CANVAS roept bloggers op! CONGO in uw gemeente?

LOGO Bonjour CongoOp 30 juni 2010 viert de Democratische Republiek Congo de 50ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. CANVAS grijpt die verjaardag aan om het land en zijn geschiedenis te herontdekken en zendt zijn zonen uit: VRT-journalist Rudi Vranckx gaat op ontdekkingstocht door Congo en trekt door het hele land. Van Kalemie tot Lubumbashi, van Kivu tot Kisangani, en van Bas-Congo tot in Kinshasa. Op zoek naar de ziel van Congo toen en nu…

De reportagereeks BONJOUR CONGO – het resultaat van Rudi’s reis – zal te zien zijn op CANVAS vanaf 6 mei 2010, elke donderdagavond omstreeks 20.40 u en dit 6 weken lang.

De website rond het programma BONJOUR CONGO wil nu àl een beroep doen op bloggers. CANVAS wil namelijk ontdekken hoe en waar onze voormalige kolonie nog ‘materieel’ aanwezig is in ons land. Uiteraard zijn er bekende, voor de hand liggende locaties, die rechtstreeks verwijzen naar Midden-Afrika in ’t algemeen en Congo in het bijzonder. Ik denk bijvoorbeeld aan het Afrikamuseum van Tervuren of het omstreden monument ter ere van Leopold II als weldoener van Belgisch-Congo, op de zeedijk te Oostende.  Maar mogelijk zijn er in uw stad of gemeente ook restanten van ons koloniaal verleden. Monumenten, standbeelden, gebouwen, straatnamen… die op de een of andere manier een link hebben met Congo. CANVAS is op zoek naar dergelijke, bekende en minder bekende locaties én de verhalen erachter.

Staat er dus in uw buurt een vergeten standbeeld voor een of andere missionaris en kent u het verhaal van deze nonkel-pater? Of woont uzelf in de Katangastraat en is er een heel speciale reden waarom die straat zo genoemd werd? Misschien is er wel een Congo-zaal in een lokaal heemkundig museum, ingericht door een gedreven verzamelaar van Afrikaanse kunst?

CANVAS is benieuwd naar jullie foto’s en het bijhorende verhaal, een relevante anekdote, een verklarende uitleg, een persoonlijke herinnering… Stuur een foto van het monument, het straatnaambord, het gebouw of wat dan ook op en post uw verhaal op de CANVAS-site en samen reconstrueren we ons koloniale geheugen, als het ware: Congo in België in woord en beeld.  Dat kan tot uiterlijk 20 mei 2010, middernacht. Alle info, wedstrijdreglement, inschrijvingsformulier e.d. vind je op http://congo.canvas.be/wedstrijd/oproep-congo-in-belgie-neem-deel/ .

Natuurlijk staat het jullie vrij om op jullie eigen blog hierover eerst een item te openen en mekaars informatie aan te vullen. En later het resultaat door te sturen naar CANVAS. Binnenkort kan je dan via de CANVAS-site alle ingezonden artikels bekijken en becommentariëren.

Een jury zal uit het hele aanbod enkele winnaars kiezen die bedacht worden met mooie prijzen. En de meest interessante inzendingen worden bovendien verzameld op een tentoonstelling, die te zien zal zijn in het Afrikamuseum van Tervuren vanaf 11 juni 2010.

Share
 • Enca Caen

  ROYALTY – Leopold II – “Ketens der hebzucht”

  Dit kunstwerk “ketens der hebzucht”,wil getuigen van een symbolische teruggave van alle door Belgen onterechte gestolen rijkdom en vermoorde levens in Kongo. Het is tevens eens aanklacht tegen de monarchie en Belgische staat, 2010 hoog tijd voor België om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen met excuses gewenst.
  De monarchie en haar kolonialen, allemaal weten zij dat ze bepaalde zaken beter niet hadden begaan: de vele slagen met de chicotte, het afhakken van handen der onwillige slaven, hun grote openheid voor de zwarte vernedering. Een blank ras, de brute macht, de vele doden, de geile blikken gericht op bloedgeld en rijkdom waarop zij verliefd waren.
  Congo!!!, hun nostalische herinnering aan een kolonie waarop België zo fier is en grotendeels haar huidige bestaansvorm aan te danken heeft.
  Zonder Congo, de vele doden en het vele leed der congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan.
  Wij spreken hier over een ZWARTE HOLOCAUST met 10 miljoen doden kortom één van de belangrijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid. Over het monster zelf, de” zwarte prins” die zijn eigen land het onbeduidende koninkrijk België diep minachtte zijn dochters verstootte en wiens hebzucht geen grenzen kende. Alle paleizen die hij bouwde, een groot deel van het monumentale Brussel dat we nu kennen en zijn plannen voor een oprijlaan van Laken naar zijn pompeuze badstad Oostende, het bouwen van Franse kastelen om zijn hoertjes in onder te brengen. Dat alles op de rug van miljoenen rubberslaven die als kannonenvlees figureerden in deze zwarte holocaust van Congo. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige,
  Na de canvas-collectie wil ik dit kunstwerk overhandigen aan de Republiek Congo en zal dan ook vragen dat onze Koning Alberthet meeneemt n.a.v. zijn bezoek aan Congo bij de feestelijkheden rond de 50 jarige onafhanklijkheid. Laat dit kunstwerk een spiegelbeeld zijn voor president Kabila die moet stoppen met zijn bevolking te verkrachten en te vermoorden. Succes verder toegewenst aan alle kunstenaars. (Bron: Enca Caen)
  Kunstwerk te bezichtigen op http://www.canvascollectie.bedoorklikken op “ketens der hebzucht”.

  Met vriendelijke groeten Enca Caen,
  Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

 • Bart

  Wow 10 miljoen doden? Netjes. De holocaust zelf had er iets minder dan 6 miljoen. Leuk voor een statement als dit hier, kan je ook wat bewijzen aanhalen?

 • Thijs

  Hey Enca. Bedankt voor je bijdrage. De kolonisatie is zeker niet altijd een goed-nieuws-show geweest (al lieten ze dit destijds wel graag zo uitschijnen). Vele Congolezen zijn verminkt of vermoord onder het Belgisch bewind en het is daarom zeker het moment voor excuses. Benieuwd of die erop 30 juni zullen komen…