Rokers oep den MIVB begot!

‘De Wolf (MR) wil rookverbod in bushokjes’, lees ik enigzins verbaasd deze morgen.

Neemt deze brave heer ooit zelf het openbaar vervoer?

Niet alleen de lentekriebels nemen toe, het schuchter terugkomende zonnetje doet ook de ietwat minder gegoeden weer naar buiten komen. Met een half verborgen instrument (er hangt dan ook links een rechts een bordje het niet te doen) kruipen ze de metro op, hoe vol die ook mag zijn.

De roker dan weer, is ondertussen meer gewoonte in sommige haltes, als uitzondering. In mijn eigen halte krijg ik er 2 op 3 in de morgendstond wel eens eentje op hetzelfde tijdstip als mij (en niet eens 2 keer dezelfde!). Ooit stond er een MIVB persoon met bijhorend pakje op 2 meter. Ik klampte hem er over aan. Hij gaf me een grimas en zei dat dat niet tot zijn taken behoorde, maar ik hem er wel zelf mocht op attent maken en er bij ‘ambras’ hij wel mocht tussenkomen. Netjes.

Als roken in een gesloten station (uitgezonderd dan waar de metro doorrijdt) al zo snel door de vingers wordt gezien, rekening houdend dat in die stations dan nog camera’s hangen, vraag ik me af waar deze brave man zijn designer drugs koopt. Het moet erg straf spul zijn.

http://www.brusselnieuws.be/artikels/politiek/de-wolf-mr-wil-rokersverbod-in-bushokjes

Share
 • Stef

  Ik merk de laatste tijd dat het rookverbod terug meer en meer genegeerd wordt. Maar er wordt blijkbaar niet tegen opgetreden.
  Nu, als je op de website een klacht stuurt, krijg je wel snel antwoord. De volgende dag soms zelfs. Ik zou dat eens doen.

  Het is niet fijn, maar ik vind de talloze dronken mensen wel lastiger op de tram ( prémetro) dan voornamelijk. Daklozen ook, maar daar kan de MIVB niet veel aan doen.

 • Bart

  De daklozen vind ik geen punt. Het is vaak een laatste oplossing voor velen onder hen, en getuige de moord onlangs, ook een heikel punt.

  Maar over het algemeen: Roken, drinken, eten, bedelen: Allemaal niet toegelaten, maar nooit controle, dus iedereen doet het.

  Ik zit momenteel in Frankrijk, in een kleine stad hier in een park moeten honden aan de leiband, een paar personen hadden dat niet gedaan, een kind komt spelen ermee, 1 hond reageert te heftig, kind valt, direct politie in het park. Maar een voorbeeld van hoe het wel kan.

  Ik snap die gigantische dotaties aan de MIVB dan ook niet van het Gewest. Er dook gisteren nog een video op van een jongeman die werd van een bovenste verdiep op de metrorails beneden geduwd: http://video.rtltvi.be/Video/142671.aspx

  En zeg aub niet: Met Mobib raakt dit allemaal wel opgelost. Deuren die toe zijn gaat mensen niet stoppen met roken of bedelen, noch agressie…

 • Stef

  Ja erge video zeg! Maar over Brussel even.

  Ik vind dat het de laatste tijd enorm achteruit gaat in de stad. Er zijn in het centrum wel enkele initiatieven om de stad aangenamer te maken. Veel gebouwen worden gerenoveerd. Maar ik heb de indruk dat de lasten explosief zijn toegenomen, in het centrum krijg je op elk terras verschillende bedelaars.

  En ja, ik woon niet in Brussel, maar ik ben er elke dag met plezier: school, uitgaan. Ik ken Brussel en zijn gemeenten ook heel goed. Maar het plezier neemt toch af. Als je overal bevangen wordt door urinegeur, vuile wijken die maar niet opgewaardeerd worden.Ik snap niet dat jullie zelf geen aangenamer centrum willen.

  Brusselaars mogen dan zeggen dat het afgepoetste niet hoeft. Akkoord! Maar als je niet beter wil voor je stad, zie ik niet in dat je er echt van houdt. Maar geen enkele Brusselaar geeft een kick. En twijfel niet: Brussel zou beter onderhouden echt mooie stad zijn.

  Bezorgdheden van een in Brussel geboren Vlaming die zich Brusselaar voelt.

 • Bart

  Ik woon nu in Brussel (voor het werk) en ik ging er als Vlaming al school. Dat het achteruit gaat kan iedereen zien. Enkel de personen begaan met de situatie die het image hoog moeten houden dat de stad bruist stellen het tegengestelde. Maar zo zijn er heel wat.

  Dat filmpje van de MIVB, veel van de mensen die het zagen hadden iets van ‘mijn hemel’. De ‘échte’ Brusselaar die elke dag op MIVB vertoeft heeft iets van ‘Goh ja, dit zagen we wel aankomen, hopelijk de komende week niet meer’. Nultolerantie, my buttocks. Zelfs al vinden ze zo een personen op die camera, wat gaat er mee gebeuren? 1 nacht cel? 3 maanden arbeid als jongere?

  Boetes toepassen à la 250 euro voor te roken zou per dag duizenden euro’s opbrengen. Met die duizenden zou extra veiligheidspersoneel kunnen ingezet worden. Maar neen. Bij de MIVB werkt een karrenvracht mensen voor inschrijvingen, website, muziekjes, maar security, ho maar. Dus wat roken, beetje drank, af en toe eentje over de railing gooien, sure!