Brussel voor bezoekers

CongreskolomStel, vrienden uit binnen- of buitenland komen voor enkele dagen op bezoek . Je denkt na welk programma je voor je vrienden kunt samenstellen, want uiteraard wil je in die korte tijd laten zien wat Brussel zoal te bieden heeft. Je wilt je favoriete plekjes tonen, maar waarom zou je van de ongedeelde aandacht van je bezoekers geen gebruik maken om zelf nieuwe dingen te ontdekken? Je gaat voor een boeiende mix van activiteiten. Je houdt rekening met de interesses en de talenkennis van de reizigers, de tijd van het jaar, de cultuurkalender. Wat zou er dan uit de bus kunnen komen?

Na twee jaar in Brussel heb ik al wat ervaring opgedaan met bezoek. Ik wil van Brussel vooral de contrasten tonen, de smalle straatjes en de boulevards, de plompe lelijkheid en de verborgen schoonheid, stadsvernieuwing en de charme van het verval, het multiculturele, meertalige karakter, de gastronomische geneugten, de cafécultuur, de brede waaier van culturele activiteiten, de kleurrijke markten. Bezoekers die hier voor het eerst zijn, schotel ik uiteraard de evidente bezienswaardigheden voor. Zeg maar de grote drie: Atomium, Manneken Pis en Grote Markt. Frieten, bier en chocolade staan eveneens op het menu. Maar dan? En vooral in deze barre wintertijden?

 Een lijstje om aan te vullen!

 • Een museum is ideaal voor een koude of regenachtige dag. Onlangs bezocht ik met Ulrike uit Berlijn de Frida Kahlo-tentoonstelling in de Bozar. Met mijn twee nichtjes ging ik in december naar een tentoonstelling over walvissen en dolfijnen in het Museum voor Natuurwetenschappen. En misschien neem ik mijn volgende bezoekers mee naar het Stripmuseum of het Muziekinstrumentenmuseum. Ik ben er nog niet binnengeweest, omdat ik die permanente expo’s  in principe altijd kan bezoeken. Bezoekers hebben minder tijd.
 • De twee laatste musea zijn mooie staaltjes van art nouveau. Het loont de moeite om op zoek te gaan naar de talrijke sporen van deze bouwstijl in Brussel. Ik heb alvast genoten van het rijkelijke interieur van het Hortamuseum.
 • Op een vrijdagavond combineer ik graag de Europese buurt met een snuifje Matongé. Na een aperitiefje op het overvolle Luxemburgplein begeven we ons naar Place Boniface, waar er lekkere restaurantjes zijn. Op het terras van L’Ultime Atome is het in de zomer goed toeven. Een park (Warandepark, Jubelpark…) biedt ook verpozing, temeer er heel wat festivalletjes in de zomer plaatsvinden.
 • In Brussel Stad zijn er zo veel goede cafés en restaurantjes te ontdekken. Maar ik kom toch altijd graag terug naar Café Walvis, vlak bij het kanaal. En Café Belga op het Flageyplein en Maison du Peuple op het Sint-Gillisvoorplein zijn ook altijd een bezoekje waard.
 • Zondag, marktdag. Een klassieker is de vlooienmarkt op het Vossenplein in de Marollen, te bereiken met de lift aan het Poelaertplein. De Zuidmarkt aan het Zuidstation en de markt aan het slachthuis van Anderlecht liggen niet eens zo ver van elkaar. En de chique woensdagmarkt op Place du Châtelain, druk bezocht door Europeanen, heb ik ook al afgeschuimd.
 • Op zondag valt een bakkersbezoek beslist in de smaak. Ik ga zelf  op zoek naar verse pistolets en croissants, knapperige koffiekoeken en heerlijk gebak bij Au Vatel of bij Allemeersch op Place Jourdan.
 • Zin in theater, film of concert? Ik waag soms mijn kans bij Arsène50 voor goedkope last-minutekaarten. Het aanbod is overwegend Franstalig, maar onlangs heb ik toch beslag kunnen leggen op de laatste kaarten voor ‘Weg’ met Josse De Pauw in de KVS.
 • Zoals elke grootstad biedt Brussel voor ieder wat wils. Sportliefhebbers kunnen een wedstrijd van Anderlecht meepikken of naar een zwembad gaan. Wie van natuur houdt, komt in het Zoniënwoud aan zijn trekken. Shoppers kunnen terecht in de Dansaerstraat, de Nieuwstraat, de Louisalaan of  de Brabantstraat. Uitgaanders vinden hun gading in clubs als Fuse, K-Nal en Recyclart. Voor de wellnessfans zijn er hamams. En waarom niet  de Braziliaanse keuken uitproberen? Het kan!
 • De centrale ligging is onmiskenbaar een troef van Brussel. Met een weekendticket neem je voor weinig geld de trein naar Gent of Antwerpen. Leuven en Waterloo zijn nog dichterbij. En als je bezoekers België echt beu zijn, kunnen ze nog altijd met de trein naar Parijs of Londen reizen of met het vliegtuig naar de rest van de wereld. Weg van Brussel!
Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.
 • Bart

