat op zich een rare evolutie is: Als een ouder zijn stout kind een slag geeft in de metro krijg je ook al bijna een meute over je en mogelijk gerechtelijke stappen, terwijl wenende kinderen die met hun eten op iedereen gooien door mamslief wordt toegelachen. Ik kan me voorstellen dat je als je ietsjé te hardhandig 1 of andere ‘malfrat’ aanpakt in een probleemwijk (al dan niet gewapend met kalashnikov’, nog een risico hebt op zelf vervolgd te worden in België…

 • @Bart: Nee, daar ben ik helemaal met je oneens. Die politievoertuigen op de voetpad signaleren geen “paraatheid”, ze signaleren: “Fuck you” citizens, we are the kings, regels zijn voor lafaards niet voor stoere politiemannen. Het is precies hetzelfde machogedragen die men ook bij de jonge “caids” kan zien. Zamen spelen ze rover en gendarm op de rug van gewone burgers.

  Politie die het zwaailicht even aanzet om bij rood licht snel frietjes te gaan halen, politie die op de voetpad parkeerd, politie die gratiskoekjes bij de bakker gaat halen – dat alles zijn kleine vormen van corruptie die als ze wennen, aanzet geven tot grotere corruptie.

  De maatschappij heeft respect nodig voor de medemens, respect voor regels die het samenleven verbeteren en niet enkel respect voor machtsvertoon. Enkel een politie die niet zelf de regels overtredt kan respect voor regels voeden.

  Waarom is het in Schaerbeek vandaag rustiger dan vroeger? Omdat de politie niet meer zoals onder Johan Demol als cowboys met razzia’s straatoorlog aan het vechten was, maar meer wijkagenten te voet en met de fiets onderweg zijn en vriendelijke contacten bijvoorbeeld met de handelaars opbouwen.

 • Steven

  Ja Malte, wat je wil. Schaerbeek is nogaltijd “oorlogsgebied” hoor. Het is niet dat het beter is, er zijn gewoon plaatsen waar de politie niet KOMT om al dat gezever te vermijden.
  En zo van die fabeltjes zoals door het rood licht rijden voor de frieten…Dat zal al wel eens gebeurd zijn, maar dat is echt geen dagelijkse kost.
  Daarnaast, een bus met een kapotte spiegel..Daar komt geen metro-politie voor en zeker niet met sirene en zwaailicht. Jij hebt waarschijnlijk heren van de STIB gezien die denken dat ze DE ordehandhavers zijn, maar in werkelijkheid niets mogen.
  Iedereen heeft welk gemakkelijk commentaar geven op de politie, maar dat er inspecteurs worden neergeschoten met oorlogswapens…Normaal? Neen, dat is gewoon ver van mijn bed show voor de meesten. Zoals vorige week, inspecteur van de B.A (Anti-Banditisme) van politie Brussel, 3 kogels in het been. Dan heeft hij nog geluk gehad. Een halve meter hoger en het was nog minder goed. En dan zijn er sommige politiekers (HET grote probleem van Brussel) die zulke feiten een fait-divers durven noemen. Een schande.
  Ik zeg niet dat alle politiemensen het perfecte voorbeeld zijn. Maar er zijn er genoeg die zich iedere dag inzetten en het vuil van de straat halen. Geef ze een beetje werkruimte, in plaats van altijd maar te liggen vitten op wat niet goed is.
  Ik wil Brussel wel eens zien zonder politie.

 • Over fabeltjes gesproken…

  Zeg, waar zijn nu precies de plaatsen waar volgens jou de politie niet komt? Dan kunnen we dat eens uitpluizen en navraagen, wat daar werkelijk gebeurt.

  En komaan zeg, hoe defineer je nu “orloogsgebied” zodat Schaarbeek binnen de definitie past???

 • peter

  Het verhaal van de busspiegel deed zich gisteren voor in Schaarbeek, weliswaar op de grens met Lambrechts-Woluwe en Evere.
  De hulpdiensten die ter plaatse kwamen waren inderdaad 2 grijze SITBwagens (die ik verkeerdelijk als metro-politie bestempelde) en twee wagens van de lokale politie (zone BRUNO) + een ambulance (Pompiers). Allen met blauwe lichten en sirene en een rijstijl die totaal niet overeenstemde met de vermeende dringendheid van hun totaal overbodige tussenkomst.
  (Dachten ze een kwartier na het voorval nog de dader van een vluchtmisdrijf te vinden ter plaatse ???).
  Die totale overkill van middelen staat in schril contrast tot de echte noden. Uit eigen ervaring weet ik dat de politie gewoon amper nog oproepen echt beantwoord. Ik woon in Schaarbeek en van die nabijheid heb ik echt nog niets gemerkt.
  Zou zouden we volgens de website van lokale politie sinds enkele jaren een nieuwe wijkagent hebben. Nog nooit gezien in de buurt. Tijdens de spits staan er op het Meiserplein altijd één of twee patrouillewagens van waaruit er wel altijd agenten zitten te gapen naar de chaos en de overtredingen.
  Ik denk niet dat er agenten te weinig zijn, maar ik twijfel eraan of die wel goed ingezet worden. Vooral ‘s nachts moet je ze niet bellen want er komt toch niemand.

 • Bart

  @Peter: Maar dat zei Pascal Smet OOK net in de krant. Brussel heeft precies evenveel politieagenten als New York. Dat er dus niet genoeg zijn (overigens dezelfde zever over het zogezegde gebrek aan rechters) is rotzooi. Dat er, naar aloud Brussels/Belgisch model, niet correct wordt gewerkt, DAT is een inherent probleem.

