Lijstjestijd #4: de 5 beste Japanse restaurants

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!

• Yamayu Santatsu
In dit levendige adresje dat vaak vol Japanners zit, vind je de franjes niet in de aankleding, maar wel op het bord. Misschien wel de beste sushi en sashimi van Brussel. Een perfect lunchadres.
> Elsensesteenweg 141, 1050 Elsene
+32 (0)2 513 53 12

• Samourai
Samourai is klein en heeft een sober decor, maar wordt vaak de beste Japanner van het land genoemd. En de duurste. De pure kookkunst verzekerde een 16 op 20 in de GaultMillau 2010.
> Wolvengracht 28, 1000 Brussel
+32 (0)2 217 56 39
www.samourai-restaurant.be

• Chez Oki
Dit elegante Frans-Japanse fusionrestaurant heeft een open keuken en staat bekend om zijn betaalbare verrassingsmenu’s. Typisch hapje voor-af: sushi met foie gras.
> Lesbroussartstraat 62, 1050 Elsene
www.chez-oki.com

• Izaka-ya
Een Japanse izakaya is een sakebar waar je sushi noch rijst eet, maar wel hapjes als op houtskool geroosterde yakitori, edamame bonen of sashimi. Het Brusselse Izaka-ya volgt dat principe.
> Vleurgatsesteenweg 123, 1000 Brussel
+32 (0)2 648 38 05


• Nonbe Daigaku
De vermaarde, zeer ervaren sushichef Yesuke Suetsugu opende in 2007 zijn eigen restaurant met amper 25 zitplaatsen, waar hij zowel sushi als heel originele gerechten klaarmaakt.
> Adolphe Buyllaan 31, 1050 Elsene
+32 (0)2 649 21 49

Kan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share
 • Tom

  Ik hou van sushi, zolang het niet overdreven duur is.
  Heel lekkere rolletjes en sashimi heb ik al gegeten in het kleine Japans-Koreaanse restaurant Hana op place Boniface. In de Anspachlaan vlakbij de Beurs vond ik Anata wel oké. Over Nonbe Daigaku heb ik alleen maar goeds gehoord: dringend eens uitproberen!

 • Bij Anata vind ik ze wel vriendelijk, maar het is niet de beste sushi die ik ooit at. Sushi shop kan handig zijn voor take-away, maar ik zou ze ook niet meteen in het lijstje zetten.
  Ik heb bij Yagura (Waterloosesteenweg tussen Montjoie en De Fré) wél al zeer goeie sushi en sashimi gegeten. De menu is beperkt, komt in het Japans of Prentjestaal. Het interieur is extreem sober, en als je net zoals ik zo’n bleke huidskleur en blond haar hebt, dan voel je je daar precies in den vreemde (persoonlijk zie ik dat als een goed teken). Voor de attractieve prijzen moet je het ook niet doen, het is aan de dure kant. Maar de sushi is er toch zo lekker mijnheer!

 • Bart

  ‘In de Anspachlaan vlakbij de Beurs vond ik Anata wel oké.’

  Is dat die die vlak voor de beurs ligt (2 huizen of zo)? Indien wel, als relatief vaak sushi-etend persoon, vond ik de sushi daar verschrikkelijk.

  Er waren er een aantal goede, maar die zijn ondertussen verdwenen. Is er in Brussel trouwens een onderscheid te merken tussen authentieke sushi en ‘Westerse’? In Frankrijk heb je een keten die bv. Sushi met allerlei kazen e.d. serveert en als dessert maki rolls met nutella. Zo slecht allemaal nog niet als je zou denken, maar moeilijk op eenzelfde lijn te plaatsen als echte, ‘live’ bereide sushi voor je neus 🙂

 • Anata is voor sushi wat Burger King is voor de hamburger: de betere fast-food. Maar het blijft fast-food.
  Ik heb al betere sushi en california rolls gegeten, maar ik heb ook al slechtere gegeten hoor (zelfs in California, het westerse walhalla voor die dingen).

 • Maarten

  Yamayu Santatsu deze is spijtig genoeg dicht

 • Bart

  Die is dicht? En stond daarboven nochtans wel in het lijstje. Kan dat even nagecheckt worden? Als er met lijstjes wordt gegoocheld is 1 van de hoofdzaken toch dat mensen er ook eens iets gaan uitproberen neem ik aan, en net die klonkt mij best aantrekkelijk.

 • Tom

  Ik heb een ander lijstje van Japanse restaurants in Brussel gevonden op http://www.cuisinejaponaise.be/restaurants_japonais.php. Hama Shin (chaussée d’Ixelles 272) wordt daar sterk aanbevolen. Opvallend veel sushibars in Elsene trouwens. Misschien omdat de Japanse keuken hier nog altijd een vrij exclusief imago heeft en dus past bij de buurt van de avenue Louise?

 • Bart

  Ook omdat sushi relatief goed floreert in een buurt die toch overwegend jong is, zijnde oftewel student oftewel jonge Brusselaar. En de oudere Brusselaar is er dan weer meer gegoed. Win-win.

  Ik had een voortreffelijke sushi-zaak gevonden bij Saint-Julien in Oudergem, dus eigenlijk ook vlakbij VUB en ULB, 6 euro voor een doosje van 6 californian rolls dus goedkoop en overheerlijk. Jammer genoeg slecht gelegen (straat telt eigenlijk minder dan 10 winkels en er rond is er niets; Vormt vooral een dumping ground voor bejaarden waar familie’s vanaf wilt, die buurt…) dus die hebben het maar een paar maanden uitgehouden. Volgens mij is er nu geen sushi te verkrijgen in Oudergem en ik ga er van uit ook niet in pakweg Watermaal-Bosvoorde.

  Er was onlangs nog 1 opgedoken waarvan ik een flyer in de bus kreeg bij Montgomery, maar die telefoon is afgesloten, dus ja…jammer, want gratis levering aan huis en ook erg goed.

  Oh @ Tom: Is die lijst objectief? Wat zijn de criteria om pakweg als je een nieuw resto opricht op die lijst te komen, mail volstaat of…? Just sayin’, voldoende wanpraktijken op websites van Brusselse restaurants 🙂

 • johan

  geloof je , ook in limburg is er sushi. In de Gripsholm in hulst , staat niet op de kaart maar vraag ernaar, erg creatief…..

 • Wouter

  in het take away genre : verkiezen jullie sushi shop, sushi world, of … ?