5000 studenten naar de Stormstraat

“De beelden die de jongste tijd op televisie getoond worden, zetten niet aan tot studeren in Brussel.” “We verhuizen ook omdat veel van onze studenten op kot zitten in Aalst of Leuven, vlakbij het Centraal Station zijn ze dan sneller weg.”  “Natuurlijk ook uit efficiëntie,” – dat moet er ook nog even worden bijgezegd.

In de jaren ’70 tot diep in de jaren ’90 zat de helft van mijn familie op school in Nieuwland. Ik kwam als kind al heel graag in die buurt. Heb er het Vossenplein, Blaes- en Hoogstraat leren kennen. Later Poelaert en Wolstraat en het Egmontparkje. Maar ook de Anspachlaan, Anneessens,…  Toen ik later werkte aan de Midi was dit mijn uitvalsbasis om de stad verder te verkennen, niet zonder eerst een ommetje te hebben gemaakt via de Marollen, dat toen nog lang niet de Breughelwijk heette. Via een omweg heb ik daardoor Brussel leren kennen en appreciëren. Overigens, de Marollen heette toen een gevaarlijke buurt te zijn.

Alle studenten centraliseren vlakbij het veilige Centraal Station zodat ze snel weer de stad uitkunnen, zo gaat men in sommige Brusselse Hogescholen om met de jongelui. Beschermend, angstig, als een kloek op haar eieren. Waarom geen tunnel aanleggen vanaf de Stormstraat tot aan het Centraal, zodat men de boze stad zelfs niet te zien krijgt, of huur de bovenverdiepingen van het station, moeten ze die gevaarlijke tunnel niet meer door ? Waarom niet inplaats van naar de Stormstraat te gaan hélemaal verkassen naar Aalst, Leuven, Lennik of Ternat. Of Loksbergen ? Schijnt een heel vredig dorp te zijn.

In plaats van jonge mensen mondig te maken, uit te nodigen de stad te ontginnen, te verkennen, er zich te engageren – spreidt men de matten om te deserteren.

Moeten we alle problemen onder de mat vegen ? Welneen – maar kweek geen angsthazen in scholen. Ga met die mensen naar boeiende initiatieven in de hete kwartieren, zoals bij KuregemNet, Cosmos, de opleidingscentra van Intro of naar de Vaartkapoen, het Huis der Culturen, de donderdagmarkt in Molenbeek, La Fonderie, de Foyer, de Jeugdherberg,…

Waar er moeilijkheden zijn, pak deze aan. Zoek samen met preventiewerkers en politie naar dialoog, alternatieve wegen, praat erover met de betrokkenen, leer ze te discussiëren en overleggen : hele wijze levenslessen. Maar leer jongeren niet weg te lopen van de problemen. En vooral ontneem ze niet de mogelijkheid om deze fascinerende stad te leren waarderen.

Ik kies voor de uitgestoken hand : nuchter, niet naïef.

In het HUB kiest men voor de vlucht vooruit.

William.

lees meer over brussel op hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share
 • Thijs

  Op zich is het positief dat men de studenten naar het centrum haalt, maar helaas blijkbaar voor de verkeerde reden. Voor veel studenten (en vooral hun ouders) heeft Brussel een angstaanjagende imago. De berichtgeving van de afgelopen maanden heeft het imago enkel nog maar versterkt. Een scholengroep die dan nog eens het imago bevestigd is echt wel het laatste wat Brussel nodig heeft. Ik vraag me af of dit ooit terug goedkomt.
  Gelukkig zijn er ook andere geluiden, zo hanteert de VUB een betere ingesteldheid. Daar is men net vragende partij om dichter bij de stad te komen en beseffen ze net heel goed dat Brussel als stad een opportuniteit en géén kwelling is. Lees maar eens dit artikel: http://www.brusselnieuws.be/artikels/stadsleven/vub-moet-zich-meer-naar-het-centrum-richten

 • Bart

  Thijs: Er zitten 10.000 studenten op de VUB. Er is een eigen cultuurdienst annex concertclub, deze week ging er nog een afrifestival door. Diverse lezingen, workshops, e.d. zijn er te doen, voel je vrij om eens een paar een kijkje te gaan nemen, procentueel krijg je daar wat, 1? 2 procent van hen op af? Maar cantussen en bier heisen, jawohl. 1 keer per jaar mogen ze dat ook eens in het stad komen doen en alles wildplassen, met saint vé.

  Ik ken zo een paar oud-studenten die erg folkloristisch zijn ingesteld die zijn ‘blijven plakken’. Dat zijn meestal net die mensen die je veel glaasjes te veel ziet drinken in Roskam, Monk e.d. en erna door de straat zingend en lallend trekken, wildplasje hier en daar, enz.

  En dan heb je nog de iets ‘bravere’ studenten die er zijn om te studeren en misschien af en toe een concertje mee te pikken. Die krijgen begin van het jaar een welkomzakje in de handen (bv. met cultuurwaardebon) en er is een studentendag. Naar waar worden die geleid, de gemeenschapscentra, de ‘boeiend’ culturele Brusselse wereld? Nah, gewoon allemaal doorgesluisd naar de AB e.d.

  Dus de hamvraag: Wie zit er nu gebrand op een leger studenten in centraal Brussel, buiten diegenen die ze als melkkoe zien?

  Ik bén een oud student van de VUB, ik heb mijzelf nooit tegengehouden om Brussel te ontdekken terwijl ik op kot zat in Elsene. Maar dat heeft ook genoeg met vraag en aanbod te maken. De jongeren vinden niet zo snel hun gading in het cultuuraanbod (en vinden al helemaal geen locaties meer om zelf actief iets uit te werken), dus is Brussel nu eenmaal een transitstad geworden voor velen: Studies doen, en op naar de volgende, properdere stad, met een betere socio-culturele integratie van jongeren/jong-volwassenen…

 • Pingback: Brusselblogt » Blog Archive » 2010: een terugblik()