  Pakweg dat Meiser voorbeeld: Wat bv. over het kruispunt Waverse met Souverain? Daar staat in de avond een politieman. Ik heb die al zien uitgekafferd worden, claxoneren, bijna overreden worden…wat moet die man doen, achter elke auto lopen? Nummerplaat noteren?

  Ja, dat zou moeten, maar hij weet drommels goed dat zoiets doen compleet nutteloos is, en niet opgevolgd wordt. Dus blijft hij knarsetandend op zijn kruispunt staan, en laat hij alles maar gebeuren. In de hoop dat het sommigen toch aanzet tot een beetje meer ordehandhaving.

  Dat er politie met zwaailichten aankomen, is GOED. Dat ze na de feiten komen, so fucking what? Wat dacht je dat ze VOOR de feiten er zouden staan? Agenten die de toekomst kunnen voorspellen zijn net ietsjé duurder vermoed ik. Bij het zoeken naar de personen die de agent 3 kogels in zijn lijf joegen is OOK de grote trommel ingezet toen ze die mensen zijn gaan oppakken, wat hadden ze beter gedaan, in burger gaan aankloppen ‘euh, sorry dat we storen, maar u schoot op 1 van ons, da’s ECHT niet leuk hoor mijnheer kan u even meekomen. AUB?’

  En die mythe van agenten door rood licht of sirenes opzetten voor een pak frieten, alsjeblieft zeg. Weet je wat, ga op post staan bij een paar frituren allemaal met je foto-apparaat en maak bewijzen. Maak er misschien in 1 keer een ‘Brussel in beeld’ van. Dan krijgen we ook al eens eentje die er toe doet ipv de zoveelste reeks gekozen door Bourgeois inwonertjes die dit soort problematiek zo ver mogelijk van blijven.

 • Steven

  @Malte: neem nu de driehoek, Leuvensesteenweg, Haachtsesteenweg en Boulevard Lambermont. Daar komt wel politie, maar echt interveniëren gebeurt niet. Alles wat je daar tegenkomt is pure ellende. Zo zijn er eens 2 inspecteurs iemand achternagereden in Schaarbeek. Vertrokken aan de brigade op het Regina Victoria plantsoen, richting reu verte, waar ze opeens door een hele bende uit hun voertuig worden gehaald… Ik noem dat niet normaal… En het is niet enkel Schaarbeek/Sint-Joost, er zijn nog ergere plaatsen.
  Defenitie van “oorlogsgebied”… Trek je ogen eens open in Brussel. Ik heb het niet over Ukkel dan maar over Molenbeek, Anderlecht, zelfs het centrum (en dan bedoel ik niet de nieuwstraat).
  Als de overheid niet ingrijpt en de politie haar werk degelijk LAAT doen, wil ik niet instaan voor de gevolgen. Momenteel is de politie gewoon gemuilkorfd door comité P en intern toezicht. Deze moeten er zijn, maar niet voor burgers die gaan janken dat ze geboeid worden, na dat ze eerst liggen te vechten met de politie.

 • @peter: De agenten op het Meiserplein zijn betaald uit een fonds ter versnelling van het openbaar vervoer, dat wil zeggen dat ze enkel mogen ingrijpen als iemand de tram blokkeerd (zie http://www.demoscha.be/?p=405). Dat is stompzinnig, de gemeente weet het, en probeerde al sinds twee jaar te bereiken, dat de agenten ook bij andere situaties mogen ingrijpen, ik weet niet of er ondertussen vooruitgang geboekt is.

  @Steven: Je verplaatst het onderwerp. Eerst zeg je, dat de politie ergens niet naartoe KOMT, nu kan je me geen enkel plek noemen. Je schrijft nu over wel naartoegaan maar niet ingrijpen, (wat moeilijk te tonen is). En je geeft een voorbeeld, dat ze in de Groenstraat geblokkeerd worden door “een hele bende”. Natuurlijk zijn er problemen, en foute solidariteit tussen inwoners en criminelen is er zo eens. Maar in jouw voorbeeld zijn ze dus de Groenstraat binnengereden, de Groenstraat is dus een straat waar ze WEL komen. Je hebt er dus steeds nog geen voorbeeld kunnen geven voor jouw stelling dat ze ergens NIET komen.

  Het “driehoek” Haachtsesteenweg, Leuvense Steenweg en Lambermontlaan is vrij groot, ik woon daar trouwens in. Ik heb eens de politie gebeld omdat ik twee mannen zag een auto openbraken. De politie was er binnen de 5 tot 7 minuten. Steeds nog te laat om de daders te vangen, maar sneller kan men de politie toch werkelijk niet verwachten te komen?

 • Les Etangs d’Ixelles

  Deze politiewagens staan geparkeerd aan “Le Dome” omdat de centrale dispatching van de spoorweg/metropolitie zich in het station Rogier bevindt. En die trap naar het station geeft uit vlak naast de dispatching.

 • Steven

  Het hele probleem ligt m er eigenlijk in dat de politiek er niets aan wil doen. Brussel is een blinde vlek in het oog van vadertje staat. Maar misschien als ze hun oogkleppen eens zouden afdoen, dat het beter gaat.
  Men wil de problemen in Brussel niet zien.
  Gisteren nog, combi van de metro bekogeld met stenen. Wat moeten ze doen dan? Uitstappen en de daders met de matrak bewerken? Ik ben niet tegen want dat is het enige wat ze verstaan. Maar het lost niets op.

  Wat er zou moeten gebeuren is: 1 degelijke uitrusting voor de politiediensten en 2 hervorming van justitie.

  Voor dat dit gebeurd, is het zinloos verder te discussiëren over “prularia”

 • dirk

  Steven ik dacht dat de groenstraat in Gent rustig was.blijkbaar ben ik niet meer op de hoogte