Bio komt naar je toe

Ik ben een bio-consument. Maar ik ben ook redelijk lui. En toegegeven, in de strijd van het dagelijks leven wint het tweede het heel vaak van het eerste, alle principes ten spijt. De gewone supermarkt  is net iets dichter en later (tot 20u) & vaker (op zondag) open dan biowinkel Den Teepot.

Maar deze zaterdag en vorig weekend lachte bio me toe. De bio-verkooppunten begaven zich gewoon vanzelf op mijn weg.

Vorige zondag keerden we huiswaarts van een brunch in de Marollen en passeerden de Halles des Tanneurs. Gelukkig wist ik van een collega die er wekelijks groenten inkoopt, dat ik achteraan het gebouw moest zijn, want aan de buitenkant zie je niets. Ongelovig liepen we door de verlaten garagepoort, maar zie: op het einde rechts van het prachtig gerenoveerd wijnpaleis vond een heuse biomarkt plaats, van Terrabio/Mandala. En dat op een zondag. En het was er nog gezellig ook. We sloegen in zoveel we konden dragen (note to self: volgende keer plastic zakskes meebrengen).

Vandaag zet mijn biogeluk zich gewoon voort. Geëngageerd als ik ben liep ik een stukje mee met de vrouwenmars (Ik vrees dat er zelfs getuigen van zijn die deze blog volgen). Net toen ik besliste om huiswaarts te keren, ter hoogte van het Oud Korenhuisplein (wij noemen dat het Jacques Brel pleintje, vanwege het JB-museum), merkte ik de Natural Corner op, ook al een recente aanwinst in het rijtje biohandelaars. Weer sloeg ik voedsel en droogwaren in zoveel ik in een doos kwijt kon (note to self: hier geen eigen zakses nodig).

Eenmaal de biowinkelmicrobe te pakken, ben ik niet meer te stuiten. In de Spoormakersstraat stond ik al verschillende keren de etalage te bewonderen van Ethika, de enige echte bio-kledingzaak in het centrum. Maar het was altijd na sluitingsuur. Vandaag niet. De sympathieke verkoopster van Braziliaanse afkomst, biedt een modern assortiment mannen- en vrouwenkleding en schoenen van biologische, fairtrade of ecologische makelij aan. Vandaar dat ik nu de trotse eigenaar ben van comfortabele en ecologische Patagonia ‘baskets’. Voor 110 EUR, dat lijkt me toch een normale prijs voor schoenen van enige kwaliteit.

Ja, dat heb ik toch niet in de gewone supermarkt. Zo’n tevreden gevoel. U ook bekend?

Praktisch:

 • Biomarkt Terrabio, Ateliers des Tanneurs, Huidevettersstraat, 60, 1000 Brussel (vlakbij Récyclart): woensdag, vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u. Zondag van 10 tot 15u.
 • Natural Corner, Trapstraat 1, 1000 Brussel, van maandag tem zaterdag van 10u tot 20u. Zondag van 11u tot 18u.
 • Ethika, Spoormakersstraat 63, 1000 Brussel: alle dagen van 11 tot 18u30, behalve dinsdag dan van 11 tot 16u30.

En om het bio-overzicht (voor 1000 Brussel) af te maken:

 • Den Teepot, Bioshop Brussel, Kartuizersstraat 66, 1000 Brussel: van maandag tot en met zaterdag van 8u30 tot 19u.
 • Biomarkt op het Sint-Katelijneplein: Elke woensdag van 7u30 tot 15u.
 • Super Green Me, 10, Van Arteveldestraat 10, van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18u30
 • Bio-groenten abonnement van Den Diepen Boomgaard, afhaalpunt De Markten, elke dinsdag van 17u tot 20u (na bestelling) (update)
 • Essence Sauvage, Wolvengracht 19, Dinsdag – vrijdag: 10-18u, Zaterdag: 10-17u30 (update)

Ben ik iets vergeten? Of kloppen de openingsuren niet? Laat iets horen, dan pas ik het aan.

Bekijk ook mijn Google map met duurzame (non-food) winkels in heel Brussel (work in progress).

