Aftellen naar de 20 km

Ik ben dit jaar een van de 30.000 deelnemers aan de 20 km van Brussel. Het is mijn eerste deelname en ik hoop dat ik dit loopavontuur tot een goed einde kan brengen.

 Maandag heb ik het eerste obstakel alvast overwonnen. Ik heb me met succes ingeschreven. Vorig jaar wilde ik ook al meedoen, maar ik viste achter het net. De inschrijvingen begonnen om middernacht, en toen ik ’s middags naar de site surfte, was ik eraan voor de moeite. Wie te laat komt, wordt door het leven bestraft, wist Gorbatsjov al. Dus waagde ik dit keer heel wat vroeger mijn kans. Om middernacht vulde ik mijn formulier in, negen uur voor de officiële start van de inschrijvingen. Ik kreeg prompt de bevestiging dat ik geregistreerd was en wacht nu enkel nog op mijn borstnummer. Ook dit jaar was de 20 km weer in een mum van tijd uitverkocht, ook al waren er 5.000 extra nummers beschikbaar in vergelijking met 2009.

 Mijn voorbereidingen op 30 mei kunnen nu beginnen. Rondjes lopen in het naburige Jubelpark, zoals ik al ruim een jaar doe, of toch maar eens het Zoniënwoud verkennen. Als die vervelende blessuurtjes aan linkerknie en rechtervoet mij tenminste geen parten meer spelen. En – o hoogmoed! – eind maart sta ik al, als alles goed gaat, aan de start van de halve marathon van Berlijn. First we take Berlin, then we take Brussels.

 En u? Doet u mee aan de 20 km? Voor de hoeveelste keer? En hoe bereidt u zich voor? Of vindt u die hele 20 km een over het paard getilde hype?

Share

AboutTom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.

 • Gert

  “En u? Doet u mee aan de 20 km? Voor de hoeveelste keer? En hoe bereidt u zich voor? Of vindt u die hele 20 km een over het paard getilde hype?”

  Ja, ik doe mee, voor de tweede keer. Ik bereid me voor door rondjes te malen in twee mooie stukjes groen in/rond Brussel: Scheutbos en Laarbeekbos. Voor het eerst probeer ik ook een schema van myasics.nl te volgen, maar niet al te fanatiek. Een overroepen hype? Absoluut. 🙂

 • Heb tweemaal meegedaan. Dan geblesseerd geraakt, en loop sinds enkele weken weer af en toe enkele kilometers. 20km is een schitterende koers, maar niet de ideale als je eens goed wil lopen. Nu ja, als je de smaak te pakken hebt, kan je doortrainen tot de halve marathon in september/oktober. Op Ter Kameren na, zelfde parcours en véél minder deelnemers. 🙂

 • zwans

  Schitterend parcours voor de echte profs én de “gewone” liefhebbers. Wellicht te overbevolkt voor niet-professionele fanatieke hardlopers.

 • skywalker

  Wat mij bij de 20 km begint te storen is de zware recuperatie door de Belgische nationalisten in de organisatie. De grote Belgische vlag op de eerste pagina van hun website, de Brabançonne die gespeeld wordt voor de start. Beeld je eens in dat de website van de 10 miles in Antwerpen een grote Vlaamse leeuw op zijn openingspagina zou hebben en dat het gelijknamig lied wordt aangeheft voor de start. Dat zouden we toch ook vreemd vinden. Laat de sport de sport zijn.

 • Fred

  ‘t zal mijn derde keer zijn. Het is wel sportief, 20 km zijn niet te onderschatten maar er is te veel volk om een “persoonlijk” prestatie te berijken. Je moet alleen maar meelopen. Ik denk ook dat het een “happening” is geworden maar ik zoe het niet willen missen !

 • Running boy

  Dit jaar opnieuw meegedaan en de verhoging van het aantal deelnemers helpt echt niet. Er is nu werkelijk veel te veel volk, van begin tot einde moet je zien waar je loopt om niemand onder de voeten te lopen en wordt je constant geduwd en getrokken. Nee is niet meer de leuke geweldige 20km die het was toen de limiet op 20,000 deelnemers stond.

  Dit gecombineerd met het feit dat je bijna niet aan een inschrijving geraakt doet me twijfelen of ik volgend jaar nog wel mee doe.

 • jimmy

  weet er iemand of er een fotodienst was zoal dat was bij de 10 miles in antwerpen ?

 • @Running Boy : ik herken dat wel een beetje. Heb ook nog eens met 20000 gelopen, vond toen dat 25000 te veel werd, en ik doe al een tijdje niet meer mee wegens een blessure die mij niet toelaat hard te trainen.
  Trouwens (een beetje naast de kwestie):
  Toen ik mijn laatste 20km liep, kwam ik op het werk wat stoefen met mijn goede tijd. Een collega repliceerde daar wat verwonderd op… de 20km loop je toch voor het plezier, niet voor de tijd!?
  Ik denk dat dit een goede omschrijving is. Tenzij je sneller als 1u20 loopt en écht vooraan mag starten, is dit geen loop voor een goede tijd (trouwens, naast de vele deelnemers is ook het parcours niet van de poes). Genieten van de vele supporters en van de hoofdstad, daar draait het om.

 • Tom

  Ik heb de 20 km voor het eerst gelopen. Veel volk inderdaad, maar het blijft een bijzondere ervaring om tussen de menigte door Brussel te lopen! De donderdag ervoor had ik nog een kuitblessure, maar de dag zelf ging het. Je kunt toch altijd net iets meer als het erop aankomt. Je wordt ook voortgestuwd door de adrenaline. Een fotodienst was er niet (dat ken ik van de halve marathon van Berlijn), maar ik heb net gezien dat je een filmpje kunt zien van je aankomst, als je je naam in het klassement opzoekt.

 • Herbie

  En… waar vind je het volledig klassement? Ik zie alleen maar de eerste 500.

 • Tom

  Op http://www.20km.be/ krijg je inderdaad enkel een overzicht van de 500 eerstgeklasseerden. Maar je kunt je rugnummer, je naam of geboortedatum ingeven en dan krijg je je tijd te zien, plus diploma en filmpje.