  Even over de ‘cultuuragenda’: Over het algemeen ga je in elke agenda die via cultuurdatabank of agenda.be is toegevoegd, niets anders dan de dagdagelijkse kost vinden: Een voor de hand liggend AB concert, de grotere theater- en toneelstukken, enz.

  Om écht te vinden wat er leeft in Brussel op cultureel vlak van de kleinere organisaties, die geen geld hebben om iemand te nemen om telkens al die agenda’s up to date te houden, ga je zelf moeten wat dieper op zoek gaan.

  Maar dat komt in Brussel ongeveer overeen met de gewoonlijke toeristische plaatjes, en de net wél boeiende plekken waar je nooit een bezoeker ziet.

 • Niels

  Een bezoekje aan La Fonderie in de Ransfortstraat in Molenbeek is ook erg interessant. Alles over industrieel erfgoed in Brussel, gelegen in de nog resterende gebouwen van een 19e eeuwse gieterij. Openingstijden zijn niet altijd duidelijk, beste even te bellen van tevoren (heb meermaals voor een dichte toegangspoort gestaan)

  Een wandeling over het Thurn & Taxis terrein, met een bezoekje aan het schitterend gerenoveerde Koninklijk Entrepot (met winkels een enkel café en een info-vitrine over de site) doet het altijd goed bij buitenlandse bezoekers. Tip: mocht zich de gelegenheid voordoen, glip één van de liften naar boven in (eigenlijk alleen voorbehouden voor de kantoren op de verdiepingen) en bezoek het dakterras met schitterend uitzicht over de kanaalzone. Het wordt enkel gebruikt als rookzone voor het kantoorpersoneel! Wie begint er een café-bar op deze unieke locatie?

  Het riolenmuseum in één van de paviljoens aan de Anderlechtse Poort: bezoek aan de ondergrondse Zenne en veel info over Brusselse riolen. Maar is het nog open? Ook leuk: het restaurant La Grande Ecluse vlakbij, gevestigd in de voormalige Zennesluis uit de 19e eeuw, waar je tussen mechaniek en sluisdeuren en al kunt zitten.

  Erasmushuis/museum te Anderlecht, historisch gebouw.

  En inderdaad , al eens een Marokkaanse hammam uitgeprobeerd? Gastvrij onthaal (met zoete muntthee) en goede massage. In Molenbeek en St Gillis zijn er verscheidene. Doe wel een zwembroek aan.

 • stef

  Bellonahuis
  parking 58
  huizen in elsene (in de buurt van avenue brugmann)en schaarbeek/st gillis.

  KVS (te onbekend)

 • Tom VB

  Brukselbinnenstebuiten biedt interessante rondleidingen aan. En op Uit in Brussel vind je heel wat uitgestippelde stadswandelingen: http://www.uitinbrussel.be/stadsverkenning