Belletje trek* en de Catch22

Morgen wordt naar alle waarschijnlijkheid de splitsing van het drieletterwoord, dat velen ondertussen zo beu zijn als kouwe pap, doorgeduwd in de Kamer (tot nader order schrijven we dit nog met een hoofdletter, zo blijkt). Mogelijk wordt een belangenconflict (toch niet te verwarren met alarmbelprocedure* ) ingeroepen vanuit Brussel. Tot dusver weinig nieuws onder de zon.
Behalve dan voor de Vlaamse partijen in Brussel. Voor hen betekent een splitsing dat de individuele partijen te klein worden om zetels binnen te rijven. Dus impliciet werkt de splitsing van BHV de zogenaamde verfransing van onze hoofdstad in de hand. Ook een belangenconflict voor de Vlaamse partijen in het Brusselse dus…
Ofwel hollen ze achter de moederpartij aan en wordt hen later de verfransing van de hoofdstad verweten.
Ofwel gaan ze regelrecht in tegen de beslissing van de moederpartij.

J. Heller is nooit veraf!

* Belletje trek
Foto Damien Van Achter (gepubliceerd onder Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk delen 2.0 Unported

UPDATE 21h15: Het ziet er toch naar uit dat het een alarmbelprocedure wordt, gelanceerd door de Franstalige Gemeenschap.

Share
  • Tom

    De politieke toestand is hopeloos, maar niet ernstig. Bedenkelijk, hemeltergend, verontrustend. Wat een splitsing concreet voor de Nederlandstaligen in Brussel betekent, weet ik niet, maar dit ellendige schouwspel dient het algemene belang niet en voedt de anti-politiek. Partijpolitieke spelletjes, profileringsdrang, gebrek aan moed en staatsmanschap. Goed bestuur, iemand?

    De schrijver van Catch22 is trouwens Joseph Heller en niet J.D. Salinger (The Catcher in the Rye). Of is die persoonsverwisseling een vorm van belletjetrek?

  • En ik maar vanalles controleren, behalve de schrijver. Is ondertussen gecorrigeerd. Ik wist dat er een “catch” was 😉

  • Belangenkonflikten worden door deelstaten ingeroepen, de alarmbelprocedure door tweederde van een taalgroep in het parlement. Het zijn twee verschillende mechanismen, die alle twee nog kunnen gelanceerd worden. Er zal dus zeker niet gestemd worden op donderdag.

  • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()