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • bruxelloise/brusseles

  Nieuw boek in de Fnac zien liggen over bio in Brussel, zag er mooi uit maar een beetje aan de dure kant (prima salontafelboek). Onder andere de bio-ijsjes van de parvis in SintGillis en zo. Misschien ga ik het toch nog halen…
  Ook ontdekt dat ze bij Desmecht met de glimlach biostuff voor je bestellen die je anders niet vindt in Brussel. Allee, als hun leveranciers het in huis hebben natuurlijk.
  Tineke, heb je toevallig het brood geprobeerd van de ‘Tanneurs-markt’? Noem het toch ook maar luiheid dat ik niet tot daar geraak om ‘t zelf eens te testen.

 • Ja, bruxelloise/brusseles, ik heb het brood geprobeerd of althans één van de vele soorten die ze hadden. Het was robuust en voedzaam met typische desemsmaak. We aten er vanochtend nog van (2 pers), kan je nagaan: dat heb je enkel met biobrood, dat je na twee sneetjes al voldoende hebt.

 • bruxelloise/brusseles

  Thx Tineke; biomarkt, here I come. Met zakskes en al.

 • Niels

  Ik bestel (met een groepje mensen in mijn wooncomplex) reeds enige weken bio-producten bij http://www.julienne.be die wekelijks worden aangeleverd. Iemand van ons groepje (om de beurt) haalt deze dan op vrijdag op een afgesproken plaats in de buurt op. Een wisselend assortiment van goede kwaliteit, gezond, en erg praktisch.
  Juliennne.be is een ecologisch én sociaal landbouwbedrijf in West-Vlaanderen.

 • erik

  @ Niels
  amaai dat komt van ver, is dat nog ecologisch? 😉
  Kijk ook eens bij de gemeenschapscentra, in Essegem bijvoorbeel kan je een wekelijks biopakket halen.

 • Niels

  @ Erik
  Dat van Essegem wist ik nog niet. Maar ik heb geen wagen, woon in Molenbeek en doe alles met de metro (met een grote IKEA-tas haal ik voor de anderen dan de biopakketten)
  Misschien is het niet 100% ecologisch verantwoord dat alles vanuit West-Vlaanderen naar Brussel wordt getransporteerd, maar allicht nog altijd milieuvriendelijker dan bijv. appels geïmporteerd vanuit Nieuw-Zeeland.

 • @ Niels, Erik,
  Ben het met Erik eens dat groentjes uit Grimbergen (Diepen Boomgaard levert in verschillende Gemeenschapscentra) beter zijn dan groentjes uit West-Vlaanderen. En met Niels dat uit West-Vlaanderen beter is dan van buiten Europa.
  @ Niels, Den Diepen Boomgaard uit Grimbergen levert niet alleen in Essegem, maar ook in de Vaartkapoen in Molenbeek! Zie http://www2.diepenboomgaard.be/ en klik op afhaalpunten.
  Daarmee schiet me te binnen dat ik twee bio-gelegenheden in Brussel vergat: afhaalpunt abonnementen in De Markten. En ook de winkel in de Wolvengracht Essence Sauvage!

 • Tom VB

  Etterbeek start dit jaar met het project Stadsboerderij en zal vanaf juni zelf biomanden aanbieden. Zie: http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/etterbeek-organiseert-op-grote-schaal-biomanden

 • Prosper

  ik stootte onlangs op deze site die artisanale producenten ten lande verbindt met internetsurfende stedelingen : http://foodclick.be/ ik ontdekte er onder andere dat een biobakker een afhaalpunt blijkt te hebben in het bedrijvencentrum dansaert…

 • Niels

  Wat ik ontzettend mis in Brussel…een biologische slagerij! Wie gaat er de eerste zijn? Zo iets als de Groene Weg in Nederland http://www.degroeneweg.nl/. Ok, Delhaize heeft dan wel een biologische afdeling maar niet zo veel keus

 • Pingback: Lista Brysselin kasvis-ja/tai luomuravintoloista «()

 • Martijn

  Aansluitend bij dit onderwerp, wil ik jullie graag laten weten dat ik zelf ook begonnen ben met een blog: Going Green in Brussels (in het Engels dus). Het gaat over mijn zoektocht naar manieren om een ‘groene’ levensstijl te onderhouden in Brussel. Hopelijk hebben jullie er iets aan! 🙂

 • hilde adriaenssens

  Ik stond vorige week voor de deur van Essence Sauvage in de Wolvengracht. De winkel is weg en het pand is leeg.

 • @hilde, kan het zijn dat je voor de oude locatie stond? enkele huizen naar links is de nieuwe winkel te vinden. Toch?