35 000 trotse mensen van bovenaf

Vandaag was de jaarlijkse feestdag van alle holebi’s en transgenders. Wat vroeger Belgian Lesbian & Gay Pride heette – en voordien Roze Zaterdag / Samedi Rose – is nu omgedoopt tot Belgian Pride, een vlag die een ruimere lading dekt.

En dat er heel wat ladingen te dekken vielen, daarvan getuige de hoge opkomst. Een record in de geschiedenis van de Pride: 35.000!

Ik maakte een videoreeks met beelden van bovenaf (ik keek vanop de Keizerslaan neer op de Gasthuisstraat). Hieronder een van de leukste filmpjes. Voor wie er, in deze tijden van verkiezingen, aanstoot aan zou nemen dat een politieke partij in beeld komt: ik heb er geen bedoelingen mee. Het is gewoon een leuk filmpje: de praalwagen en de dansende mensen erachter.

Wie nog meer van dit soort filmpjes wil, kan op youtube terecht.

En wie de sfeer wil opsnuiven (en snel is): het feestje gaat nog door tot een stuk in de komende nacht.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • Tom

  Fijn dat de pride parade in Brussel succesvol was! 35.000 deelnemers is bv. heel wat meer dan de betoging voor de eenheid van België (ca. 2000). En in Minsk werd tezelfdertijd een soortgelijk initiatief door de politie verboden en waren er tegenbetogers die met eieren gooiden.

  Wat ik me wel afvraag: werkt zo’n optocht niet eerder clichébevestigend? De media focussen in ieder geval altijd graag op de meest exuberante figuren en het carnavaleske karakter. Worden de ernstigere eisen van de doorsnee holebi daardoor niet overstemd?

 • Bart

  Ik heb mij schitterend geamuseerd tijdens die parade, ben er 3 uur langer voor blijven in Brussel hangen, ging aanvankelijk snel even winkelen op Anspach. Maar toch enkele kleine randbemerkingen:

  -35.000 toeschouwers/deelnemers lijkt mij veel. Ik zat aanvankelijk op café fontainas en ben daarna tussen beurs en Rouppe geweest, in veel van die straten stonden de kaffees met terras buiten. Het lijkt mij dat gewoon iedereen wordt meegeteld die een beetje in de omgeving verbleef, maar het was mooi weer dus het zat vol toeristen. Niet dat die niet genoten 🙂 Maar toch, ik vond bv. het aantal praalwagens enorm weinig, ik stond er van te kijken.

  -De clichés worden idd bevestigd, maar dat is dan ook de bedoeling lijkt mij van een aantal mensen. Meestal ging het dan ook inderdaad eerder over carnavaleske partybussen.

  -Het viel enorm op hoe zowel de media (heel de Anspach stond plots rond 01u vol blauwe Pure FM vlaggen!) als, voor deze editie toch en wellicht volgend jaar veel minder, de politiek op de kar was gesprongen. Die politiek liep er ook soms erg benauwd bij (Open VLD vooraan de stoet was duidelijk niet iedereen op zijn plek) terwijl anderen zoals Groen/ecolo zich rot amuseerden (maar na 3 keer weigeren een tatouage te laten zetten van ecolo mogen ze wel ophouden met vragen :)). Maar toch, die mediatisering, ik voelde mij plots op Dour of Werchter. Ik hoop dat met het bekomen budget van die media de anspach is goed opgekuist erna 🙂

 • Ik vermoed dat de politie weer geteld heeft. En de politie telt volgens de duur tussen het begin van een optocht en het einde.
  Voor betogingen zit daar meestal al een marge op, voor de pride moet je dan nog eens wat extra marge nemen gezien de traagheid waarmee de ganse stoet zich voortbeweegt. Telling bij optochten is geen exacte wetenschap.

  Dat het cliché-bevestigend is, is waar. Maar daar onderscheidt de Belgische pride zich niet van andere. Ook de media willen overal een graantje meepikken. En je kan ze dat niet kwalijk nemen, de pink economy met meer kinderloze twee-inkomensgezinnen is een groot potentieel.
  De disproportionele aanwezigheid van politici (zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Parijs of Amsterdam, waar óók politici op afkomen) is wel groot, en werkt op die manier lichtjes storend. Nu ja, met verkiezingen in aantocht, konden we dat wel een beetje verwachten.

 • tof idee, plezant om het op die manier , vanuit ‘de hoogte ‘ te bekijken. Nog van dat!

  hier mijn bescheiden bijdrage aan de pride maar van iets minder hoog:)

  http://naftalina007.viewbook.com/portfolio/events/gay_pride